Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2015 23:55 - "Нашата ценност е липсата на ценности"
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 4715 Коментари: 16 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
ЕС или Съединени мюсюлмански щати

 

Дария АСЛАМОВА

Февруарски петък в Париж. От небето се сипе дъжд със сняг. В квартала Монмартър хиляди сурови мъже постилат върху уличния тротоар килимчета и събуват обувките си. Уличките около булевард Барбес са затворени. ”Не ви съветвам да отивате там, мадам – казва ми млад полицай. – Те не обичат, когато ги наблюдават. И непременно скрийте камерата”.
imageИ се оказва прав. Когато изваждам камерата в сърцето на мъжката тълпа, върху мен скача един грамаден негър и крещи: “Ако не я махнеш, ще те убия!”. “Долу ръцете, кретен!” – викам в отговор аз и размахвам белия си чадър, следвайки съвета на един приятел-французин. “Когато те атакува негър – обясни ми той, – дръж се по същия начин: крещи, жестикулирай под носа му, скачай, изразявай агресия. Те не обичат, когато някой играе по техните правила, особено ако това е бяла жена”.
След миг съм обкръжена от тежко дишащи мрачни мъже. Един от тях с надпис “секюрити” на ръката ме пита на английски: "Какво правите тук, мадам?” – “Разхождам се, аз съм туристка”. – “Тогава минавайте по-бързо”. – “Защо? Тук ми харесва, ще остана”. – “Не можете да наблюдавате хората, когато се молят”. – "Ако хората не искат да ги наблюдават, те могат да си се молят вкъщи. Аз съм в центъра на Париж, на обществена улица. Само опитайте да ме докоснете!”. – “Аз не Ви докосвам, но няма да мога да Ви защитя” – меко отговаря охранителят. – “А аз не се нуждая от това! Аз съм в свободна страна под защитата на закона!”. Охранителят обяснява нещо на тълпата и тя ми отваря път. “Аллах! Аллах!” – мощният вик на хиляди гърла разтърсва парижките улици и ме блъсва в стената на ресторантчето “Еврокебап”. Стотици хора са се проснали на земята в религиозна треска и мокрият сняг пада върху гърбовете им. Тези хора вярват безрезервно, с цялото си същество! Нито в Кандахар, нито в Багдад, нито в Газа съм срещала такава неудържима вяра в Аллах, както в католическия Париж – най-присмехулния и безгрижен град на света, в страната, която е изгонила Бога преди 200 години! Както е известно, Бог винаги се връща под една или друга форма.
Докато парижките мюсюлмани строят джамии
и се събират на петъчни молитви, демонстрирайки своята сила и сплотеност, изисканата и безбожна Франция дебатира на тема “френска идентичност”: “Кои сме ние? Накъде вървим и с какво французинът се отличава от останалото човечество?” Дебатите започнаха по инициатива на френското правителство, изплашено от наплива на чужда арабска кръв и желаещо да съживи коренното общество, отпуснато и безволно, да му даде някакви ориентири и поводи за национална гордост... “Ние жънем плодовете на закона от 1974 г. за възсъединяване на семействата – тогава работниците-имигранти от Северна Африка получиха правото да доведат във Франция своите жени, деца и родители – казва депутатът на Националната асамблея Тиери Мариани. – Изведнъж стана ясно, че французинът не е произход, не е религия и не е цвят на кожата, а просто човек с френски паспорт”.
“НАШАТА ЦЕННОСТ Е ЛИПСАТА НА ЦЕННОСТИ”
“Франция – това не е само вино и сирене камамбер – казва известният френски писател, авторът на книгата “Свят без богове” Андре Гржебин. – Франция е отворено общество, в което отсъстват религиозни или идеологически принципи. Ние знаем, че законите и дори религията са измислени от нас, човечеството, а не от Бог, Карл Маркс или Мохамед. Именно по това се различава Франция от другите страни, именно това ме прави французин, а не това, че пия шампанско. Във Франция можете да бъдете католик, протестант, мюсюлманин, юдеин или комунист, но държавата вижда във вас само французин. По времето на Френската революция имало един депутат, който казал: “За евреите като нация ние не искаме да чуем. Но евреин като човек и гражданин е също толкова важен за нас, колкото и всички останали”. Така бил формулиран един ясен принцип за всички. А ако не харесвате страната, заминавайте си. И никакви отстъпки!
Веднъж един мой познат алжирски писател (дядо му бил имам в Алжир, а той е атеист) трябвало да прочете доклад в едно френско училище. Директорът на училището му казал: “Учениците-мюсюлмани искат да имат специална зала за молитви. Какво да правим?”. Писателят му отговорил: “Не бива да се съгласявате. За католици и евреи няма такава зала, защо трябва да има за мюсюлмани?” След половин година писателят отново дошъл в това училище и видял, че залата вече съществува. И такива примери има много.
Аз се възмущавам, когато полицията стои и гледа как цялата улица се затваря поради петъчната молитва на мюсюлманите. Ако искате да се молите, идете в джамия”. – “Ако използваме езика на Библията, вашите “пришълци са започнали да имат прищевки” – забелязвам аз. – “Именно. Всяка такава отстъпка е опасна. Стигнахме дотам, че за това не може да се говори. Не защото държавата забранява, а защото е неприлично. Всеки се страхува да не го заклеймят като расист”.
“Г-н Гржебин, в страна Ви пристигат хора, които имат вече някаква идентичност. А какво можете да им предложите вие, за да се покорят на чара на новата си родина?” – “Ние трябва да им покажем силата на свободата. Мнозина казват, че ние нямаме вече ценности. Глупаци! Нашата ценност е в това, че нямаме ценности!” – “И тук е слабото ви място. Новите французи от Северна Африка имат Бог. А вие не можете да унищожите техния Бог, ако нямате собствен. Във въпросите на религията не сте конкурентоспособни”. – “Но нали те пристигат при нас, а не ние при тях! Нашата икономика процъфтява, защото тук няма Бог, но има свобода. Няма нито една мюсюлманска страна, която да процъфтява. Ние открихме нефт при тях, а те дори не успяха да използват тези пари, както трябва!” – “А мюсюлманите ще ви отговорят, че сте били само оръдие в ръцете на Бога. Те са си седели в пустинята и са се молели, и Бог им изпратил това богатство – нефт и газ. Не е ли така?
Веднъж в Пакистан местните хора ме поканиха заедно с мой колега-журналист на обяд. Когато седяхме на масата, те ме попитаха, посочвайки кръстчето на шията ми: “Ти християнка ли си?”. “Да” – отговорих с гордост. А колегата се изплаши и каза: “Аз пък съм атеист”. Изгониха го с оскърбления от масата. Те приеха това, че съм християнка: Христос в Корана е почитан пророк. Но отказаха да обядват заедно с безбожник. За вярващите мюсюлмани вие, французите-атеисти, стоите по-долу от маймуните, защото маймуните поне не отговарят за своите постъпки. Развесели ме вашият министър на имиграцията Ерик Бесон, който заяви: “Светският ислям може и трябва да намери своето място в нашето общество”. Самият израз “светски ислям” е абсурден. Ислямът НЕ МОЖЕ да бъде светски! Само в християнството е заложена възможност за секуларизъм: “Божието Богу, кесаревото кесарю”. Молете се на Бога, но се подчинявайте на законите на страната. В исляма държавата, съдилищата, училищата, семейството, са част от Божия промисъл”.
"Тук съм съгласен с Вас. Надеждата, че мюсюлманският свят ще се реформира, както навремето е направил християнският, е малка. Веднъж присъствах на лекция на алжирски професор, който говореше за необходимост от промени в исляма. Стана една възмутена жена и заяви: “Как можете да говорите за реформи, когато Корана ни е диктувал Самият Бог? Кой ще дръзне да промени думите на Бога?” Само в християнството има съмнения, че Библията може да е написана от хора. Ние се съмняваме, а те са сигурни. Но съмнението е най-важното нещо в живота. Без него няма наука, няма движение напред”.
“НЕ ИМ СТИСКА!”
В последната неделя на януари улица Шанз-Елизе в Париж сякаш се взриви. Хиляди араби биеха тъпани и танцуваха с египетски, алжирски и марокански знамена. “Какво става тук?” – попитах един симпатичен арабин на име Юсеф. “Празнуваме завършека на Африканското първенство по футбол. Египет спечели!” – обясни ми радостно Юсеф. – “А ти египтянин ли си?” – “Моля ти се – малко се обиди той. – Аз съм французин. Но баща ми е дошъл от Мароко”. – “Тогава защо носиш египетското знаме?” – “Та те са наши хора, мюсюлмани. Аз съм първо мюсюлманин, а след това французин”. – “А какво мислиш за това, че във Франция искат да забранят забрадките?” – “Защо питаш? Откъде си?” – “От Русия”. – “ Та вие сте християни!” – “При нас има 20 милиона мюсюлмани”. – “Това е то! – възхити се Юсеф. – Велика страна! Не знаех, че Москва е мюсюлмански град!” – Аз дипломатично си мълча.
“Слушай какво ще ти кажа – казва Юсеф и лицето му потъмнява от гняв. – Тези французи не уважават никого. Лятно време техните жени се разхождат съвсем голи с пиърсинг на корема и татуировки. Косите си те боядисват в червено!” (Аз трепвам и си нахлузвам по-дълбоко шапката върху огнените си къдрици). “При тях омъжените жени имат любовници, а мъжете напускат семействата заради повлекани. Те дори собствения си Бог не уважават и искат и ние да плюем по своя. И тези хора се възмущават, че нашите девойки са забрадени! Искат полицията да ги хваща, да ги съблича и да ги води в участъка, където ще ги глобяват със 750 евро! Нямат ли срам?!”
imageГнева на Юсеф споделят пет милиона французи-мюсюлмани. Дебатите относно забраната на забрадките разтърсиха цялата страна и за пръв път красноречивите французи се объркаха поради липса на аргументи. Ако Франция се декларира като атеистична държава, то защо тя разрешава на католическите монахини да си покриват главите, на евреите да носят кипа, но води война със забрадките? “Защото забрадката е религиозен символ, ограничаващ свободата на жените”, заяви пред мен прочутият френски писател Марек Халтер.
В тази история със забрадките французите ми напомнят домакини, чиито гости са се застояли до полунощ. И домакините започват да измислят предлози, за да ги накарат да си ходят, но не им достига смелост да кажат: ”Измитайте се! Искаме да спим!” Мюсюлманските забрадки могат да се забранят само въз основа на това, че те противоречат на християнските традиции, но тогава Франция трябва да ПРИЗНАЕ тези традиции. “Руснаците имат поговорка: “Свято място пусто не остава”. А при вас то е останало пусто – казвам аз на Халтер. – Кой ще се настани в него?” – “Да, ние все по-често се питаме: какво значи да си французин и могат ли мюсюлманите да бъдат французи? А това е вече расизъм”. – “Защо пък расизъм?” – “Защото, когато германците започнали да си задават въпроса “кои сме ние?”, дошъл Хитлер и им казал: “Вие сте най-добрите”. Знаем как е завършило това”. – “Но защо тези неща трябва задължително да завършват с Хитлер?” – “Защото между думи и дела няма граница. И аз съм расист като всички, но се боря със своя расизъм. Ние трябва да контролираме това, което говорим”.
“Ние във Франция имаме само едно мнение. И то е политкоректно – казва демографът Мишел Трибала. – Хората се страхуват да казват истината, защото не знаят какво да правят с нея. Патриотичното чувство умря във Франция. Ние загубихме Втората световна война, ние напуснахме Алжир и имаме колониално чувство за вина. Ние живеем в музея на великото минало
и се срамуваме от настоящето. И това е разрушително. Имигрантите казват: ”Ако французите са толкова лоши, то защо трябва да бъдем като тях?”.
ПОСЛЕДНИЯТ ОАЗИС НА ДЕМОКРАЦИЯТА
Парламентарната комисия на Франция по въпроса за забрадките заседаваше дълго време и взе безсмислено решение: “Трябва да се направи нещо”. “Не им стиска!” – каза портиерката в дома на моята приятелка, португалката Мадлен, откровена, набожна жена с католически кръст върху обширната си гръд. Ако на някого му “стиска”, то това са швейцарците. Миналата година Швейцария с референдум забрани строителство на нови минарета
Във влака за Цюрих съседът ми се оказа бивш латвиец, получил преди 10 години швейцарско гражданство. “Кажете ми като местен жител – попитах го аз, – защо по целия свят хората не искат да ходят на избори дори и един път на 5 години, а в Швейцария доброволно ходят на референдуми по 4 пъти на година?” – “Защото не им се налага да го правят. Всички документи те получават в къщи по безупречната швейцарска поща. В Швейцария действа системата на “пряката демокрация”. Нито един въпрос, започвайки от строителството на обществени тоалетни до глобалните политически промени не може да бъде решен без пряко народно гласуване. Изпращат ви у дома въпросите. Вие си ги изучавате на спокойствие, гласувате и изпращате решението си по пощата. Но ако говорим за референдума за минаретата, аз гласувах против забраната”. – “Защо? Не искахте да “разлайвате кучетата”?” – “Нещо такова. Този референдум е предизвикателство към всички мюсюлмани. Сега швейцарците се опасяват от терористични атаки срещу техните посолства по целия свят”.
image“Минарето е преди всичко политически символ, означаващ следното: ние сме тук, ние сме готови да разпространим нашата религия и искаме да променим обществото според нашите закони – казва Улрих Шлиер, народен представител от Швейцарската народна партия, издигнала идеята за забраната на минаретата. – Когато мюсюлманите през 1453 г. завоювали Цариград, първото, което направили, било да обкръжат Св. София с минарета, за да покажат, че времената и властта са се променили”. – “Но при вас в Швейцария има само 4 минарета”. – “И те ни стигат. Проблемът трябва да се решава в началото, а не когато вече е късно, както в Германия, където вече има над 500 минарета”. – “Ами ако мюсюлманите заведат дело срещу Швейцария в Страсбургския съд?” – “Вече има 7 жалби! Но кой ще отмени решението на народа?” – “Чиновниците на Европейския съюз твърдо ви осъдиха”. – “Аз пък се радвам, че не сме членове на Европейския съюз. Всичките ни политици ни придумват страстно да встъпим в Европейския съюз. За щастие, те трябва да питат своите граждани, а ние сме категорично против. Цяла Европа очакваше резултата на нашия референдум за минаретата. И е важно, че поне една страна се осмели да каже “не”. Знаете ли, че премиерът на Турция Ердоган веднъж заяви: “Демокрацията е само влак, на който ние се качваме, за да постигнем целите си: джамиите са нашите казарми, куполите на джамиите са нашите щикове, а вярващите са нашите войници”. Може ли нещата да се изразят по-ясно?”

Превод от руски: Андрей Романов

Източник: www.kp.ru

 www.blagovremie.com/content/%D0%B5%D1%81-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0





Гласувай:
26


Вълнообразно


1. kvg55 - С госпожа Асламова сме в пълно ед...
04.09.2015 00:23
С госпожа Асламова сме в пълно единомислие.
Всякаш сме общували и разменяли мисли помежду си.
Материалът е разтърсващо точен.
Няма изгледи западноевропейските ръководители да
вземат скоро ефективни мерки срещу нашествениците.
цитирай
2. freeoldmen - Какво, по дяволите, става?
04.09.2015 01:00
" Нито в Кандахар, нито в Багдад, нито в Газа съм срещала такава неудържима вяра в Аллах, както в католическия Париж – най-присмехулния и безгрижен град на света, в страната, която е изгонила Бога преди 200 години! "

Безумие..

А ние се надявахме тези хора да ни научат да бъдем по- добри.


цитирай
3. syrmaepon - А, това е тази журналистка
04.09.2015 09:54
"Била е кандидат за депутат през ноември 1999 г. Попадала е в плен. Авторка е на три книги "за любовта и войната". Творбите й със заглавия "Приключенията на лошото момиче" и "Записките на лошото момиче" (които имат продължения) са й спечелили прозвището "руската Емануела".

В тях има откровен разказ за мъжкия темперамент на бившия председател на Върховния съвет на Русия Руслан Хазбулатов, както и за мъжките достойнства на много други известни и уважавани хора.

Според някои Даря Асламова първа в Русия се е опитала да печели пари от "горещи" репортажи - мемоари, в които разказва за сексуалните си приключения.

Принципът й на работа е да изпитва всичко върху себе си, а девизът й е "Животът е бездънна торба, пълна със сладости". "

http://www.vesti/novini/statiiata-j-nashite-bratia-bylgari-predadohme-rusiia-no-ia-obichame-razbuni-duhovete-u-nas-i-predizvika-korespondentkata-na-ruskiia-v.-komsomoliskaia-pravda-da-otgovori-s-oshte-edin-material-1098768

Щеше да е добре да напише статия за Москвабади някой репортаж за маршовете на националистите в Русия. Но за това в Русия не плащат
цитирай
4. syrmaepon - "Титулна нация" -
04.09.2015 09:59
" После погрома в Западном Бирюлеве в российской столице по-прежнему неспокойно. Острота противостояния представителей титульной нации и приезжих проявляется не только в ежедневных мелких инцидентах, но и в более значимых событиях, нагнетающих обстановку в мегаполисе. Тому пример - недавняя акция Белый вагон в московском метро, участники которой перекрыли вход в поезд для кавказцев, а затем, скандируя “Убивай!”, устроили драку в одном из вагонов.

Скандальная акция - лишь эхо событий, ставших топ-новостью для большинства мировых информационных агентств. Так называемый народный сход, произошедший 13 октября в наиболее депрессивном и бедном районе Москвы, Западном Бирюлеве, превратился в массовый погром торгового центра Бирюза и овощебазы, где работали преимущественно кавказцы и выходцы из стран Средней Азии.

Русскому бунту предшествовало еще одно неоднозначное событие: в конце лета в другом районе Белокаменной, Гольянове, появился палаточный городок, который либерально настроенная русская интеллигенция окрестила концлагерем для приезжих. Там поселили несколько сотен нелегальных мигрантов, задержанных в ходе облав на рынках.


Облавы на гастарбайтеров и противостояние между русскими и представителями нетитульных национальностей возникли не на пустом месте. Этнический и религиозный состав РФ и, в первую очередь, российской столицы давно меняется, в значительной степени - за счет огромного числа мигрантов из стран Средней Азии. Поэтому убийство кавказцем этнического русского Егора Щербакова и последовавшие затем погромы в Бирюлеве только обнажили проблему, отмечает Дэниел Пайпс, "

http://korrespondent/world/russia/3203591-korrespondent-dobro-pozhalovat-v-moskvabad
цитирай
5. syrmaepon - Големият проблем всъщност за &q...
04.09.2015 10:01
Големият проблем всъщност за "белите, титулни народи" е демографския срив, и то не заради друго, а защото след 50 г всички тези "бели" ще бъдат пенсионери, а няма да има кой да им плаща вноските за пенсионната пирамида.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Поздрав!
04.09.2015 10:39
Всичко зависи от това, как дявола чете евангелието и кой го слуша... :)
цитирай
7. mt46 - Е, и в Русия има разкрепостост, не всички са светици... :)
04.09.2015 13:22
3. syrmaepon - А, това е тази журналистка
09:54
"Била е кандидат за депутат през ноември 1999 г. Попадала е в плен. Авторка е на три книги "за любовта и войната". Творбите й със заглавия "Приключенията на лошото момиче" и "Записките на лошото момиче" (които имат продължения) са й спечелили прозвището "руската Емануела"...

Ето ти тогава мнението на десния Орбан:
"Бежанската вълна в Европа е безкрайна и ако ЕС не защити границите, нови десетки милиони бежанци може да дойдат. Това предупреждение отправи днес унгарският премиер Виктор Орбан.

„Истината е, че днес Европа е застрашена от масов прилива на хора, на десетки милиони души, които може да дойдат в Европа”, каза Орбан пред местното радио „Кошут”. „Сега говорим за стотици и хиляди, но през следващите години ще говорим за милиони и това няма да има край”, подчерта Орбан. Според него „изведнъж ще разберем, че сме малцинство в собствения континент”. Орбан поиска Европа „да демонстрира сила и да защити границите си”. Унгарският премиер призна, че между Унгария и ЕС има различия, защото „повечето европейски лидери смятат, че трябва да се разреши на всеки да влезе в Европа”. „Ако ние разрешим на всеки да дойде, това ще означава край за Европа”, подчерта унгарският премиер Виктор Орбан.

източник: БГНЕС
http://bultimes/blog/orban-bezhanskata-valna-shte-slozhi-kraj-na-es/
цитирай
8. mt46 - Мда...
04.09.2015 13:25
batogo написа:
Всичко зависи от това, как дявола чете евангелието и кой го слуша... :)

Западните дяволи по-добре ли четат евангелието и по-близо до Бога ли са от източните дяволи?... :)
М. Тачков
цитирай
9. mt46 - И на мен ми е трудно да възприема за нормално това, което се случва...
04.09.2015 13:43
freeoldmen написа:
" Нито в Кандахар, нито в Багдад, нито в Газа съм срещала такава неудържима вяра в Аллах, както в католическия Париж – най-присмехулния и безгрижен град на света, в страната, която е изгонила Бога преди 200 години! "

Безумие..

А ние се надявахме тези хора да ни научат да бъдем по- добри.



Не предполагах, че в Западна Европа има такива недалновидни и продажни политици, че няма достатъчно будни граждани, загрижени за бъдещето...
цитирай
10. mt46 - Мда...
04.09.2015 13:49
kvg55 написа:
С госпожа Асламова сме в пълно единомислие.
Всякаш сме общували и разменяли мисли помежду си.
Материалът е разтърсващо точен.
Няма изгледи западноевропейските ръководители да
вземат скоро ефективни мерки срещу нашествениците.

Предполагам, че Западна Европа ще се събуди, но е възможно това да бъде съпроводено с големи, непредсказуеми сътресения, кръвопролития... И пак народите ще плащат цената...
цитирай
11. mihala - Всичко зависи от това, как дявола ...
04.09.2015 13:52
mt46 написа:
batogo написа:
Всичко зависи от това, как дявола чете евангелието и кой го слуша... :)

Западните дяволи по-добре ли четат евангелието и по-близо до Бога ли са от източните дяволи?... :)
М. Тачков


Дали да не се оглеждаме,че монокли на всякъде,а очите ,които виждат,липсват.
цитирай
12. vishnichka - Привет, аз си наложих през ваканцията известно ограничение откъм политика,
04.09.2015 18:57
но сега виждам, че нещата с всеки изминал ден стават все по-зле, жал ми е за децата, на които очите са пълни вместо с радост, със сълзи... Лошото е, че сегашната криза няма да отмине никоя европейска държава и съм песимист относно някакво възможно спокойно бъдеще за обикновените хора като нас.... какво ли ни чака, не ми се мисли ...
цитирай
13. ok3223 - ЕС си напълни гащите с хиляди
04.09.2015 19:49
"спящи" зимен сън таралежи ...
И когато се затопли времети и дойде "Пролетта на таралежите", а тя ще дойде, няма как да не дойде, и тогава ...
цитирай
14. mt46 - Здравей!...
05.09.2015 00:10
vishnichka написа:
но сега виждам, че нещата с всеки изминал ден стават все по-зле, жал ми е за децата, на които очите са пълни вместо с радост, със сълзи... Лошото е, че сегашната криза няма да отмине никоя европейска държава и съм песимист относно някакво възможно спокойно бъдеще за обикновените хора като нас.... какво ли ни чака, не ми се мисли ...

Лошото е, че по-лошото навярно предстои...
цитирай
15. mt46 - Мда... Но не знаем точно кога и как...
05.09.2015 00:12
ok3223 написа:
"спящи" зимен сън таралежи ...
И когато се затопли времети и дойде "Пролетта на таралежите", а тя ще дойде, няма как да не дойде, и тогава ...

цитирай
16. syrmaepon - @mt46 - Е, и в Русия има разкрепостост, не всички са светици... :)
05.09.2015 09:33
Еми да. Сталин ги приучи на садо-маздо, а сега и толерантност има....Душата си иска своето....)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163582
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031