Най-четени
1. planinitenabulgaria
2. radostinalassa
3. varg1
4. mt46
5. iw69
6. wonder
7. laval
8. kvg55
9. zahariada
10. kunchev
11. reporter
12. djani
13. getmans1
14. leonleonovpom2
2. radostinalassa
3. varg1
4. mt46
5. iw69
6. wonder
7. laval
8. kvg55
9. zahariada
10. kunchev
11. reporter
12. djani
13. getmans1
14. leonleonovpom2
Най-популярни
1. wonder
2. shtaparov
3. katan
4. leonleonovpom2
5. ka4ak
6. mt46
7. milena6
8. dobrota
9. ambroziia
10. vidima
2. shtaparov
3. katan
4. leonleonovpom2
5. ka4ak
6. mt46
7. milena6
8. dobrota
9. ambroziia
10. vidima
Най-активни
1. radostinalassa
2. lamb
3. sarang
4. wrappedinflames
5. hadjito
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iva971
9. iw69
10. vesonai
2. lamb
3. sarang
4. wrappedinflames
5. hadjito
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iva971
9. iw69
10. vesonai
Постинг
26.12.2022 20:31 -
Коледен касаплък
Автор: mt46
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2218 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 26.12.2022 20:33

Прочетен: 2218 Коментари: 6 Гласове:
19
Последна промяна: 26.12.2022 20:33


.
.
.
Знаете ли какво е касаплък? Занапред все по-малко хора ще знаят...
Едно време във всяка селска къща имаше по едно-две прасета. Нали ние, българите, бяхме много трудолюбиви?... Занапред все по-малко такива българи ще останат...
Обикновено по Коледа викахме двама, трима или четирима роднини или приятели на баща ми, за да заколим прасето. Това беше стара българска традиция, благина, ценност... Занапред все по-малко родни ценности ще има...
Работата започваше с греяна ракия и туршия. После гътахме прасето и главният касапин го колеше... След одирането на кожата давахме на майка ми голямо парче месо със сланина – за чорба и за пържене... Като нашата сланинена /сланинено-месна/ чорба със зелев сок нямаше никъде по света!... Занапред все по-малко хора ще вкусват такова кулинарно чудо...
За около два часа оправяхме прасето и сядахме край масата. Започвахме преснината с греяна ракия, а след любимата ми чорба продължавахме с готвено зеле, пържоли, домашно вино... И така – 4-5-6 часа...
А знаете ли, че думата "Коледа" била произлязла от думата "коля"? Да!...
Занапред все по-малко хора ще помнят благобългарските традиции и ценности...
Марин Тачков
.
.
Знаете ли какво е касаплък? Занапред все по-малко хора ще знаят...
Едно време във всяка селска къща имаше по едно-две прасета. Нали ние, българите, бяхме много трудолюбиви?... Занапред все по-малко такива българи ще останат...
Обикновено по Коледа викахме двама, трима или четирима роднини или приятели на баща ми, за да заколим прасето. Това беше стара българска традиция, благина, ценност... Занапред все по-малко родни ценности ще има...
Работата започваше с греяна ракия и туршия. После гътахме прасето и главният касапин го колеше... След одирането на кожата давахме на майка ми голямо парче месо със сланина – за чорба и за пържене... Като нашата сланинена /сланинено-месна/ чорба със зелев сок нямаше никъде по света!... Занапред все по-малко хора ще вкусват такова кулинарно чудо...
За около два часа оправяхме прасето и сядахме край масата. Започвахме преснината с греяна ракия, а след любимата ми чорба продължавахме с готвено зеле, пържоли, домашно вино... И така – 4-5-6 часа...
А знаете ли, че думата "Коледа" била произлязла от думата "коля"? Да!...
Занапред все по-малко хора ще помнят благобългарските традиции и ценности...
Марин Тачков
Вълнообразно
Хората се обединяват точно около тия ценности. То друго не им остана! Облизах се при описанието!
цитирайПомня го това време...
и много ми липсва..
цитирайи много ми липсва..
morskipesni написа:
Хората се обединяват точно около тия ценности. То друго не им остана! Облизах се при описанието!
mileidi46 написа:
Помня го това време...
и много ми липсва..
и много ми липсва..
Тази сутрин говорих с баща ми. И неговият баща е гледал прасета. И е бил касапин...
Татко си спомни как майка му, баба Мария, преде пред къщата, а малко прасенце стои или седи до нея...
Повече от 50 години не е било. Но още помня всичко.
цитирайkvg55 написа:
Повече от 50 години не е било. Но още помня всичко.
Търсене
Блогрол
1. М. Тачков - Български песни /стихосбирка/
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация