Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2014 22:08 - Опасността от радикален ислямизъм
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1229 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
  image Емил Спахийски Алекс Алексиев: Западът направи огромни грешки в Близкия изток   image

Алекс Алексиев Снимки: Пламен Стоименов

Още по темата И Германия въоражава Ирак заради "Ислямска държава" 2 Пентагонът е изхарчил 560 милиона за военната операция в Ирак 4 Американски изтребители бомбандираха цели на "Ислямска държава" 3

Алекс Алексиев, председател на изборния щаб на формация “Общество за нова България”, пред Емил Спахийски

 - Светът изглежда доста стреснат от това, което се случва и заражда в Близкия изток - Халифата на ислямските фундаменталисти. Има ли основания за притеснения, г-н Алексиев?
- Да. Видяхте ли как тези дни кралят на Саудитска Арабия казва, че Ислямска държава (завладените от ислямистите територии в Сирия и Ирак, б.р.) щяла да достигне до Европа до месец и в Америка до два.
- На мен ми звучи малко като фантасмагория.
- И на мен ми звучи така, но ако се интерпретира във вариант, че ислямисти могат да организират някой атентат - това е напълно възможно. По данни от Лондон има около 500 британски граждани-джихадисти в Ирак и Сирия. Това са хора воювали, с огромен опит, и не е трудно, след като се завърнат на Острова, да организират един атентат. Спомняте си как убиха едно войниче в Англия посред бял ден. Тези хора съществуват и са реална заплаха.
- Въпреки желанието на джихадистите да се отърват от всичко западно, те използват изключително модерни комуникационни и медийни техники, западни оръжия и транспортни средства.
- Да, те не се отказват от технологиите на Запада, а само от нравите им. Саид Кутуб например говори, че цялата западна икономическа система трябва да се преправи в една ислямска система. Какво означава ислямска система - че всички богатства са държавни, но има и право на частна собственост. Идея, която до голяма степен е социалистическа.
- Да не излезе така, че Владимир Путин да се окаже прав с предупрежденията си за Сирия? Той написа статия във “Вашингтон пост” преди време, че не трябва да се допуска военна съпротива срещу Башар Асад, а да се преговаря с него.
- Няма никакво съмнение, че Башар Асад е главорез, при това от най-лошите. Баща му Хафес Асад изби повече от 20 хиляди души само за няколко дни.
- Да, кланетата в Хомс и Хама.
- Точно така. Но, както съм писал това в американски списания, ако се допусне съпротивата на Асад да бъде по-слаба от тази на джихадистите, неминуемо Сирия ще бъде превзета от радикалните ислямисти и ще стане още по-лошо и от Асад. Така се случи и в Египет след свалянето на Хосни Мубарак от власт. Така се случи и в Иран, когато беше свален шахът.
Западът направи огромни грешки в Ирак и Сирия, като за мен САЩ имат много голяма вина за това положение. Но най-големият виновник за това, което се случва в Близкия изток, е турският президент Ердоган. Той винаги е подкрепял екстремистите и продължава да го прави.
- Наистина ли са такава огромна заплаха Ислямска държава?
- Не, не смятам. Ако Западът се заеме с този проблем, ще го реши бързо. Първото нещо, което трябва да направят, е да принудят Ердоган да затвори границата за притоците от оръжия и джихадисти.
- Какво цели Ердоган с тази подкрепа?
- Той винаги е твърдял, че е слуга на Шериата. Хвърли в затвора близо 500 души висши военни и политици без никакви обвинения. Европа не каза и дума. Имаше около 150 журналисти в затвора, без никакви истински обвинения, само и само защото писали срещу него. Европа пак не каза и дума.
- А ЕС преговаря с него за пълноправно членство.
- Това според мен е изключително грешно, защото праща погрешни сигнали към обществото. Политиката на Ердоган се основава на идеологията на Давутоглу за неоосманизма. На идеята, че по време на Османската империя всички народи в Мала Азия, Близкия изток и Балканите са живели прекрасно. Ислямизацията е част от тази идеология. Огромната част от мюсюлманските малцинствата на Балканите са от суфистки произход. Те са изключително умерени, отричат насилието и живеят прекрасно с други религии и етноси. Радикализирането на тези малцинства е средство за постигането на целите на неоосманизма, защото до този момент тази идеология търпи крах.
- Малко българи познават традициите, обичаите и вярата на българските мюсюлмани. Незнанието поражда страхове.
- Да, българските мюсюлмани са от суфистки произход. В нашия език има една дума “тарикат”. Тя произлиза от думата за суфистки орден “тарикат”. Очевидно хората са приемали тарикатите за важни, образовани хора. Всички тези суфистки ордени са изповядвали народен ислям. Те смятат, че “всеки, който вярва, е наш брат”, независимо дали религията е християнска, юдеизъм или някаква друга. Освен това, за разлика от официалния ислям приемат жените за равнопоставени на мъжете. Те имат собствени учители - водачи, които боготворят, и когато някой почине, го полагат в теке. В България е пълно с текета.
- Как успяват фундаменталистите да пробият сред такива хора?
- Много често чисто финансово. Отиват в някакво село, дават им пари да си оправят джамията или да построят нова. След това започват да носят книги, вземат млади момчета, закарват ги да учат в Саудитска Арабия, където им промиват мозъците. Когато децата се върнат у нас, влизат в конфликт с родителите си, като ги обвиняват, че не са никакви мюсюлмани. И полека-лека нагласите в селото започват да се преобръщат. Не винаги успяват, но например тези в Пазарджик, срещу които имаше дело, са чисти джихадисти. Няма никаква разлика между тях и тези, дето се взривяват. Аз разговарях с представители на една протестантска общност в същата ромска махала, които ме потърсиха сами, защото се страхуваха от нарастващата опасност от ислямизма. Те ми казаха, че са в постоянна война с ислямистите. Дори ми показаха пистолетите, с които ходят.
- Искате да кажете, че дори се водят престрелки, така ли?
- Да, да. Води се религиозна война в тази циганска махала и никой в България не знае за нея, или тези, които знаят, не искат да говорят. Не съм оптимист, че в България няма да се настани радикалният ислям.
- Идеологията на радикалния ислям не напомня ли на едни тоталитарни епохи - със знамена, униформи...?
- Напълно. Съвременният ислямизъм само се опира на Шериата, но в голямата си част той много прилича като идеология както на комунизма, така и на нацизма. Първо си прилича с тях по “външния враг”. За нацистите това бяха евреите, “разплутият Запад” и “болшевиките”. За руснаците - империализмът. В ислямизма има вътрешен враг - всички мюсюлмани, които не вярват в Шериата. Саид Кутуб пише, че който не прилага Шериата, е предател, не е истински мюсюлманин и трябва да се убива. Това е както при комунизма - “врагът с партиен билет”. Има и една такава трета точка, пак добре позната ни - за авангарда. И Кутуб, и Маудуди, и други проповедници говорят за необходимостта за добре трениран и верен на догмата ислямистки авангард.
- Като СС в Германия, НКВД в СССР.
- Абсолютно. Ислямизмът трябва да бъде приеман като модерна идеология и затова е трудно да се бориш с нея. “Ние сме бедни, защото разплутият Запад ни превърна в бедни.” Западът е гнила круша, която трябва да падне, и задача номер едно е да се разклати отвътре. И това се случва. Средната възраст на коренното европейско население е 42 години, а на мюсюлманите в Европа - 26. Сам по себе си това нищо не означава, но ако говорим за един бързо радикализиращ се мюсюлмански свят, тогава вече е опасно.
- Нали не бива да плашим хората с мюсюлманите?
- Не, разбира се. Аз имам страшно много приятели мюсюлмани. Те са много различни и са изключително трудолюбиви и добродушни хора. Говоря за опасността от радикален ислям, който не признава правото на съществуване на други религии и друг начин на живот извън Шериата. 

www.trud.bg/Article.asp

ПП: Аз не разбирам с какво Русия е опасна за България и защо е тази бясна русофобия... За нас, а и за други европейски народи има по-сериозни проблеми и опасности, дами и господа...




Гласувай:
11


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164869
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148923
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031