Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2013 18:44 - Миним Умът и Максим Умът /За "копелетата" и за "динозаврите"/
Автор: mt46 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4725 Коментари: 9 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Миним Умът и Максим Умът Каза ми Миним Умът:
 - Колко си тъп!...
Максим Умът пък ми рече:
 - Ти си върхът!...
Писна ми да ги слушам вече!...

Марин Тачков
8 януари 2013 г.

Копелета Димитри Иванов

image
Димитри Иванов
В. "Сега" препечата от сп. "Шпигел" статия на Адам Михник, че източноевропейците сме копелетата на комунизма.

Във форума като ято гарги награчиха Адам. Рекох си: Вярно, че сме копелета на комунизма, даже и родените след комунизма. После си казах: Не си прав, Джимо. Зад тези никове си чел умни съждения. Не лепи етикета хейтър на всеки несъгласен с теб.

Последният път, когато видях Адам Михник, беше през 1994 г. Бързах и тръгнах с колата. Уличните кучета отсреща често ги прескачах, побутвах ги с крак да мина, без да искам настъпвах лапа или опашка и те не се сърдеха. Но минех ли покрай тях с автомобил, те ставаха свирепа глутница хейтъри и ме преследваха, макар че аз съм същия човек. Защо на футболен мач добри момчета стават зли вандали?

Бях питал един виден англицист защо гаргите и врабчетата правят ято, вълците пакет, лъвовете прайд, рибите училище - a school of fish, a pack of wolves, a pride of lions (да не се бърка с гей-прайд, парада на педерастите). Англицистът каза: "Така е, защото е така". Досущ като пер Клодиус, префектът по дисциплината във френския колеж. Pourquoi? Parce que. (Защо? Защото).

Защо животните се преобразяват, когато са глутница, хората, когато са тълпа? В "Тълпи и власт" (Crowds and Power, Masse und Macht) Елиас Канети е обяснил за човешкото стадо.

Имах задача да убедя Канети да дойде в България на световна писателска среща, понеже е евреин от Русчук (от Русе) и е нобелист, а България няма нобелист. Измъкнах се, когато ми подсказаха "от другаде", че мисията ми е обречена, Mission impossible. Културните мисии са като шпионските. Ако си двоен агент, намаляваш твоята зависимост наполовина; ако си троен още повече. Има във Виена куп български дипломати, шпиони и всякакви червени боклуци; що те не кандърдисат Канети да дойде, ами аз да опера пешкира за несполуката.

Българските бунтари тълпа ли са? Що се пишат десни, а като леви анархисти разиграха сценка "Революцията води народа" по Дьолакроа, чупеха стъкла на автобус, къртеха плочки и бордюри за барикади в 41-вия ден на протеста? Те или инфилтрирани в тълпата наемници на мафията, която захранваше протеста със закуски и безплатно сутрешно кафе?

"Това е въпросът", казал Хамлет.

В един университетски тест за интелигентност (за IQ) имаше въпрос: "Is this a question?" (Това въпрос ли е?) Да кажеш "да" ще сбъркаш, да кажеш "не", пак ще сбъркаш. Верният отговор е: "If that is a question, then this is an answer" (Ако това е въпрос, туй е отговор).

Младите български протестанти имат висок IQ; те не са тълпа. Ако те са базчинствали в 41-вия ден на протеста - грешка. Но всяко поколение има право на своите грешки. Прекрасно е да си млад и да грешиш и после като волния ездач - Easy Rider - да се носиш 11 дни към Евксиноград , където политици "ваканцуват", след като са "входирали" правни умотворения, които ме "страхуват", щото колкото повече закони, толкова повече вратички за беззаконие и рушветчийство плюс набъбваща администрация. Облажавам ги младите, яд ме е, че съм дърт, за да съм с тях. Страхотни копелета са. Ако не по масовост, то по красота и остроумие техният протест надмина протестите в Сао Пауло, Истанбул и Occupy Wall streеt и е "фРЪст" в света.

Пък аз съм стар лицемер. Пиша се "ляв", сиреч против БСП и Станишев, пък съм за плоския данък? Сигурно понеже, като учех икономика, се затруднявах в изчисляването на прогресивния данък и исках да е по-просто вместо по-сложно. И за НАТО съм лицемер. НАТО е анахронизъм като мен. НАТО не воюва, когато трябваше да воюва, щото Варшавският договор "страхуваше" НАТО, после воюва, когато не трябваше да воюва, и по същество загуби всички войни. И аз така - пълен житейски провал. Всъщност мразя себе си, а подсъзнателно си прехвърлям омразата отвътре навън към НАТО; нещо, за което психиатрите имат обяснение, но не разбирам тяхната наука.

Ала да се върна към Адам Михник, който каза, че всички сме копелета на комунизма. Не са прави форумците, които награчиха Адам, че не разбирал какво става, нямал очи за България. Той видя България и я разбра, доколкото човек може да види и разбере страна, която не му е родна. Когато той и аз разговаряхме; превеждаше ни Силвия Борисова, а тя превеждаше толкова добре, че все едно я няма, все едно Адам и аз сме седнали да си говорим. Имаше в Източна Европа тук-там протестиращи срещу това-онова и преди да включим камерите на тогавашното телевизионно предаване "Наблюдател", аз казах протестанти, както и сега казвам, Адам каза "аз съм католик", аз казах, че аз даже йезуит мога да се изкарам, ако е "за въпроса". И евреин не съм, но мисля да стана. Или най-добре бахай. Когато изключихме камерите, Адам Михник каза: "Най-хубавото интервю, което досега съм имал" и аз му подадох да ми надпише българския превод на неговия сборник и той такова нещо написа, че се срамувам да го кажа. Ще кажа, че заглавието на сборника е "Коленичи се само пред Бога"

Възхитително! Вярващите вярват, че има Бог. Атеистите вярват, че няма Бог; значи и те са вярващи. Агностиците не знаем и коленичим пред великата тайна на вселената, живота и разума. Тройна загадка като Светата троица. Някои я наричат Бог, който е непознаваем и са неведоми пътищата Божии. Не ни е дадено да знаем. Извинявайте, че се отплеснах. Ето продължавам.

В сборника "Коленичи се само пред Бога" Адам Михник беше написал няколко думи към българските читатели: "Обстановката в Полша е далеч от стабилността, подобно е и положението в България. Нашите страни са на големия исторически завой по пътя от комунизъм към ...?". Многоточие, въпросителна.

България се срина по свобода на словото. Но компенсира със свободни сайтове като "Биволъ". Биволарю, биловарино не набиволорува ли се?

Омбудсмане, омбундсманино не надоумбодсмани ли се? Омбудсманинът, вносна административна присадка, обитава висшите селения на правовия мир и не се догажда кой ломеше прозорците на белия автобус. Аз поне се догаждам, макар да не знам.

Е като не знам, защо продължавам да пиша, дявол ме взел? Форумци ми казват - спри да пишеш бе Джимо, ти остаря, оглупя, додея. За кого пишеш?

Вярно. Приятелите ми измряха. На спирката пред БТА и Полиграфическия комбинат Рири и аз хващахме от двете й страни инвалидната количка на Дамян Дамянов да го свалим от тролея. Рири от БТА (поетът и преводач Драгомир Драганов) преведе най-краткото стихотворение на света:

"Човек е сам върху сърцето на земята

Пронизан от един-единствен слънчев лъч

И неусетно пада вечерта"

(Салваторе Куазимодо).

Аз се фуках, че един-единствен стих не съм превел, нито написал през живота си, дори като ученик не съм писал стихове, но пък проза - най-краткият разказ на света е едно изречение:

"Когато се събуди, динозавърът беше още там". ("El dinosaurio" на Аугусто Монтеросо).

Сега и аз като НАТО съм надживял времето си динозавър.

Умря онзи ден и композиторът Найден Андреев. Той и Дамян Дамянов направиха песента, в която Лили Иванова пееше:

Свири, свири щурче/ Подлудявай ме, не спирай/ Макар да казват всички, че/ Щурците свирейки умират

Аз пишейки, умирам. Но не бързайте да се радвате хейтъри. Кораво копеле съм. Ще изчакам да отидете и прочетете доносите; да видите дали са от мен или за мен. Дотогава наричайте ме агент "Стефко". Сервус, тъпи копелета.


Jusautor DI copyright
www.segabg.com/article.php
 





Гласувай:
34


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. breeze - Млад си от мен - 44 - 46
20.08.2013 19:25
Развявай знамето приятелю!
Дойдохме със "свободата"...
Знамето!
цитирай
2. mt46 - http://www.capital.bg/light/lightest_2012/2012/03/15/1788013_istinata_i_samo_istinata/?sp=0#storystart
20.08.2013 22:09

"... Милан Кундера определя тоталитарния кич като "нуждата да се съзерцаваш в разкрасяващото огледало на лъжата и да се познаваш с развълнувано задоволство". Жива ли е тази нужда в българина от 2012? Какво я подхранва?
Според Кундера кичът е нарцистична патология в режим на тоталитарна лъжа. Бедата е, че след краха на комунизма "разкрасяващото огледало на лъжата" не беше счупено, а само смени рамката. Старата лъжа беше заменена с нова лъжа. Новата лъжа има някои предимства, тя е по-дълбоко засекретена, по-трудно достъпна, защото е "естествена" и, така да се каже, нормална. Строго погледнато, посткомунистическият човек е все същия беглец от реалността, но с някои граждански волности и потребителски бонуси. Идеята е да се наслаждава и да се забрави. Ако помни, ще страда, а не иска. Успелият отново ще се съзерцава с развълнувано самодоволство, но този път като постигнал доволството и свободата, мярата на своята осъщественост. Масовият човек има естествена гравитация към тоталитарен уют. Привлича го илюзията за устойчив свят с гаранции и предвидимост. Охотно разменя свобода за сигурност. Големите зоотехнически утопии привличат силно ленивите мнозинства. Гарантират минималната потребителска кошница, приютяват нещо от идеалните чувства и осмислят Космоса."... /д-р Николай Михайлов/
цитирай
3. mt46 - Много странно!
21.08.2013 08:12
Над 20 души са гласували за блога ми, а постингът ми има 15 гласа!?...
цитирай
4. mitkaloto - Един много, много голям журналист!
21.08.2013 09:30
Един много,много голям журналист!
цитирай
5. kbalenciaga - Не се чуди за това:
21.08.2013 15:07

"Над 20 души са гласували за блога ми, а постингът ми има 15 гласа!?..."

"Онези" си работят по схемата "свобода на словото" и "демокрация".
И при мен е така...
А тези отчетени прочита и гласувания отиват при удобните им, които лансират и бутат да са отпред. Сещаш се.

По темата, като сравним България и останалите бивши соц. страни, като Полша, Чехия, Унгария фрапираща и стряскаща е голямата разлика в известните изказващите се в общественото пространство тук и там!
Просто тук се лансират и са известни само клоуни, лъжци и манипулатори, които ни представят за демократи и дисиденти.
ДРУГИ НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДО ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМИТЕ МЕДИИ!!!
Отвратително е направо като направим сравнението по тези данни.

И от това логично следва, че България изостава по всички показатели икономически, политически, културни.

Не виждам как може да се промени нещо коренно.
Особено като гледам напъните на такива клоуни като Босия и помиярите около него, платените НПО-та и разните му там издънки на герб, бсп, дсб.
Просто не виждам възможност за промяна.
цитирай
6. mt46 - Да, нищо, че е от старата школа...
21.08.2013 21:26
mitkaloto написа:
Един много,много голям журналист!

Умен е, а за умните хора възрастта е без значение...
цитирай
7. mt46 - ...
21.08.2013 21:33
breeze написа:
Развявай знамето приятелю!
Дойдохме със "свободата"...
Знамето!

Половината ми живот мина през социализма, другата половина - през "демокрацията"... Живеем в "интересни времена"...
цитирай
8. inel379 - Кратък си, но абсолютно ясен!
22.08.2013 22:26
Всички се опитват да ласкаят поета,
но само с това...ще има да кретат!
И ние с тях,
ако им вярваме!:)
Поздрав!
цитирай
9. mt46 - Благодаря, Инелче!...
22.08.2013 22:46
inel379 написа:
Всички се опитват да ласкаят поета,
но само с това...ще има да кретат!
И ние с тях,
ако им вярваме!:)
Поздрав!

Много са хубави коментарите ти!... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160835
Постинги: 3686
Коментари: 45090
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031