Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2022 20:48 - Можем ли да обучим котката да използва човешка тоалетна и дали това е добра идея
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 2101 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Справянето с котешката тоалетна не е най-любимото ни задължение като котешки стопани, но е нещо, което няма как да пропуснем. Вероятно сте попадали на видея в мрежата с котки, които използват човешката тоалетна и това изглежда много лесно и удобно. За капак - някои мяукащи животни дори се научават да пускат водата!

Истината е, че можем да дресираме гальовния приятел да използва нашата тоалетна. Не случайно в зоомагазините могат да се открият комплекти за обучение на котката. Те имат няколко тренировъчни дискове, които се поставят върху човешката седалка. Домашният любимец се качва върху поставения диск и постепенно се учи да балансира върху него, за да свърши работите си. Дисковете имат различни отвори, като целта е да се подменят и постепенно да остане този с най-широк отвор, който е с размерите на вашата тоалетна чиния.

Няма спор, че би било много по-удобно, ако котката ни използва нашата тоалетна. Това ни лишава от ежедневното почистване на котешката тоалетна и разходите за постелка към нея. Да не говорим, че няма да виждаме насякъде в дома разнесен пясък. Дали обаче това е добре идея?

Могат ли котките да бъдат обучени да използват човешка тоалетна?

 

imageСнимка: IStock

 

Както стана ясно - някои мяукащи приятели могат да бъдат обучени на това с помощта на специално създадени приспособления за обучение. Използването на тоалетната обаче може да се окаже трудна задача за някои котки, затова помислете дали вашият домашен любимец ще се чувства комфортно да използва вашата тоалетна. Котките с проблеми с равновесието вероятно ще се озовават редовно в тоалетната, докато котенцата и възрастните котки може да имат проблеми с качването и слизането от тоалетната чиния.

Рискове за нашето здраве, ако котката използва нашата тоалетна

Макар че е удобно котката ви да пишка в тоалетната, това може да се окаже риск за нашето здраве.

Съществува сериозен проблем относно паразитите в изпражненията на вашите мъркащи приятели, като например Toxoplasma gondii. Този паразит е зоонозен, което означава, че може да се предава от котки на хора, като това обикновено се случва чрез котешките изпражнения.

Toxoplasma gondii причинява инфекция, която се казва токсоплазмоза. Тя често е неприятна, но не е сериозна за здрави хора. Може да причини главоболиеболки в тялото и треска, които могат да продължат с месеци, въпреки че симптомите често могат да бъдат овладени с лекарства.

За хората с увредена имунна система обаче токсоплазмозата може да бъде смъртоносна. Тя може да доведе до сериозни симптоми като объркване, възпаление на мозъка, затруднено дишане, респираторни инфекции, зрителни нарушения и болки в очите, припадъци и кома. В тежки случаи може да доведе дори до смърт.

Токсоплазмозата представлява сериозен риск и за бременните жени, като понякога води до спонтанни аборти и раждане на мъртъв плод.

В заключение можем да кажем, че повечето котки са напълно способни да бъдат обучени да използват тоалетна. Това е процес, който може да отнеме седмици, за да се усъвършенства, но повечето мяукащи приятели са достатъчно интелигентни, за да го разберат с ваша помощ. Котките с проблеми с равновесието, както и малките и възрастните представители е малко вероятно да успеят да се научат да използват тоалетната, без често да падат в нея.

Въпреки голямото удобство - помислете дали няма да рискувате здравето си. Опасността от зараза с паразити се увеличава, ако споделяте една и съща тоалетна с котката си. Ако живеете в къща или имате тоалетна, която не ползвате и можете да я оставите само за гальовния приятел - тогава проблемът би бил решен.

https://dogsandcats.bg/kotki/mozhem-li-da-obuchim-kotkata-da-izpolzva-choveshka-toaletna-i-dali-tova-e-dobra-ideia





Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776464
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031