Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2014 22:16 - РАЗНИ МИСЛИ И АФОРИЗМИ
Автор: mt46 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14017 Коментари: 24 Гласове:
43


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
image

image

image


Времето напредва, а ние изоставаме...

Някои пътища ни заобикалят...

Глобализацията поробва малките народи...

У нас  на власт са бесните политически сили...

Какви са ди-версиите ви?...

Търся парични преводачи...

Доста местни политици са неуместни...

Обезщетенията не премахват щетите...

Степени на трудност - зор, по-зор, тре-зор...

Спешната помощ е безпомощна...

Не се опитвай да надлаеш кучетата!...

Всяка стара система се "инжектира", промъква в новата. Новата система наследява предишната, а и по-предишните...

Между уверение и удостоверение има доста голяма разлика...

Ту сме в криза, ту - в катастрофа...

Днес е дете на вчера и внук на завчера...

Някои издателства извършват издевателства...

Може да си "Дева", но недей да издевателстваш!...

Всички мои мисли са чужди...

Марин Тачков
декември 2014 г.

ПП: Днес се навършват 71 г. от героичната смърт на славния български летец-изтребител Димитър Списаревски... Поклон и почит!...

“Аз съм се венчал за България.”

“Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.”

“Слушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини... Вие сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.”

“Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България, с руснаците няма да воювам, защото са ни братя, но ако братята решат да ни забият нож в гърба, няма да забравя, че съм Българин!”

Димитър Списаревски

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8.






Гласувай:
43


Вълнообразно


1. donchevav - Горд българин! Поклон!. . . . . . . . . . ...
21.12.2014 06:42
Горд българин! Поклон!
...................................
"Всички мои мисли са чужди..."Основен принцип на съществуване и оцеляване дори тук, в блога:))))))))). Поздрави, Марине! Беше ми интересно да прочета хитроумните ти нови хрумки!
цитирай
2. syrmaepon - Най-точна от всички ми се вижда : ...
21.12.2014 10:44
Най-точна от всички ми се вижда : "Глобализацията поробва малките народи..." Това ми е болната тема. А по отношение на България глобализацията пробва политиците - местни, национални и прочие. Оказва се, че политикът се глобализира финансово бърже /глобализацията помага на богатите да запазят винаги парите си и в криза и в катастрофа/ Но ако народът не желае такива политици, означава ли че е против глобализацията ? )))
цитирай
3. makont - "Нашата единствена идея трябва да бъде България!"
21.12.2014 11:13
Това ще ни спаси, ако изобщо има вече спасение... А за мислите, не, не бих оцеляла с чужди мисли, просто никой от нас не открива топлата вода. Всеки сам стига до своите изводи, изстрадани. Всеки опит, всяка преодоляна болка ражда мъдрост, но... вече някой друг я е казал, преди да проблесне като мисъл при нас. Все пак, желая ти чисти мисли, чиста обич, чисти приятели и Светли празници!
цитирай
4. gosho568 - Чудесни мисли. . . и доста актуални! ...
21.12.2014 12:07
Чудесни мисли... и доста актуални! Поздрави!
цитирай
5. mt46 - Благодаря!... Поздрави!...
21.12.2014 13:16
gosho568 написа:
Чудесни мисли... и доста актуални! Поздрави!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8
На 20 декември 1943 г. групировка от 15-та въздушна армия на САЩ [10] от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър" B-24 Liberator (Бе-24 "Освободител") от 376-та тежка бомбардировъчна групировка (376th Bomb Group – Heavy), охранявани от 50 тежки двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд Пе-38 "Светкавица") от 82-ра изтребителна група (82th Fighter Group), се насочва за поредната "терористична бомбардировка" на София, както операциите красноречиво се наричат в английските военни планове. Бойният дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, свидетелства за битката:
"Либърейтърите" идват към София откъм Панчерево в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта. Българите смело се изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески. Формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 имащ по списъчен състав 17 изтребителя Ме-109G-2 вдигайки се от летище Божурище има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк — 2/6, имащ по списъчен състав 24 изтребителя Девоатeн D.520, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. Летците предварително добре разбират, че с малочислените си сили нямат шанс да разбият и унищожат вражеската американска въздушна армада, но трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата и могат да нанесат болезнени загуби на нашественика като свалят няколко негови самолета, основната им тактическа цел е да разстроят противниковата формация и отклонят "Освободителите" от курса, да не ги оставят необезпокоявани да нанесат точен удар по българската столица и да ги принудят да хвърлят бомбите си извън града. Тази цел е постигната от българските летци изтребители. При това нападение на американската авиация върху София са разрушени 113 сгради и е прекъснат релсовият път на околовръстната железопътна линия. Убити са 64 души, а други 93 са ранени.

Поручик Димитър Списаревски от 3/6 изтребителен орляк е един от пилотите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Ме-109G-2, които трябва да пресрещнат нападащите „освободители“ преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води. Сам с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към група от 16 "Либърейтъра", отървала се от българските изтребители и взела необезпокоявана курс към София. Той взема на прицел една машина, атакува устремно, без да се интересува от огъня на изтребителното ѝ прикритие, с непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е сериозно прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители. Българинът разбира, че жив няма да излезе от котела, в който се намира. Тогава, без колебание, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът е разцепен и са разпада във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада разбит на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният четиримоторен бомбардировач. Следствие лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли.

Има различни свидетелства за тарана, но единствен близък очевидец е Лейтенант Джон Маклендън (американски пилот на "Лайтнинг" от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2352, 97-а изтребителна ескадрила (97th Fighter Squadron)), който малко след това също е свален и пленен. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от капитан Списаревски военен подвиг. Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант разказвайки за стореното от Списаревски, той споделя[11]
„ „Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно … летящия като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяюща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния...Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!" “

Лейтенант Едуард Тинкър (пилот на «Лайтнинг» от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2413, от 97-а изтребителна ескадрила), участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява:
„ "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията” “

Подофицер Робърт Хенри Ренър (24 г, въздушен стрелец, единствения по чудо оцелял от екипажа на протаранения бомбардировач), след тарана на българина ужасен казва:
„ „Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют.“ “

В този бой загива и подпоручик Георги Кюмюрджиев.
цитирай
6. mt46 - Благодаря ти за пожеланията!... Светли празници и на теб!...
21.12.2014 13:29
makont написа:
Това ще ни спаси, ако изобщо има вече спасение... А за мислите, не, не бих оцеляла с чужди мисли, просто никой от нас не открива топлата вода. Всеки сам стига до своите изводи, изстрадани. Всеки опит, всяка преодоляна болка ражда мъдрост, но... вече някой друг я е казал, преди да проблесне като мисъл при нас. Все пак, желая ти чисти мисли, чиста обич, чисти приятели и Светли празници!

Трудно може да отсеем, да разграничим нашите от чуждите мисли /и чувства/... Възможно е, например, "моя" мисъл да е хрумнала на някой от другия край на света, на някой, живял преди век или векове... Също така мислите ни се влияят от това, което сме прочели /затова и съм поместил снимки на малка част от книгите в библиотеката ми/...
цитирай
7. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
21.12.2014 13:36
syrmaepon написа:
Най-точна от всички ми се вижда : "Глобализацията поробва малките народи..." Това ми е болната тема. А по отношение на България глобализацията пробва политиците - местни, национални и прочие. Оказва се, че политикът се глобализира финансово бърже /глобализацията помага на богатите да запазят винаги парите си и в криза и в катастрофа/ Но ако народът не желае такива политици, означава ли че е против глобализацията ? )))

Сложна тема... Проблемът е, че никой не пита народите /освен на избори/... А доста от предизборните уверения се оказват недостоверни... :)
цитирай
8. mt46 - Благодаря, Вени!... Поздрави и мисли вдъхновени!... :)
21.12.2014 13:42
donchevav написа:
Горд българин! Поклон!
...................................
"Всички мои мисли са чужди..."Основен принцип на съществуване и оцеляване дори тук, в блога:))))))))). Поздрави, Марине! Беше ми интересно да прочета хитроумните ти нови хрумки!

цитирай
9. eliana - Мисълта е сила,
21.12.2014 14:06
могъщество : мисля-съществувам- мога да материализирам мисълта си-постигам..
''Някои пътища ни заобикалят'' - по-често :)
''Всички мои мисли са чужди.''- напълно вярно :)
Поздравления !
цитирай
10. mt46 - Благодаря ти! Поздрави!...
21.12.2014 18:32
eliana написа:
могъщество : мисля-съществувам- мога да материализирам мисълта си-постигам..
''Някои пътища ни заобикалят'' - по-често :)
''Всички мои мисли са чужди.''- напълно вярно :)
Поздравления !

Някой беше казал, че мнозина съществуват, без да мислят... :)
цитирай
11. eliana - А друг беше казал,че :
21.12.2014 19:03
''Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят'' :)
Ако не се лъжа ... Айнщайн.

mt46 написа:
eliana написа:
могъщество : мисля-съществувам- мога да материализирам мисълта си-постигам..
''Някои пътища ни заобикалят'' - по-често :)
''Всички мои мисли са чужди.''- напълно вярно :)
Поздравления !

Някой беше казал, че мнозина съществуват, без да мислят... :)

цитирай
12. tryn - Благодаря за споделените мъдрости, Марин!
21.12.2014 22:12
Поклон пред паметта на големия син на България - Димитър Списаревски!
Светла и сбъдната Коледа!
цитирай
13. mt46 - Благодаря, Елица! Приятни празници и делници!... :)
23.12.2014 12:59
tryn написа:
Поклон пред паметта на големия син на България - Димитър Списаревски!
Светла и сбъдната Коледа!

цитирай
14. mt46 - ...
23.12.2014 13:02
Фейсбук /а и Блог.бг/ дава възможност на доста хора да станат звезди, да се изявят като философи, поети, журналисти, психолози, фотографи, папагали... :)
Марин Тачков
23 декември 2014 г.
цитирай
15. mt46 - ...
24.12.2014 12:10
През Новата година ни очаква един голям Х /неизвестен/... А може и Y...
М. Тачков
цитирай
16. mt46 - ...
28.12.2014 12:49
Докато някои се молят на Бог, Дяволът им го вкарва отзад...
М. Тачков
28 декември 2014 г.
цитирай
17. mt46 - ...
28.12.2014 13:44
У нас бе извършена успешна мутрофикация...
М. Тачков
28 декември 2014 г.
цитирай
18. mt46 - ...
02.01.2015 21:15
Глобализацията изяде нацията ни...
Българските институции са безнадеждни...
Имам двуличен въпрос...
Често у нас се случват чуждестранни неща...
Облачността ще е многозначителна...
Времето ще бъде преебаващо...
Доста проблеми са усъвършенствани...
Новата година ще е интересна и уместна за наместване...
М. Тачков
декември 2014 г.
цитирай
19. mt46 - ...
03.01.2015 11:44
Освен овчи, има и свински мисли...
М. Тачков
3 януари 2015 г.
цитирай
20. mt46 - ...
04.01.2015 21:17
Понякога допускам недоволни грешки...
Мутрозаврите са най-опасните съвременни чудовища у нас...
М. Тачков
4 януари 2015 г.

Животът е смъртоносен...
Различно живи сме, еднакво мъртви...
М. Тачков
5 януари 2015 г.
цитирай
21. mt46 - ...
06.01.2015 12:55
Ботев бил "хулиган"... Хулиган е - хули ганьовците...
М. Тачков
6 януари 2015 г.
цитирай
22. mt46 - ...
09.01.2015 12:18
Истината не е едноока...
У нас вървят успешно мутризацията, циганизацията, идиотизацията на нацията...
Съвременната демокрация не стимулира свободата на духа, а свободата на духането...
У нас процъфтява мутрокултуризмът...
Някои имат големи орални принципи...
Мнозина пострадаха успешно...
През годините на студената война имаше повече мир...
М. Тачков
януари 2015 г.
цитирай
23. mt46 - ...
12.01.2015 22:34
Да, западняците са извършили доста велики дела. Но и доста велики злодейства, престъпления...
Мнозина предпочитат мускулатурата пред културата...
Париж е център на света на суетата...
Накъде пътувате, туристи, карикатуристи, тарикатуристи, терористи, глобалисти?...
Нима производителите на жито, на хляб, на плодове, на зеленчуци... са 10 /или 50/ пъти по-малоценни от политиците, от депутатите, от банкерите?...
У нас успешно се работи за опустошаването на България, за по-нататъшното западане на полузападналите региони...
М. Тачков
12 януари 2015 г.
цитирай
24. mt46 - ...
15.01.2015 20:21
Д-р Кери мина на визитация. Пожела ни успешно мъчение и ни препоръча ДГД...
Докторът пожела на пациента успешно мъчение...
М. Тачков
15 януари 2015 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19173804
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031