Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 15:21 - ДЕВЕТИМАТА НЕИЗВЕСТНИ: Ние създадохме езика и подчинихме хората...:)
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 38132 Коментари: 67 Гласове:
41


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    От близо два века из земните паралели се шири историята за Деветимата неизвестни, които управляват по благ или – от човешка гледна точка - не дотам благ начин Света и пазят знанията на всички цивилизации, помещавали се във всички времена на планетката Земя. Счита се, че легендата за тях датира от времената, когато за пръв път управляващите са видели, че науката и знанията могат да бъдат много опасни, когато са общо достояние, и са ги засекретили. Само избрани хора са имали достъп до Реалното знание, знанието за Природата (най-общо казано). И в наше време е така. Да, като се замислим, наистина, не е добре всеки да разбира от ядрена физика и да може да произведе атомна бомба например...

За пръв път се „срещнах” пряко в писмен текст с Деветимата неизвестни, когато прочетох „Утрото на магьосниците” на  Луи Повел и Жак Бержие. Там авторите обстойно са разказали за Деветимата, цитирайки един друг автор – Талбът Мънди – който през 1827 година публикува книга за тези Деветима, а преди това 25 години служи в английската полиция в Индия.

Та в книгата на Мънди се споменава, че всеки един от тези Деветима държи по една книга на различна тематика, в която книга се вписва всичко, което е постигнато в науката и Знанието по съответната тема и бива постоянно допълвана.

Първата книга е с основна тематика: техника на пропагандата и на психологическата война.

„Най-опасната от всички науки – пише Мънди – е за контрола над мисленето на тълпата, защото тя позволява да бъде командван целия свят.”

И още малко по темата на първата книга от Повел и Бержие: „Ще отбележим, че Общата семантика на Коржибски излиза едва през 1937г., а трябва да се натрупа и опита от Втората световна война, за да започнат умните глави на Запад да осъзнават изкристализирането на техниката на психологията на езика, т.е. на пропагандата”.

Преди да се спра малко по-обстойно и конкретно върху тази Първа книга, Деветимата, Езика, кой какво владее и кога,  къде и как съм се срещала още с тези Деветима, ще цитирам, просто така, за протокола, и съдържанието на другите осем предполагаеми книги:

„Втората книга е посветена на физиологията. Тя описва как човек може да бъде убит с едно докосване, като смъртта е предизвикана от промяната на посоката на нервния ток. Твърди се, че джудото е родено поради изтичане на „информация” от книгата. (тук не мога да се сдържа, понеже като малка тренирах джудо, даже взех веднъж медал на градско първенство, но после, под тайното давление на мама, спрях да тренирам – разбрах, че това е било под влияние на майка ми, едва миналата година. Но не това е важното в случая – поддавайки се на конспиративния дух, склонна съм да котирам това мое увлечение по джудото като непряка среща с Деветимата).

Третата книга е посветена на микробиологията и в частност на защитните колоиди.

Четвъртата разказва за преображенията на металите. Легендата гласи, че във времена на недоимък храмовете и благотворителните религиозни организации получавали от този източник огромно количество чисто злато.

Петата съдържа учение за всички земни и извънземни средства за общуване.

В шестата са скрити тайните на гравитацията.

Седмата е най-обширната космогония, създавана от човечеството.

Осмата е трактат за светлината.

Деветатае посветена на социологията и съдържа законите на еволюцията на обществата, позволяващи да се предвиди тяхната разруха.”

Езикът е средството, което определя нашия начин на мислене, самото ни мислене, възприятие и изразяване в околния свят. Словото, Логосът и подобни неща не бива да се бъркат с Езика. Предполагам, те са нещо като Метаезик, но на доста по-висока плоскост от него, да не кажа - измерение. Защото Логос не може да е на една плоскост – той е многоизмерен (може би), хм, полихолографски. Попаднеш ли в Логоса – ако това е възможно, разбира се – може би ще възприемеш Бог и Всичко останало...Може би ще се превърнеш в Тях, само за да разбереш, че винаги си бил Тях, но не си го знаел. Защото: Езикът ни вкарва в някакви рамки. Които, ако сме изгубили възможността да мислим символно, или по друг начин, различен от езиковия, които – повтарям – рамки, ние не можем да надскочим. Затова и е изключително трудно да се надникне отвъд Булото, ограждащо реалността и да се прозре Реалността. Разбира се, и в тези рамки има различни диапазони на „разпростиране” – колкото по-богат е езикът ти или колкото повече езици знаеш – или видове езици – толкова картината ти е по-голяма и обхватна. Но до там! И оттатък не съществува! То се превръща в дума...

В цитираната книга се споменава за индианско племе, чийто език е съвсем различен от европейските и има обединяващи понятия. Например – няма отделна дума само за „река” – а има понятие, описващо „човек, пресичащ река” – и то в различни нюанси. Това племе чрез езика си май се доближава повече до „правилното” възприятие за света като за нещо, в което всичко е свързано с всичко. А нашият език е отделящ, разделящ и дуализиращ. Което пречи. Оттам май идва и това бясно разделение на „Аз и другите”. Оттам и „другите – това е Адът”... Оттам може би и сказанията за Егото, срещу което безуспешно се борят хиляди радетели на Холо-вселената. Май с борба не става?! Борбата, според мен, е част от дуалността, наложена ни от езика...

В този ред на мисли ще излезе, че Divide et impera! (разделяй и владей!) не е максима, измислена от римските властници... Те просто са я копирали от „началото на времената”, когато „Бог” ни е дарил с езика... Или от Вавилонската кула – което може би е едно и също. Начало на Времената=Вавилонската кула?

И ето до какъв работен извод стигам – Раждането на Човека е тъждествено с Началото на Времената. Той е всемогъщ в този момент. Но – има едно голямо но. Това е т.нар. липсващ триместър. Т.е. поради големия мозък, му е наложено да се роди три месеца по-рано – за да оцелее и той, и майка му при раждането. Но, понеже се ражда по-рано – той е недоразвит физически – и не може да се движи и храни сам. Това се отнася май за всички хищни бозайници... Та всемогъщността на човека е накърнена от факта, че той не може да е физически самостоятелен. Оттам и много лесно му се налага езикът. Човекът безпомощно лежи и слуша какво му се говори. Разбира, че за да накара майка си да му даде храна, е нужно тя да го разбира. Майката не владее телепатията – това новороденият човек го усеща почти веднага. И човекът се принуждава да научи езика на майка си и околните. Научава го – но в този процес е забравил „другите езици” – телепатия и подобни. И да – вече е пораснал. Вече вижда света от висотата на ръста на Майка си – т.е. построена е Вавилонската кула – за жалост - частично, и вследствие на това човекът престава да се разбира с всички, или – може би по-правилно – престава да разбира всички. Преди ги е разбирал, макар че не всички са го разбирали.

Не твърдя, че съм против този вид развитие на човека, нито че той е неправилен. Ако приемем, че Деветимата неизвестни благопожелателно определят съдбините на света и засега нарочно са разрешили хората само в бебешка възраст да могат да се чувстват като „Част от Цялото”, то можем да предположим, че този феномен е една прелюдия към по-нататъшното развитие на човека, което ще му позволи в крайна сметка (или фаза?) да построи Вавилонската кула.

И да излезе от рамките на езика...

Но може би все още обществото се нуждае от това, човекът да бъде подчинен по някакъв начин. Може би е малко рано за едно общество, съставено от Богове?

 




Гласувай:
41



1. diabound - Отговор
10.09.2011 15:24
Много е интересно!
цитирай
2. ketcakuatl - ПРОЧЕТОХ
10.09.2011 16:24
Размислих (не много) все пак съм отпускар в б.г., има идеи за дискутиране, но съм на купонджийска вълна. На световно ниво е скороста на нета тук, не го мислите въобще. Все още се адаптирам. Много неизвестни. Странно ми е. Живи и здрави всички.
цитирай
3. magicktarot - Благодаря ти! :)
10.09.2011 16:51
diabound написа:
Много е интересно!

цитирай
4. magicktarot - Приятна отпуска, Митко! :)
10.09.2011 16:53
ketcakuatl написа:
Размислих (не много) все пак съм отпускар в б.г., има идеи за дискутиране, но съм на купонджийска вълна. На световно ниво е скороста на нета тук, не го мислите въобще. Все още се адаптирам. Много неизвестни. Странно ми е. Живи и здрави всички.


Благодаря ти за включването! Наистина, не съм описала както бих искала тези Деветима неизвестни, нито защо мисля, че езикът е много лесно за използване средство за подчинение, но и това ще стане някога, надявам се!:)
цитирай
5. stela50 - Здравей , Маги ...
10.09.2011 17:03
Интересно ми беше да навляза в дебрите
на все още неопозната от мен материя ,
водена от легендата и представената книга .
Благодаря ти ... Да , мисля , че е малко рано
за едно общество, съставено от Богове...
Поздрав и приятна вечер !
цитирай
6. magicktarot - Привет, Таня! :)
10.09.2011 18:09
stela50 написа:
Интересно ми беше да навляза в дебрите
на все още неопозната от мен материя ,
водена от легендата и представената книга .
Благодаря ти ... Да , мисля , че е малко рано
за едно общество, съставено от Богове...
Поздрав и приятна вечер !

Радвам се, че си тук! Ти си един от хората, които знаят и "други езици" - изкуствата, които не ползват език например! Дали заради това не казват, че "изкуството освобождава"? Поздрави!:)
цитирай
7. ran - мисля си, че Деветимата не се справят много успешно :)
10.09.2011 18:35
Хубава е легендата - очертала е девет области на знанието, в които технологиите са започнали бурно развитие преди два века. Казала е на Човека "ето, тук ще се опариш!", но кое дете слуша подобни предупреждения :) Поискали сме да прочетем всички тайни знания и нерядко сме били (и сме) пред изчезване като биологичен вид. Никой не е в състояние да ни попречи "да висим" на ръба на Неизвестното, независимо от опасностите.

Още преди Деветимата хората са се обучавали на символно мислене. Самата легенда е символна конструкция, която си обсъждаме тук :)) След легендите са се появили литературата, поезията, рисуването ... непрекъснато усъвършенствайки нещо като символен метаезик. За да се разбираме помежду си, ли? Хм, силно се съмнявам! По-скоро изучавайки себе си, ползваме символното изразяване за да кажем на околните докъде сме стигнали. И да получим одобрение или порицание - само си "сравняваме часовниците" :) докъде са стигнали другите, увлечени в самоизучаването си.

Легендата е хубава, но май има един системен :) недостатък. Предполага, че има някакъв Абсолют на знанието - че в деветте книги са записани окончателните данни за тези девет области. Оттук и идеята за забранено познание, оттук и понятието за свръхсъщество, владеещо този Абсолют.
А, ако познанието е един непрекъснат и, най-важното, безкраен процес? Тогава обществото от богове ще е само мит и за него винаги ще бъде "рано".
Поздрави! :)
цитирай
8. darcy - Хей
10.09.2011 18:41
съвсем наскоро мислех да ти пиша с въпроса кога ще публикуваш нещо ново. Радвам се, че не се наложи.

Поздрави!
цитирай
9. sestra - Да, интересно е,
10.09.2011 18:44
но дали съществува линейното време, за да се вижда кога е рано и кога късно?...:)
цитирай
10. magicktarot - Привет, Ран!:) Ха ха, май нещо наистина му изпуснаха края тези Деветима!:))))
10.09.2011 19:11
То не са световни кризи, не са чудесии и 2012-ти !!!:)))

ran написа:

Легендата е хубава, но май има един системен :) недостатък. Предполага, че има някакъв Абсолют на знанието - че в деветте книги са записани окончателните данни за тези девет области. Оттук и идеята за забранено познание, оттук и понятието за свръхсъщество, владеещо този Абсолют.
А, ако познанието е един непрекъснат и, най-важното, безкраен процес? Тогава обществото от богове ще е само мит и за него винаги ще бъде "рано".
Поздрави! :)


Не е точно така - не се предполага, че всичко в тези книги е крайно - аз и в текста съм споменала: "Та в книгата на Мънди се споменава, че всеки един от тези Деветима държи по една книга на различна тематика, в която книга се вписва всичко, което е постигнато в науката и Знанието по съответната тема и бива постоянно допълвана."

Доколкото аз запомних от един прочит на цитираната книга (писана е шейсетте години на 20 век и прави огромен фурор и обрат в "световното възприятие"), тези Деветима са някакви висши човешки същества, които притежават знанията, добити от всички земни (и може би - неземни?) цивилизации, но постоянно разширяват тези знания и когато могат и е удачно - помагат на хората в съответната цивилизация да минат на по-високо ниво... Ако преди това - както ти казваш - не се унищожат напълно като цивилизация и нещата не започнат отначало...:)

За жалост не успях да спомена в текста още нещо - на няколко пъти, много преди да науча за деветимата - мои познати, повечето доста далечни, са ми разправяли истории за техни познати, които са били отвеждани от непознати хора на непознати места (във всички случаи с превръзка на очите) и на тези непознати места са се срещали с девет души, облечени в черно като монаси... Съответно тези Девет казвали на познатите на моите познати някаква информация, която по един или друг начин променяла живота на тези хора... Приемах всичко това като забавни, интересни и загадъчни приказки, продиктувани от юнговото колективно
цитирай
11. magicktarot - Продължение, Ран:)
10.09.2011 19:14
несъзнавано, но когато видях тази "легенда" за Деветте, реших, че тези хора или са запознати с нея и се правят на интересни, или наистина са се срещали с някакви девет неизвестни...

Това, че мисля, че Деветимата са ни подхвърлили езика - е моя приумица, казана малко на шега, малко насериозно...

А това твоето "винаги ще бъде рано" си е попадение! Як извод, ще размишлявам върху него! Поздрави!:)
цитирай
12. magicktarot - Благодаря ти, Дарси!:)
10.09.2011 19:15
darcy написа:
съвсем наскоро мислех да ти пиша с въпроса кога ще публикуваш нещо ново. Радвам се, че не се наложи.

Поздрави!

Покрай бебето не мога много-много да пиша, но иначе се моткам из блога:))) Поздрави!:)
цитирай
13. magicktarot - Привет, Сестра!:) Оохх, права си за това линейно време!!! Нооо, ако се бях отплеснала по нелинейни измерения -
10.09.2011 19:19
sestra написа:
но дали съществува линейното време, за да се вижда кога е рано и кога късно?...:)

може би щеше да стане изключително неразбираем текста...:))) Предполагам, че линейното време съществува, макар и под формата на много твърда, материална илюзия... Кризите, войните, кървищата, жестокостите - всичко това е в линейното време... За жалост то захапва много здраво и трудно пуска... Езикът - такъв, какъвто го използваме - е един от инструментите му (може би)... Поздрави!:)
цитирай
14. penchoan - Според Нострадамус светът се уп...
10.09.2011 19:35
Според Нострадамус светът се управлява от 7 неизвестни, които стоят над земната върхушка, те са известните около 300 илюминати. И че Антихристът ще унищожи 7-те, както и всеки, който заплашва властта му.
цитирай
15. masterpiece08 - Здрасти Меджик:)
10.09.2011 20:08
Първо да ти честитя бебо, че и аз напоследък не се вясвам често, но ... Както и да е! Да сте живи и здрави и да расте в хармония и щастие малкото човече:)))

А по темата съм с много особено мнение да знаеш;) Четох ги навремето тези "теории" и единственото рационално зрънце е, че фундаменталните познания за тайните на живота наистина би трябвало да се съхраняват много, ама много отговорно и ако тези пазители са толкова проницателни, би трябвало да знаят на кого да ги предоставят... Май наистина са му изтървали края ;))) Освен ако това не е някаква система от свръхмощни компютри, създадени още преди зората на човечеството и злонамерените от Тайната клика са разбили кода преди много векове и сега само те имат достъп ;\
Освен това никак не приемам идеята за контрол над съзнанието, особено пък масовото без значение дали е за добро или лошо:) Аз съм човек, който ни се води, ни се кара, категорично не се поддавам на хипноза, не обичам готови мнения и се старая да не го причинявам и на други и не мога да си представя как някой човек - който и да е той би чувствал удовлетворение от това, че е причинил масово самоубийство например, освен ако не е някакъв злодей-сатанист ??!
А иначе телепатията, биоенергийните полета и всичко, за каквото се сетим, съществуват, но трябва да счупим матрицата, :)
Поздрави:)

цитирай
16. ognena71 - Много е интересно! Поздрав и от мен.
10.09.2011 20:11
Много е интересно! Поздрав и от мен.
цитирай
17. martiniki - езикът събира и разделя...
10.09.2011 20:13
гради и събаря


прочетох с любопитство и ми се струва,че някои хора надничат някак в тези книги, веднага се сетих за "Арго на светлината" на Добромир Тонев

...Докато убеждаваше и спореше,
опрян върху изкуства и науки,
растеше в свойта сладка тиня корена
на глупостта, жестокостта и скуката .
И думите, понеже не излизаха
от неговото собствено страдание,
не носеха утеха или близост.
И пръстът си оставаше във раната.
И хората не искаха да вярват -
живееха в сънлива еднозначност.

Разбра, че да говориш не е дарба,
че ставаш смешен в своята прозрачност.
И той помръкна. С ясното съзнание,
че неговата светлина е чужда,
че неговите сетива и знания
с любов и труд отглеждаха ненужни
декоративни плодове, каквито
със хиляди изгниват по тържИщата
на думите. Да наторяват житото
на Словото. И да отидат в нищото.
Не бе се доверил на своя опит
и виждаше света ограничено,
тъй както жабата през телескопа
на кладенеца гледа на вселената...

Но, Майчице, той чувстваше във образи!

Опипваше ги, дишаше ги, виждаше
единството, абсурдните им сглобки
от цвят и твърдост, форма и подвижност...
Изгубваше се и се преоткриваше
потапяше се хищно, без остатък
и на студа в прозрачната коприва
и в обривите нежни на росата,
на агнето с кръвта димеше зиме,
беснееше напролет с ветровете,
изплезваше се с белите езици
на водопадите към върховете...
цитирай
18. malkiatprintz - Отново се сетих, Меджик, за хипо...
10.09.2011 20:18
Отново се сетих, Меджик, за хипотезата (може би съм я споменавал и преди), че по време на градежа на Вавилонската кула, Господ не е разбъркал езиците на хората, така че да сне се разбират, а просто точно тогава им е дал езика. До тогава хората са имали това телепатично или надсловесно взаиморазбиране, докато след това вече се трябвало да използват езика с неговите ограничения и това е довело до неразбирателствотомежду тях. Поздрави.
цитирай
19. sestra - но дали съществува линейното вр...
10.09.2011 21:01
magicktarot написа:
sestra написа:
но дали съществува линейното време, за да се вижда кога е рано и кога късно?...:)

може би щеше да стане изключително неразбираем текста...:))) Предполагам, че линейното време съществува, макар и под формата на много твърда, материална илюзия... Кризите, войните, кървищата, жестокостите - всичко това е в линейното време... За жалост то захапва много здраво и трудно пуска... Езикът - такъв, какъвто го използваме - е един от инструментите му (може би)... Поздрави!:)

Мисля, че си права... :)

цитирай
20. ran - "Милиард години до свършека на света"
10.09.2011 22:26
Това е много хубав разказ на Стругацки за Вселената, която се защитава от всяко значимо научно откритие, "възнаграждавайки" откривателите с кълбовидна мълния, "незаконни" деца, конячено-водъчни коктейли на конвейер :) или новообявила се любовница :)). Всекиму - според потребностите. Само и само проклетите любопитковци да престанат да си врат носа в ентропията, любимото дете на Вселената :))
Та, Сергей (от Стругацки-те), разказа по този повод, преди 15-ина години, легендата за Деветимата в нейния консервативен вариант - за крайността на познанието. (Или съм слушал с половин ухо :). Както съм прочел и текста ти, де :)- по диагонал.) "Милиард години..." замества конспирация Деветимата с нещо като естествен природен процес. Неизучен феномен.

Деветимата са се излъгали и с Езика :)- научихме се да разменяме не само думи, а и символни конструкции, облечени в думи. Нищо не може да ни спре, дори Езика. Конструктите "не- и линейно време", "холографска вселена"... стигат до всеки имено чрез езика. И не той е виновен, че конструктите не се възприемат масово. Значи има още нещо. Дали не е някакъв естествен природен процес? Неизучен феномен? Например, че не е съобразен с моя модел за света - не ми предлага мой си, собствен начин за приспособяване към околното. Не ми обяснява света защото не се "връзва" със собствения ми опит. Така че:
Кажи ми, ако можеш, с какво твоят модел за света ми помага да науча нещо ново за себе си? :)))
(Риторично е! Отговаряш в блога си. Много по-добре от повечето. :))
цитирай
21. urilozev - Струва ми че,
11.09.2011 07:35
че споделям написаното от теб и то интуитивно,защо ли?Поздрав.
цитирай
22. magicktarot - Привет, Пенчоан! :) Благодаря ти за този коментар -
11.09.2011 07:52
penchoan написа:
Според Нострадамус светът се управлява от 7 неизвестни, които стоят над земната върхушка, те са известните около 300 илюминати. И че Антихристът ще унищожи 7-те, както и всеки, който заплашва властта му.

чела съм оттук-оттам някои неща на Нострадамус, но това не го помня. И 7, и 9 са свещени числа - възможно е Деветимата да са модификация на Нострадамусовите Седем - и да се касае за едни и същи "лица"...Поздрави!:)
цитирай
23. magicktarot - Благодаря ти, Мастърпийс08!:)
11.09.2011 07:58
masterpiece08 написа:
Първо да ти честитя бебо, че и аз напоследък не се вясвам често, но ... Както и да е! Да сте живи и здрави и да расте в хармония и щастие малкото човече:)))

А по темата съм с много особено мнение да знаеш;) Четох ги навремето тези "теории" и единственото рационално зрънце е, че фундаменталните познания за тайните на живота наистина би трябвало да се съхраняват много, ама много отговорно и ако тези пазители са толкова проницателни, би трябвало да знаят на кого да ги предоставят... Май наистина са му изтървали края ;))) Освен ако това не е някаква система от свръхмощни компютри, създадени още преди зората на човечеството и злонамерените от Тайната клика са разбили кода преди много векове и сега само те имат достъп ;\
Освен това никак не приемам идеята за контрол над съзнанието, особено пък масовото без значение дали е за добро или лошо:) Аз съм човек, който ни се води, ни се кара, категорично не се поддавам на хипноза, не обичам готови мнения и се старая да не го причинявам и на други и не мога да си представя как някой човек - който и да е той би чувствал удовлетворение от това, че е причинил масово самоубийство например, освен ако не е някакъв злодей-сатанист ??!
А иначе телепатията, биоенергийните полета и всичко, за каквото се сетим, съществуват, но трябва да счупим матрицата, :)
Поздрави:)


С повечето неща съм съгласна с тебе и сме на едно мнение като че ли... Между другото - и в Утрото на магьосниците се споменава за тези предполагаеми компютри - т.нар изкуствени интелекти, които в древността хората са ги приели за Бог...
За контрола над масовото съзнание - струва ми се, че фактът, че сме станали много яко консуматорско общество говори ясно, че съзнанието ни е донякъде контролирано. Иначе повечето от нещата, които се купуват в момента, изобщо нямаше да се купуват и щеше да се види, че това е безумие (особено на фона на умиращите от глад деца в Африка и Азия)... Да не споменавам в какво са се превърнали германците по времето
цитирай
24. magicktarot - Мастърпийс08 - продължение :)
11.09.2011 08:03
на Хитлер например - били са напълно убедени, че някои от нациите, които избивали с милиони не са съвсем човешки същества... Някои от нацистите, които били съдени и обесени после - и на бесилката не можели да бъдат разубедени, че са убивали хора... и отивали с чиста съвест да си понесат наказанието - с усещането, че са правили добро на човечеството... Според мен под контрол над масовото съзнание се няма предвид контрол по принцип и във всичко - а е достатъчно да те контролират в даден аспект - както в случая с потреблението или по времето на Хитлер...
Поздрави!:)
цитирай
25. magicktarot - Поздрави, Огнена!:)
11.09.2011 08:03
ognena71 написа:
Много е интересно! Поздрав и от мен.

Благодаря ти!
цитирай
26. magicktarot - Привет, Дора-Марта! :) Невероятно стихотворение!
11.09.2011 08:08
martiniki написа:
гради и събаря


прочетох с любопитство и ми се струва,че някои хора надничат някак в тези книги, веднага се сетих за "Арго на светлината" на Добромир Тонев

...Докато убеждаваше и спореше,
опрян върху изкуства и науки,
растеше в свойта сладка тиня корена
на глупостта, жестокостта и скуката ...

Благодаря ти за него! Някак много силно се докосва точно до разглежданата тема!
цитирай
27. magicktarot - Привет, Принце! :) Не си спомням да си споменавал или да съм чувала за тази хипотеза,
11.09.2011 08:21
malkiatprintz написа:
Отново се сетих, Меджик, за хипотезата (може би съм я споменавал и преди), че по време на градежа на Вавилонската кула, Господ не е разбъркал езиците на хората, така че да сне се разбират, а просто точно тогава им е дал езика. До тогава хората са имали това телепатично или надсловесно взаиморазбиране, докато след това вече се трябвало да използват езика с неговите ограничения и това е довело до неразбирателствотомежду тях. Поздрави.

но тя се връзва с изложеното в текста много добре! Благодаря ти, че я спомена!:) Наистина, не се знае езикът откъде и как е дошъл. Наскоро тук, в един от предишните постове цитирах Робърт Антон Уилсън, който казва, че загадката откъде е дошъл езикът и досега не е решена от антрополози и изобщо от учени...Само това е достатъчно да ни накара да не го приемаме като даденост и като априори придружаващо човека нещо...

От друга страна - мисля си и за тези т.нар. диви деца - като Маугли - за които се твърди, че никога не успели да научат езика и да се вградят в обществото... Това ме навява на мисълта, че има определена възраст на запечатване - като импринтинга при животните, която възраст, ако се мине и не се научи по време на нея език - то това вече става невъзможно (с обикновени средства)... Т.е. езикът е нещо като условен рефлекс? (не знам дали правилно го определям), но освен рефлекс е и априори свързан с човека? За жалост засега няма как да се докаже, дали някое от тези диви деца е владеело и използвало телепатия... Поздрави!:)
цитирай
28. magicktarot - Ран, не съм чела този разказ, изобщо, за мой срам - не съм чела братя Стругацки,
11.09.2011 08:33
ran написа:
Това е много хубав разказ на Стругацки за Вселената, която се защитава от всяко значимо научно откритие, "възнаграждавайки" откривателите с кълбовидна мълния, "незаконни" деца, конячено-водъчни коктейли на конвейер :) или новообявила се любовница :)). Всекиму - според потребностите. Само и само проклетите любопитковци да престанат да си врат носа в ентропията, любимото дете на Вселената :))...
"Милиард години..." замества конспирация Деветимата с нещо като естествен природен процес. Неизучен феномен.

Деветимата са се излъгали и с Езика :)- научихме се да разменяме не само думи, а и символни конструкции, облечени в думи. Нищо не може да ни спре, дори Езика. Конструктите "не- и линейно време", "холографска вселена"... стигат до всеки имено чрез езика. И не той е виновен, че конструктите не се възприемат масово. Значи има още нещо. Дали не е някакъв естествен природен процес? Неизучен феномен?

но от много години се каня!:))) Ако това, че не знаем и не възприемаме всички тайни на Природата е някакъв неизвестен природен процес - което е много логично, наистина - то това е само защото не познаваме масово самата Природа (и пак може да опрем до тайни общества и пр., които може би знаят за този природен процес/феномен и се ползват от него)...

Съгласна съм, че с езика може да се предадат страшно много идеи, някои съвсем невъзможни за нормално асимилиране. А с езика на математиката - се предавали още повече абстрактни неща - но твърде малко хора го владеят... Да се върна пак на говоримия и писмен език, за да доизясня защо е ограничаващ. В цитираната книга авторите говорят за един техен познат, който направил експеримент да промени английския. Не било правилно да се каже, че някой изпитва любов - това ограничава. Защото много често този човек изпитва едновременно и ненавист към някого. Т.е. правилно било да се каже, че човекът изпитва ЛЮБОВИСТ...:) Същото е и с т.нар. език е-прим, цитиран от Уилсън - това е език, в който не се употребява глаголът "съм" -
цитирай
29. magicktarot - Ран - продължение:
11.09.2011 08:39
защото "съм" ограничава. Едно е да кажеш: Мария е тъпа... Друго е - Мария днес изглежда глупава, (понеже си е забравила тетрадката)... Та мисълта ми беше, че езикът, сам по себе си, може да се използва за предаване на много сложни и абстрактни идеи, но самата конструкция на езика - тя е тази, която ни ограничава. И понеже повечето хора мислят с език, с думи - това предполага и ограничаване в мислите им - оттам и възприятията. Оттам може много лесно да се изманипулира - пак чрез езика - някой човек (като знаеш какви мисловни конструкти създават определени думи - можеш лесно да му вградиш в главата желаните конструкти) ... :)))
цитирай
30. magicktarot - Привет, Юрилозев! :)
11.09.2011 08:44
urilozev написа:
че споделям написаното от теб и то интуитивно,защо ли?Поздрав.

Ако е интуитивно - то наистина можем да приемем, че тези Деветима са архетип, който се намира в т.нар. колективно несъзнавано, Акаша, или общото информационно поле на Земята, или кой знае къде - може и да са нелокални (както е модерно сега във физиката):))) А ако говориш за езика - това е добре! показва, че някои хора формират възприятията си не само чрез езика, а и чрез интуицията... Поздрави!
цитирай
31. evrazol - Езикът е инструмент. Както ножа и ...
11.09.2011 09:03
Езикът е инструмент. Както ножа и вилицата, кирката и лопатата, или сензорния дисплей. Инструмент!
Знанието - също е инструмент. Толкова много знаем за "естеството". Даже андронен колайдер си имаме. Но за какво използваме тези знания? Те са инструмент за постигане на "цели".

И сега - за първата книга - техника на пропагандата и на психологическата война. Знание, инструмент за постигане на цел. Пръчката, която "задвижва" магарето. Или моркова. За да постигне целта си талигарина и талигата му да достигне целта. Ако пред талигата е впрегнато животно, което не се влияе от пръчка и морков, тя няма да потегли въобще.

За това смятам, че знанието и възпитанието са само оборудване необходимо на опитния планинар за да стигне върха. Но самото оборудване не може да извърви пътя без "голия човек", който го ползва според уменията си.

Хората масово смятат, че да "изживееш живота си" означава да го консумираш. Животните май не го правят. Желанието да консумираме ни подчинява на хилядите изобретения и средства за контрол, т.е. за впрягането ни в каруцата. Нататък е лесно - има девет книги.

Ако целите ни /като човечество/ бяха да улесним живота си, вместо да го подчиним, да помогнем на другите, вместо да ги преодолеем, или управляваме, да ги просветим, вместо да ги използваме, сигурно светът щеше да стои по друг начин.

Моделът бил наложен от илюминатите:) Но не те са измислили смъртните грехове, които така силно ни изкушават. Които в същност са пръчката и моркова в ръцете на чужд интерес, докато се превърнем в истински магарета.

Човекът трябва да произведе собствено оборудване от знания, умения и качества. А после сам да определи целта си. Но такава атмосфера, способна да му даде самостоятелност на избора, могат да осигурят само смирени, прегърнали съдбата си родители.

Казано по друг начин, простотията, културата, интелекта, егоизма и подобните им положитерни и отрицателни достойнства се раждат и виреят в собствена среда преди да плъзнат наоколо.
цитирай
32. magicktarot - Благодаря ти за този коментар, Евразол!:)
11.09.2011 09:51
По отношение на това, че човечеството си затруднява живота - и аз винаги се питам това - нали се твърдеше, че с напредъка на цивилизацията хората ще имат все повече свободно време (Сократ - "най-ценното нещо за човека е свободното време" - ясно е защо...), а се оказва, че свободното време драстично намалява...

Ще вметна нещо за адронния колайдер - ние като човечество го имаме, но колцина хора могат да построят такова нещо и разбират как се работи с него? Този тип наука е за избраници...Такава теза прокарват в цитираната книга, писана преди 50 години - но валидна и днес в голяма степен... :)

Съгласна съм с това, което казваш за т.нар. смъртни грехове. Идеята ми обаче беше да се опитам да обясня как езикът може да ни ограничи и да ни подчини на нечия воля. Да - езикът е инструмент. Но този инструмент го владее всеки - по рождение. Няма човек, който да не говори език... Е, от това може да се направи извод, че с този най-масово владян инструмент можеш да въздействаш и масово на всички...:) Какво по-логично от това? По-горе в отговора ми към Мастърпийс08 и аз споменавам консуматорството - езикът е "виновен" за него, май...:)
цитирай
33. magicktarot - Може и да си прав/а!:)))) Склонна съм да приема модела ти...
11.09.2011 09:56
анонимен написа:
Това е БИГ БРАДЪР от девет брадъра и неизвестно количество по - малки брадърчета плюс един ЛОШ БИГ БРАДЪР- ''антихрист''който може да бие деветте брадъра ,ако някой друг брадър от друга фантазия не му попречи.Защо да не е Батмен или жената чудо ?На повечето хора живота им минава в търсене на истинския,единствения и неповторимия Биг брадър за да започнат да правят глупости в негово име и съответно да го обвиняват за тези глупости.Глупоста е човешко качество.От нея идва и Брадърщината.


Но към темата - много пъти повтаряш БигБрадър - ето, и аз го правя вече! Дали не искаш да ми промиеш мозъка и да започна да гледам това предаване? ;)))))) Може и да се осъществи, независимо, че не гледам телевизия... Силата на езика е огромна!:)))
цитирай
34. magicktarot - Привет, Йони! :) Това индийското "йони" ли е? ;) Супер ник!
11.09.2011 10:47
yohnny написа:
Без да знам всичко онова горе, наскоро си мислих, че човек се ражда абсолютно изграден и завършен, след което започва неговият регрес !
Затова децата ни ни гледат толкова учудено, когато си позволяваме да им говорим "разумни" неща.
Нагледно - "Малкият принц" - "приказка за възрастни, когато са били малки деца".
Благодаря за вниманието !
/мнение на една никоя/


Благодаря ти за този коментар! Съгласна съм с тебе - е, не съвсем - старая се да не приемам нищо за крайна истина. Може би истината е някъде "между всички истини" или съвсем отвъд и около тях, но не считам, че засега мога да я прозра... Поздрави!

П.П. Без да се опитвам да налагам мнението си - защо твърдиш и използваш езика, казвайки, че си никоя!? Като знаеш, че си родена някоя и си напълно завършен човек? Прекаленото себепринизяване май е вредно - както повечето прекалени неща. Можем ли да се възвисим посредством принизяване? :)
цитирай
35. svoboda64 - Едно уточнение :)
11.09.2011 11:01
magicktarot написа:
Идеята ми обаче беше да се опитам да обясня как езикът може да ни ограничи и да ни подчини на нечия воля. Да - езикът е инструмент. Но този инструмент го владее всеки - по рождение. Няма човек, който да не говори език... Е, от това може да се направи извод, че с този най-масово владян инструмент можеш да въздействаш и масово на всички...:) Какво по-логично от това?


Всеки говори език, но малцина го владеят. Поради тази причина повечето хора "не разбират", дори да споделят някакво знание за общ език :) А относно пропагандата и манипулацията, не езикът, а посланието е "виновно". Но то се изгражда от много повече елементи отколкото езикът като система от символни знаци :))))))
Лек ден!
цитирай
36. magicktarot - Привет, Свобода! Уточнението е съвсем на място, благодаря ти!:)
11.09.2011 11:59
svoboda64 написа:

Всеки говори език, но малцина го владеят. Поради тази причина повечето хора "не разбират", дори да споделят някакво знание за общ език :) А относно пропагандата и манипулацията, не езикът, а посланието е "виновно". Но то се изгражда от много повече елементи отколкото езикът като система от символни знаци :))))))
Лек ден!


Направих лапсус лингве - което също е показателно! - изказвайки напълно лъжливо твърдение, че всеки владее езика... И, ако някой "водач на масите" направи много пъти такъв лапсус, то неразбиращите, но говорещи и ползващи езика ще приемат за истина тази невинна грешчица!:) С това донякъде се опитвам да илюстрирам какво съм разбрала от уточнението ти и да допълня докъде извън посланието се простира езикът ...:) И още - езикът като символно-знаково-звукова система може, без да предава пряко дадено послание, да го предаде без да се усетят слушателите... И да го приемат за изконна истина, без то да е такава...:)

И още нещо ме подсетиха думите ти за владеенето и говоренето. Това е нещо като електричеството в домакинствата... Всеки го ползва, но, ако се наложи да го създаваме и впрягаме сами - не всеки ще успее!:))) И много лесно можем да бъдем манипулирани, ако някой реши да ни го спре този ток... Макар засега това да не е необходимо - достатъчна е манипулацията, която ни кара чинно да работим за него и да си го плащаме... Но това малко се отклонява от темата, че езикът ни вкарва в рамки на възприятието и който го владее може да определи размера на рамките...:)
цитирай
37. gwendoline - Много интересно, макар че не съм запозната с тази материя,
11.09.2011 12:14
нито с авторите, които споменаваш, но намирам логика в написаното и извеждам за себе си още някой друг "работен извод".
Радвам се, че ни поднесе нова щекотлива тема, поздрави от мен!
цитирай
38. magicktarot - Привет, Гвендолин!:) Благодаря ти!
11.09.2011 12:34
И аз се радвам, че си успяла да направиш и ти "работен извод"! :) Във връзка с изложеното - много се изкушавам да наблюдавам по-обстойно сега бебето и да се опитам да прозра бебешките начини на възприятие, преди да се е научило да говори (и разбира), но почти съм убедена (за жалост! не обичам предварителното твърдо мнение и нагласа, но няма как!) че няма да успея... Поздрави и от мен!:)
цитирай
39. chris - Хм, наскоро разсъждавах над някои ...
11.09.2011 12:44
Хм, наскоро разсъждавах над някои от описаните тук проблеми, както и над някои други, свързани с тях. Започнах да пиша нещо, което още не съм довършил, тъй като е твърде обхватно по мащаба си като тема и изисква доста време и усилия. Ще копирам тук написаното и бих се радвал на всякакви коментари и идеи по темата.

Вирусът на Словото
(теория на неразбирателството)

Лично аз съм на мнение, че хората ВЪОБЩЕ не мислят, докато говорят. Че едновременното упражняване на тези две дейности (мисленето и говоренето) е органично несъвместимо за мозъка. Затова и според мен употребяваме израза "грешка на езика" (онова, дето мърда в устата), което ще рече, че грешката е НЕсъзнателна – тоест, без участието на съзнанието. Възможно е единствено да се мисли за онова, което се говори, само че тогава имаме ли истинско мислене (в смисъл на събиране, обработка, анализ, съхраняване на информация, опериране с нея) – нямаме.
Ако зависеше от мен, бих забранил със санкция "доживотен затвор" говоренето въобще. Тогава хората ще започнат да мислят и за максимум едно-две поколения ще си спомнят забравената способност да общуват телепатично. А това би означавало, че огромната част от престъпленията ще изчезнат от само себе си. Бих се радвал ако някоя майка ме подкрепи тук по отношение на временно придобиваната (или временно засилващата се) по време на бременността и продължаваща не много след раждането (или регресивно отслабваща във времето) телепатична връзка със зародиша / новороденото – т.нар. "майчински инстинкт" / "интуиция" / "шесто чувство". Защото бебето със сигурност общува с майка си и моят извод е, че това става посредством телепатия, тъй като то все още не е било заразено с Вируса на Словото (речта).
цитирай
40. chris - Древните хора са общували чрез м...
11.09.2011 12:45
Древните хора са общували чрез ментална пиктография или мисловно предаване на образи. Ние, днешните хора-дегенерати, наричаме тази масово забравена способност „телепатия”, като при това сме наситили това понятие с отрицателни конотации – „болест на мисленето”. А когато общуването е било индиректно, неприсъствено и едностранно, то е ставало посредством пиктограми – рисувани знаци и изображения, предаващи определена информация в максимално обобщена форма. Тази традиция се е запазила и до днес – когато двама души, заразени с различни щамове на Вируса на Словото от своите различни социуми и говорещи на различни езици, искат да се разберат, те спонтанно започват да си рисуват един другиму нещата (пиктография), а в краен случай – ако нямат подходящи материали, необходими за предаването на изображения – започват да жестикулират, като последното по същество преставлява именно рисуване на неподходящ носител чрез неподходящи средства.
цитирай
41. chris - Някъде по времето на т. нар. по би...
11.09.2011 12:45
Някъде по времето на т.нар. по библейски „вавилонско стълпотворение”, когато Човекът решил самонадеяно да си играе на Бог, мисловното предаване на образи масово е атрофирало. И е по-вероятно самозабравилите се хора съзнателно да са низвергнали тази своя способност. Те започнали да „създават” наново Света, подражавайки на Бог, и така изобретили Словото. Настанало масово и повсеместно псевдосветосътворение. Внезапно понятието за „нещото-което-използваме-за-да-сядаме-върху-него”, което прекрасно описвало действителната му същност и практическата му функция, се превърнало в „стол” – едно вербално понятие, което предавало далеч по-малко количество информация на много по-ограничен брой хора – членовете на съответния социум. Както обаче са констатирали по-умните от мен хора – картата не е територията. Една добра карта може и да предава посредством символите на картографията определено количество информация за територията, но то в крайна сметка е достатъчно недостатъчно и въобще не отразява реална тъждественост на двете понятия, нито пък има някакво практическо приложение. Все пак, не можем да седнем върху думата „стол”, нали? Така възникнало неразбирателството – всеки социум фалшифицирал реалността по свой собствен начин и със свои собствени слова. А върхът на неразбирателството било постижението с една и съща дума да се обозначават две или повече съвсем отделни проявления на действителността в рамките на един и същи социум – например, понятието „маса”, обозначаващо едновременно теглото на даден обект и „нещото-върху-което-поставяме-храната-докато-я-консумираме”.
цитирай
42. mt46 - Интересна, любопитна статия!...
11.09.2011 12:48
Но смятам, че Деветимата и Деветте книги са мит, иносказание... И Вавилонската кула е мит... Никога хората не са се разбирали, не са говорели на един език...
цитирай
43. magicktarot - 41. chris , Привет К(Х)рис! Много интересни неща си писал!
11.09.2011 12:57
И наистина имат отношение към темата... Ще чакам да прочета цялата разработка!

В коментарите си дотук донякъде изразявам мнението си (не крайно) по очертаните от теб въпроси... Ако си видял в отговора ми към Гвендолин - и аз в момента имам бебе - навърши тия дни 3 месеца... Какво мога да споделя за бременността си... Първо - започнах да пиша тук и изобщо се поотприщих на писане преди около 12 месеца - точно когато забременях! Дали бебето ми е предавало идейки - нямам представа, но е възможно, хм... (не се бях замисляла)...Нямах усещане за телепатична връзка с бебето, но интересното е, че ми се засилиха телепатичните връзки с околните - независимо близки или далечни! Все още тези "усещания" продължават... В смисъл - знам кой ще ми се обади в следващия момент, дори ако не съм чувала съответния човек с години; или знам какво ще каже някой, без да говорим преди това по темата... Такива ми ти работи!

За забраняване на използване на езика, според мен, е пресилено да се говори. Не един властимащ е горил книги и пр. Това не води до добро. Но че езикът пречи често на "правилното възприятие" - с това съм съгласна, описвам го и в темата...
Поздрави и благодаря ти за този нов аспект(с бременността)! :)
цитирай
44. magicktarot - Крис - П.П.
11.09.2011 12:58
О! Не знаех, че има продължения и отговорих само на първия ти пост! Ще видя и останалите!
цитирай
45. magicktarot - Поздравления, Крис! Тази твоя статия може почти напълно да замени моята!:)
11.09.2011 13:12
chris написа:
Някъде по времето на т.нар. по библейски „вавилонско стълпотворение”, когато Човекът решил самонадеяно да си играе на Бог, мисловното предаване на образи масово е атрофирало. И е по-вероятно самозабравилите се хора съзнателно да са низвергнали тази своя способност. Те започнали да „създават” наново Света, подражавайки на Бог, и така изобретили Словото. Настанало масово и повсеместно псевдосветосътворение. Внезапно понятието за „нещото-което-използваме-за-да-сядаме-върху-него”, което прекрасно описвало действителната му същност и практическата му функция, се превърнало в „стол” – едно вербално понятие, което предавало далеч по-малко количество информация на много по-ограничен брой хора – членовете на съответния социум. Както обаче са констатирали по-умните от мен хора – картата не е територията. Една добра карта може и да предава посредством символите на картографията определено количество информация за територията, но то в крайна сметка е достатъчно недостатъчно и въобще не отразява реална тъждественост на двете понятия, нито пък има някакво практическо приложение. Все пак, не можем да седнем върху думата „стол”, нали? Така възникнало неразбирателството – всеки социум фалшифицирал реалността по свой собствен начин и със свои собствени слова. А върхът на неразбирателството било постижението с една и съща дума да се обозначават две или повече съвсем отделни проявления на действителността в рамките на един и същи социум – например, понятието „маса”, обозначаващо едновременно теглото на даден обект и „нещото-върху-което-поставяме-храната-докато-я-консумираме”.

Много точно, систематично и ясно си го казал! Разликата е единствено в това, че аз, освен другото, прокарвам идеята, че езикът основно ни подчинява (и в много редки случаи - възвисява). Масовката е подчинение! И, ако продължа в малко конспиративен дух - може да се предположи, че всеки един социум е имал отделен властник, който е подчинил този социум с отделен език. А между властниците
цитирай
46. magicktarot - П.П. Крис:
11.09.2011 13:14
е възникнало споразумение да наложат различни езици над подопечните си - може би, за да не могат те, подчинените, да си обединят усилията в търсене на Истината?:)
цитирай
47. magicktarot - Привет, МТ46! :)
11.09.2011 13:17
mt46 написа:
Но смятам, че Деветимата и Деветте книги са мит, иносказание... И Вавилонската кула е мит... Никога хората не са се разбирали, не са говорели на един език...

Откъде си толкова сигурен в нещата, които твърдиш? ;) И защо не приемаш за истинен един мит? Има доста теории и хипотези за митовете. Някои от тях твърдят, че те произхождат от истински неща... Но съвременният език ни кара като чуем думата "мит" да си представяме "лъжа", "неистина"... Хм, това е илюстрация на настоящото ми писание, май... Поздрави!:)
цитирай
48. mt46 - Не съм сигурен,
11.09.2011 13:35
просто съм чел доста /и философски, и религиозни книги/, мисля с моя разум и се съмнявам... Не може да вярваш на всичко писано /казано/ 1 към 1, нали?... :)
цитирай
49. magicktarot - Така е, Марине!
11.09.2011 14:15
mt46 написа:
просто съм чел доста /и философски, и религиозни книги/, мисля с моя разум и се съмнявам... Не може да вярваш на всичко писано /казано/ 1 към 1, нали?... :)

Питах не само за митовете откъде си сигурен, но най-вече за това, че хората никога не са се разбирали помежду си... Аз все си мисля, че за да направиш нещо ново или да качиш старото на по-високо ниво първо трябва да разрушиш старото... Така и с разбирането. Разрушило се е някакво "всеобщо разбиране, единна комуникация", появил се е езикът, после се появяват и други средства за комуникация - става пълна каша, никой никого не разбира еднозначно, докато накрая не се "роди" единното средство, което ще помогне на всички да се разбират - много по-качествено отпреди... Сега сме в междинен период (само предполагам)...:))) Иначе и аз далеч не вярвам във всичко - просто се опитвам да приемам неща, които на пръв поглед изглеждат абсурдни... :)))
цитирай
50. liliyanaandreeva - Обществото на Деветте Неизвестни
11.09.2011 14:16
" Ашока основал едно от най-тайните общества ,съществували някога на Земята - обществото на Деветте Неизвестни.Някои смятат, че тази организация продължава да съществува и до днес."
Из " Загадки на най-старата история" от Ал. Горбовски, издадена от Държавно издателство "Народна просвета" - София 1980 година

Ашока е индийски цар, внук на Чандра Гупта, който в 273 г.пр.н.ера избил до крак племената на Калингите защото ги считат за деца на смъртта - богинята Кали. Ашока затваря майка си и баща си, които много са се обичали, в отделни кули до края на живота им (като Балдуин Фландърски), което навежда на мисълта, че случилото се с Балдуин е дело на обществото на Деветте Неизвестни.
цитирай
51. yotovava - Прочетох с интерес,
11.09.2011 14:20
част от нещата са ми известни от други източници. Моето мнение е, че има и тъмни страни, които не бива да се разкриват, защото човечеството не е дозряло, че да ползва информацията само с благородни цели - примери много.

Валя
цитирай
52. svoboda64 - На мен друго ми стана интересно като се "замислих",
11.09.2011 14:28
може би още повече свързвайки го с 9/11 и какво се случи след това :)

Инфото (митът или каквото и да е там) за някаква бройка "управляващи" не е безпочвена, може би :) Но тя "управлява" в условията на вселявани манипулативно незнание и страх, като тези две условия многократно се умножават чрез съвременните СМС.

Книгите, за които също се говори, са по-скоро "съвременни", отколкото древни, защото никога преди това хората от целия свят не са били подлагани на едновременна "обработка" (или сготвяне). И какви са "областите" на книгите - 1. психологическа война (ОК - води се!); 2. Анатомия и физиология на човешкото тяло - уязвимият носител на човека (Духа) :) 3. Микробиология - защитна или незащитна - ГМО и всякакви хранителни и водни внасяния в тялото, за да просъществува или бъде унищожен скафандърът на потенциално участващия в събитията днес :) 4. Металите - основата на съвременната технократско-индустриална цивилизация + търсенето (намирането) на древния "философски камък" (златото) :) 5. Комуникация - земна и извънземна - всичко е комуникация днес :) 6. Гравитацията - в основата на съвременното земно и над/извънземно строене или придвижване в пространството ; 7. Космогония - тук са всичките фундаментални науки + философията (отговаряща на въпроса - И какво от това...?); 8. Светлината (и природата на светлината) - отново от физическа и философска гледна точка, предполагам :) 9. Социология - знанието за обществата като организация и функционалност - ако знаеш това, то е като с физиологията и анатомията - лесно е да прекъснеш "съществуването" им като дръпнеш шалтера с подаването на енергия към някой от основополагащите им компоненти :)))))

Така че ... нищо ново под слънцето. Всичко това вече е описано от съответните клонове на науката до степента, в която е възможно да бъде осъзнато от нас, като хора, в настоящия момент. При това достъпът на всеки един от нас е... пълен до тези знания. При желание. Въпросът вече беше повдигнат: собственото ни ограничение ...
цитирай
53. evrazol - Интересна ми е темата, но ще прод...
11.09.2011 14:41
Интересна ми е темата, но ще продължа да настоявам че езикът е просто носещата вълна на внушенията. Той би могъл да пренесе всичко с което го натовариш, но не можем да го виним за онова, което сме разбрали. Както казах някъде по-горе, магарето се сърди на пръчката, а не на ръката, която я държи. Със същата такава пръчка, един бушмен може да извърши чудеса, непосилни за цивилизования човек.
Все пак - за езика. Някой влага в него послание. Облича мисълта си. Облича означава костюмира за ролята. Маскира се. Или пък нескопосано се навлича в дрипи. Но то си е до умение на моделиера. И ако някой се е "вързал" на декизировката, не е много редно да упреква за това костюма. Зад едни и същи фрази могат да се крият коренно противоположни намерения. А едни и същи внушения да се възприемат различно от различни слушатели. Както някой вече каза, тока в стаята може да се превърне в светлина, то и в топлина и в хлад. Те пък в какъв контекст ще се ползват си е въпрос на избор. Езикът може да направи идеята много ясна, но и много неясна, според целта. Да не говорим пък в комбинация с други изразни средства /жестове, мимики, интонация, паузи/ какви стават възможностите за комуникация.
Така че комуникацията се осъществява посредством емоционално духовната нагласа, а езика е само носител. Опаковка. Един стих или песен, може да внуши, или излъчи информация, колкото стотици страници, например, ако майстор е направил опаковката. Но иначе информацията си е същата.
Изгуби ли езика ролята си на мост между представите, няма значение вече има ли го или не. Онова, което служи за сядане, често служи и за закачалка, или гардероб, а понякога и за стълба. За това е синтезирано в стол. А за какво ще ползваш стола си е твоя работа. Един шебек би могъл да чупи орехи с него, а друг - за убиване на съперник. Стола няма роля в намерението, както и езика. Той просто е средство.
Дори и в това пространство по-важно остава кой изразява мнението, отколкото какво е самото мнение.
цитирай
54. evrazol - Рекламите внушават и влияят до и...
11.09.2011 14:47
Рекламите внушават и влияят до известно време. Но после се налага да ги сменят. Цяла наука има за това и въпреки всичко директната реклама вече губи смисъл. Имаме позиционно послание. Т.е. езика вече не става за реклама. Изчерпана опаковка.
цитирай
55. magicktarot - Привет, Лиляна! Благодаря ти за споменаването на Ашока! Ашока се цитира и в споменаваната от мен книга...
11.09.2011 15:00
liliyanaandreeva написа:
" Ашока основал едно от най-тайните общества ,съществували някога на Земята - обществото на Деветте Неизвестни.Някои смятат, че тази организация продължава да съществува и до днес."
Из " Загадки на най-старата история" от Ал. Горбовски, издадена от Държавно издателство "Народна просвета" - София 1980 година

Ашока е индийски цар, внук на Чандра Гупта, който в 273 г.пр.н.ера избил до крак племената на Калингите защото ги считат за деца на смъртта - богинята Кали. Ашока затваря майка си и баща си, които много са се обичали, в отделни кули до края на живота им (като Балдуин Фландърски), което навежда на мисълта, че случилото се с Балдуин е дело на обществото на Деветте Неизвестни.


Той наистина предизвикал всичко това - но, ужасЕн от безумието на кръвопролитията, се разкаял, приел будизма и осъзнал, че само избраници (т.е. учени), трябва да владеят Знанието - и тогава той засекретил всичко - такава е легендата... (понеже заради всеобщо достъпното Знание настанали тези кръвопролития - хората се самозабравили)

Интересно е това за Балдуин... Поздрави!:)
цитирай
56. magicktarot - Привет, Валя! :)
11.09.2011 15:03
yotovava написа:
част от нещата са ми известни от други източници. Моето мнение е, че има и тъмни страни, които не бива да се разкриват, защото човечеството не е дозряло, че да ползва информацията само с благородни цели - примери много.

Валя

Да, за тези неща е писано мнооого и на много места. Цитираните автори обаче са едни от първите, които систематично внедряват в европейската "мистична" мисъл -ако може така да се нарече - всички аспекти на досегашните загадки. Те не претендират за нищо, освен че са нещо като основатели на течението "фантастичен реализъм"... А освен тъмните тайни - както споменавам в текста - повечето хора не знаят как да разцепят атома например и други природни неща - и Слава Богу! Благодаря ти за коментара! Поздрави!:)
цитирай
57. magicktarot - 53. svoboda64, Свобода, донякъде съм съгласна с тебе, че нищо ново под слънцето...
11.09.2011 15:15
Между другото, авторите в цитираната тук книга прокарват именно тази идея - че в древни текстове до нас са достигнали мноого знания - включително и за електричество, и за геология и за много други "открития" на 20 век... Те (и не само те) твърдят, че преди нашата цивилизация е имало също много развити цивилизации, от някои от които до нас са достигнали знания - но никой не си прави труда да ги види - и всичко се води за нови открития. Дават и един смешен пример - в холандски вестник публикували статия, че има големи златни залежи в Щатите - които могат да се обработват... Никой не обърнал внимание на статията - а след сто години хората изведнъж разбрали за това и настанала златната треска...:)))

А достъпът ни до всички знания - той май е привиден... Ние имаме достъп само да се ползваме с последствията. Като консуматори. Преди време публикувах тук постинг - Цивилизацията изчезва - ами сега! - и там описвам мнението си, че, ако по една или друга причина се случи нещо със сегашната система - аз няма да мога да построя АЕЦ, ВЕЦ, нито дори слънчева батерия, няма да мога да направя автомобил, влак, самолет, пералня, да не говорим за адронен колайдер - дори обикновен ускорител на частици не мога да направя; нито микроскоп, няма да мога да добивам адекватно метали и пр. и пр. До това знание имат достъп само ограничен брой учени. Всичко друго са изпълнители, подизпълнители и консуматори... Та, може би - по тази причина и не всеки има достъп до "шалтера"...май...:)))
цитирай
58. magicktarot - Евразол, аз казах за езика "виновен" в кавички:))) Може би не си забелязал...
11.09.2011 15:28
И съм напълно съгласна с тебе, че не езикът е виновен за това, че хората не се разбират, или че имат ограничено възприятие и не могат да възприемат Абсолюта - т.е. всички да бъдат в нирвана или някакво подобно състояние...:)
Говорим едни и същи неща, но, според мен, аз не мога да ти обясня какво имам предвид...:)

Пак ще пробвам: този инструмент, езикът, го ползват всички хора. Да предположим, че аз съм военачалник и всичките ми подчинени нямат друго оръжие, освен дървени сопи. А ми предстои битка. Като добър стратег, аз с какво ще ги накарам да се бият - с атомни бомби или с дървени сопи? :)
Не сопата е важна - тя е инструмент - важен е военачалникът, който ще излъже всичките си подопечни, че сопата е най-силното и единствено оръжие и ще ги хвърли в боя. Затова споменавам легендата за Деветимата - тях иносказателно ги слагам преди езика. Езикът - в мойте фантазии - реших, че са го създали тези Деветима, за да не позволят (засега) на хората да се развиват прекалено и да "видят "Абсолюта"... Т.е., както и ти казваш - зад, над и отвъд Езика стои Някой - с неговата си мотивация, колкото и висша да е тя...:)

А това за рекламите е страничен ефект на езика и част от психологическата война... Сопите понякога се заменят с картечници...;))) А дървената сопа определено е ограничаваща - особено ако те нападнат с водородни бомби...:) (малко войнстващо стана, аз съм пацифистче по принцип де:)))
цитирай
59. gwendoline - Наблюдавай, не се отказвай!
11.09.2011 15:34
magicktarot написа:
И аз се радвам, че си успяла да направиш и ти "работен извод"! :) Във връзка с изложеното - много се изкушавам да наблюдавам по-обстойно сега бебето и да се опитам да прозра бебешките начини на възприятие, преди да се е научило да говори (и разбира), но почти съм убедена (за жалост! не обичам предварителното твърдо мнение и нагласа, но няма как!) че няма да успея... Поздрави и от мен!:)


Аз до ден днешен се чудя как макар и без думи, винаги Знам и Разбирам какво иска и от какво се нуждае бебешока (който вече доста порасна, разбира се, но все още не говори); определено връзката майка-дете е много силна и след твоя постинг започвам да проумявам как съвсем скоро ще отслабне и премине на друго "езиково" ниво, щом детето проговори... Ще се затвори един комуникационен канал, просто защото ще го измести другия, общоприетия!
цитирай
60. magicktarot - Абсолютно, Гвендолин! :))))
11.09.2011 15:38
gwendoline написа:
magicktarot написа:
И аз се радвам, че си успяла да направиш и ти "работен извод"! :) Във връзка с изложеното - много се изкушавам да наблюдавам по-обстойно сега бебето и да се опитам да прозра бебешките начини на възприятие, преди да се е научило да говори (и разбира), но почти съм убедена (за жалост! не обичам предварителното твърдо мнение и нагласа, но няма как!) че няма да успея... Поздрави и от мен!:)


Аз до ден днешен се чудя как макар и без думи, винаги Знам и Разбирам какво иска и от какво се нуждае бебешока (който вече доста порасна, разбира се, но все още не говори); определено връзката майка-дете е много силна и след твоя постинг започвам да проумявам как съвсем скоро ще отслабне и премине на друго "езиково" ниво, щом детето проговори... Ще се затвори един комуникационен канал, просто защото ще го измести другия, общоприетия!

Ужасно се радвам, че ме разбираш!:))) Въпреки извъртяните ми и тежки понякога изречения...:) Подозирам тук телепатия, без майтап!
цитирай
61. svoboda64 - :)
11.09.2011 18:54
magicktarot написа:
А достъпът ни до всички знания - той май е привиден... Ние имаме достъп само да се ползваме с последствията. Като консуматори. Преди време публикувах тук постинг - Цивилизацията изчезва - ами сега! - и там описвам мнението си, че, ако по една или друга причина се случи нещо със сегашната система - аз няма да мога да построя АЕЦ, ВЕЦ, нито дори слънчева батерия, няма да мога да направя автомобил, влак, самолет, пералня, да не говорим за адронен колайдер - дори обикновен ускорител на частици не мога да направя; нито микроскоп, няма да мога да добивам адекватно метали и пр. и пр. До това знание имат достъп само ограничен брой учени. Всичко друго са изпълнители, подизпълнители и консуматори... Та, може би - по тази причина и не всеки има достъп до "шалтера"...май...:)))


Ключът беше в последната фраза: собственото ни ограничение. За да вникнем в подробностите (дяволът се крие в тях :), на която и да е област от академичното или практическото знание, докато натрупаме уменията, за да го "владеем", минават години, често десетилетия. Затова се специализираме и работим в екипи. Никой не очаква от теб да построиш сама енергийния колайдер, например :) Но от друга страна, всяко сложно построение (включително човешките общества/общности) е твърде уязвимо и е много по-лесно да му се дръпне шалтера :) Това единица или малка група единици могат да го сторят след съответния предварителен анализ и специализирана, насочена подготовка...

По въпроса за изчезналите древни знания (междувпрочем свързани преди всичко с енергията, от рода на гравитацията, природата на светлината и подобните сродни области) - те едновременно са блокирани и засекретени. За тях знаем предимно от иносказанията. Мисля, че на всички интересуващи се е известно защо :)

Темата е безкрайна.

С Евразол@ 54/55 съм съгласна :) Наблюдавам как еволюират кавгите с мъжа ми и стигнах до извода, че няма значение какви думи използваме и как си строим изреченията:целта е винаги поразена:)
цитирай
62. martiniki - когато имаш време...
12.09.2011 06:35
тук е целия текст, порази ме от раз

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=39199
цитирай
63. magicktarot - Свобода, съгласна съм с екипността, тясната специализацияи уязвимостта, произтичаща от това......
12.09.2011 09:16
[quote=svoboda64]

Ключът беше в последната фраза: собственото ни ограничение. За да вникнем в подробностите (дяволът се крие в тях :), на която и да е област от академичното или практическото знание, докато натрупаме уменията, за да го "владеем", минават години, често десетилетия. Затова се специализираме и работим в екипи. Никой не очаква от теб да построиш сама енергийния колайдер, например :) Но от друга страна, всяко сложно построение (включително човешките общества/общности) е твърде уязвимо и е много по-лесно да му се дръпне шалтера :) Това единица или малка група единици могат да го сторят след съответния предварителен анализ и специализирана, насочена подготовка...

По въпроса за изчезналите древни знания (междувпрочем свързани преди всичко с енергията, от рода на гравитацията, природата на светлината и подобните сродни области) - те едновременно са блокирани и засекретени. За тях знаем предимно от иносказанията. Мисля, че на всички интересуващи се е известно защо :)

Темата е безкрайна.

С Евразол@ 54/55 съм съгласна :) Наблюдавам как еволюират кавгите с мъжа ми и стигнах до извода, че няма значение какви думи използваме и как си строим изреченията:целта е винаги поразена:) [quote]

Само ще добавя още нещо - независимо от екипност и т.н. за направата на всяко сложно нещо - например АЕЦ или колайдер, или космическа станция, е нужно да има един или двама души, образно наречени архитекти, които знаят всичко и могат да обхванат глобално хем всички процеси, хем само те знаят как да се направи основното . За тези хора говоря... Другото, май се повтарям, са изпълнители - всеки, доколкото може и разбира в своята част. Архитектите не могат без изпълнителите, но изпълнителите пък съвсем няма да могат да направят сами това цялостно нещо, ако им се наложи... Изпълнителите също са много учени и специализирани. Та мисълта ми е, че точно архитектите са единици - и не всеки, колкото и да чете и да се просвещава, може да стане току-така архитект... :)
цитирай
64. magicktarot - П.П. Свобода :)
12.09.2011 09:21
Това с кавгите и думите много ме развесели! :))))) Само така - важно е да е поразена целта!:))))) И аз като имам кавга с мъжа ми целя точно това! Но използвам думи, които знам, че ще го ядосат и засегнат за момента...:))) Ако казвам думи и изрази, които са с общо значение "обичам те" и подобни - няма да мога да генерирам кавга...:)
Поздрави и успешна седмица! :)
цитирай
65. magicktarot - Дора-Марта, невероятно е!!!
12.09.2011 09:23
martiniki написа:
тук е целия текст, порази ме от раз

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=39199

Благодаря ти много, че ме запозна с него изцяло! Нямам думи засега, но съм сигурна, че ще ми повлияе много занапред! Копирам си го в любими файлове.
Успешна и светла седмица ти желая! :)))
цитирай
66. svoboda64 - Ние слизаме тук на групи,
12.09.2011 11:16
@ Magictaro - #Само ще добавя още нещо - независимо от екипност и т.н. за направата на всяко сложно нещо - например АЕЦ или колайдер, или космическа станция, е нужно да има един или двама души, образно наречени архитекти, които знаят всичко и могат да обхванат глобално хем всички процеси, хем само те знаят как да се направи основното . За тези хора говоря... #

в които специализациите са предварително уточнени :) Картината е много по-сложна - в някои групи сме архитекти, в други изпълнители, в трети - наблюдатели, в четвърти ... И това е толкова интензивно напоследък, че хората масово "полудяват". Но има и още нещо - блокираното знание вътре в нас. От опит знам, че в екстремни ситуации, ако групата по някаква причина намалее драстично или се окажеш сам, част от това знание - необходимото за момента "ти се дава", като просветление, за да се справиш със ситуацията. Впоследствие не остава в оперативната ти памет... Мда ... :)
цитирай
67. magicktarot - Отново на място - интересно и допълващо уточнение!
12.09.2011 12:06
svoboda64 написа:
Ние слизаме тук на групи,
в които специализациите са предварително уточнени :) Картината е много по-сложна - в някои групи сме архитекти, в други изпълнители, в трети - наблюдатели, в четвърти ... И това е толкова интензивно напоследък, че хората масово "полудяват". Но има и още нещо - блокираното знание вътре в нас. От опит знам, че в екстремни ситуации, ако групата по някаква причина намалее драстично или се окажеш сам, част от това знание - необходимото за момента "ти се дава", като просветление, за да се справиш със ситуацията. Впоследствие не остава в оперативната ти памет... Мда ... :)


Дори се изкушавам да добавя към него - този вид "просветление" е излизане извън рамките на езика, надскачане на езика - защото просветленият, както казваш, отключва това Знание и не се нуждае от години четене, четене, четене (т.е. опосредстване на нещата чрез езика, за практика не говоря, че ще стане дълго...)... Интересен аспект внесе отново, Свобода!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2717309
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953