Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2022 12:01 - РЪКОВОДСТВО ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ЖЕНЯТ
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4123 Коментари: 4 Гласове:
27

Последна промяна: 04.02.2022 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 КЛАСИКА В ЖАНРА 

image

А.П.ЧЕХОВ (1860 - 1904) 


РЪКОВОДСТВО ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ЖЕНЯТ* Тъй като предметът на тази статия представлява мъжка тайна и изисква сериозно умствено напрежение, на което страшно много дами не са способни, то моля бащите, мъжете, полицейските надзиратели и т. н. да бдят дами и девици да не я четат. Това ръководство не е плод на единичен ум, а представя квинтесенцията на всевъзможни оракули, физиономисти, кабалисти и дългогодишни разговори с опитни мъже и с най-вещи съдържателки на модни ателиета. 
Увод. Семейният живот си има доста добри страни. Ако не е той, дъщерите вечно биха живели на гърба на бащите си и много музиканти биха останали без хляб, понеже тогава нямаше да има сватби. Медицината учи, че обикновено ергените умират полудели, а женените умират, без да полудеят. На ергена вратовръзката му я връзва прислужницата, а на женения – жена му. Бракът е удобен и със своята достъпност. Можеш да се ожениш, ако си богат, беден, сляп, млад, стар, здрав, болен, руснак, китаец... Изключение правят само безумците и изтрещелите, а простаците, дръвниците и грубияните могат да се женят колкото си искат. 
Ръководство I. Като вземеш да ухажваш някоя девица, обръщай внимание преди всичко на външността є, защото по външността се познава характерът на особата. Във външността различавай: цвета на косите и очите, ръста, походката и особените белези.
По цвета на косите жените се делят на блондинки, брюнетки, кестеняви и т. н.  Блондинките обикновено са благонравни, скромни, сантиментални, обичат тате и мама, плачат над романи и им е мъчно за животните. По характер са праволинейни, по убеждения – крайно консервативни, кога се пише „ят“ не са наясно. Към чуждата любов се отнасят внимателно, а към своята собствена са студени като риби. В най-патетичната минута блондинката може да се прозине и да каже: „Да не забравиш утре да купиш от плътната басма!“. Омъжвайки се, те бързо се вкисват, дебелеят и вехнат. Плодовити са, обичат децата и са ревливи. Не прощават изневерите на мъжете си, но сами с охота изневеряват. Жените блондинки обикновено са мистични, подозрителни и се смятат за страдалици. 
Брюнетките не са толкова благоразумни като блондинките. Те са пъргави, непостоянни, капризни, сприхави, често се карат с майките си и удрят шамари на прислужниците. Още от 12-годишни започват с „не обръщай внимание“ на грозните мъже, слаби ученички са, мразят класните си ръководителки, харесва им да четат романи, прескачайки описанията на природата, но пък по пет пъти препрочитат любовните обяснения. Те са буйни, страстни и обичат с жар, чупят си главата, задъхват се... Жената брюнетка е цяла инквизиция. От една страна страст, от която свят да ти се завие, от друга – капризи, фусти, незавидна логика, вик, писък... С изневярата на мъжете се примиряват бързо, заплащайки им със същата монета. Кестенявите са най-добрите блондинки сред брюнетките и най-добрите брюнетки сред блондинките. Смятат се за брюнетки. Рижите са лукави, лъжовни, зли, коварни... Не разбират любовта без коварство. Обикновено са много добре сложени и имат великолепна розова кожа по цялото тяло. Твърди се, че дяволите и горските духове задължително се женят за рижи. Но където има лъжовност, там са страхът и слабоволието. Достатъчно е само да се заканиш на някоя рижа („Ще те науча аз тебе!“), за да се свие на кравай и да тръгне да те целува. Нe забравяй, че Месалина и Нана са били рижи.
 Прическата при избора на жена също не е без значение. Гладко сресана, прибрана коса с бял път означава простоватост, ограниченост на желанията... Подобна прическа най-често имат шивачките, продавачките и дъщерите на търговците. Подстриганата къдрава коса, спусната на челото, издава суетна дребнавост, ограничен ум и похотливост. С такива къдрици обикновено се опитват да скрият ниското си чело... Кокът и изобщо орнаментите от чужди коси говорят за безвкусица, липса на фантазия и че в прическата се е намесвала маминка. Косата, сресана отзад напред, показва желание у жената да се хареса не само отпред, но и отзад. Такава прическа, стига да не е претрупана като тежка вавилонска кула, означава вкус и лек нрав. Виещите се коси говорят за игривост и артистична природа. Небрежната, разчорлена прическа предполага съмнение или душевна тъпота. Под подстриганата коса се крие образът на мислите. Ако жената е побеляла или плешива и в същото време иска да се омъжи, значи има много пари. Колкото по-малко фиби във фризурата, толкова по-изобретателна е жената и толкова по-ясно е, че не си добавя чужди коси. 
А сега за цвета на очите. Сините премрежени очи означават вярност, покорност и хрисимост. Сини и облещени най-често се срещат у жените измамнички и у продажните. Черните очи означават страстност, сприхавост и коварство. Забележете, че умните жени рядко имат черни очи. Със сиви са фуклите, лиглите и тъпачките. Кафявите подсказват любов към интригите и завист към чуждите тоалети. 
Ръстът. Избирай среден. Високите жени са възгруби и имат тежка ръка, миньоните пък в повечето случаи са палавници и обичат да врещят, да дерат и да ти палят фитила. Гърбавите избягвай: зли и ехидни са. 
Припряната походка с озъртане говори за вятърничавост и лекомислие. Бавна походка имат жени, чие то сърце вече е заето – там ти няма какво да търсиш. Патешката походка с поклащане и въртене на задника е признак за добродушие, отстъпчивост и понякога за тъпота. Горда походка като на лебед имат онези дами и държанките. Колкото по-надута походка, толкова по-стар и богат е съдържателят. Ако девица ходи така, значи е самонадеяна и ограничена. А ако видиш госпожа, която не върви, а плава като паун, бягай по-надалеч: тя ще те нахрани и утеши, но задължително ще ти стъпи на врата. 
Особените белези са малко. Трапчинките на бузите подсказват кокетство, тайни грешки и добродушност. Те, заедно с присвитите очи, обещават много, но не за платониста. Мустачките говорят за яловост. Белоръките имат дълги нокти. Застъпващите се вежди означават, че въпросната особа ще бъде строга майка и непоносима тъща. Лунички най-често имат рижите дяволици, робините и глупачките. Пухкавите и бухнали госпойци с издути бузки и червени ръце са наивни, в думата „още“ допускат четири грешки, но затова пък бързо се научават да пекат вкусни баници и да шият кадифени жилетки на мъжа си.
 Ръководство II. Малко са женещите се без зестра. Да се ожениш без зестра е все едно мед без лъжица, чифутин без масури, ботуши без подметки. Любовта си е любов, но зестрата отделно. Поискай веднага 200 000. Като ги зашеметиш с цифрата, почни да се пазариш, да капризничиш, да протакаш. Прибери си полагаемото задължително преди сватбата. Не приемай полици, купони, акции и опипвай, помирисвай и гледай срещу светлината всяка банкнота от сто рубли, защото зачестиха случаите, когато родителите плащат за дъщерите си с фалшиви пари. Освен пари, изкрънкай повече вещи. Жената, дори и да е лоша, трябва да донесе:
а) повече мебели и роял; 
b) един дюшек с лебедов пух и три одеяла: копринено, вълнено и памучно;  
с) две кожени мантии, една за празник и една за всеки ден; 
d) повече кухненски съдове, сервизи за чай и за обяд; 
е) 18 метра най-качествено холандско платно с бродерия; 6 блузи от също- то платно с дантела; 6 блузи от кенар; 6 чифта дочени панталони и също толкова от английски шифон; 6 поли от фино хасе с подгъви и ук-раси; пеньоар от най-хубава батиста-виктория; 4 полупеньоара от батиста-виктория; 6 чифта панталони от ленена канава. Чаршафите, калъфките, нощните шапчици, чорапите, бархетните поли, жартиерите, покривките за маса, кърпите и т. н. трябва да са в достатъчно количество. Всичко това огледай сам, преброй и каквото не намериш, веднага го поискай. Детско бельо не взимай, понеже е казано: има бельо – няма деца, деца има – бельо няма; 
f) вместо рокли, чиято мода бързо се сменя, искай платове; 
g) без сребърни прибори не се жени.
Като се ожениш, бъди строг и справедлив с жена си, не є позволявай да се самозабравя и при всеки спор є повтаряй: „Не забравяй, че те направих щастлива!“. 

1885г. 

превод: Людмил ДИМИТРОВ *
*Досега разказът не е превеждан на български
В. Стършел, 28 януари 2022 г. Брой 3933 •Година LXXVI
Starshel_2022_04.pdf  










Гласувай:
27



1. tota - Антон Чехов - "Дамата с куч...
04.02.2022 12:38
Антон Чехов - "Дамата с кученцето" (Повест), изп. Богдан Дуков

https://www.youtube/watch?v=REdrToW2OdU
цитирай
2. tota - 34 гениални цитата от Антон Чехов
04.02.2022 17:46
ВДЪХНОВЯВАЩО
34 гениални цитата от Антон Чехов

Светлило събра някои неостаряващи цитата от Антон Чехов, чието природно остроумие, парадоксалност на мисълта и лаконичност, все още остават ненадминати.

Умният обича да се учи, а глупакът – да поучава.
Работата не е в песимизма и не е в оптимизма, а в това, че в деветдесет и девет на сто няма ум.
Ако човек не пуши и не пие, неизбежно ще се замислиш, а дали не е наистина боклук?
Сериозността на човек с чувство за хумор е сто пъти по-сериозна от сериозността на сериозен човек.
Да отидеш с жена си в Париж е все едно да отидеш в Тула* със свой самовар.
Има хора, които винаги говорят само умни и добри думи, но чувстваш, че те са тъпи хора.
Ако жена ти е изневерила, то радвай се, че тя е изневерила на теб, а не на отечеството.
Университетът развива всички способности, в това число – глупостта.
Казват: в края на краищата истината ще възтържествува, но това не е вярно.
Здрави и нормални са само обикновените, стадни хора.
За да чувствате в себе си щастието постоянно, дори и в минутите на скръб и на тъга, трябва: а) да умеете да се радвате на настоящето и б) да се радвате със съзнанието, че може да бъде и по-лошо.
Когато в пръста ти попадне трънче, радвай се: "Добре, че не е в очите!".
Твърде добрият човек има такава физиономия, че го приемат за следовател, който е откраднал копчета за ръкавели.
Прекрасен ден е днес. Да се чудиш чай ли да пиеш или да се обесиш.
Всичко знаят и всичко разбират само глупаци и шарлатани.
Този, на когото му е чужд живота, който не е способен да го живее, не му остава нищо друго, освен да стане чиновник.
Една болка винаги намалява друга. Настъпете опашката на котката, когато я болят зъби, и ще ѝ стане по-леко.
Не бива да поставяте на сцената зареден пистолет, ако никой не се готви да стреля с него.
Стотици километри пустинна, монотонна, изгоряла степ не могат да ти докарат такова униние, както човек, който седи, говори и не е известно кога ще си тръгне.
Ако искаш да имаш малко време, то нищо не прави.
Нужно е до капка да изтръгнеш от себе си роба.
Никой не иска да обича в нас обикновения човек.34 гениални цитата от Антон Чехов
Ако срещу някоя болест се предлагат твърде много средства, то това означава, че заболяването е нелечимо.
Не бива да пречите на хората да се побъркват.
"Циник" – гръцка дума, преведена на наш език означаваща: свиня, която желае целият свят да знае, че тя е свиня.
Тези умници са толкова глупави, че няма с кого да си поговорят.
Ако всички хора се разбират и станат изведнъж искрени, то тогава сигурно те са вече покойници.
Талантлив човек в Русия няма как да е чист.
Не може да искате от калта тя да не бъде кал.
"Опознай себе си" – прекрасен и полезен съвет; жалко само, че древните не са се сетили да посочат начин как да се ползва този съвет.
Да си тръгнеш от хората – това е равносилно на самоубийство.
На земята няма нищо добро, което в своя първоизточник да не е имало лоши неща.
На болката аз отговарям с плач и сълзи, на подлостта – с възмущение, на мерзостта – с отвращение. По мое мнение, това всъщност се нарича живот.
Животът по своята същност е много просто нещо и човек трябва да положи много усилия, за да го съсипе.
цитирай
3. stela50 - Добре, че надникнах в блога, Ати... и се зачетох...
04.02.2022 23:16
Чехов - Велик! Любим...
"Една болка винаги намалява друга."...
"На болката аз отговарям с плач и сълзи, на подлостта – с възмущение,
на мерзостта – с отвращение. По мое мнение, това всъщност се нарича живот."
Тези цитати спряха погледа ми...
Поздрави за постинга, приятелко!
цитирай
4. donchevav - Много любопитно! Прочетох с инт...
10.02.2022 19:00
Много любопитно! Прочетох с интерес! Благодаря ти, мила Ати!

Умният обича да се учи, а глупакът - да поучава.

Чудесен постинг!
Прегръдка от сърце, приятелко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12222006
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70782
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930