Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2014 18:55 - Всичко върви по план...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3590 Коментари: 7 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Кой блокира САЩ? Същите, които реформират България  Валери Найденов image

Има ли нещо общо между “фалита” на американското правителство и филма на Би Би Си за Слънчев бряг? Има, и то много – и на двете места става дума за абсурдите на псевдопазарното здравеопазване.

Както е известно, долната камара на американския Конгрес спря парите на правителството просто защото иска да принуди Сената и президента да се откажат от закона “Обамакеър”, който има за цел да обхване здравно неосигурените в системата.

В САЩ през 2011 г. те са били някъде около 48 милиона, или 15,7 на сто от населението. За България няма твърди цифри, но напоследък се говори за над 2 милиона, или около 28 на сто от населението.

С две думи, у нас проблемът е два пъти по-остър Но пък здравните реформи у нас следват американски рецепти, макар че според политиците сме още недореформирани. И като ни дореформират, ще стане като в САЩ. Само дето ще сме 10 пъти по-бедни, но затова пък еднакво реформирани до дупка.

Няма значение, че средният американец е в ужас от алчността на здравеопазването. Дори да си от заможната средна класа, още утре то може да те фалира напълно и да те изхвърли на улицата, да бъркаш в кофите и да се завиваш с вестници по пейките.
Но докато в България по тази тема лявото и дясното са, общо взето, в същата каруца, то в САЩ републиканци и демократи са се хванали гуша за гуша, на живот и на смърт. Сега републиканците са стигнали дотам, че са готови да сринат и държавата, и конституционния ред, а в по-далечен план и световната парична система - само и само да потопят закона на Обама.

Но да се върнем към британската журналистка, която така ни орезили пред света. От британската гледна точка и България, и САЩ са държави, където Дракула е лекар. Какво е това стълпотворение на частни нощни линейки в Слънчев бряг, които дебнат някой пиян английски пубер да се тръшне вцепенен, за да го оберат напълно законно? Филмът показа един младеж, който се гипсирал, закарали го до изтрезвителя, държали го там 4 часа и го одрусали с 1300 евро. В каква държава живеем? В замъка на Влад Цепеш?

Живеем в недореформирана държава. Като се реформираме докрай, последният да изгаси лампата. Прави са ромите от филма да се ядосват – от къде на къде полицията така зорко ще ги пази да не задигнат някое английско портмоне. Те не могат да свият нищо повече от това, което е в портмонето. А линейката може да източи и кредитните карти на мама и тате.

Момата англичанка не може да схване този абсурд, тъй като в Обединеното кралство здравеопазването е всеобщо и безплатно точно както беше и у нас само преди 15 г. Дори великата приватизаторка Тачър се отказа да го приватизира.

“Аз вярвах, че националното здравеопазване е услуга, от която можем истински да се гордеем – пише тя в мемоарите си. – особено когато става дума за тежките заболявания, и то при относително скромни разходи в сравнение със системите, основани на здравни застраховки.”

Запомнете израза на Тачър – “относително скромни разходи”. Обратното е
“абсолютно нескромни разходи”, за нас става дума.

Гледайки линейките лешояди, английската журналистка едва ли може да схване, че тъкмо тачъризмът сътвори в България това, което се уплаши да въведе в Англия. И голямата ирония е, че приватизацията на българското здравеопазване не намали държавните разходи, тъкмо напротив. То не съкрати държавния медицински апарат, напротив, разду го неимоверно!

Целият бюджет на здравеопазването през 1998 г. бе 810 милиона лева, днес е около 3,5 милиарда - 4 пъти повече! Отделно са огромните частни разходи по клиниките и раздутите цени на лекарствата.

Спомняте ли си онзи скандал, при който една лицензирана фирма купуваше слухови апаратчета по 2 долара и ги пробутваше на здравната каса по 700 лева? Това е принципът. Сега цялата система, от клиниките и болниците до търговците и фармацевтите, се е заела да надписва и да надписва, и пак да надписва разходите. Неотдавна видях с какво е натоварена здравната каса заради една възрастна жена, която отишла да се оплаче, че я боли коляното.

15 минути преглед, нищо повече. Отчетени са услуги за около 5000 лева. Сметката е раздута така, както никой келнер няма да си позволи в най-мокрите сънища.

В миналото имаше само едно Министерство на здравеопазването, в което работеха 300-400 човека. Сега само в здравната каса са около 3000, доколкото разбирам. Да добавим бордовете и надзорните съвети на болниците, които станаха на търговски дружества. Роди се цяла нова класа от излишни бюрократи на медицината!

Ако бе запазена старата безплатна система тип “Семашко”, с днешните обществени разходи можехме да се лекуваме като в швейцарска частна клиника за милионери. Уви, в момента здравеопазването е 10 пъти по-зле, отколкото беше.

За над 2 милиона българи то се върна в Средновековието, коравосърдечно и жестоко. За останалите то е бюрократичен кошмар. Спомняте ли си, че едно време човек просто отиваше в кварталната поликлиника и след 5 минути го преглеждаше специалист? Ей така, без никаква бумащина, без пари, без “пътеки”. И ако се наложи, оттам направо постъпваше в болницата. Колко може да се открадне от тази схема?

Американската трагедия е като нашата, макар и много по-луксозна. Знаете ли, че едно денонощие престой в клиниката може да струва 30 000 долара? Само за хотела, без цената на лечението. Затова те изписват половин час след операцията, още не ти е минала упойката. Неотдавна четох разказа на един професионален фотограф, който имал нормална здравна застраховка, но тя отказала да му покрие смяната на тазобедрената става. Рутинна операция, възрастните хора си я правят.

Но в болницата му изчислили общо около 150 хил. долара разходи. Човекът отишъл в Австрия и там му сменили ставата за около 11 хил. евро без никаква застраховка и без държавна субсидия, нали е чужденец.

Цената на здравеопазването в САЩ е раздута до небесата и отвъд Млечния път. Цялата медицинска прослойка, от лекарите и сестрите до фармацевтите и застрахователите, са забили зъби като вампири във врата на болния и пируват.

За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, три пъти повече от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). И въпреки това – средно в страните от ОИСР има по 3,1 лекари на 1000 човека, а в САЩ са едва 2,4. В ОИСР има 3,4 легла на 1000 човека, в САЩ са 2,6*.

В ОИСР членуват най-богатите и демократични 34 държави, България дори не е в списъка на чакащите. Здравеопазването в тези страни е луксозно, лекарите са богати. И въпреки това здравната услуга там е около 3-4 пъти по-евтина, отколкото в САЩ. Простата сметка показва, че системата на частното медицинско застраховане от “реформиран” вид краде поне 3 от всеки 4 долара.

В САЩ заслугата за “затварянето” на правителството е на петдесетина конгресмени фундаменталисти от групата на “Чаеното парти”, които държат в ужас останалите си колеги републиканци с най-различни заплахи, шантажи и клетви.

Тези талибани, които по принцип идват от каубойските провинции, имат пряка родствена връзка с родните неолиберали. Вече съм обяснявал много пъти, че главният спонсор на “Чаеното парти” са братята Коук - американски мултимилиардери, основатели и собственици на либертарианския институт “Кейто”. А той пък е главен спонсор и патрон на нашия Институт за пазарна икономика (ИПИ). Председателят на Надзорния съвет на ИПИ е знаменитият Ричард Ран, който е старши икономист в “Кейто”.

Така че същите фундаменталисти, които сега се опитват да закрият САЩ и да блокират света, дават тон на българските реформи вече близо четвърт век.

 

Това е положението. За стотен път ще повторя – нещата още много трябва да се влошат, преди да поумнеем.

* http://www.pbs.org/newshour/rundown/2012/10/health-costs-how-the-us-compares-with-other-countries.html

www.24chasa.bg/Article.asp

ПП: Това е положението - не само със здравеопРазването... Този план се изпълнява от всички управлявали ни досега партии...





Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rvmarkov - Точка V. - Здравеопазване "Мозлър"
11.03.2014 19:49
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
цитирай
2. mt46 - Добра програма... Ясно е, че има алтернативи, но няма воля, желание за Промяна...
11.03.2014 19:55
rvmarkov написа:
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html



V. Здравеопазване "Мозлър" - безплатно за всички

1. Дългосрочно виждане, обект за допълнително обсъждане:

а) Всеки получава "медицинска дебитна карта" с, може би, 700 лв в нея, които да използва за квалифицирани медицински разходи (включително зъболекарски) за годината.

б) Разходи, над тези, са покрити от катастрофална застраховка, осигурена от правителството.

в) В края на годината притежателят на дебитната карта получава чек за неизползвания баланс, до 450 лв, като 250 лв не могат да бъдат изплатени обратно на притежателя на дебитната карта, а са предназначени само за медицински профилактични нужди.

г) Следващата година всички дебитни карти са подновени с допълнителни 700 лв.

2. Предимства:

а) Времето доктор-пациент се удвоява, тъй като времето доктор-застрахователна компания се елиминира.

б) Докторите трябва да обсъждат диагнозата и избора на лекарства, лечение и разходи с пациента вместо със застрахователната компания.

в) Хората имат интерес да правят малки разходи.

г) Удвояването на времето на докторите с пациентите увеличава капацитета и качеството на медицинското обслужване без да се увеличават реалните разходи.

д) Общият номинален разход от около 5.04 милиарда лева (700 лв х 7.2 милиона българи) е около 7% от БВП, което е по-малко от средното, изразходвано в страните от ЕС днес, така че дори и когато са прибавени катастрофалните разходи, числата не са финансово разрушителни и лесно биха могли да се преобразуват.

е) Разходите на частните фирми и предприятия за здравни осигуровки са премахнати, което премахва изопачаването на цените.

ж) Би се премахнала нуждата от други, съществуващи в момента, държавни програми, задоволяващи здравните нужди за бедни и възрастни.

з) Отсраняват се всички проблеми, свързани с плащанията и лошите задължения към болниците и докторите.

и) Отстраняват се болшинството административни разходи за нацията като цяло, произтичащи от сегашната система.

й) Пациентите могат да "пазаруват" медицински услуги и цени според желанието си.

3. Недостатъци:

а) Тези, в по-голяма нужда от получаване на неизразходвания баланс в края на годината, биха се изкушили да избегнат лечение, по-скъпо струващо от предвидените изключително за профилактика 250 лева на година.

б) Докторите биха могли да убедят пациентите (вместо застрахователните компании) да се подложат на ненужни процедури и скъпи лекарства.
цитирай
3. mt46 - Цитирам един от коментарите... http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088
11.03.2014 20:25
globalleader
08.10.2013 18:14:42
"Същото е положението и с адвокатите в САЩ. Ще ти поискат $10000 само, за да започнат да се занимават с делото ти, с уговорката, че ще ти вземат още няколко пъти по толкова. Съответно - огромни маси са без достъп до правораздаване и правосъдие. А някои искат да въвеждат щатския модел демокрация и избирателна система. Така е с чуждопоклоничеството, така е с тези, които мислят, че самите те не могат да измислят нищо. Поумняването е трудна работа. Добрата новина е, че в крайна сметка всеки си плаща за малоумието. Но може ли за човека да е утеха това, че низшият организъм е загинал поради малумие, след като вече е навредил на човека? Излиза, че е и добрата новина не е добра, защото се отнася за низши организми. Затова решението е да се отрече равното избирателно право."
цитирай
4. kostadin - Когато сестрата на царчето им ка...
11.03.2014 20:37
Когато сестрата на царчето им казваше само не си пипайте здравната система и образованието ,никойне я чу.Ясно е ,че дериктивата е била по -бързо изпълнена норма за геноцида над българите.
Няма сестри сега вече няма и лекари Ако напънат да махнат от общата медицина лекари с 20 годишен стаж ,само защото нямали диплома за общо практикуващ лекар хептен ще я вапцаме.
За успокояване на пациентите ще им кажа В сащ спешната помощ се дава от пожарникари Температура се сваля с вода от маркуча на пожарната Преслушването може да се прави и през балтона ,ав Англия за джипи се чака по 2до 3 месеца Ако сипспешен илачи ще ти даде сестрата на джипито.
цитирай
5. mt46 - Лекарите у нас си имат стабилно лоби във всяко НС...
11.03.2014 21:17
kostadin написа:
Когато сестрата на царчето им казваше само не си пипайте здравната система и образованието ,никойне я чу.Ясно е ,че дериктивата е била по -бързо изпълнена норма за геноцида над българите.
Няма сестри сега вече няма и лекари Ако напънат да махнат от общата медицина лекари с 20 годишен стаж ,само защото нямали диплома за общо практикуващ лекар хептен ще я вапцаме.
За успокояване на пациентите ще им кажа В сащ спешната помощ се дава от пожарникари Температура се сваля с вода от маркуча на пожарната Преслушването може да се прави и през балтона ,ав Англия за джипи се чака по 2до 3 месеца Ако сипспешен илачи ще ти даде сестрата на джипито.

цитирай
6. alexs - "За над 2 милиона българи то се ...
12.03.2014 10:08
"За над 2 милиона българи то се върна в Средновековието, коравосърдечно и жестоко. За останалите то е бюрократичен кошмар. Спомняте ли си, че едно време човек просто отиваше в кварталната поликлиника и след 5 минути го преглеждаше специалист? Ей така, без никаква бумащина, без пари, без “пътеки”. И ако се наложи, оттам направо постъпваше в болницата. Колко може да се открадне от тази схема? "
==============
Точно затова Крим пожелаха руска окупация и руски ботуш....идва някои окупира и им вдига заплатите и пенсиите 2-3 пъти и подобрява социалните услуги дай Боже такива окупатори.......те и българите си мислеха че с влизането в ЕС нещата ще тръгнат към по-добре ДА АМА НЕ!
цитирай
7. mt46 - ЕС и НАТО ни окупираха, без да ни дадат нищо... Само ни използват...
12.03.2014 12:44
alexs написа:
"За над 2 милиона българи то се върна в Средновековието, коравосърдечно и жестоко. За останалите то е бюрократичен кошмар. Спомняте ли си, че едно време човек просто отиваше в кварталната поликлиника и след 5 минути го преглеждаше специалист? Ей така, без никаква бумащина, без пари, без “пътеки”. И ако се наложи, оттам направо постъпваше в болницата. Колко може да се открадне от тази схема? "
==============
Точно затова Крим пожелаха руска окупация и руски ботуш....идва някои окупира и им вдига заплатите и пенсиите 2-3 пъти и подобрява социалните услуги дай Боже такива окупатори.......те и българите си мислеха че с влизането в ЕС нещата ще тръгнат към по-добре ДА АМА НЕ!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19168415
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148932
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031