Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2016 19:38 - Меркел неволно се превърна в полезния идиот за тероризма
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 2519 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Паскал Брюкнер: Меркел неволно се превърна в полезния идиот за тероризма Автор: "Фигаро" 24.03.2016 16:03 3941 преглеждания  
"Демокрациите по своята същност са обезоръжени пред варварството. Те смятаха, че историята е приключила, че религиите са останка от предиосторията, че нацията е остаряла форма на човешка общност. Единственият хоризонт беше вдигането на границите, разрушаването на стените, за да стане човешкото семейство едно цяло. Ето това беше европейската утопия и 11 септември нищо не промени. Имайте предвид, че от 20 г. насам всички военни бюджети на нашия континент намаляват. Противопоставяме цяла серия от социологически, геополитически обяснения, за да се успокоим, изправени пред ислямизацията на света".

 image

 

Това казва френският есеист Паскал Брюкнер в коментар за атентатите в Брюксел. Брюкнер е бил ученик на Ролан Барт, съавтор е, заедно с Ален Финкелкрот, на “Новият любовен безпорядък” (1977 г.), един от новите френски философи. Носител на наградата “Ренодо” за 1997 г. за “Крадците на красота” (Les Voleurs de beautй), той е писател, обзет от песимизъм. Брюкнер беше благосклонен към западното нашествие в Ирак през 2003 г. и един от малцината интелектуалци, които признаха впоследствие, че са сбъркали. 

 

- Брюксел беше ударен с атентати с изключителна жестокост…

 

- Първата ни мисъл е за нашите белгийски съседи и ужасната мъка, която ги сполетя. Но състраданието не ни пречи да бъдем поразени от лекомислието на федералните власти. След четиримесечно преследване Абдеслам вече беше задържан, почти по случайност, след като е бил издаден. Знаем, че подобен арест създава сериозен риск от отмъщение. Но три дни по-късно и с такава прецизност в организацията е нещо немислимо. 

Как са могли да позволяват да бъдат внесени бомби на летището? Ние наивно вярвахме, че навсякъде тези транзитни места са обезопасени. Бяхме ли взели мерки за опасността? Разбира се, трудно е да бъде арестуван човек, който иска да умре, хвърляйки се върху вас с бомбата си. Волтер казваше в своя “Трактат за толерантността”: “Как да се противопоставя на онзи, който иска да отиде в своя рай, като ме убие?”. Но ние трябва вече да мислим в логиката на най-лошото. С всеки атентат ние се люшкаме между рутината и ужаса. Заплахата дебне на всяко място на колективен живот и постепенно заразява цяла Европа. Нямаме правото да бъдем глупави или небрежни спрямо тероризма.

 

- Брюксел е също столица на Европа…

 

- Радикалният ислям изнася мръсната си война по целия свят. От Калифорния до Китай, като се мине през страните от Западна Африка. Неговото смъртносно безумие иска да се наложи на всички хора. Това е световна война, но тя е много особена. Асиметрична, пренесена отдругаде и въпреки това тотална война, чийто първи жертви са цивилните, виновни заради това, че съществуват. Има нещо недообмислено в начина, по който подхождаме към нея. Ние повтаряме, че не бива да се смесват с исляма, без да разбираме, че самите джихадисти претендират, че са единствените истински мюсюлмани. Останалите, огромното мнозинство, са отхвърлени от тези фанатици в мрака на неверието. Тези войници на апокалипсиса са най-напред вярващи и ние трябва да ги приемем като такива. 

 

- Белгия съзнателно избра комунитаризма. Квартал Моленбек се превърна в символ…

 

- Полицаите, които арестуваха Абдеслам в Моленбек, бяха замеряни с камъни от младежи. Това са редки жестове на нашия континент. Моленбек се превърна в нещо като Газа, Мосул вътре в Европа. В една умишлено провокативна хроника Ерик Земур подхвърли с чувство за хумор: “Не Ракка трябва да се бомбардира, а Моленбек”. Без да стигаме дотам, ще трябва да прочистим този квартал. Истината е жестока: водени от клиентелизъм, избраниците от десницата, както и от левицата, в Белгия, както и във Франция, се договаряха с културните асоциации, имамите, лидерите. Те позволиха да се създадат не зони на безправие, а зони на едно друго право, смесица от шариата и хулиганския кодекс.

 

- Може ли да се говори за френски Моленбек?

 

- Премиерът Манюел Валс го каза и можем да смятаме, че той разполага с достоверни доказателства за такава присъда. Във Франция има риск от скрита гражданска война заради пропускливостта между бандите в предградията и радикализираните клетки: джихадът е набожният изход от бандитизма. “Ислямска държава” прави пропаганда. Всяко успешно действие поражда нови кандидати за самоубийство. Припомням, че сенаторката от Социалистическата партия Самия Гали поиска още през 2012 г. да се използва армията срещу наркотрафика в северните квартали на Марсилия.

 

- С пролетта се очаква нова вълна от мигранти в Европа. Трябва ли да се опасяваме от проникването на терористи сред бежанците?

 

- “Ислямска държава” ясно казва, че се възползва от придвижването на бежанците, за да вкара свои бойци. Дори и да става дума за незначителен процент, последствията могат да бъдат ужасяващи. Показната щедрост на г-жа Меркел несъмнено ще позволи на убийци да се настанят у нас, за да подготвят спокойно своите дела. Неволно тя ще изигра ролята на полезния идиот за тероризма. Понякога имам чувството, че съм в сериала Homeland. В последния сезон видяхме подготовката на атентат в Берлин от сирийски бежанци. Художественото вдъхновение на холивудските сценаристи се доближава до реалността, в която ние живеем. Трагичното в бежанската криза е това, че тя ни разкъсва между дълга да бъдем човечни и параноята, основателния страх да вкараме сред нас пратеници на смъртта. Откъдето и предпазливостта на Франция към този проблем.

 

- Въоръжени ли са нашите демокрации за войната, която ни очаква?

 

- Демокрациите по своята същност са обезоръжени пред варварството. Те смятаха, че историята е приключила, че религиите са останка от предиосторията, че нацията е остаряла форма на човешка общност. Единственият хоризонт беше вдигането на границите, разрушаването на стените, за да стане човешкото семейство едно цяло. Ето това беше европейската утопия и 11 септември нищо не промени. Имайте предвид, че от 20 г. насам всички военни бюджети на нашия континент намаляват. Противопоставяме цяла серия от социологически, геополитически обяснения, за да се успокоим, изправени пред ислямизацията на света. Но нашите интелектуални елити не желаят да видят и да чуят нищо и продължават да се отнасят към терористичната заплаха като към мит. Питаме се: “Какво лошо сме направили, за да ни мразят толкова много?”. Истината, която не желаем да чуем, обаче е крещяща: те ни мразят заради това, което сме. Свободни хора, водени от любов към живота, зачитане на правото и критичен дух. Ето това е нашето престъпление.

Превод от френски: Галя Дачкова
Автор: "Фигаро"

www.glasove.com/categories/na-fokus/news/paskal-bryukner-merkel-nevolno-se-prevyrna-v-polezniya-idiot-za-terorizma




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/03/24/polsha-se-otkazva-ot-bejanci/
24.03.2016 19:52

Полша се отказва от задълженията си за прием на бежанци

от Memoria de futuro в Актуално · 24/03/2016 · 10:42

Warszawa, 24.11.2015. Premier Beata Szyd³o, podczas pierwszego formalnego posiedzenia rz¹du, 24 bm. w Warszawie. Rada Ministrów wys³ucha m.in. informacji o realizacji bud¿etu pañstwa w 2015 roku oraz harmonogramie prac nad projektem bud¿etu na 2016 rok. (mr) PAP/Radek Pietruszka ***Zdjêcie do depeszy PAP pt. Rozpoczê³o siê pierwsze posiedzenie rz¹du***

Беата Шидло, министър-председател на Полша



Представители на полското правителство заявиха, че нападенията, извършени в Брюксел, принуждават страната да се откаже по-рано от поетите задължения за приемане на мигранти.

Квотата на ЕС за приемане на лица за вътрешно разселване за Полша е 7 хиляди души, които трябва да бъдат приети и интегрирани в обществото за период от две години. Варшава се съгласи с тези условия миналата година, когато всички държави-членки на Европейския съюз се задължиха с цел преодоляване на кризата с миграцията да приемат определен брой бежанци.
Polsha_02

Представители на крайно десните организации се събират по време на протест срещу мигрантите във Варшава



Полското правителство винаги се е отнасяло крайно негативно към идеята за приемане на лица от Близкия изток в съответствие със задължителните квоти. Освен това полското население, сред което има силно изразени анти-мюсюлмански настроения, не одобрява тези планове. През февруари тази година във Варшава се проведоха поредните протести, в които участниците силно критикуваха правителството заради съгласието му да приеме мюсюлмански бежанци.

В сряда премиерът Беата Шидло заяви, че след трагедията в Брюксел властите директно и недвусмислено заявяват, че нямат възможност да приемат мигранти от Близкия изток. Говорителят на кабинета Рафала Бохенка добави, че основната функция на правителството е да защитава народа си, а пребиваването на мигранти поставя под заплаха сигурността на обществото. Събития като тези в Брюксел не трябва да се случват на територията на Полша, заявиха от правителстово.

Полските власти смятат, че преди да се приемат мигранти в ЕС, трябва да се приложат инструменти за проверка, които да задържат екстремистите на границата. Докато тези механизми работят неефективно, е трудно да се говори за квоти, казват във Варшава. /Memoria de Futuro
цитирай
2. kvg55 - Констатации, които и по-неучени ...
24.03.2016 20:24
Констатации, които и по-неучени хора са си направили.
Браво на поляците.
цитирай
3. freeoldmen - "основната функция на правителството е да защитава народа си"
24.03.2016 21:52
Кога ли и т.нар. "български политически елит" ще научи тази истина?
цитирай
4. mt46 - Към М.
24.03.2016 22:02
Чудесна си...
идиотеса!...
М. Тачков
цитирай
5. mt46 - "Българският политически елит" се учи от пропадащите западни елити...
24.03.2016 22:08
2. kvg55 - Констатации, които и по-неучени ...
20:24
Констатации, които и по-неучени хора са си направили.
Браво на поляците.
цитирай

Изтрий
3. freeoldmen - "основната функция на правителството е да защитава народа си"
21:52
Кога ли и т.нар. "български политически елит" ще научи тази истина?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19171475
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031