Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2014 19:21 - Грам лоялност се равнява на кило интелигентност
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4218 Коментари: 9 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
ЯЖ, МОЛИ СЕ И СИ ПЛАЩАЙ

Или кой стои за молитвените закуски във Вашингтон, където тази година с присъствието си грейна и бившият ни вътрешен министър Цветан Цветанов



imageСнимка: Кирил КОНСТАНТИНОВ

Вашингтон, 6 февруари 2014 г.  Президентът Барак Обама държи реч в голямата бална зала на хотел „Хилтън” по случай Националната молитвена закуска. Гостите са около 3200 души, все отбрани хора – държавни лидери, високопоставени политици,  дипломати, бизнесмени, учени, духовници и т.н. Всички те са платили между 650 и 800 долара за честта да участват в голямото събитие, което се провежда всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.

Впрочем сумата покрива само закуската, иначе престоят (пет дни) и самолетните билети се плащат отделно. Цялото удоволствие, струва поне няколко хиляди долара, но явно си заслужава до последния цент, щом напливът от цял свят е огромен и желаещите се отсяват много внимателно. Или поне в това ни уверяват организаторите от специалния комитет, който разглежда молбите за участие и разпраща поканите от името на американския Конгрес.

На този фон тазгодишното присъствие на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов буди известно недоумение, въпреки че от формална гледна точка той отговаря на критерия за високопоставен политик – зам.-председател е на парламентарно представена партия, която до преди година беше и управляваща. Проблемът обаче е там, че срещу Цветанов има четири повдигнати обвинения (по две от тях е вече подсъдим) и доскоро дори имаше забрана да напуска територията на страната. Тя му беше наложена след третото обвинение – за длъжностно присвояване на 50 хиляди лева, но на 3 януари Софийският градски съд се смили и я вдигна с аргумента, че е депутат и няма да опита да се укрие, защото „води уседнал живот в България”.

Не се знае дали забраната няма да бъде подновена, след като в деня, когато Цветанов замина за Вашингтон (3 февруари), прокуратурата внесе в СГС и обвинителния акт за неупражнен контрол върху подслушването в МВР. Само преди седмица пък стана ясно, че почти половината от показните спецакции на бившия министър са били незаконни (при 700 от общо 1300 не е имало законово основание да се използва сила, а в 200 случая тежковъоръжените полицаи от групата по задържане са били изпращани да арестуват с устно разпореждане), та по тази линия със сигурност му предстоят и нови главоболия.

Разбира се, Цветанов е невинен до доказване на противното. Само че е най-малкото комично президентът Обама да

 

 

призовава за смирение в
присъствието на гост,

който като министър пращаше баретите рано сутрин в домовете на хората и разпореждаше зрелищни операции срещу граждани, фирми и цели професионални съсловия. Громеше съдии, прокурори, бизнесмени, политици и лекари, позволяваше си да замерва с разработки и СРС-та от парламентарната трибуна, че дори да издава „присъди”. Е, съдейки по едномесечната му командировка в САЩ през есента на 2012 г., може да се допусне, че Цветанов е установил добри контакти с американските служби...
Интересно е и друго: тази година ГЕРБ и
маше двама представители на Молитвената закуска. За депутата от Русе Пламен Нунев тази закуска даже е трета поред. През декември 2012 г. той свика и пресконференция, на която се похвали, че е упълномощен от двама американски сенатори да препоръча още „достойни българи”. Току-що избран за зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, тогава Нунев сподели и „правила за поведение в обществото, които научил именно в САЩ” (по русенския вестник „Бряг”): 1. Никога не давай възможност на бюрократ да каже НЕ; 2. Дайте им титла и ги обвържете; 3. Не може да победиш план без план, не можеш да победиш някого с никого; 4. Грам лоялност се равнява на кило интелигентност.

Наред с тези мъдрости, усвоени във Вашингтон, през 2012 г. Нунев се прочу и с поканата за членство в ГЕРБ, отправена към Спиро Янкулов. Как кой Спиро Янкулов? Естествено, онзи Спиро от Русе, който изрисува предния капак на опела си с лика на Бойко Борисов!

 

 

„Грам лоялност се равнява
на кило интелигентност”...

Всъщност достойните наши представители Цветанов и Нунев, както се разбра впоследствие, са препоръчани от емигриралата в САЩ през 80-те години д-р Мария Каназирева. В интервю за в. „24 часа” (2009 г.) дамата обяснява, че урежда молитвените закуски на българи още от 1991 г. при Буш-баща и че квотата ни е от пет места. „За всеки гост е определено на коя маса да седне, подбрана му е компания от хора с еднакви професии от други страни, за да може да общува. Така се осъществяват контакти, които да им бъдат полезни оттук нататък в живота и те да останат приятели.”

Самата д-р Каназирева признава, че невинаги познава лично хората, които препоръчва. Не уточнява обаче какви точно са критериите, на които да отговарят. Може би и заради това компанията се оказва твърде разнородна. Миналата година например на закуската са присъствали зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов (вече бивш). По миналата – Пламен Нунев, зам.-министърът на регионалното развитие Николина Николова и евродепутатът Слави Бинев.

Като изключим Слави Бинев, който най-вероятно е платил от джоба си, за останалите трудно може да се повярва, че са били на собствени разноски. В същото време е известно, че закуската не е евтино удоволствие – за нея не се харчи нито цент от парите на американските данъкоплатци, от гостите се очакват и дарения. С други думи, ползата от участието сигурно е голяма, но със сигурност големи са и разходите. При това ползата е по-скоро за самия участник, доколкото досега от молитвата не е привнесена кой знае колко бляскава политическа, бизнес или религиозна идея...

„Националната молитвена закуска изразява идеята за сближаване на нациите и техните представители в политиката въз основа на споделени ценности” – така пише в сайта на организационния комитет. В сайта на ПП ГЕРБ пък Пламен Нунев, който очевидно се чувства експерт по темата, обяснява, че тя е „един от мощните механизми, чрез които политиците в САЩ и други държави се връщат при хората и демонстрират искрена воля да служат на обществото”. Това може и да е само бла-бла, но в едно няма съмнение: на закуската не се допускат „случайни” хора, а със зоркото обследване на кандидатите за молитва с американския президент се занимава най-могъщата теократична структура в САЩ - фондация „Фелоушип”.

image

 

 

Депутатът Пламен Нунев предложи членство в ГЕРБ на Спиро Янкулов, който през 2012 г. изрисува върху предния капак на опела си лика на Бойко Борисов. Нунев участва за трети път в молитвената закуска във Вашингтон

 

По-известна като „Семейството”, фондацията е същинският организатор на елитния форум, макар закуските да минават под егидата на Конгреса.
Седалището й е във вашингтонското предградие Арлингтън в някогашното имение на милиардера Хауърд Хюз и до него имат достъп малцина. В книгата си „Семейството: таен фундаментализъм в сърцето на американското могъщество" разследващият журналист Джеф Шарлет дори определя фондацията като политически план на една от най-влиятелните американски организации, която не вярва в идеите за мир, любов, състрадание и помощ за бедните, а единствено във властта и могъществото на група „избрани”.

Книгата на Шарлет предизвика скандал с излизането си през 2008 г., защото описа „Семейството” като секта, която издига в култ властта и богатството. „Основателят на групата Ейбрахам Верейди твърди, че Бог се явил пред него една нощ през април 1935 година и му казал: „Християнството се занимава с неправилните хора: с бедните, страдащите, обезправените. Аз искам да станеш мой мисионер и да представляваш хората с власт, тези на върха; те ще разпространяват моите благословии надолу".

Шарлет пише още, че лидерът Дъглас Коу стои далеч от идеите на демокрацията. „Той проповядва „библейски капитализъм” - свободен пазар без регулации, „ръководен свише”, с акцент върху защитата на интересите на елита.” Според Коу само трима души през ХХ век са разбрали правилно посланието на Исус: Хитлер, Сталин и Мао. „Независимо от техните дела те знаят какво е да имаш власт и да си могъщ - казва той. - Не е важно дали си „добър” или „лош”, а дали си „избран”: когато си избран, правилата за обикновените хора не важат.”

Възможно е Джеф Шарлет да преувеличава, но е факт, че Дъглас Коу проповядва на всички Национални молитвени закуски, без никога да е бил ръкополаган за свещеник. Коу е и човекът зад провежданите всяка седмица молитвени закуски в Сената и в Пентагона. В организацията членуват сенатори и конгресмени, висши служители в администрацията и спецслужбите, милионери и милиардери, президенти на компании и на държави. Според бившия специален помощник на президента Джордж Буш - Дейвид Куо, цитиран от „Дойче веле”, „влиянието на „Семейството” в правителства навсякъде по света е невъзможно да бъде оценено, нито пък е възможно да се разберат мащабите му”. Никой не знае колко голяма е и неговата членска маса, но се предполага, че само в САЩ е около 20 хиляди души. „Въпреки видните си членове и въпреки факта, че съществува от 1935 година, „Семейството” е опазило в тайна своите дейности и убеждения, както и имената на членовете си”, твърди Шарлет.

 

 

Ако Цветанов и Нунев са приети за
част от световния политически елит,

можем само да се радваме. Въпреки че в електронните форуми присъствието им не бе коментирано със сериозността, подобаваща на оказаната им чест, става дума за високо признание. Все пак на такива закуски са присъствали крале и шейхове, каймакът на каймака, тъй да се каже. Същият този каймак, благодарение на който „Семейството”, пак според Джеф Шарлет, всяка година печели внушителни суми от суетата да „ядеш омлет, въобразявайки си, че си част от висшето общество”.

А иначе отвъд иронията би следвало мъничко да се разтревожим. На първо място поне по въпроса за какъв световен елит става дума, щом това са представителните му извадки...


 

източник: сп. "ТЕМА"

Любослава РУСЕВА

http://temadaily.bg/publication/16690-%D0%AF%D0%96-%D0%9C%D0%9E%D0%9B%D0%98-%D0%A1%D0%95-%D0%98-%D0%A1%D0%98-%D0%9F%D0%9B%D0%90%D0%A9%D0%90%D0%99/

ПП: Ако искате да преуспеете, бъдете ло/й/ялни!...






Гласувай:
40


Вълнообразно


1. mt46 - Така
08.02.2014 21:45
стават нещата в световната и в нашата политика /а и в бизнеса/ - с препоръки, с връзки, с лоялност, с продажничество...
цитирай
2. hoho22hoho22 - e
08.02.2014 23:45
кой твърди обратното?
цитирай
3. batogo - !!!:)))
09.02.2014 06:42
Аман от палячовци и палячовщина из нашенските географски ширини :)
цитирай
4. estirbg - Зад паравана на "духовно едненине" винаги са се извършвали най-големите престъпления срещу човечеството
09.02.2014 10:26
Екуменизмът е същият цирк. И не се учудвайте, че Цветанов и сие е приет най-сърдечно и радушно в "каймака на каймаците" - нали той страстно пое инициативата за подслушване, копирана от политиката на Големия брат, която скандализира световната общественост - съвсем естествено е краставите магарета да са на една софра.
цитирай
5. gosho568 - То и "Големият ни брат" ...
09.02.2014 11:03
То и "Големият ни брат" (САЩ) не е цвете за мирисане, но това чучело само с присъствието си пречи там... Поздрави!
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
09.02.2014 13:36
gosho568 написа:
То и "Големият ни брат" (САЩ) не е цвете за мирисане, но това чучело само с присъствието си пречи там... Поздрави!

Можем да си обясним силното влияние на Цветанов в ГЕРБ и защо Борисов не го отстрани, въпреки многобройните му гафове...
цитирай
7. mt46 - Мда...
09.02.2014 13:38
estirbg написа:
Екуменизмът е същият цирк. И не се учудвайте, че Цветанов и сие е приет най-сърдечно и радушно в "каймака на каймаците" - нали той страстно пое инициативата за подслушване, копирана от политиката на Големия брат, която скандализира световната общественост - съвсем естествено е краставите магарета да са на една софра.

И аз подозирах, че Цветанов се е учил на масово подслушване от американските "братя"...
цитирай
8. mt46 - Жалко и страшно е, когато такива палячовци се докопат до властта!....
09.02.2014 13:40
batogo написа:
Аман от палячовци и палячовщина из нашенските географски ширини :)

цитирай
9. mt46 - Немалко дървени философи или партийни проститутки...
09.02.2014 13:42
hoho22 написа:
кой твърди обратното?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155894
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148912
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031