Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2015 00:05 - Силата на разума
Автор: mt46 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5037 Коментари: 9 Гласове:
22

Последна промяна: 24.08.2015 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Силата на разума    
… И ето, днес питам: каква е тази демокрация, която забранява несъгласието, наказва го и го превръща в престъпление? Каква е тази демокрация, която не се вслушва в децата си и им забранява да говорят свободно, предава ги на врага, изоставя ги на издевателства и оскърбления? Каква е тази демокрация, която харесва теокрацията (теокрация е срастване на духовна и светска власт), възражда обвинението в ерес, изтезава и хвърля свободните умове на кладата? Каква е тази демокрация, където малцинството е по-важно от мнозинството, като го изнудва и тормози? Това е антидемокрация - отговарям аз. Лъжа, измама, а не демокрация. Що за свобода е тази, която не ни позволява да мислим, да говорим, да вървим срещу течението, да се бунтуваме, да се борим с тези, които ни завладяха, и ни запушва устата? Що за свобода е тази в която хората живеят в страх от съд и присъда, сякаш са престъпници? Що за свобода е тази, която командва чувствата ми, решава кой да обичам и мразя, и ако мразя американците ще ида в рая, а ако мразя мюсюлманите ще ида в ада? Това е антисвобода, отговарям аз. Подигравка, фарс, а не свобода.
Не ми харесва да казвам, че Троя гори. Че Европа днес е ислямска провинция, или по-скоро колония… Но това е истината. Пожарът се разпространява от проливите на Гибралтар до фиордите на Сорой, от скалите на Дувър до плажовете на Лампедуза, от степите на Волгоград до долините на Лоара и Тоскана. Във всеки един от нашите градове има един втори град. Разрастващ се град, като онзи от 70-те, когато хиляди и хиляди палестинци се заселиха в Бейрут и създадоха държава в държавата. Правителство в правителството. Мюсюлмански град, управляван от Корана. Сцена на ислямското нашествие. Нашествие, което до днес никой не е успял да спре. Защото в едно синовете на Аллах нямат равни – в изкуството на нахлуването, завладяването, подчиняването. И най-желаната им цел винаги е била Европа, християнският свят.
… Може би сте чели хрониките на писаря Фаранцес за падането на Константинопол? С тези хроники бих могла да опресня паметта на забравилите, на лицемерите. Вероятно не сте чели хрониките, особено ако сте европеец. Защото Европа плаче само за страданията на мюсюлманите и никога за християните, евреите, будистите, хиндуистите. За европейците не е политически коректно да се знаят подробности за падането на Константинопол. Да научат нещо за жителите на града, които в зори потърсили убежище в църквата Света София и започнали да пеят псалми, за да измолят Божията милост. Докато Мехмед ІІ обстрелвал стените на Константинопол, Теодосий – патриархът на свещи отслужвал последната литургия и в опит да успокои хората казал високо: “Не се страхувайте, братя и сестри! Утре ще бъдете в царството Божие и ще бъдете запомнени до края на времето!” Децата плачели от ужас, майките им ги окуражавали с думите: ”Не плачи, ще умрем за нашата вяра в Исус Христос! Ще умрем за нашия император Константин, за нашата Родина!” Османските войски, като биели барабаните си, минали през разрушените стени, отблъснали защитниците на града от Венеция, Генуа и Испания и ги изклали с ятаганите си. После нахлули в катедралата и обезглавили всички, дори и бебетата. Забавлявали се, като гасели свещите с малките им отрязани глави. Клането продължило от сутринта до вечерта. Те спрели, когато великият везир се изкачил на олтара на Света София и се провикнал към касапите: “Сега почивайте! Тази храм вече принадлежи на Аллах!” Навън Константинопол горял, турците разпъвали на кръст, бесели, набивали на кол жителите. Еничарите насилвали и колели монахините – четири хиляди за няколко часа! Оцелелите оковавали във вериги и ги продавали на пазара в Анкара. Слугите подготвяли пира на победата, по време на който в нарушение на заповедите на Пророка, Мехмед ІІ се напил с кипърско вино. Султанът имал слабост към малки момчета. Затова заповядал да доведат първородния син на византийския аристократ Нотарас. Четиринадесетгодишното момче било известно с красотата си. Пред очите на всички Мехмед го изнасилил. После заповядал да доведат и семейството на момчето. Родителите му, бабите и дядовците, чичовците, лелите и братовчедите. Пред него султанът собственоръчно им отсякъл главите. Един по един. Сетне заповядал да разрушат олтарите и разтопят камбаните на всички църкви в града. Превърнал ги в джамии или базари. Ето така Константинопол станал Истанбул.
…Хуари Бумедиен, човекът който свали от власт Бен Бела в Алжир три години след като страната получи независимост, през 1974 г. пред Общото събрание на ООН произнесе реч, в която без никакви заобикалки заяви: “Един ден милиони мъже ще напуснат Южното полукълбо на тази планета и ще нахлуят в Северното. Но не като приятели. Защото те ще нахлуят, за да покоряват и ще покоряват Северното полукълбо с децата си. Ние ще победим с утробите на жените си”. Бумедиен не каза нищо ново. От зората на времето “политиката на утробата”, износът на човешки създания и обилното им размножаване, е най-лесния начин за завладяване на нови територии. За господство над чужда държава, за подмяна и покоряване на коренното население. От VІІІ в. насам ислямския експанзионизъм винаги е следвал тази стратегия. Често с отвличане на християнски жени и насилственото им ислямизиране. Спомнете си какво извършиха ислямските окупатори в Андалусия, Албания, България, Сърбия, Молдавия, Румъния, Унгария, Русия, Сицилия, Сардиния, Пулия, Прованс. Спомнете си за делата им в някои части на Азия, дори в Индия и Китай. Както и в Африка, като започнем с Египет и Магреба. Но с упадъка на Османската империя, политиката на утробата също западна. Речта на Бумедиен в ООН е разбуждащ зов за действие, който трябваше да предизвика тревога дори и сред забравилите. В същата 1974 г. Организацията ислямска конференция приключи срещата си в Лахор, Пакистан, с решение за увеличаване на тогавашния малък поток от имигранти към Европа. В резолюцията се казва, че континентът трябва да бъде покорен чрез “демографско превъзходство”. Днес този план е закон. Във всяка джамия в Европа, на петъчната молитва, имамът се обръща към мюсюлманските жени: “Трябва да родите поне пет деца, всяко семейство…”
Европа спи, вцепенена като Троя. Но една болест се възроди. Болестта, която през миналия век направи фашисти от италианците, които не бяха фашисти, която направи нацисти от германците, които не бяха нацисти, направи болшевики от руснаците, които не бяха болшевики. Сега тази болест превръща в предатели тези, които не са предатели. Това е смъртоносна, страшна болест. Нарича се страх. Болест подхранвана от опортюнизма и конформизма, която ражда страхливци и убива повече хора отколкото рака. Това е болест, която за разлика от рака е заразна и поразява всички, които и се покоряват. Лошите и добрите, умните и глупавите, честните и безчестните. Видях ужасни неща, причинени от страха в съвременна Еврабия. Неща несравнимо по- грозни от войната, която преживях. Защото ние живеем и умираме в страх. Видях водачи, които се представят за герои, а всъщност издигат бяло знаме, защото се страхуват. Видях либерали, които се представят за защитници на светското общество, но пеят песни в прослава на исляма, защото се страхуват. Видях приятели, истински и набедени, които тихо застанаха на моя страна, но после ме забравиха, защото се страхуват. Те се покориха на страха и сега са мои врагове. Но най-ужасното, което видях, са бранителите на свободата на мисълта и словото – журналистите, учителите, така наречените интелектуалци.
… Но ние им продадохме друга, също толкова ценна вода. Вода, жизнено важна като водата на реките и изворите. Вода без която хората умират, като дървета и растения без дъжд – те повяхват, не цъфтят, не раждат плодове, листата им падат и после клоните и стъблата им се превръщат в дърва за огрев. Това е водата на нашата култура. Водата на нашата съвест, на нашите ценности и постижения. Водата на нашия език, нашата религия и светски принципи, на нашата история. Водата на нашата същност и цивилизация. На нашия живот.
Да, ние им продадохме тази вода. И тогава, и по-късно. От тридесет години им я продаваме всеки ден. Все повече и повече, със зловещо, слугинско, самоубийствено изобилие. Продаваме я чрез страхливите ни некадърни правителства. Продаваме я с помощта на парламентарната опозиция, на измамниците и опортюнистите, които предават светското си и революционно минало. Продаваме я с помощта на така наречените съдебни власти, т.е. чрез самодоволните и жадни за известност съдии. Продаваме я с помощта на вестниците и телевизионните станции, които от страх или за пари проповядват политическа коректност. Продаваме я с помощта на католическата църква, която в името на икуменизма(единство между религиите) създаде индустрия на съчувствието заради нашествениците. Защото католическата църква управлява държавните помощи за имигрантите. Католическите организации се противопоставят на експулсирането на имигранти, дори когато са заловени с наркотици или бомби. Католическите организации дават на емигрантите политическо убежище, което е новото оръжие на окупаторите.(Но нали политическо убежище се дава на хора преследвани по политически причини в страните им? Кой подлага на политическо преследване имигрантските орди?) Ние продадохме тази вода с помощта на разни университетски професорчета. С помощта на някакви си историци, философи, учени, които от тридесет години принизяват нашата култура и се опитват да докажат превъзходството на исляма. Но преди всичко продаваме водата на нашия живот чрез търговците от финансовия клуб, който до вчера се наричаше Европейска икономическа общност, а днес Европейски съюз. Защото наред с търговията на човешки ресурси срещу петрол, там имаше още едно изискване, помните ли? “Спешно чрез пресата и академичния свят да се разгласи огромният принос на арабската култура за европейското развитие”. Както и предупреждението, че правата на имигрантите “трябва да бъдат и ще бъдат същите , както на европейските граждани”. Конференцията в Кайро установи, че имигрантите имат право да “пропагандират и разпространяват ислямската религия и традиции”. Помните, нали! Две изречения с които започна преобразяването на Европа в Еврабия.
… Няма да загубим, защото ислямът е блато. Блатото е дупка със застояла вода. Вода, която никога не помръдва, никога не тече, никога не се пречиства, никога не е чиста, никога не тече към морето, не достига морето. Блатната вода лесно замърсява околността, дори е опасна за добитъка, ако пие от нея. Тази вода е отровна, тя убива. Блатото не обича живота. Обича смъртта. Ето защо майките на терористите–самоубийци празнуват смъртта на синовете си и щастливо викат "Аллах акбар".
Войната, която ислямът обяви на Запада не се води с оръжия, защото това е културна война. Война, която поразява не тялото, а душата. Война, която поразява нашия начин на живот, нашето разбиране за живота, нашия начин на мислене, действие, обичане. Нашата свобода.
Не се заблуждавайте от техните бомби и взривове, това е само стратегия. Тези любовници на смъртта не ни избиват само заради удоволствието от убиването. Те ни избиват, за да прекършат духа ни, да ни сплашат, да ни обезкуражат и изнудват. Целта им е не само да напълнят гробищата ни, да разрушат небостъргачите ни. Да разрушат Айфеловата кула, кулата в Пиза, Давид на Микеланджело, катедралите ни. Тяхната цел е да убият душите ни, идеите ни, нашите мечти и постижения. Те искат отново да завладеят Запада. Но истинският Запад не е Америка. Истинският Запад е Европа. Америка е детето, наследникът на Европа, но тя не притежава европейската културна физиономия, европейското културно минало и идентичност. Въпреки че е другото лице на Запада, Америка не е Западът, който ислямът иска да покори. Западът, в който Сюлейман Великолепни искаше да създаде “Ислямски европейски щати” като допълнение към близката Османска империя. А континентът отвъд Атлантика, открит малко преди това и наречен Америка, е далече, много далече. Затова днес Троя гори в Европа, не отвъд океана. Затова пожарът трябва да бъде угасен преди всичко от европейците. Но как да разчитаме на Европа, превърнала се в Еврабия, която приветствува и обича врага си, дори му дава право да гласува! Как да се доверим на Европа, която се продава на врага като блудница и е загубила разума си?
Упадъкът на интелигентността е упадък на разума. Всичко, което днес се случва в Еврабия е упадък на разума. Упадък, който е морален, но и интелектуален грях. Нашият отказ да признаем, че ислямът е блато в което се давим, е противоположен на разума. Предаването на нашата земя, нашите домове и деца, нашето достойнство и същност, е противоположно на разума. Поглъщането на цинични и глупави лъжи като арсеник в супата е противоположно на разума. Нашето примирение, нашето предателство – поради страх или леност, е противоположно на разума. Умирането от жажда и самота в пустинята, която отрича бъдещето, е противоположно на разума. Противоположна на разума е и надеждата, че пожарът на Троя по чудо ще се изгаси сам.
Затова ме чуйте, умолявам ви! Чуйте ме, защото не пиша за пари или удоволствие, както много пъти казах. Пиша, защото съм длъжна да пиша. Това е дълг, който ще ми струва живота. Заради този дълг толкова дълго време анализирах днешната трагедия. През последните четири години не правих нищо друго, освен да дисектирам исляма, да разчленявам техните престъпления и нашите грехове. Сражавах се във войната, на която повече не можем да не обръщаме внимание. За да правя това, изоставих книгата, която пишех, която някога нарекох “моето дете”. Нещо повече, забравих за себе си, забравих за моето собствено оцеляване. До такава степен, че вече не ми остава много да живея. Бих искала да умра с мисълта, че тази жертва не е била напразна.
…. Да откажеш да се предадеш, да откажеш да се покориш и подчиниш, значи, че живееш със страст. Но Европа се предаде, покори се, страхливо размаха бялото знаме на раболепието и примирението. А това е самоубийство. Стигнахме до там, че днес за нас е по – важно да оцелеем, отколкото да живеем. Оцеляването се нуждае от страст, но повече се нуждае от разум. Ето защо този път не призовавам за ярост и гордост. Дори не призовавам да си възвърнем страстта. Призовавам да си възвърнем разума. И заедно с Мастро Чеко (изгорен на кладата изобретател), повторно осъден на смърт от ирационалните, самоубийствени безумци, аз казвам: ние трябва да преоткрием Силата на Разума.


Ориана Фалачи /1930 - 2006 г./

julian-liborater.blogspot.com/2009/03/hohoojhoj.html

Откъс от книгата на известната италианска журналистка О. Фалачи "Силата на разума"...
Възхитен съм от смелостта и духовната сила на тази жена...
Четете, мислете, преосмисляйте...





Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.segabg.com/article.php?id=288147
24.08.2015 00:12
Ориана Фалачи е журналистка в позабравения смисъл на тази дума - човек, който добре е запознат с живота. Някогашният идол за студентите по журналистика е родена на 29 юни 1930 г. в семейство на антифашисти и още 14-годишна се противопоставя на нацизма в родния си град. Тя действа като свързочник. Веднага след войната става репортер и пише остри критични статии за поствоенното общество.

Най-голямата и трудна работа за Фалачи започва през 60-те години на миналия век. Тя работи като
военен кореспондент във Виетнам, Близкия изток,
Южна Америка, отразява индийско-пакистанската война.

През 1968 г. в Мексико кърваво е потушена мирна демонстрация в град Тлателелко. По различни данни загиват между стотина и хиляди мирни граждани. Фалачи отново е на място и отразява събитието. Неочаквано по нея са изстреляни три куршума, войници я влачат за косата по стълбите и я оставят, защото мислят, че е мъртва.

Тя обаче оживява и продължава журналистическата си кариера.
Фалачи ще бъде запомнена и с блестящите й и изненадващи интервюта. След разговор с нея бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви на времето, че това е "най-катастрофалното" интервю, което е давал на пресата за целия му живот и политическа кариера. А тя "всъщност" само успя да го накара да каже, че "Войната във Виетнам е безсмислена и вредна".

Фалачи общуваше с палестинския лидер Ясер Арафат, иранския шах, аятолах Хомейни, режисьора Фредерико Фелини, Индира Ганди, гръцкия революционер Александрос Панагоулипос. В "списъка" й има още известни имена като израелската премиерка Голда Меир, Лех Валенса, Фидел Кастро, актьора Шон Конъри и много други знаменитости.
На върха на кариерата си Фалачи неочаквано излезе в "пенсия" и потъна в мълчание, избрала самоизолацията заради личната си драма - борбата с рака.

Всичко това обаче се промени на 11 септември 2001 г., когато в любимия й Манхатън два самолета с камикадзета срутиха Световния търговски център. Тя нарече тази дата началото на Третата световна война и започна своя
кръстоносен поход срещу ислямските фундаменталисти
Основното й оръжие стана нейната книга "Силата на разума", втората от трилогия по тази тема.

Първата излиза още през 2001 г. и се нарича "Ярост и гордост". В нея Фалачи твърди, че ислямът е тоталитарна секта, сила, която унищожава европейската западна цивилизация. За да защити тезата си, използва всички възможни журналистически хватки. Насочва вниманието към имигрантите от Северна Африка, които живеят в палатки и превръщат италианските улици в клоаки. Акцентира върху чудовищното отношение към жените в ислямските държави, публичните линчове, двойствения морал. Патосът е един - на борба с ислямския свят.

Втората книга по своя основен замисъл повтаря първата и твърди, че ислямът е зло, което Европа се отказва да забелязва; че Старият континент е обсадената Троя и се превръща в Еврабия. Фалачи категорично отхвърля възможността за преговори между европейците и ислямофашистите.

Заради тази книга срещу нея започва съдебно дело в Бергама по иск на лидера на неголямата организация Мюсюлмански съюз. Абдел Смит открил 18 места в книгата, в които Фалачи публично оскърбява исляма.

"Ярост и гордост" стана бестселър в Италия и Испания. От книгата бяха продадени над 1.5 млн. копия. Само в Европа от "Силата на разума" бяха продадени над 1 милион бройки.

На прага на смъртта Фалачи заживя така, като че ли й е все едно. Последните й месеци ще бъдат запомнени с редица скандални интервюта, в едно от които дори призова да бъде "взривена" джамията в италианския град Сиена.
цитирай
2. kvg55 - ”Quem deus perdere vult, primum ...
24.08.2015 00:28
”Quem deus perdere vult, primum dementat”
(Когото бог иска да погуби, първо му взема ума).
Написаното от Фалачи показва, че буржоазният свят е в криза
и няма съпротивителни способности срещу ислямската заплаха.
цитирай
3. mileidi46 - Ориана Фалачи -каквото и да се каже ...
24.08.2015 00:41
Ориана Фалачи -каквото и да се каже за нея...е недостатъчно.Макар и да я боготворят и до ден днешен,като че ли и италианците не успяват да се събудят от свещените и призиви!
Светът е обхванат тотално от вируса на бездушието ..
Поздравления за хубавият постинг!!
цитирай
4. mt46 - ...
24.08.2015 12:13

В очакване на варварите

Константинос Кавафис

Превод: Стефан Гечев


Какво очакваме, стълпени на площада?
Днес варварите ще пристигнат тук.

Защо това бездействие в народното събрание?
Защо народните избраници закони не създават?
Защото варварите ще пристигнат днес.
Какви закони да създават народните избраници?
Когато дойдат варварите, ще донесат закони.

Защо ли императорът е станал толкоз рано,
пред най-големите врати тържествено е седнал
на трона си замислен, със корона на главата?

Защото варварите ще пристигнат днес.
И императорът очаква да приеме
водача им. Дори му е приготвил
да му даде държавен пергамент. Във него
му е написал много титли и названия.

Защо и преторите са излезли днес
с червените си златоткани тоги?
Защо са гривни сложили със много аметисти
и пръстени с блестящи, лъскави смарагди?

Защо са взели своите най-скъпоценни жезли,
със злато и сребро прекрасно украсени?
Защото варварите ще пристигнат днес,
а заслепяват ги такива скъпи накити.
Защо прочутите оратори не идват както друг път,
за да изложат свойте мисли в красиви дълги речи?

Защото варварите днес ще дойдат.
А те се отегчават от сложни красноречия.

Защо започна изведнъж такова неспокойствие,
обърканост (лицата как станаха сериозни!)?
Защо внезапно улици, площади опустяха
и всички се прибират умислени дълбоко?



Защото падна здрач, а варварите не дойдоха.
Завърнаха се пратениците от границата
и казаха, че варвари не съществуват вече.
Сега какво ще стане с нас без варвари?
Та тези хора бяха някакво си разрешение.
цитирай
5. mt46 - Благодаря ви!...
24.08.2015 13:18
2. kvg55 - ”Quem deus perdere vult, primum ...
00:28
”Quem deus perdere vult, primum dementat”
(Когото бог иска да погуби, първо му взема ума).
Написаното от Фалачи показва, че буржоазният свят е в криза
и няма съпротивителни способности срещу ислямската заплаха.
цитирай

Изтрий
3. mileidi46 - Ориана Фалачи -каквото и да се каже ...
00:41
Ориана Фалачи -каквото и да се каже за нея...е недостатъчно.Макар и да я боготворят и до ден днешен,като че ли и италианците не успяват да се събудят от свещените и призиви!
Светът е обхванат тотално от вируса на бездушието ..
Поздравления за хубавият постинг!!

Който иска, да прочете повече новини и коментари по темата -
http://www.blitz/news/article/356868

http://www.blitz/news/article/356880
цитирай
6. milady - Страхотен Пост/ отново ,марине .Поздрави !!
24.08.2015 17:48
kvg55 написа:
”Quem deus perdere vult, primum dementat”
(Когото бог иска да погуби, първо му взема ума).
Написаното от Фалачи показва, че буржоазният свят е в криза
и няма съпротивителни способности срещу ислямската заплаха.

цитирай
7. mileidi46 - :(((
24.08.2015 18:08
Нямам достъп до тези линкове дето си дал...:((
цитирай
8. mt46 - Благодаря!...
25.08.2015 20:57
6. milady - Страхотен Пост/ отново ,марине .Поздрави !!
24.08 17:48
kvg55 написа:
”Quem deus perdere vult, primum dementat”
(Когото бог иска да погуби, първо му взема ума).
Написаното от Фалачи показва, че буржоазният свят е в криза
и няма съпротивителни способности срещу ислямската заплаха.

7. mileidi46 - :(((
24.08 18:08
Нямам достъп до тези линкове дето си дал...:((
http://www.blitz/news/article/356880
Африканци с лодки през Средиземно море нахлуват в Италия. Бежанци от Сирия, Афганистан, Пакистан и други страни акостират от Турция също с лодки в Гърция, от там, първо през България, а през последните месеци и през Македония напират към сърцето на Европа.

От три години Сирия е раздирана от братоубийствена гражданска война. В Афганистан, оставен на произвола от "освободилата" го от режима на талибаните "коалиция", също цари анархия, всеки ден има самоубийствени атентати. В Пакистан е същото. И населението от тези страни тръгна да бяга. Към Европа. От Турция тръгват два потока - към България, и през Гърция към Македония.

Така отново след 8 хиляди години е в ход преселение към Европа. В VI век преди Христа първите уседнали земеделци от Мала Азия, използвайки едно благоприятно морско течение в Средиземно море от Мала Азия поемат към пределите на днешна Европа. Преди 8 хилядолетия тя е дива, заселена от племена. Днес обаче тя е развита, люлка на демокрацията, притегателно място за живеене с високия жизнен стандарт на гражданите й. Това вече не е така, Европа е заплашена от нахлуващите бежанци. Днешна Европа е един огромен бежански лагер. Миграционната вълна преди 8 хилядолетия е освободила Европа от варварите, за да започне бавно, бавно да се развива. Днес към тези блага протяга ръка Африка и предна Азия.

Те са заплаха за Европа, покрила се в момента срамежливо с булото на състраданието.

Гърция, докато водеше преговори с Великата тройка, тихомълком започна да се изчиства от пребиваващите на територията й чужденци. Основно тези, акостирали на остров Кос. Но покрай тях и с тези, които от 10 години са в Гърция със статут на имигранти. Предимно от африканските страни, които по гръцките плажове продават очила, дрехи, часовници и какво ли не още. Нахлуващите откъм Турция бежанци са повод да се освободят и от африканците. На Гевгелия те ми показваха документите си, с които са живели с години в Гърция със статут на имигранти. Сега вече и те са "персона нон грата".

Районът на жп гарата в Гевгелия е осеян с всевъзможни боклуци. Тоалетните в съседство на автогарата, обществените и други са с надпис "не работи". Хилядите нахлуващи откъм Гърция мигранти няма къде да изпълнят естествените си нужди. Пред гарата има 5 химически тоалетни. Макар, че всяка сутрин се дезинфекцират и чистят, само след час вече са неизползваеми.

Нощта срещу петък прекарах на гарата в Гевгелия. Как да спиш като виждаш неща, които не можеш да повярваш, че се случват, че въобще са възможни. Гевгелия е като във военно положение. В района на жп гарата сноват военни и полицейски камионетки, които прибират идващите откъм Гърция групи бежанци. Вчера те бяха спрени с жива верига от армията и полицията. Използван бе сълзотворен газ. В 4 часа в петък на перона на гарата бяха пристигнали около 200 души. Седяха на земята на групи, семейства, близки, сред тях жени и деца. Когато полицаите им наредиха да се качват в камиона, за да ги превозят до лагера, те се притиснаха един в друг. Скандираха "Унисеф", "Унисеф", може би да кажат, че сред тях има деца. Обградени от спецчастите, две групи се подчиниха и качиха в камионите. Останаха около 100-ина души. В един момент по жп-линията откъм гръцката граница се появи нова група. Полицаите се изнесоха нанякъде, на перона останаха само двама-трима. Някои от бежанците започнаха един по един да напускат гарата, за да се опитат с някакъв превоз да заминат към вътрешността на страната. Полицейска камионетка ги подгони, но някои успяха да поемат по улиците на града.

В центъра на Гевгелия скитат бежанци на малки групи. Полицаите и служителите на UNHCR се опитваха да им обяснят, че трябва да се върнат на гарата. Полицаите ги прибираха, а служителите на ООН ги убеждаваха. На магистралата за Скопие на изхода на Гевгелия имаше група бежанци, опитвайки се да спрат някого на автостоп. По магистралата "Александър Велики", откъм Скопие за Гевгелия пътуваше военна техника за борба с безредиците.

Към 8 часа от запад се появи нова група от около 100-ина бежанци, които се отправиха към гарата, с надеждата да се качат на международния влак Солун-Скопие, за да се доберат до Табановце на сръбската граница. Не знаеха, че от два дни влаковете са спрени. "Как няма да ги спрем, това е международен влак, чужденците гледат как го атакуват бежанци", обяснява полицай. Горките те. Цяла нощ пристигат с автобуси от вътрешността на Македония, въоръжени с автомати, щитове и бронежилетки, към 23 часа се отправиха на групи към границата и лагера, намиращ се на 1.5 км южно от жп гарата. С телата си полицаи и войници спряха бежанците на самата граница.

А от Гърция те продължават на групи да се отправят през полето към границата. Отново майки с деца, възрастни хора, с бастуни, сакати боси деца вървят към Македония пеш. А след тях напират нови и нови. Те са хиляди. Вчера бяха спрени, но скоро ще пробият от другаде.

Горката Европа, дано съзнава какво й се пише. Какво й предстои.
цитирай
9. mt46 - Коментар във ФБ -
25.08.2015 22:22
Боян Чуков: "Няма ли да поискаме "масрафът" с бежанците да го платят тези, дето забъркаха "арабските пролети" и организираха „хуманитарни бомбардировки“. И ограбиха парите и „черното злато“ на Либия, Ирак, Сирия и др. Италия имаше договор с Кадафи. Либия съвестно спираше човешкия поток към италианските острови Сицилия и Лампедуза.

Явлението с бежанците е предизвикано по изкуствен път. Човешкият поток към Стария континент решава геостратегически цели. В Турция един канал за прехвърляне на бежанци към Европа стига в някои дни до 500 хил. долара доход. В австрийски медии излезе информация, че американци финансират прехвърлянето на хора от Африка и Азия на Стария континент. Каналджиите през Средиземно море разполагат със свръхмодерна и скъпа навигационна техника. Цената за човек за едно такова прехвърляне в Европа е 7-10 хил евро. Парите ги дават, както лесно можете да се досетите, богато спонсорирани НПО-та.

Проблемът с бежанците иска светкавични политически решения.

Политици в Брюксел няма.

Там има само чиновници.

В София си имаме Даниел Митов, който чака указания!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157054
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031