Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 12:40 - Защо абсурдната пропаганда все още работи?
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 3034 Коментари: 7 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Защо абсурдната официална пропаганда все още работи

от Си Джей Хопкинс в Избор на редактора · 22/01/2017 · 15:31

 

image

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

 

imageСи Джей Хопкинс е американски драматург, писател и политически сатирик, понастоящем живеещ в Берлин.

 

 

За тези, които изучават официалната пропаганда, манипулацията на общественото мнение, психологическата обработка и принудителното подбуждане на емоциите, днешното положение не би могло да бъде по-подходящо. Докато Тръмп и неговата армия от служители на Голдман Сакс, главни изпълнителни директори на различни корпорации и ревностни християни се отправяха към тържественото му встъпване в длъжност, върху нас се изсипваше координирана медийна манипулация, на фона на която дори Гьобелс изглежда като аматьор. Имайки предвид привидно нелепия характер на голяма част от безумията, с които биваме заливани, първоначално тази манипулация може да не е толкова очевидна; веднъж, щом разберем реалната цел на подобна официална пропаганда обаче, всичко започва да придобива повече смисъл.

Сред основните погрешни схващания относно начина, по който официалната пропаганда работи, е разбирането, че нейната цел е да убеди обществеността да повярва в неща, които не са „истината“ (като например, че Тръмп е руски агент; че Саддам има оръжия за масово поразяване; че терористите ни мразят заради свободата ни и т.н.). В действителност обаче, макар и официалните пропагандатори несъмнено да се радват, когато някой повярва на лъжите, които му пробутват, измамата не е тяхната основна цел.

Основната цел на официалната пропаганда е да създаде „официален наратив“, „разказ“, който да бъде плиткоумно повтарян от управляващите елити и техните поддръжници. Не е задължително официалният наратив да е смислен или да издържа на някаква обоснована критика. Целта е да се начертае нещо като линия „Мажино“ (система от френски укрепления, издигната по границата с Германия в годините преди Втората световна война – бел. ред. ), отбранителна идеологическа граница, между „истината“, определена от управляващите елити, и всяка друга „истина“, противоречаща на техния наратив.

Представете си тази линия „Мажино“ като една кръгла стена, обградена от негостоприемни територии. От вътрешната страна са „нормалното“ общество, доходната работа, кариерното развитие и всички други големи предимства от сътрудничеството с управляващите класи. От външната страна са бедността, безпокойството, общественото и професионално заклеймяване и всякакви други форми на страдание. От коя страна на стената бихте искали да бъдете? Всеки ден по безкрайни начини всеки един от нас трябва да си отговаря на този въпрос. Приспособи се и ще намериш място вътре. Откажи и… ами, успех отвън.

image

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

 

В открито деспотичните общества този избор (да се приспособиш или да отстояваш) често се свежда до живот или смърт. В нашите относително либерални западни общества последствията от това да не се съгласиш с официалния наратив обикновено са по-неуловими. Въпреки това, натискът е силен. Да се приобщиш към консенсусната „действителност“, сътворена от официалните наративи, е цената, която трябва да платиш, за да получиш достъп до вътрешното светилище, където се намират добрите кариери, парите, професионалният престиж и другите награди на капитализма. Приспособяването не изисква вяра. То изисква вярност и механично подчинение. Стига някой да повтаря като папагал официалния наратив, това, в което той вярва, няма абсолютно никакво значение.

Накратко, официалната пропаганда не е създадена, за да заблуждава обществеността; или поне не повече, отколкото репликите в сценария на един филм са написани, за да заблудят актьорът, който ги произнася. Тя е създадена, за да бъде попивана и повтаряна, независимо от това колко неправдоподобна и нелепа може да бъде. Всъщност, понякога тя е най-ефективна именно когато принудените да я повтарят като роботи осъзнават, че е пълна безсмислица, тъй като унижението от повтарянето бетонира тяхната преданост към управляващите класи (явлението е стандартна характеристика на класическия модел на Стокхолмския синдром, както и на авторитарното възпитаване като цяло).

image

В репортажите на БНТ от Вашингтон преобладаваха внушенията колко
лош избор е Тръмп за САЩ и за света и как едва ли не огромната част от
американско общество не го одобрява и протестира срещу встъпването му
в длъжност. Същата тенденциозност и манипулативност беше в основата на
коментарите за клетвата и речта на Румен Радев в Народното събрание.
Подобно на CNN и целия либерален мейнстрийм, БНТ сякаш пропускаше
да забележи, че и двамата президенти са легитимно и убедително избрани от
своите нации.

 

Настоящата истерия около „руското хакване“ е идеален пример как това работи. Никой с всичкия си не вярва откровено в тази официална версия, дори и актьорите, които ни я пробутват. Това, обаче, не е проблем, тъй като целта не е хората да вярват в наратива, а да го приемат и повтарят, донякъде като религиозна догма. (Няма значение какво в действителност се е случило, т.е. дали „хакът“ е хак или изтичане на информация, кои са хакерите или доносниците, за кого са работили или какви са били неговите мотиви. Това, което има значение, е че управляващите елити са пуснали нов официален наратив и настояват всеки „нормален“ американец да му се закълне във вярност.)

Този път управляващите не дават лесна задача на последователите си. Новият им официален наратив (нека го наречем „Путинисткият пуч за унищожаване на демокрацията“) е толкова нелеп, че е повече от неловко. Сюжетът повече или по-малко прилича на нещо, което бихте очаквали да прочетете в посредствен роман за млади хора, или пък да видите във фентъзи сериал от типа на Игра на тронове. И сякаш не беше достатъчно унизително за либералите да бъдат карани да се преструват, че вярват, ами отговорните пиари дори не си направиха труда да съберат нов екип от лъжци, за да пробутат измишльотините си. Те не просто настояват либералите да приемат версията на „разузнавателните ведомства“ и мейнстрийм медиите – които пробутаха на света и измамата за оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин – а имаха наглостта да пратят Джеймс Клапър да разиграва политическия си фарс горе-долу на същото място, където преди няколко години излъга Конгреса под клетва (бел. ред. – през март 2013 г. Клапър заявява пред комисия на Конгреса, че Агенцията за национална сигурност не събира никаква информация за американските граждани. В последствие Едуард Сноудън доказва обратното и споделя, че това лъжесвидетелство е било ключов момент във взимането на решението му да изтече класифицирана информация).

  image АКО МЕМОРИЯ Е ПОЛЕЗНА ЗА ВАС, ПОДКРЕПЕТЕ НИ ТУК  

Междувременно официалните вестници на управляващите класи, на които космополитните либерали разчитат за предоставянето на „сериозна журналистика“, интелектуални секции за „изкуства и култура“ и т.н., са паднали до нивото на Нешънъл Инкуайърър (бел. ред. – американски таблоид). Сред скорошните големи заглавия намери място и „Руснаци хакват електроснабдителната мрежа на щата Върмонт“ – история на Уошингтън Поуст, в която се оказа, че не участват нито руснаци, нито хакери, нито дори компютрите на електроснабдителната мрежа на Върмонт. Това общо взето бе поредната измислена история, като тази за армията от фалшиви новинарски медии на Путин. Ню Йорк Таймс, които също покорно рецитират новия официален наратив, развързаха каишката на Чарлз Блоу, който твърди, че Тръмп е назначен от Русия, а избирането му за президент е „акт на война“. А сега, докато пишех тази статия, ни удариха с нова история, според която Тръмп е платил на няколко руски проститутки да се изпикаят върху леглото, на което преди време спал Обама. Всеки момент ще ни кажат, че Елвис тайно работи с Путин за унищожаването на Америка чрез гравитационно оръжие, което ще премине Атлантическия океан с летяща чиния, пилотирана лично от Асанж и Сноудън. Това е нещо като тест за лоялност, чрез който управляващите класи се опитват да разберат колко далеч могат да стигнат с помията си преди на либералите да им втръсне.

 

image

Целта на цялата тази пропаганда е да се делигитимира Доналд Тръмп, както и профилактично да се затвърди монополът на неолибералните управляващи елити върху властта, „действителността“ и „истината“. В случай че все още не е станало пределно ясно, тези елити нямат никакво намерение да сдадат контрола над глобалната капиталистическа псевдо-империя, за чието налагане работят от шейсет години. Ще делигитимират и клеймят Тръмп (както и всеки друг символ на националистка съпротива срещу транснационалния капитализъм), ще чакат отново своя момент в продължение на четири години и тогава ще въведат в длъжност друг свой верен слуга… след което животът отново ще стане „нормален“, а либералите ще направят всичко по силите си да забравят този злочест период, когато са се престрували, че вярват в тези безвкусни безсмислици в стил неомаккартизъм.

Ако не бях притеснен от възможността Тръмп да обяви тотална война срещу исляма, или пък някое от „нашите момчета“ в танковете, които Обама театрално изпрати до руските граници, да изгуби разум и да направи нещо глупаво в името на Клинтън, щях да наблюдавам с нетърпение точно колко налудничаво ще бъде всичко.

image

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: COUNTERPUNCH

www.memoriabg.com/2017/01/22/zashto-absurdnata-propaganda-vse-oshte-raboti/

ПП: Пропагандата играе ролята на църква... Вярващите глупаци винаги са били повече от разумно мислещите...
Гласувай:
19


Вълнообразно


1. milady - няма да идвам повече ..тук. нали само Ти си мислещ. и твоите ..прилежни копита..
23.01.2017 13:03
Ще делигитимират и клеймят Тръмп (както и всеки друг символ на националистка съпротива срещу транснационалния капитализъм)
цитирай
2. inel379 - Мислещият човек не се влияе от официалната пропаганда.
23.01.2017 16:23
Източниците на информация са много
и способността да анализираме
ни отправя към обективни изводи.
На фалшивите елити разумът не вярва.
Няма кой да слуша глупавото зарибяване просто ей така,
то бързичко отива в коша за боклук на будността.
Стени различни има навсякъде.
Това си е живия човешки инстинкт за самосъхранение,
който обаче има своите морални граници.
Защото да искаш и да можеш,
не означава да си задължително греховно приспособим
или пък да ти липсва вяра,
която те прави убеден следовник на човешките ценности.
Поздрав за постинга - повод за размисъл!
цитирай
3. mt46 - Твоя воля... Явно не си достатъчно толерантна към разномислещите...
23.01.2017 19:36
1. milady - няма да идвам повече ..тук. нали само Ти си мислещ. и твоите ..прилежни копита..
13:03
Ще делигитимират и клеймят Тръмп (както и всеки друг символ на националистка съпротива срещу транснационалния капитализъм)
цитирай
4. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
23.01.2017 19:45
inel379 написа:
Източниците на информация са много
и способността да анализираме
ни отправя към обективни изводи.
На фалшивите елити разумът не вярва.
Няма кой да слуша глупавото зарибяване просто ей така,
то бързичко отива в коша за боклук на будността.
Стени различни има навсякъде.
Това си е живия човешки инстинкт за самосъхранение,
който обаче има своите морални граници.
Защото да искаш и да можеш,
не означава да си задължително греховно приспособим
или пък да ти липсва вяра,
която те прави убеден следовник на човешките ценности.
Поздрав за постинга - повод за размисъл!

И неофициалната пропаганда в доста случаи поднася невярна, лъжлива информация... В Интернет е пълно със сайтове, бълващи "сензационни новини", "чудеса", разни бабини деветини...
цитирай
5. mt46 - http://glasove.com/categories/na-fokus/news/donald-trymp-hronika-na-edin-medien-intelektualen-i-artistichen-linch
23.01.2017 20:48
Същите медии, които покриват с кал гадната сфера и зловонните фалшификации в интернет, не се колебаят да практикуват медийна копрофагия, така сякаш най-лошите средства стават законни, за да оспорят легитимността на безбожния президент в голямата променлива традиция на моралната левица.

Да уточним първо термините на дебата: може, като автора на тези редове, да не харесваш стила, думите, манталитета на американския президент, които се характеризират, казано просто, с вулгарност. Въпреки това не е забранено и дори е наложително да изпиташ чувство на бунт срещу оспорването с фашистки характер на присъдата на урните и неговата форма, която прилича на началото на гражданска война.

Тази гражданска война е обявена между виртуалния свят на Холивуд и реалния свят на работниците и средните класи, които дадоха властта на Доналд Тръмп. Все още никой не знае изхода от нея. Никой не е в състояние да каже кой ще я спечели - вестителите на политическата поезия или новият герой на суровия реализъм.

Но в зората на тази безмилостна война интелектуалната и морална честност изисква да кажем, че я обявихат.нар. антифашисти с фашистки методи, които будят отвращение.Така Дженифър Холидей, известна чернокожа певица, дойде да обясни по телевизията защо, след като била приела, в крайна сметка отказала да пее по време на встъпването в длъжност на президента.

Тя смятала, че това ще бъде момент на единство, но “не не си давала сметка, че хората не са приели резултата от изборите”.

Ден след новината, че е приела, Дженифър открила хиляди отмъстителни туитове, в които я наричали “предателка на своята раса” и “негърка”. “Получих смъртни заплахи, призиви да се самоубия, беше ужасно”. Холидей с тъга констатирала, че много от тези послания идвали от нейната чернокожа общност, по-конкретно от радикалната организация Black Lives Matter, същата онази, с която президентът Обама се сближил в последните мигове от мандата си.Гражданската война е обявена и в американските университети.В Джорджтаун професор Ейприл Сайзмор-Барбър дори давала повече точки на студентите, посещаващи курс срещу Тръмп, предназначен да “посее семената на свободата”.

Друга преподавателка тормозела колегата си мюсюлманка Асра Номани, която признала публично, че е гласувала за Тръмп: “Изхвърлих ви от човешката раса, тъй като вашият глас помогна за нормализирането на нацистите”.

В същия антинацистки дух, достоен за мисълта на един Пейон или Меланшон, в кампусите демонстрират срещу идването на Хитлер в Америка. В своята чудесна статия във “Фигаро” от 20 януари, Лор Мандвил описа тези чернокожи активисти от Комунистическата революционна партия, които крещят: “Не виждате ли, че Тръмп ще причини на мюсюлманите онова, което Хитлер направи на евреите!”.

За щастие, гадната сфера на интернет беше там в нощта на встъпването в длъжност, за да покаже делата на тези странни антифашисти, които телевизиите грижливо прикриха. Изгорени американски знамена, забулени “феминистки”, или Ричард Спенсър, оратор в защита на Тръмп от White Lives Matter, жестоко пребит по време на телевизионно интервю от антифашист с качулка, който избяга безнаказано в нощта.

Въображението ми е безсилно да опише медийните коментари при невероятната хипотеза, при която вестници, артисти или ожесточени протестиращи биха оспорили още от първия ден избирането на Барак Обама. Ако бяха размахали плакати, окарикатуряващи го като убиец или изнасилвач.

В известен смисъл, след изборите откриваме голяма част от причините за успеха на омразния на пресата президент.Тръмп не е причина, а резултат.Неговата ексцентричност и крайности съответстват на крайностите и екстравагантностите на предполагаемия лагер на доброто.

Крайностите на превръщането в жертви на расовите и сексуални малцинства.

Крайностите на незаконната имиграция.

Крайностите на ксенофилията.

Налагането на неутрални тоалетни за транссексуалните.

Систематичното вменяване на чувство за вина на полицията.

Раболепният страх от радикалния ислям.

Феминизмът, който се ограничава изключително до омраза към хетеросексуалния бял мъж и си затваря очите за съдбата на жените на Изток.

Уморен от престъпните крайности на привидно благородните, голяма част от американския народ би предпочела вече изблиците на един привидно лош.

И в това чувство на бунт, което вдъхва или би трябвало да вдъхне медийният и артистичен линч у всеки демократ, дори и да е враждебен на изумителния републиканец, в този рефлекс на естествена съпричастност към пребивания с камъни, не се ли таи интуицията, че зад това бясно оспорване на легитимността на един човек се крие подмолното оспорване на легитимността на западния човек, който не иска да умре.Авторът, Жил-Уилям Голднадел, е адвокат и писател, президент на Асоциацията Франция-Израел. Публикуваме коментара му със съкращения. Заглавието е на “Гласове”Превод от френски: Галя Дачкова
цитирай
6. mediatore - Чудесна статия....
23.01.2017 22:48
...кратко,много точно и ясно,точно в десятката.
Благодаря!
цитирай
7. mt46 - Моля, без лични нападки и обиди!... Аз не съм чак такъв оптимист...
24.01.2017 11:51
09:01 - Що ли разбира от

от: ok3223 За постинг: Защо абсурдната пропаганда все още работи?
/.../


икономика и политика и тази ... По това, че не разбира същността на Явлението "Тръмп" ни казва, колко и е лек багажа. Милиони бачкатори от народа и средната класа на САЩ го разбраха и, категорично подкрепиха президента Тръмп. Това ясно показа, че Америка е жива и ще живее вечна.
И ЩЕ СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ДЕ ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА, НА ЖИВОТО НА ЗАЕМ, С ДЪЛГ ОТ 20 ТРИЛИОНА ДОЛАРА. КРАЙ НА ПЕЧАТАНЕТО НА 100 - ЦИ ТОНОВЕ ДОЛАРИ, НА МАСОВАТА БЕЗРАБОТИЦА, И ОТКРИЯТ МИЛИОНИ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ...
САЩ ЩЕ ЖИВНАТ, ПОЕМАТ ВЪЗДУХ, И ОТНОВО ЩЕ СА ЗА ПРИМЕР НА СВЕТА, НА ВСИЧКИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15849055
Постинги: 3181
Коментари: 41919
Гласове: 137036
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930