Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2014 20:45 - Здравейте, гълъбчета!...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3980 Коментари: 13 Гласове:
35

Последна промяна: 03.06.2015 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

image
image
www.facebook.com/516488128362806/photos/a.516504215027864.122024.516488128362806/803474706330812/


ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ И НА ЖУРНАЛИСТИТЕ

Христо Ботев


Послушайте, мои мили гълъбчета, моите старешки съвети и възползувайте се от обстоятелствата. Който от вас остане без работа и няма с какво да живее, който от вас изпадне и не може да прехрани жената си и децата си и който от вас има намерение да стане"благороден" просяк и да живее по-лесно от "неблагородните" просяци, ние го съветоваме или да стане учител, или да пише различни книжки, или да издава вестник. Тия три занятия са и лесни, и полезни, и честни, и сити. А нашата публика? - Не грижете се за тая публика. За тая публика между ахтоподът и шопските цървули в Мраморно море, между кокошката и гаргата и между Мемиш паша и Нютона не съществува никакво различие. И така, купете си пера и мастило и захванете своите занятия, колкото се може по-скоро, защото днешнйото развитие на българския народ е най-благоприятно за врабците.

Слушайте и това. Ако някой се осмели да ви каже, че сте бездарни, че сте луди, че не знаете какво говорите и че мозъкът ви се намира в петите, то го изпсувайте с хамалски виражения, наречете го шпионин и народопродавец, кажете му, че той е продал совестта си и перото си на японците, на абисинците - това е се едно, - и помолете публиката да го не слуша и да не принимава думите му за факти. Разбира се, че публиката има свои слабости, следователно вие, ако искате да попаднат вашите думи на здраво място, сте длъжни да похвалите по-млечните крави и да им дадете титли: "сахарчица", "халвица", "високоблагородия" и пр.

Слушайте, братя врабци и цанцугери! Аз мога да ви уверя, че ако послушате съветите ми и ако се възползувате от обстоятелствата, то вашата прехрана е обезпечена и вашето име ще да се почита и уважава от восток до запад. Но тежко ви и горко ви, ако похвалите някой сиромах, някой хъш или някой западнал търговец! Ако направите подобно престъпление, то работата ви е спукана. Чорбаджиите не обичат оние писатели, които турят имената им на един ред със сиромасите. Вардете се. Слушайте още и това. Ако някой чорбаджия ви помоли да го не хвалите във вестника си и да го не срамите пред ония, които познават неговите "несъществующи" благодеяния, то вие го не слушайте. Маслото не разваля яденето, а похвалата не произвежда пагуба за кесията. "Кроткото агне от две майки суче" - говори българската пословица, а в пословиците се заключават стари истини. Хвалете и не бойте се. Хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат нито гюмрюк1, нито бедел-парасъimage2. Вашата стока ще се продава без акциз и без полицейски надзор, следователно - вие и вашето домочадие можете да бъдете съвсем спокойни. Ако някой от вашите граждани направи някое беззаконие и ако тоя гражданин ви плаща акуратно за годишното течение на вестника, то и в такъв случай вие сте обязани да премълчите и да не говорите за това беззаконие. Ако премълчите, то няма да ви се отяде от езика, а ако не премълчите, то няма кой да ви каже "аферим". Секи човек има свои грехове и сяка душа се бои от адските духове, следователно мълчанието е една от ония добродетели, които се похваляват от сяко пъповъзвишение и от сяко щастливо миропомазание. "Ох, агне мое, мълчанието е голяма добродетел" - говорят калугерите на своите неопитни почитатели, които се приготовляват да бъдат техни ублажители. "Ах, чедо мое, мълчанието е Христова добродетел" - говорят духовниците на елеокожите вдовици, които се приготовляват да живеят "о господе". "Ех, мой синко, мълчанието е една от най-главните комерчески добродетели" - говори пъповъзвишеното величество на своите подчинени, които му помагат да се кълне пред купувачите си и да лъже и с ушите си. Идете после това и не говорете, че мълчанието е голяма добродетел!

После мълчанието върви смирението. Ако желаете да ви хвалят хората и ако ви се иска да живеете наготово, то свивайте полите си даже и пред ония свои благодетели, които ви хранят само с мазни обещания. Пословицата, която казва, че "по-добре днес попарник, нежели до неделя тутманик", няма никакво значение за журналистите. Кой знае из коя дупка ще да изскокне заец? С една дума, вие сте длъжни в това отношение да бъдете много по-чисти и много по-кротки христиени, нежели Дорчо ефенди. "Ако някой (богат човек) ви удари плесница по едната страна, то вие му обърнете и другата"; а ако някой (богат човек) ви каже, че сте глупави и че не знаете какво бръщолевите, то идете на другия ден и помолете го да ви даде добър и умен съвет за това или за онова ваше предприятие. Ако направите така, то бъдете уверени, че след няколко недели вашето име ще да се прослави по сичкия град и вие ще да бъдете наречени благонадежден и разумен човек.

Третята длъжност на писателите и на журналистите е да просят деликатно и да подмамят своите благодетели с особено изкуство. Ако имате намерение да издавате "Напредок" или "Хитър Петър", то отваряйте ушите си и не лапайте мухите. Когато чуете, че някой базергянин3 е получил наследство или че е спечелил 20-30 хиляди гроша с някоя леснина, то идете на другия ден при него (в това време той тряба да има кеф), разкажете му своето незавидно положение, обвинете времето и скъпията (и скъпията е богоугодна на пъпестите базергяни) и явете му умилително и сладкозвучно, че вашата най-голяма дъщеря е порасла вече и че възрастта й ви задава големи грижи (N.B. Даже и женените сърца биват нежни към порасналите дъщери). Когато извършите сичкото това, то повдигнете малко страните си, захлупете отчасти очите си, поухилнете се кисело и помолете великия патриотин да запише няколко екземпляра от вестника ви и да ги хариже на сиромашките деца. Слушайте и това: ако тоя благодетел на човеческия род ви каже, че той няма време да чете и че вашият вестник му се не харесва, то и в такъв случай не губете куража си. "Не четете, а сичко знаете" - му кажете вие и вашият успех ще да влезе сам в джеба ви. А какво трябва да пишете в своите книги и вестници и какви идеи сте длъжни да проповядате? О, за това не трябва ни да мислите. Земете пример от "Хитър Петър", поучете се из "Гражданин", възползувайте се от програмата на "Напредок", приемете направлението на "Източно време", усвойте клисурските идеи на отец "Век", изучете премъдростите на "Дунав", оженете се за "Училището", нахрапайте се из "Читалището", и вашата работа е свършена. Ние не живеем вече в оние темни времена, когато нашите писатели и журналисти ходеха да търсят душевна храна по гръцките купища и по турските кавенета. Днес царува XIX век. Разбира се, че ние говорим тук не за Балабановия "Век". Тоя "Век" не прилича даже и на своя брат "Напредок", когото самата природа е създала отличително от сичките други живи същества. В нашия деветнайсети век българската литература се е обогатила даже и с такива съчинения, които ще да научат Паничката да слуша, г-на Ангелаки Савича да мисли, Найденова да блее, г-на Геновича да сънува, отца Балабанова да преде, а дяда Блъскова да плете чорапи.

И така, падайте на колене и поблагодарете, мои мили врабци и цанцугери, бача си Добря Войникова, който се е постарал да ви напише "Теория на словесността" и който се е завзел да ви направи хора. Нам отдавна вече е нужен такъв човек и такава книга. Същото говори и остроумният критик във в. "Напредок". Досега хората са се учили в различни училища и изучавали са всевъзможни книги и науки, а отсега работите ще да се опростят и улеснят. Земете книгата на Войникова, прекръстете се, прочетете я и станете разумен човек и остроумен писател. Разбира се, че ако отец Марко Балабанов да би се родил после г-на Войникова, той не би ходил в Париж да изучава Ламартина и не би се върнал без мозък. Но историческите съдби са необясними. Боже мой, кой дявол се е надеял, че из главата на г-на Войникова ще да се роди такава нравствена сила, която ще да захлупи под калпака си даже и г-на Оджакова и неговата "Наука за песнотворството"! Както щете, а на г-на Войникова тряба да се окачи голямото петало4. (Букурещките чорбаджии завиждат.) Ако г-на Оджаков ни учи само да пеем "Чам-чам дибинде", то Войников ще да ни научи да мислиме (радвай се, г. Сапунов!), да пишеме (радвай се, г. Найденов!), да разсъждаваме (радвай се г. Савич!), да философствуваме (радвай се, Мемиш паша!), да дипломатизираме (радвай се, дядо Блъсков!) и да мъдрословиме (радвай се, г. Войников!). Из последния брой на "Хитър Петър" се види, че влиянието на г-на Войникова се разпространява необикновено бързо. Боже мой, и г. Паничков е захванал вече да блее, а ние сме имали слабост да мислиме, че това словесно животинче е способно само за клисарин или за "червочист" по касапниците. Идете после това и не радвайте се г-ну Войникову! Но г. Паничков си има и врожден талант. Секи от вас знае, че зимно време в Калофер остават само жените, селските терзии, копачите и поповете, защото мъжкото население отива в Цариград да шие на Амбарът. В това време в Калофер дошел нов ага. А кой ще да го посрещне? Жените и поповете решили да изпроводят г-на Паничкова да се поклони на забитина5 и да му каже "добре дошел", защото г. Паничкова още в онова време се считал за "окумушин"6. Г. Паничков отишел в конака, поклонил се на агата и рекъл му смирено: "Сен сън пезевенк, аго!"7 Разбира се, че на агата се не харесало това приветствие и той захванал да бие калоферския "окумушин". Тряба да ви кажа и това, че из къщата на г-на Паничкова се видел конашкият двор, а сестрата на окумушина стояла на прозореца и гледала как ще да бъде посрещнат брат й от агата. Когато тя видяла, че бият "окумушина", то извикала: "Мамо, а, мамо, бият Димитърча!" - "А защо го бият?" - попитала майката. - "Димитърчо наддума агата" - отговорила дъщерята. Из сичкото това вие видите твърде ясно, че редакторът на "Хитър Петър" е бил знаменит още в онова време, когато е мислил с мозъка си, когато е слушал с ушите си и когато е говорил с устата си.

Но както и да е, а българската журналистика напредва. Ние сме твърдо уверени, че ако се появят още един "Хитър Петър", още един "Гражданин" и още един "Напредок", то българският народ ще да отнеме "Баламук" и лудите ще да останат без столнина.Токвил говори, че сяко едно правителство прилича на народа си, а аз ще да кажа, че българската журналистика прилича на нас с вазе. Когато публиката няма нужда за здрава храна, то за шарлатаните се открива широко поле. Нека ни дава господ бог повече разум и по-малки пъпове!

 

БЕЛЕЖКИ:

 

1. Мито. 

2. Пътен данък. 

3. Търговец. 

4. Медал. 

5. Турски офицер, военен управител на град или село. 

6. Учен, образован, начетен. 

7. Ти си развратник, аго! 

liternet.bg/publish5/hbotev/proza/dlyzhnostite.htmГласувай:
36
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - -
02.06.2014 20:59
20:53 - stela55
цитирай
2. freeoldmen - Май нещата
02.06.2014 21:48
само се повтарят в нашите ширини...

Чудесно стихотворение!
цитирай
3. mt46 - Да...
02.06.2014 22:30
freeoldmen написа:
само се повтарят в нашите ширини...

Чудесно стихотворение!

Мислех да напиша като послепис, че няма особена промяна в народопсихологията ни от Възраждането до днес. Но умният читател сам би могъл да стигне до този извод...
цитирай
4. gosho568 - Поклон!
02.06.2014 22:40
Дано не чува и вижда от небето, какво се случва в момента в България...
цитирай
5. mt46 - ...
02.06.2014 23:12
gosho568 написа:
Дано не чува и вижда от небето, какво се случва в момента в България...

Ботев е изпълнил дълга си... И едва ли е очаквал благодарност и почит от големците, от псевдоинтелектуалците...
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Много хубаво стихотворение!!
03.06.2014 00:01
По-добре да не възкръсва, че пак ще го предадат, нищо че сега всички го възхваляват. Поздрави!!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Слаба ракия:))
03.06.2014 00:06
mt46 написа:
20:53 - stela55


При мен се изсипа цялата й флотилия:
02.06 19:47 - allyally
02.06 19:37 - nivela
02.06 19:15 - shao22
02.06 19:00 - pin
02.06 18:50 - pin
02.06 18:46 - pol4y
02.06 18:31 - psixiatyr
02.06 18:20 - kretenka
цитирай
8. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
03.06.2014 13:04
kasnaprolet9999 написа:
По-добре да не възкръсва, че пак ще го предадат, нищо че сега всички го възхваляват. Поздрави!!

У нас е пълно с национални предатели и продажници...
цитирай
9. mt46 - http://glasove.com/svetyt-ot-vchera/37400-ima-li-mqsto-botev-v-nasheto-vreme
04.06.2014 19:03
Този въпрос е актуален за всяко поколение и време. Задал го е и литераторът Петър Зяпков през 1931 г. в статия, публикувана във вестник "Пряпорец", по повод 55 години от смъртта на поета и революционер. Отговор търсим и днес.

"Изглежда, че Христо Ботев е действително умрял.

Такава рядкост е вече да го срещнеш някъде, някога, у някого.

Освен сред младежта, и то от 2 юни на 2 юни, едва ли някога другаде можеш да зърнеш неговия избледнял образ.

Той като че ли е забегнал завинаги от българската земя, която толкова много обичаше.

И защо пък да не забегне? Тъй лесно ли е да му се намери място между нас? Къде да го пуснем да живее? В нашите почти без любов основани домове ли? А той беше писал на жена си, че след отечеството най-много е обичал нея.

Да го пуснем в нашите сухи училища ли? И там Ботев би се почувствал толкова чужд, колкото днешните канцеларско-кариеристични училища са се отчуждили от народния и общочовешки живот. А той обичаше народа и и неговото „училище житейско“, затова даде кръвта си за народната свобода.

Да го поканим на поклонение и живот в църквата ли? Но той искрено се кланяше само на могъществото на разума и свободата, макар и посвоему разбирани, и никога не би се чувствал близък на днешния църковен формализъм и бюрократизъм.

Да го поканим тогава в нашите партийно-политически борби? Но той познаваше и признаваше само една борба – тази за свобода и правда на целия народ. Тогава, който може, нека си представи Ботев нареден под фалшивите знамена на днешните партии. Аз не мога да си го представя. Той не се бореше за власт над народа, не се бореше за лично, за класово, за съсловно властване, забогатяване и влияние. Той не би се борил и днес за такива гнили и опасни идеали. Напротив, с буйността на своя голям характер, Ботев би сринал в прахта днешните дребнави методи на партийно-политически борби.

Да, много трудно днес бихме могли да дадем на Ботев кътче сред нашите „обществени кръгове“, дето той да се чувства като у дома си.

Ботев чезне, Ботев умира. Той е само на устата ни, но твърде малко в душата ни.

Нашето време днес само празнува и декламира за Ботев, но ръководи своя живот по методите на „силните на деня“. За силните на вековете в нашето практично време няма място.

Остава само една надежда – младежта, с нейната по-възприемчива и по-независима душа. Младежта – утрешна България – ще съживи Ботев, когото днес ние почти умъртвихме. Ще го съживи и ще го сложи като фар из жизнения път на интелигенция и народ."

Петър Зяпков, в-к „Пряпорец“, юни 1931 г.
цитирай
10. stela50 - Прекрасен постинг !
04.06.2014 19:14
Достойна почит... с болка и гняв оправдана...
Как бихме ги погледнали в очите...
Поздрави, приятелю !
цитирай
11. donchevav - Много силно въздействащ постинг! ...
05.06.2014 12:17
Много силно въздействащ постинг! Поздравления за стихотворението - кратко, точно, ударно! Хубав ден!
цитирай
12. mt46 - Благодаря за отзива!...
05.06.2014 20:15
donchevav написа:
Много силно въздействащ постинг! Поздравления за стихотворението - кратко, точно, ударно! Хубав ден!

цитирай
13. mt46 - Благодаря, приятелко!...
05.06.2014 20:27
stela50 написа:
Достойна почит... с болка и гняв оправдана...
Как бихме ги погледнали в очите...
Поздрави, приятелю !

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 14354039
Постинги: 2755
Коментари: 38384
Гласове: 126347
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930