Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 20:10 - Не ви ли е срам?!...
Автор: mt46 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15302 Коментари: 43 Гласове:
69


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
?
?
?

   Срам ви било да живеете в България!...
А не ви ли е срам, че българи са предали Васил Левски и делото му?...
    Не ви ли е срам, че славното Априлско въстание е избухнало преждевременно, поради предателство /последвано от други предателства/? Че мнозина градове и села не са въстанали?... Знаете ли, че Стефан Стамболов /апостол на Първи революционен окръг/ се е потулил, скрил неизвестно къде, изоставяйки въстанието?...
    Не ви ли е срам, че повечето български чорбаджии, еснафи и селяни /чиито наследници сме ние/ са предпочитали да не си развалят спокойствието, рахатлъка с турците?...
    Не ви ли е срам, че никой, освен един учител, не е подкрепил Ботевата чета?...
    Не ви ли е срам, че повечето българи са свикнали да се осланят и кланят на по-силните - на турци, на руснаци, на германци, на американци?...
    Не ви ли е срам, че продължавате да им се кланяте и робувате?...
    Мен ме е срам /заради българското чуждопоклонничество и роболюбие/, за вас не знам...

Марин Тачков
15-17 февруари 2014 г.



Тагове:   Марин,   срам,   тачков,   авторска,   статия,


Гласувай:
72


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hoho22hoho22 - мен лично не ме е срам че съм българин
18.02.2014 20:21
Срам ме е че сме 7 милиона, а не можем да се оправим!
цитирай
2. mt46 - Липсват разум, воля, дела...
18.02.2014 21:08
hoho22 написа:
Срам ме е че сме 7 милиона, а не можем да се оправим!

цитирай
3. elanor11 - Ако трябва
18.02.2014 21:43
да съдя по днешните българи-да,срам ме е,че съм българка!...
И всяка година на тази дата ме боли,че ние не заслужаваме своя Левски!
цитирай
4. kostadin - Не обвинявай тревата, че се превива ...
18.02.2014 22:32
Не обвинявай тревата ,че се превива пред поривите на вятъра.В това е нейната сила .Ако ни беше срам сега нямаше да ни има и нас .
Левски си е Левски и никой не е в състояние да го изтрие от паметта на народа .Но той е като Крали Марко -непобедим и силен ,но исторически е бил васал на султана.
За да се оправим е необходимо всеки да се грижи за себе си и близките си .В тази насока всеки може да сътворява идеите си.
Няма да преклоняваме главици само когато се почуствуваме равни на другите.
Лошото е ,че народа вече няма сили и да се възпроизвежда.
цитирай
5. mt46 - Ами днешните българи сме наследници на предишните българи...
18.02.2014 22:36
elanor11 написа:
да съдя по днешните българи-да,срам ме е,че съм българка!...
И всяка година на тази дата ме боли,че ние не заслужаваме своя Левски!

цитирай
6. mt46 - Целта ми не е да обвинявам...
18.02.2014 23:01
kostadin написа:
Не обвинявай тревата ,че се превива пред поривите на вятъра.В това е нейната сила .Ако ни беше срам сега нямаше да ни има и нас .
Левски си е Левски и никой не е в състояние да го изтрие от паметта на народа .Но той е като Крали Марко -непобедим и силен ,но исторически е бил васал на султана.
За да се оправим е необходимо всеки да се грижи за себе си и близките си .В тази насока всеки може да сътворява идеите си.
Няма да преклоняваме главици само когато се почуствуваме равни на другите.
Лошото е ,че народа вече няма сили и да се възпроизвежда.

Опитвам се да потърся народопсихологическите причини за съвременното ни състояние... Разбира се, има и значими външни фактори...
цитирай
7. mt46 - Не знам доколко вярна е тази история... Но защо не се говори за роднините на Левски?...http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1392710117&NewsCat
19.02.2014 00:10
На 19 февруари всяка година отбелязваме обесването на Васил Левски - Апостол на Свободата в България и никога не говорим за не по-малко жестоката смърт на рода и майка му - Гина Кунчева. 1 година след освобождението от турско робство тя се самоубива в кладенец, до който едвам стига, премаляла от глад и мизерия на 27 януари
1878 г!

Ето я драмата на целия род на Васил Левски. Дано имате сили да я дочетете до края:

Здрачаваше се, когато из една схлупена къщурка, в горната махала на Карлово, изскочи забрадена с черна шамия – възрастна, прехвърлила шестдесетте години дребничка женица, която се завтече към махленския бунар, клекнал под вековен бряст в края на калдаръмения сокак. Щом стигна до кладенеца жената спря за миг и вдигна лице към смръщеното зимно небе сякаш очакваше да съзре там най-насъщното и най-съдбовно предзнаменование на своя живот.
В нейното измъчено съзнание мълниеносно се завъртя страдалческия калейдоскоп на дните и нощите, през които премина собственото й житие-битие, съсипано от непрестанни несгоди и премеждия: и задомяването с гайджията Иван Кунчев, разорил се поради охтичаво заболяване и умрял, ненавършил 43 години; и злочестата сиромашия при отучването на петте деца.; несретните вдовишки слугински години и неутешимиата майчина скръб по смъртта на малката Мария и двете момчета, чиито свършек на дните им ги застигна като млади, напети мъже; и овдовялата дъщеря Яна с четирите невръстни дечурлига; и завърналият се от Руско-турската война син-инвалид, останал без един крак, поболял се от туберкулоза и тръгнал немил-недраг да проси подаяния из калдаръместите карловски сокаци; и оскъдно радостните житейски мигновения, стипчиво броящи се на мазолестите пръсти на двете отрудени ръце; и непрестанната несносна, убийствена немотия!

Мизерията озъби хищни челюсти и през тази, изсулваща се из броеницата на християнското летоброене 1878 година – първата свободна година за онези от българите, които населяваха Княжество България и Източна Румелия. В ледени буци бяха се превърнали сърцата на карловчани – никой към никога капка милост нямаше, имащите се лакомяха да имат още повече. Предишните челебии, гяурите мемлекет чорбаджии, чийто чорбаджилък процъфтяваше неотдавна под чадъра на османския падишах, се сдушиха с новопръкналите богаташки парвенюта, а беднотията – петимна за троха хляб – опъваше уши от гладория и едва свързваше двата края.

Строполилата се до кладенеца, превита одве жена не помнеше такъв непоносим, стръвнишки глад да е върлувал тъдява като същински чумав мор и празните стомаси на сиромасите толкова продължително време да са свирили рамазан, безутешно виейки по кучешки на месечината. Коремчетата на внуците й взеха да подпухват от постоянното недояждане, детски хленч отчаяно отекваше в тясната, прихлупена одая, където отдавна изстиналото огнище студуваха бабата, децата на Яна и нейният сакат брат, сполетян от върлото нещастие да дочака Българското Освобождение, за да изживее пълния трагизъм на собственото си унизително съществуване, изминавайки докрай мъчителния път към своята Голгота.

…И не изтрая майчиното сърце! Не можеше повече мълчаливо да преглъща нещастията, оскърбленията, униженията, неимоверната нищета, връхлитащи като разбесувани вълчи глутници върху семейството на злочестата карловка. И възропта тя в душата си срещу своята жестока съдба и прокле мига, в който беше се родила на белия свят.
“Прости ме, Господи!” – изхлипа сподавено клетницата и почти в невсвяст от глад, който раздрусваше тялото й в мъчителни, агонизиращи конвулсии, залюшната от мътния въртоп на непоносима безнадежност, със сетно усилие се прекатури през пармаклъка на кладенеца и тутакси изчезна в тъмната паст.

На другия ден, след обед, трупът бе изваден от герана и погребан надве-натри, без църковни обреди в дерето, рахитично хлътнало в страни от българските гробища, погълнали тленните останки на получилите попско опрощение миряни пред хрисимо и овчедушно да сдадат богу дух. Самоубийците обаче православната църква с анатемосваща строгост запрещаваше да бъдат погребвани в християнските гробни покои. До току-що изкопания гробен хендек, подсмърчайки беряха студ обезумялата от скръб Яна – дъщерята на покойницата - и неколцина одрипавели комшии от горната махала. Синът на самоубийцата, зашеметен от мъка и жал, се насвятка до безсъзнание и не можа да види как гробарите – двамина видиотени от пиянство и системно недояждане карловски цигани – свлякоха в гроба кльощавото, мъртво тяло на майка му, увито в мръсна, изпокъсана черга, заривайки го бързешката с вледенената от декемврийския студ глинесто-песъчлива пръст, бъкана с трънлив буренак и дребен каменяк.
Подир ден-два той пока просеше из карловските сокаци и с мизерната “лепта”, която му даваха, помагаше на Яна да изхранва челядта си. През 1881 година издъхна страдалчески, задушен от белодробен кръвоизлив, след тригодишна просия в родния си град Карлово.

Тъй потресаващо злополучно завършиха живота си в свободна България майката на апостола Левски – Гина Кунчева и неговия брат Петър Иванов Кунчев. Лобното място на Гина Кунчева не е запазено и днес никой не знае къде почиват костите на тази пресвята българка. Но както Васил Иванов Кунчев – Левски, така и Гина Кунчева и Петър Кунчев, вградиха завинаги своите имена в неръкотворния пантеон на българската народна памет и докато я има България са обречени на безсмъртие!

Да си призная изпитах дълбока покруса, научавайки истинските причини за смъртта на майката и брата на Левски. Не можех да повярвам на документалните данни, предоставени ми от известния хасковски краевед Борис Колев, който от дълги години проучваше генеалогията (родословието) на Левски и затуй реших да разговарям по този въпрос с двама от най-отраканите капацитети по българска история. Единият – проф. Илчо Димитров – доктор на историческите науки, тогава ректор на СУ “Климент Охридски”, член на президиума на БАН, член кореспондент и зам.председател на БАН и коскоджамити академик – въобще не ме удостои с отговор, гарнирайки своята многозначителна разговорливост с нехайна, тънкоиронична, мефистофелска усмивчица. А другият – професорът Николай Генчев – декан на историческия факултет в СУ “Климент Охридски”, доктор на историческите науки, член-кореспондент на БАН и лауреат с Хердеровата награда по история – припряно смотолеви:
“Туй е напълно непоносима трактовка и българската общественост не ще я приеме! От обществена гледна точка не е никак морално да акцентираме и да се ровичкаме."!

Защото фактологията от житейската семейна хроника на Иван и Гина Кунчеви и техните деца е очевидно категорична!

Родителите на Левски – Иван Кунчев и Гина Караиванова (по мъж Кунчева) имат пет деца: Яна, Васил, Христо, Петър и Мария. Бащата – трудолюбив и преуспяващ карловски бояджия и гайтанджия – се разболява тежко от охтика, бързо изпада в несъстоятелност и почива през 1851 г. Рано осиротялото семейство се оказва в бедствено материално положение.
Въпреки неизброимите несгоди, овдовялата Гина Кунчева успява да отгледа децата си, слугувайки по къщите на карловските чорбаджии. Нейното пето дете, Мария, умира на шест години от някаква незнайна по онова време болест. Христо – по-малкият брат на Левски, подгонен от турските власти, емигрира във Влашко, споделяйки бунтовните копнения на българските хъшове и епичната им бран за освобождаване на България от османско иго. Крехкото здраве на младият мъж не устоява на суровото хъшовско ежедневие и през 1870 г. /.../

Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски в революционно-апостолската му мисия, а през метежната българска пролет на 1876 г. се включва в Ботевата чета. Тежко ранен в сраженията на Врачанския балкан, попада в турски плен и бива осъден на доживотна каторга в Диарбекир, Мала Азия, но съумява по някакъв начин да избяга в Русия. Опълченец през Освободителната руско-турска война – в чутовните шипченски боеве го раняват в главата, гърдите и краката. Откаран за лечение в Харковската военна болница, ала се налага хирурзите да отрежат гангренясалия му десен крак. С крайно влошено състояние, непосредствено след Сан Стефанския мирен договор, пристига в родния си град Карлово – полусляп, почти глух, еднокрак и туберкулозен. Никой в града – упрявляващите и местните думбази – не откликват на молбите му да получи някаква що-годе подходяща за инвалид работа, за да се прехранва. Старите чорбаджии от османлийската епоха и новопръкналите се богаташи не могат да понасят гладуващите роднини на Апостола. Други времена бяха настъпили в изкуствено скалъпените Княжество България и Източна Румелия, където довчерашната рая ламтеше за свой, собствен, проспериращ гечинмек (бизнес) и немедлено забогатяваше. На национално-освободителните идеали и народополезната дейност се гледаше с безочлив, неприкрит присмех и досадливо пренебрежение.
Стигналият до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца. Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от непосилен труд и още по-непоносими несгоди българка се самоубива, хвърляйки се в един кладенец. Именно този кладенец се превръща в национален позор за нас, българите!

През 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!

Такава е уви, за съжаление, мерзката, неподправена истина за злощастната участ, сполетяла най-близките семейни роднини на Васил Левски. И ако сме човеци, нека я знаем и помним до края на дните си, защото днес 141 години след обесването на Левски нищо не се е променило. Честните и достойни хора умират от глад, останалите са чорбаджии.
цитирай
8. stela50 - Думите ти звучат гневно, и имаш право може би ...
19.02.2014 00:11
Учудващо е, но хората се срамуват не винаги от това,
което трябва, а и разликата между Родината и държавата
е голяма... да живееш в България ... думата не е срам...
Да, има за какво да помислим... не са само външните фактори
причина... не се обединяваме, не се поддържаме,
лесно се доверяваме, бързо пламваме, бързо гаснем...
Има основание за гняв, за възмущение... но и за размисъл...
Родината ни е прекрасна и заслужава по-добра държава.
цитирай
9. kostadin - И ако Петър Димков не бе се разпор...
19.02.2014 01:43
И ако Петър Димков не бе се разпоредилна войниците гарнизона да пазят малката къщичка в която се е родил и отраснал Левски ,то и нея нямаше да я има Но за сметка на това турците ще си имат може би още една джамия Президент и министър председател не желаят да застанат начело на народа ни срещу това идиотско решение на съдап в Пловдив.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Поздрав!
19.02.2014 06:43
Тогава живей и постъпвай така, че да не те е срам... :)
цитирай
11. vishnichka - Не изпитвам толкова срам,
19.02.2014 07:50
колкото огорчение, разочарование, безсилие, че не променяме живота си към по-добро. А срамните моменти в историята ни са много, но днес ми се иска единствено да отдам почит и да се преклоня пред делото на Левски!

Все пак, докато го помним, има надежда...
цитирай
12. minevv - ne
19.02.2014 08:56
платена публикация
Безсмислени думи, никаква логика...
Предатели е имало много по големи в историята на другите народи ... а не го споменавах
И ти си наследник на оживелите... което е била целта
Те са се жертвали и сега и ТИ докажи с действията си , че не е било безсмислена жертва.... бъди горд че народът ни ражда априлци и работи за народа.. а спри да се оплакваш като ....
цитирай
13. valsodar - Не!
19.02.2014 11:26
Не и то по една много съществена причина - нося отговорност за моите дела, а не за тези на други живели преди мен.
Точно по тази и причина не изпитвам комплекси на тема род, националност и особенности на националният манталитет. Всеки отговаря за делата си. Първо пред себе си, второ пред обществото по чиито норми живее и трето пред Бога.
Така че, да се опитва някой да ми вменява чувство за вина и чрез него да ме манипулира в една или в друга посока... по-добре да се откаже!

;)
цитирай
14. mt46 - Добре... Но това е индивидуалистичната гледна точка...
19.02.2014 11:56
valsodar написа:
Не и то по една много съществена причина - нося отговорност за моите дела, а не за тези на други живели преди мен.
Точно по тази и причина не изпитвам комплекси на тема род, националност и особенности на националният манталитет. Всеки отговаря за делата си. Първо пред себе си, второ пред обществото по чиито норми живее и трето пред Бога.
Така че, да се опитва някой да ми вменява чувство за вина и чрез него да ме манипулира в една или в друга посока... по-добре да се откаже!

;)

Навярно мнозина политици биха отговорили по подобен начин... :)
Мисля, че както има/ме/ чувство за национална гордост, нормално, обективно е да има/ме/ и чувство /разбиране/ за национален срам...
цитирай
15. mt46 - Защо не вземеш да обвиниш и Вазов, заради третата част на "Под игото"?...
19.02.2014 12:02
minevv написа:
платена публикация
Безсмислени думи, никаква логика...
Предатели е имало много по големи в историята на другите народи ... а не го споменавах
И ти си наследник на оживелите... което е била целта
Те са се жертвали и сега и ТИ докажи с действията си , че не е било безсмислена жертва.... бъди горд че народът ни ражда априлци и работи за народа.. а спри да се оплакваш като ....

цитирай
16. estirbg - Мен ме е срам,
19.02.2014 12:04
от гласуванията на нашите евродепутати с подкрепата им за хомофобските извращения и безгласната им угодническа и съглашателска политика по принцип в Европарламента.
СРАМ!СРАМ!СРАМ!
цитирай
17. truthful - Не ви ли е срам?
19.02.2014 12:05
А не ви ли е срам, че разрешавате на едни българи ДА РАЗРЕШАВАТ на ЧУЖДИ САМОЛЕТИ ДА ВИ ПРЪСКАТ С ОТРОВИ И ХИМИКАЛИ - КЕМТРЕЙЛС повече от 8 години и да желаят вашето по-ранно заминаване от тоя свят?
Не ви ли е срам да ДРЕМЕТЕ И СИ СВИРКАТЕ пред комповете и да си затваряте очите и ушите за тоя ГЕНОЦИД НАД ВАС?
Не ви ли е срам да пишите стихченца за котенца, кученца, рецепти за готвене и всякакви щуротии от рода на мишоци, хали, а живота ви да минава все по-бързо?
Не ви ли е срам да ви управляват негодници окрали вече ТРИЛИОНИ ОТ ГЪРБА ВИ?
Не ви ли е срам да се погледнете даже в огледалото?
Не ви ли е срам на бялото да казвате черно?
Не ви ли е срам да не можете да видите истината?
Не ви ли е срам да спите като буболечки и да се затваряте в "семейния кръг", па на другите майната им?
Не ви ли е срам от това, което изобщо се случва в България?(много изобщо не им е ясно май?)
Не ви ли е срам, че сте безропотни и страхливи?
Не ви ли е срам, че изобщо живеете по тоя начин, който не харесвате, но ТЪРПИТЕ?
Не ви ли е срам, някой все да ви подбутва?
Не ви ли е срам изобщо, че живеете на тази прекрасна земя, която за съжаление с БОГАТСТВАТА СИ ЩЕ ОТИДЕ В ДРУГИ РЪЦЕ не след дълго, но вас драги ми смехурковци май ще ви НЯМА?
цитирай
18. mt46 - Гениалният Ботев е изразил чувството на отчаяние, на безсилие...
19.02.2014 12:18
vishnichka написа:
колкото огорчение, разочарование, безсилие, че не променяме живота си към по-добро. А срамните моменти в историята ни са много, но днес ми се иска единствено да отдам почит и да се преклоня пред делото на Левски!

Все пак, докато го помним, има надежда...


Обесването на Васил Левски

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?



Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.



Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.



Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.



Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.



"Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни и стихотворения". Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3164&Level=1




цитирай
19. mt46 - ...
19.02.2014 12:30
batogo написа:
Тогава живей и постъпвай така, че да не те е срам... :)

Мисля, че щеше да е по-добре, ако ние и политиците ни имахме повече чувство за срам... Без покаяние няма пречистване...
цитирай
20. mt46 - Днешните събития са следствие на миналото...
19.02.2014 13:16
kostadin написа:
И ако Петър Димков не бе се разпоредила войниците гарнизона да пазят малката къщичка в която се е родил и отраснал Левски ,то и нея нямаше да я има Но за сметка на това турците ще си имат може би още една джамия Президент и министър председател не желаят да застанат начело на народа ни срещу това идиотско решение на съда в Пловдив.

Срамно е, че българското общество след Освобождението не е погрижило за достойните старини на майката на Левски!... Незнаен е гробът й... Защо историците прикриват някои неудобни, но обективни факти и истини?...
цитирай
21. mt46 - Да, и това си е за срам - най-вече за тях... И защо трябва да ги изпращаме в Европарламента?!...
19.02.2014 13:26
estirbg написа:
от гласуванията на нашите евродепутати с подкрепата им за хомофобските извращения и безгласната им угодническа и съглашателска политика по принцип в Европарламента.
СРАМ!СРАМ!СРАМ!

цитирай
22. mt46 - Да, повечето от изброените неща са срамни, позорни...
19.02.2014 13:45
truthful написа:
А не ви ли е срам, че разрешавате на едни българи ДА РАЗРЕШАВАТ на ЧУЖДИ САМОЛЕТИ ДА ВИ ПРЪСКАТ С ОТРОВИ И ХИМИКАЛИ - КЕМТРЕЙЛС повече от 8 години и да желаят вашето по-ранно заминаване от тоя свят?
Не ви ли е срам да ДРЕМЕТЕ И СИ СВИРКАТЕ пред комповете и да си затваряте очите и ушите за тоя ГЕНОЦИД НАД ВАС?
Не ви ли е срам да пишите стихченца за котенца, кученца, рецепти за готвене и всякакви щуротии от рода на мишоци, хали, а живота ви да минава все по-бързо?
Не ви ли е срам да ви управляват негодници окрали вече ТРИЛИОНИ ОТ ГЪРБА ВИ?
Не ви ли е срам да се погледнете даже в огледалото?
Не ви ли е срам на бялото да казвате черно?
Не ви ли е срам да не можете да видите истината?
Не ви ли е срам да спите като буболечки и да се затваряте в "семейния кръг", па на другите майната им?
Не ви ли е срам от това, което изобщо се случва в България?(много изобщо не им е ясно май?)
Не ви ли е срам, че сте безропотни и страхливи?
Не ви ли е срам, че изобщо живеете по тоя начин, който не харесвате, но ТЪРПИТЕ?
Не ви ли е срам, някой все да ви подбутва?
Не ви ли е срам изобщо, че живеете на тази прекрасна земя, която за съжаление с БОГАТСТВАТА СИ ЩЕ ОТИДЕ В ДРУГИ РЪЦЕ не след дълго, но вас драги ми смехурковци май ще ви НЯМА?

Но никой не ни е питал дали искаме да сме част от НАТО и от ЕС, политиците и медиите не информираха българския народ, че така губим националния си суверенитет, свободата, независимостта си... Смятам, че Левски би заклеймил съвременните продажници и родоотстъпници...
цитирай
23. valsodar - Национална гордост, национален срам
19.02.2014 14:15
са все едни безкрайно имагинерни неща. т.е. да си приписваш заслуги за свършени от други дела. Човек се гордее с националната си история най-вече, когато няма с какво да се гордее от себе си.
Лесно е да търсиш причини, но нужното е да намираш решения. ;)
цитирай
24. sande - Пред мрака на истините: О, дни на борба горда, о, дни на позор!
19.02.2014 14:28
Лично мен ме е срам, че сега живея в държавата на Делян Пеевски;

Че Парламентът и Правителството са нелигитимни;

Че водещите политици са ни Станишев, Доган, Местан, Сидеров;

Че сме разделени и се мразиме.

Не сме достойни да бъде част от хората на Апостола.
цитирай
25. mt46 - Лошо е, че повечето хора имат къса памет, други преиначават историята, както им изнася, партийно пристрастно...
19.02.2014 14:30
stela50 написа:
Учудващо е, но хората се срамуват не винаги от това,
което трябва, а и разликата между Родината и държавата
е голяма... да живееш в България ... думата не е срам...
Да, има за какво да помислим... не са само външните фактори
причина... не се обединяваме, не се поддържаме,
лесно се доверяваме, бързо пламваме, бързо гаснем...
Има основание за гняв, за възмущение... но и за размисъл...
Родината ни е прекрасна и заслужава по-добра държава.

цитирай
26. mt46 - Не е лесно да се търсят и намират причините /причинно-следствените връзки/...
19.02.2014 14:36
valsodar написа:
са все едни безкрайно имагинерни неща. т.е. да си приписваш заслуги за свършени от други дела. Човек се гордее с националната си история най-вече, когато няма с какво да се гордее от себе си.
Лесно е да търсиш причини, но нужното е да намираш решения. ;)

Гордостта от себе си е също нещо относително... Сигурно и циганите се гордеят, че са създали 3-4 или повече деца... :)
цитирай
27. minevv - ne
19.02.2014 15:21
повечес ъм чел от теб
НЕ МЕ Е СРАН, няма за какво!
Работя и живея достоино и върша дела колкото смятам..
Не смятам че 100/1000 / или до 10% трябва да се налагат над мнозиството...
нищо добро не е това, даже и да се струва на малцинството че е право...
И на мен може да ми се струва че си далеч от истината, и да се боря срещу мнението ти, но не налагам моето ;-)
цитирай
28. valsodar - Да, всичко е относително.
19.02.2014 15:28
Да, всичко е относително.
цитирай
29. fascindoo - търсиш народопсихологическите причини,
19.02.2014 18:06
съгласяваш се, че има и значими външни фактори...

Българи са предали Васил Левски и делото му? Да, но масони!
Славното Априлско въстание е избухнало преждевременно, поради предателство ... Да, но пак от масони, даже и небългари!
Да, Стефан Стамболов - апостол на Първи революционен окръг се е потулил, скрил неизвестно къде, изоставяйки въстанието..., но и Стоян Заимов, масон и апостол на 3-ти революционен окръг, преоблечен като мома се крие из кюстендилските села.
А кой уби Ботев - масонската група на Обретенов не беше ли?
...
и так далее, та до днес!
Но не ставай ТРОЛ?

цитирай
30. mt46 - И Борисов, и Цветанов... са от червения отбор... Всеизвестно е, че медиите на Пеевски обслужваха ГЕРБ...
19.02.2014 18:22
sande написа:
Лично мен ме е срам, че сега живея в държавата на Делян Пеевски;

Че Парламентът и Правителството са нелигитимни;

Че водещите политици са ни Станишев, Доган, Местан, Сидеров;

Че сме разделени и се мразиме.

Не сме достойни да бъде част от хората на Апостола.

цитирай
31. mt46 - За Ботев има и теза, че се е самоубил...
19.02.2014 18:29
fascindoo написа:
съгласяваш се, че има и значими външни фактори...

Българи са предали Васил Левски и делото му? Да, но масони!
Славното Априлско въстание е избухнало преждевременно, поради предателство ... Да, но пак от масони, даже и небългари!
Да, Стефан Стамболов - апостол на Първи революционен окръг се е потулил, скрил неизвестно къде, изоставяйки въстанието..., но и Стоян Заимов, масон и апостол на 3-ти революционен окръг, преоблечен като мома се крие из кюстендилските села.
А кой уби Ботев - масонската група на Обретенов не беше ли?
...
и так далее, та до днес!
Но не ставай ТРОЛ?


цитирай
32. anonimen65 - stranno zaglavie.Ne ni li e sram.
19.02.2014 18:38
s tova sram nishto ne se postiga.sramuvash se svivash se v kusheto i si katkash eto tova e ostanalo ot vekovnata chistka na balgarite.da se sramuvash i si traikash i po erbapite koito niamat sram da iahnat pravata na sramejlivite i da kazvat che botev i levski bili loshi momcheta,che hashovete bili nehranimaikovtsi.edno e da previvash glava pod iarema ,no da mislish kak da go othvarlish a drugo e da se sramuvash i kutash i da vzemash oblagi ot silnite za smetkata na jiveeshtite v nishteta.az se sramuvam ,che do den dneshen ne znaem za kakvo ajeba e hvanat i saden levski?koga e predaden sled kato e zadarjan ili sled tova?zashto e predaden i da otsenim kakva moralna chistota e pritejaval kato v krachka e saobraziaval akvo znaiat i kak da opazi nepredadenoto.cheta tuk che veche 2 ubiistva imal i obira bil negovodelo a toi ako se viarva samo za edno ubiistvo se e izpoviadal.ne se sramuvam,che jiveia v balgaria a sam vazmutena che v balgaria niama maje s balgarski duh a ima samo hlencheshti leketa ot polititsite ta do dolu.ednite se chudiat kak poveche d a zagrabiat a drugite niama li koi da pomisli za tiah.e niama.balgarina otdavna ne e sobstvenik a e rabotnik novata duma za goi,rai i rob i kakvo moje da misli edin rob?kak da se mazne za da otsele i polititsite ni sa robi ,zashtoto sa ot robski roditeli otgledani samo s po-drug mantalitet i vazmojnosti.Imalo razika mejdu rodina i darjava -da ima ,noia da pomislim kakva e razlikata.ima rod goliam -narechen etnos,koito si izbira poselenie za jiveene i to e negova rodina i toi otstoiava pozitsiite si v tova miasto kato go pravi gradina i pazi granitsite mu ot lakomiata i posegatelstvata na drugite rodove sasedni na negovata rodina.kade go roda v nashata rodina ta da ima svestna darjava.otdavna go niama.,za da sepoiavi paisievata istoria znachi e bilogoliamo oskotiavane na roda,no ne e bilo unishtojeno chuvstvoto za rod i rodina imenno v tezi hashove,botev, levski .nerazumnite vodiat i praviat predatesltvata.
цитирай
33. anonimen65 - eeeeeeeee
19.02.2014 18:44
tazi teza sa samoubiistvo e bezpochvena.toi sae e obrekal kato stava voevoda bez da e voinik po priroda pa shte vzeme da se samoybiva,kazvat che i rakovski bil mason.levski sashto bil posveten.Ako masonite sa tezi koito prekroiavat sveta za tova i e predaden levski i ubit botev te ne iskat pomosht ot van.levski izliza ot masonskite planove.triabav da bade sprian na vsiaka tsena,zashtoto e naroden kumir i im prechi.dali go ima tova ubiistvo na momcheto?,no parite iavno sa vzeti shtom v zida na edin ot chlenovete e namerno imane .
цитирай
34. raders - съгласяваш се, че има и значими в...
19.02.2014 19:15
mt46 написа:
fascindoo написа:
съгласяваш се, че има и значими външни фактори...

Българи са предали Васил Левски и делото му? Да, но масони!
Славното Априлско въстание е избухнало преждевременно, поради предателство ... Да, но пак от масони, даже и небългари!
Да, Стефан Стамболов - апостол на Първи революционен окръг се е потулил, скрил неизвестно къде, изоставяйки въстанието..., но и Стоян Заимов, масон и апостол на 3-ти революционен окръг, преоблечен като мома се крие из кюстендилските села.
А кой уби Ботев - масонската група на Обретенов не беше ли?
...
и так далее, та до днес!
Но не ставай ТРОЛ?




Като гледам, драги, какви си ги измъдрил, ми става тъжно. Никакви масони няма тук, бре. Има само идиоти
цитирай
35. tres1 - Уважаеми
19.02.2014 19:33
Уважаеми събратя - не можеше ли на днешният ден простичко да наведем глави,
да благословим плеадата наши духовно извисени интелектуалци, революционери - каквито не много народи по света имат и да се замислим защо техният пример така безпрепятствено се е вселил в сърцата на всеки един от нас като нещо свято, неугасващо и чисто, вместо да търсиме кой "по-по, та най". Не може ли съвсем по човешки да им благодариме за това, че още има б ъ л г а р и в този наш /макар и да е ужасен/ земен рай. А Левски - той е нашето знаме и докато има по земята българи, то гордо ще се вей !
цитирай
36. mt46 - Благодаря!...
19.02.2014 20:56
gelert написа:
Без думи ....
http://www.youtube.com/watch?v=oF47uN2oilU

цитирай
37. mt46 - Благодарен съм на българските герои!...
19.02.2014 21:06
tres1 написа:
Уважаеми събратя - не можеше ли на днешният ден простичко да наведем глави,
да благословим плеадата наши духовно извисени интелектуалци, революционери - каквито не много народи по света имат и да се замислим защо техният пример така безпрепятствено се е вселил в сърцата на всеки един от нас като нещо свято, неугасващо и чисто, вместо да търсиме кой "по-по, та най". Не може ли съвсем по човешки да им благодариме за това, че още има б ъ л г а р и в този наш /макар и да е ужасен/ земен рай. А Левски - той е нашето знаме и докато има по земята българи, то гордо ще се вей !

цитирай
38. getmans1 - Три пъти чета и накрая се реших!
19.02.2014 21:21
ЛЕВСКИ написа:

НАРОДЕ ????

ТОЙ, не посмя !!!!

А кой си ТИ, че си го позволяваш ? Понеже ТИ се срамуваш и те е страх от това рЕши да питаш НАРОДА ?

Не те е срам, а те е страх от тези които обвиняваш, от тези които само 20-30 години по-късно се изправиха срещу тиранина си, срещу страха си, срещу СРАМА си и показаха че са НАРОД !!!!
цитирай
39. mt46 - Левски е лаконичен... Това "Народе????" говори красноречиво...
19.02.2014 22:57
getmans1 написа:
ЛЕВСКИ написа:

НАРОДЕ ????

ТОЙ, не посмя !!!!

А кой си ТИ, че си го позволяваш ? Понеже ТИ се срамуваш и те е страх от това рЕши да питаш НАРОДА ?

Не те е срам, а те е страх от тези които обвиняваш, от тези които само 20-30 години по-късно се изправиха срещу тиранина си, срещу страха си, срещу СРАМА си и показаха че са НАРОД !!!!

Кой съм аз? Да приемем, че съм човек /част/ от народа... Нямам ли право да се срамувам, да питам, да мисля, да търся истината?!...
цитирай
40. mt46 - И продължавам да питам - защо този предател и служител на турската власт заема високи държавни постове в освободена България?...
19.02.2014 23:13
"Хаджи Иванчо Величков Хаджипенчович е османски и български държавник, член на Османския меджлис (Държавен съвет) от 1868 до 1877 година, избран депутат в Учредителното събрание на Княжество България, член на Държавния съвет и Върховния съд на Княжество България..."
"... През 1872 г. Хаджипенчович пише мемоар до османския велик везир Махмуд Недим паша, в който подробно излага съществуването на тайна революционна организация сред българите и вероятната сръбска подкрепа за нея. Между ноември 1872 г. и февруари 1873 г. Хаджипенчович е назначен в тричленната правителствена комисия, разследвала Арабаконашкия обир от 22 септември 1872 г. и комитетските мрежи на Българския революционен централен комитет, и осъдила на смърт водача на българското революционно движение Васил Левски..."
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
цитирай
41. getmans1 - Приятелю, ако
20.02.2014 08:04
mt46 написа:
"Хаджи Иванчо Величков Хаджипенчович е османски и български държавник, член на Османския меджлис (Държавен съвет) от 1868 до 1877 година, избран депутат в Учредителното събрание на Княжество България, член на Държавния съвет и Върховния съд на Княжество България..."
"... През 1872 г. Хаджипенчович пише мемоар до османския велик везир Махмуд Недим паша, в който подробно излага съществуването на тайна революционна организация сред българите и вероятната сръбска подкрепа за нея. Между ноември 1872 г. и февруари 1873 г. Хаджипенчович е назначен в тричленната правителствена комисия, разследвала Арабаконашкия обир от 22 септември 1872 г. и комитетските мрежи на Българския революционен централен комитет, и осъдила на смърт водача на българското революционно движение Васил Левски..."
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87


се разровиш по на дълбоко сигурен съм че ще стигнеш до имената на онези боляри които заедно с всички подчинени са преминали на страната на врага с най-добрите намерения, да се съхранят за момента. И, какво от това ?

Сигурен съм, че ти или друг от твоето обкръжение както и при мен не минава и ден някой да не се възмути на глас че „факторите“ тотално потъпкват идеалите на Левски.
Тях питай, фарисеите които вчера бяха в първите редици да поднасят венци „на признателност“ пред паметници и бюстове?

Аз не искам да нося техния срам! Колективния срам е като колективната вина - никакъв и никаква.
цитирай
42. mt46 - Искам да кажа, че причините за днешното ни положение са в далечното минало...
20.02.2014 12:41
getmans1 написа:
mt46 написа:
"Хаджи Иванчо Величков Хаджипенчович е османски и български държавник, член на Османския меджлис (Държавен съвет) от 1868 до 1877 година, избран депутат в Учредителното събрание на Княжество България, член на Държавния съвет и Върховния съд на Княжество България..."
"... През 1872 г. Хаджипенчович пише мемоар до османския велик везир Махмуд Недим паша, в който подробно излага съществуването на тайна революционна организация сред българите и вероятната сръбска подкрепа за нея. Между ноември 1872 г. и февруари 1873 г. Хаджипенчович е назначен в тричленната правителствена комисия, разследвала Арабаконашкия обир от 22 септември 1872 г. и комитетските мрежи на Българския революционен централен комитет, и осъдила на смърт водача на българското революционно движение Васил Левски..."
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87


се разровиш по на дълбоко сигурен съм че ще стигнеш до имената на онези боляри които заедно с всички подчинени са преминали на страната на врага с най-добрите намерения, да се съхранят за момента. И, какво от това ?

Сигурен съм, че ти или друг от твоето обкръжение както и при мен не минава и ден някой да не се възмути на глас че „факторите“ тотално потъпкват идеалите на Левски.
Тях питай, фарисеите които вчера бяха в първите редици да поднасят венци „на признателност“ пред паметници и бюстове?

Аз не искам да нося техния срам! Колективния срам е като колективната вина - никакъв и никаква.

Ако искаме по-добро и достойно бъдеще, трябва да надмогнем партизанщината и чуждопоклонничеството... Иначе България ще бъде заличена, българите ще бъдем претопени, асимилирани...
цитирай
43. mt46 - Преди малко прочетох тази статия - http://poznanie-bg.com/2012/03/07/%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0
20.02.2014 12:58
/ По откъси от есето на Петър Костадинов “130 години Априлско въстание –
какво забравихме?” /

…Ще оживее споменът за драматичната Априлска епопея, от която ни делят вече 130 години.
Време – нищожно малко за вечността и твърде дълго за забравата.

“Епопея на забравените” ще я нарече Вазов, “епопея на незабравимото” – ще напишат историците, а между тях остава безразличието на обикновения българин, свикнал с многото празници в календара и с никакъв празник в душата.
Ако най-доброто качество на паметта е да забравя, ние направихме много.
Оставихме Гарвана да грачи грозно зловещо и да ни води “напред”, дори и когато поднасяхме цвете на Левски, когато изкачвахме Шипка и свеждахме глава пред Оборище.
Апостола ни завеща свята и чиста република, в която царуват свободата, братството и съвършеното равенство. Той мечтаеше човекът да живее човешки и да бъде господар на всичките си права, искаше народ, който не се страхува от свободата, който съди сам за себе си, не се влачи по чужди политики, не се кланя на чужди идоли и не плаче на чужди гробища.
За такава държава увисна на бесилото “със страшна сила”, но ние го предадохме и тогава, и сега.
Слушахме Гарвана и съградихме абсурдна държава, където човекът е роб, а храмът на истината и правата свобода – осквернен.
За 130 години забравихме да мислим за общото благо, превърнахме се в индивидуалисти , които теглят националната черга навън към измислени идеали и нови кумири.
Забравихме игото и го прекръстихме присъствие, за да угодим на чужди интереси и да клекнем пред световната конспирация.
Забравихме “пиянството на един народ”, който “в няколко деня, тайно и полека….порасте на няколко века”, и му пратихме да го водят пияници, продажници и плужеци.
Превърнахме политиката, от талант да водиш другите напред, в доходоносен занаят.
Забравихме, че свободата е отговорност, и я превърнахме в слободия.
Забравихме, че цената и се измерва с пролятата кръв на героите, и я продадохме на нови господари.
Забравихме буквите, с които апостолите на Априлското въстание изписаха “Туркия ке падне – 1876” и почнахме да ги заменяме с латински.
Забравихме що е българското и се втурнахме да ставаме граждани на света.
Забравихме истината, че светът се променя, когато човек въстане в себе си.
Превърнахме държавата на Левски в пустиня, където управлява правото на силата и законът на беззаконието. Забравихме свещените идеали на отечеството и ги заменихме с борба за световен мир.
Оставихме народната работа недовършена, а личната издигнахме в култ.
Забравихме да викаме “Ура!” и хвърлихме силите си в чужди войни.
Забравихме, че Македония е българска, забравихме и Караджата.
Сега живеем в демократско блато, където Апостола на свободата е опасен, а този, който най-ловко измами народа си, велик.
Оставихме да ни съдят чужди съдии, по чужди закони и захвърлихме съвестта си в боклука.
За 130 години не повярвахме на Вазов, не прочетохме “Под игото”,
не намерихме отрязаната глава на Ботев, нито гроба на Левски, но сме сигурни, че не са живи……, за да ни съдят.

Народе????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161664
Постинги: 3687
Коментари: 45093
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031