Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2014 19:35 - Хамелеони...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4090 Коментари: 12 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Хамелеони - абонати за власт Последна редакция на 17/10/14 16:20       image Ни#KОЙ не иска избори

Осем формации се шмугват в парламента след последния вот. Две ярко националистически – Атака и Партиотичен фронт, една, която мимикрира в каквото дойде – България без цензура, една съвсем новородена – АБВ, една илюзия за синьо – Реформаторския блок и „големите“ - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Aвтор: Миролюба Бенатова

Най-купеният, според наблюдатели вот, роди имитация на разнообразие и вкара отново близо до властта, отдавна копнеещи или забравили за нея. Възкръснаха политически трупове, Традиционни хамелеони отново смениха носията. Заложиха на популизъм и им се получи.

Повечето от изброените имаха две предизборни мантри – вън ДПС от властта и долу Борисов от ръководството на държавата. Посланията бяха ясни. За едните Борисов и неговото правителство са охранили и отгледали модела #КОЙ. За другите Борисов е за затвора и когато и да влезе там, все ще е късно. Епитетите няма да ги споменавам, за да не отнеса някой съдебен иск.

И сега да погледнем от днешна дата.

В парламента е пълно с партии, които чудесно могат да бъдат опозиция на следващата власт. Няма нито една формация, която да управлява. Обикновен факт. Несъвместими програми, правят опит да се вплетат една в друга, с една единствена цел – хамелеоните да се докопат до властта. Борисов вече не е нежелан. Не е и „капут“. Даже съвсем си става за премиер. Всички го казват. А за ДПС – никой не иска ДПС. Но Борисов е диалогичен – нямало да прави коалиция срещу никой партия, защото бил страдал от същото. Изведнъж всички станаха добри, мъдри и сговорчиви.

Несъвместимите се завиват с транспарант „национална отговорност“ и ни плашат с Торбалан под формата на нови избори. Всички, дори и най-непримиримите, редят в един глас апокалиптични заклинания за катастрофа в държавата, ако има нов избор. Ни#KОЙ не иска избори.

Между другото - поредната катастрофа.

Когато миналата година гръмнаха протестите срещу Орешарски, същата мантра закрепи кабинета на #КОЙ. А някои, като днешния премиер Близнашки, искаха незабавна оставка и нови избори. Сега Близнашки пее в хора на националната катастрофа. И се нарежда до онези, които миналата година искаше да сваля с трясък. Без компромис. И без опасност от апокалипсис. Явно властта успива. И води до диалогичност. Другата дума за сговор и задкулисие.

Кой е казал, че Реформаторите трябва да участват в кабинет? Кой е казал, че гласоподавателите им искат дружба с ГЕРБ. Същото се отнася и за искрените почитатели на Патриотичния фронт. Не си спомням в предизборните послания на едните и другите, да фигурираше „национално-отговорното поведение – прегръдка с Борисов“. Ако го бяха казали преди изборите, сега щяха да си седят в къщи. Следователно, вероятно мястото им е там. Защото са излъгали и сега се опитват да ни вменят, че сме глупави и това, което наричаме Гол Цар, всъщност е Голямата политика.

Сега да погледнем ситуацията през обикновени житейски примери.

Много хора крепят неудовлетворяващи семейства, пълни с обиди и скандали, „заради децата“. После децата им казват, че е било по-добре да се разведат. И че е крайно време да си признаят истинската причина за отстояването на статуквото – реалното нежелание за промяна. И страх.

Няма как да направиш нещо смислено с някой, който непрекъснато те нарича с най-нисши имена и ти показва, че не ти вярва, не те харесва и не те обича.

И няма как политиката да е различна от живота. Само че последствията са за повече от един човек.

Ако я нямаше тая наркоманска жажда за власт при всички допълзяли до народното събрание, нещата щяха да много прости.

Като в белота. Всички казват пас, хвърлят картите и ново раздаване. Никой не обещава следващото да донесе „всичко коз“. Раздава се до като дойдат карти.

А сега, ако има ново гласуване, нещата може и да станат по-нормални. Някои няма да влязат в парламента. Други може и да си увеличат процента.

Най-важното – тези избори ще са без пари. Без пари под масата. Партиите тъкмо са се охарчили и сега няма от къде да извадят пачки за корупция на вота.

Това е всъщност така наречената от тях „национална катастрофа“. Да отидат на избори, без плащане.

Това е ужасът на партиите. Както за двойкаджиите да отидат на изпит без „пищов“.

И понеже не могат да кажат – нямаме пари за избори, ни казват – държавата ще фалира при следващи избори.

И някак пропускат да обяснят дали ще е по-малка катастрофа управление на Борисов, Цветанов, Радан, Москов, Кунева, Корман, Валери Симеонов, Каракачанов, Джамбазки, Слави Бинев, прикрит Бареков, мълчаливо съгласен Местан. Добре ли звучи тази „национално отговорна комбинация“ от жадни за кресла, които, разбира се ще похапнат власт единствено и само за наше добро.

Да, бе.

Ще ги питам догодина, когато „изведнъж“ решат, че най - национално отговорно е да има нови избори, заедно с местните. Ще ги питам какво ще се е променило тогава. Защо ще е по-удобно.

И отговорът ще е само един – понапълнихме партийните каси и сме готови за „агитация“.

Коментарът е от фейсбук профила на Миролюба Бенатова.
www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/30502-hameleoni-abonati-za-vlast.html

Следизборно стихо  
Аз мисля, че след тия избори
ще потекат ония извори,
реки от мляко, мед и злато...
И ще живеят по-богато
банкерите, монополистите...
И депутатите, министрите...
Ще заработят по-свободно,
с успех - за блатото народно...

Марин Тачков
11 октомври 2014 г.




Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Да... и аз мисля така...
17.10.2014 20:17
Поздрав за представяните материали
и специално за "Следизборно стихо"- страхотно е !
цитирай
2. mt46 - http://plovdivskinovini.com/index.php/bulgaria/komentari/item/27871-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%B
17.10.2014 20:39
Иван Искров и ДПС екзекутират КТБ зад гърба на парламента. Те хвърлят България в хаос. За това алармират източници, които са се добрали до доклада на квесторите.


Управителят на БНБ Иван Искров е подготвил тайно ликвидирането на Корпоративна търговска банка дни преди да излезе официално докладът на квесторите на 20 октомври 2014 г. Това става ясно от работния вариант на документа, изтекъл от неговия кабинет към кръга "Капитал", пишат до iNews анонимни източници, които разполагат с доклада. Публикуваме пълния текст на писмото и документите, прикачени към него, без редакторска намеса:

"Източници от Националната банка предположиха, че папката е "изтекла случайно" в момент, когато Искров е бил на посещение в Германия, където държа реч на ПР тържество за 135-годишнината на БНБ, подкрепено от Европейската банка. Същите източници твърдят, че преди да отпътува за чужбина, гуверньорът се е срещал няколко пъти с депутата от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов. Именно Чобанов действаше в завиден синхрон с Искров, когато през лятото бе проведена терористична атака срещу КТБ. В наказателната акция се включиха активно още прокуратурата, МВР, ДАНС, следствието и неколцина политици от Движението за права и свободи – Делян Пеевски и Йордан Цонев. Искров щял да свика УС на БНБ още същия ден, щом излезе докладът. Това можело да стане на 20 октомври, но имало вариант членовете да се събират още в събота или неделя. Спешните действия се налагали, за да се изпревари свикването на 43-тото народно събрание. Целта е една-единствена: отнемане лиценза на КТБ и обявяването ѝ в несъстоятелност. Политико-икономическият кръг, който иска унищожаването на банката и срива на финансовата стабилност в България, се изплашил от заявлението на световноизвестната консултантска компания ЕПИК, базирана във Виена, че е готова и разполага с ресурс да оздрави КТБ. Искров и ДПС се надяват УС на Националната банка да подкрепи тяхната идея за отнемане лиценза на КТБ.

Политическа пропаганда и трик се оказаха хвалбите на Лютви Местан, че Пеевски и Цонев са готови с проектозакон за КТБ, който щели да внесат в парламента, когато той заработи. Такъв просто няма да е нужен, тъй като вдъхновителите на атентата срещу КТБ се надяват до няколко дни да са ликвидирали банката и да се заемат с придобиване на някои от активите ѝ.

От екзекуцията на КТБ ще пострадат над 1,5 млн. българи – вложители, клиенти и партньори, чиито фирми и предприятия работят с институцията. Очакват се масови протести и блокади на пътища в цялата страна.

В същото време в анонимно писмо до медиите се предупреждава, че Делян Пеевски е получил разпореждане от Ахмед Доган в най-скоро време да напусне страната в посока Абу Даби. Там младият мултимилионер, който не притежава фирми и бизнес по декларация, вече бил закупил офис и имение, в което да живее.

След изборите и финансирането на покупката на гласове за движението депутатът вече бил неудобен за движението заради обществените реакции. За последно обаче трябвало да организира изпълнението на смъртната присъда на КТБ, заедно с Искров, Чобанов, Цонев и някои лица от магистратурата", завършва съобщението.

Вижте и пълния текст на проектодоклада и документите, който ще бъде използван като база за вземане на фаталното решение, който е прикачен като документ към материала:
- See more at: http://plovdivskinovini.com/index.php/bulgaria/komentari/item/27871-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D1%82%D0%B1-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0#sthash.HweQBl03.dpuf
цитирай
3. freeoldmen - Тезата за изпразнените партийни каси е интересна.
17.10.2014 20:44
Действително, ако има нови и нови бързи избори, дали няма да се поизпари желанието на някои да участват?
Да даваш луди пари само за няколко месеца власт...
цитирай
4. mt46 - Разбира се... Паричният фактор е много важен /може би най-важен за тях/...
17.10.2014 21:01
freeoldmen написа:
Действително, ако има нови и нови бързи избори, дали няма да се поизпари желанието на някои да участват?
Да даваш луди пари само за няколко месеца власт...

цитирай
5. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
17.10.2014 22:25
stela50 написа:
Поздрав за представяните материали
и специално за "Следизборно стихо"- страхотно е !

цитирай
6. mt46 - http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/karibski-poker-na-gurba-na-naroda
18.10.2014 09:46
Преговори за съставяне на правителство ли води партията победителка след вота на народното отвращение, или просто е хвърлила картите на зеленото сукно и се е впуснала в Карибски покер? Подобно усещане се прокрадва в душата на всеки, който следи политическите процеси и взаимоотношения между основните играчи на "масата". А уж се говори за стиковане на политики и за пренареждане на приоритети...?!

След всяка поредна среща между представените политически сили в новото Народно събрание участниците в нея изброяват пред журналистическото войнство до колко допирни точки са стигнали и по колко от тях са се разминали. Впрочем балансът неизменно е отрицателен.

Изходът също е по правилата на Карибския покер, ако някой от играчите се откаже, картите се прибират, а след тях и залогът. Но ако все пак размисли и реши да продължи, той вече е длъжен да удвои първоначалния си залог.

Сигурно засега е, че въртележката продължава да се върти и подобно на Карибите, единственият, който няма да си тръгне с празни джобове, е този, който раздава картите.
Колкото до "негово величество" избирателя, той е поставен в ролята на кибика, нямащ право дори да се обажда. А и безплатно питие не му сервират. И докато залозите се удвояват или учетворяват, за електората се подготвя поредната чаша студена вода.

Никога в новата ни демократична история свикването на парламента не е било протакано цели 22 дни след изборите. Кому е полезно това разтакаване? Защо консултациите не се водят в спешен порядък, а някой някъде опипва почвата, та като дойде ред на истинското връчване на мандатите, играта да започне отново? И така, докато всички се омаломощят заедно с държавата.
Някъде точно тогава може би трябва да очакваме на масата да седне истинският играч, отдавна получил своя "Роял Флаш", при който залозите се изплащат 100 към едно. Той, разбира се, отдавна е договорил лелеяното "съгласие" или, по-точно, на кой колко чипа за осребряване да раздаде. Но за да не бъде съвсем ачик работата, както биха казали в ДПС, играта трябва да се изиграе докрай.
И всичко това във време, когато финансовата стабилност на страната виси на косъм. За актуализацията на бюджета за тази година само се мрънка. Този за следващата дори не е "заченат". Мечтата на всички управници - да прихванат потоците от еврофондовете, е напът да изтече в подвижните пясъци на чиновническото безхаберие и некадърност.
Всъщност бъдещите траншове няма съвсем да ни подминат. И това, което остава за преразпределяне, не е за пренебрегване. - Има няма 10 млрд. евро за периода 2014-2020 година.
Поради това някаква власт със сигурност ще бъде "структурирана". Марионетките също ще бъдат сменени и техният списък със сигурност вече е готов.
Междувременно част от т. нар. нашенски елит тупка топката и по друга причина. Гротескният спектакъл, който от месеци се разиграва, за да бъде ликвидирана четвъртата по големина банка, вече е към финала. "Проектантите" на фалита й само чакат да лапнат голямата хапка.

Партийната лакомия в България няма засищане. И последното, което я интересува, е самата България.
цитирай
7. valeska - Наркоманска жажда за власт. . . П...
18.10.2014 11:44
Наркоманска жажда за власт... Партийната лакомия! Това мнение на Миролюба Бенатова е доста смислено. Следизборният стих е много добър!
цитирай
8. donchevav - Поредната остра и толкова точна, ...
18.10.2014 11:49
Поредната остра и толкова точна, актуална политическа сатира! Удоволствие е да се чете - е, разбира се, не и да се живее ...в блатото! Поздрави, Марине!
цитирай
9. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
18.10.2014 12:26
valeska написа:
Наркоманска жажда за власт... Партийната лакомия! Това мнение на Миролюба Бенатова е доста смислено. Следизборният стих е много добър!

Да, лакомията и жаждата за власт са безгранични /защото са болестни състояния/...
цитирай
10. mt46 - Благодаря, Вени! Радвам се, че ме четеш с удоволствие!...
18.10.2014 12:35
donchevav написа:
Поредната остра и толкова точна, актуална политическа сатира! Удоволствие е да се чете - е, разбира се, не и да се живее ...в блатото! Поздрави, Марине!

цитирай
11. mt46 - http://afera.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%89-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8.html
18.10.2014 18:15
ЛЕКА НОЩ, РОБИ!

"Мислех да не коментирам днес и да си остана с книгата, но все пак реших да ви кажа мислите си от вчерашния ден. Две наричащи себе си патриотични партии легнаха по корем пред един бодигард, за да подпомогнат връщането му на бял кон във властта. Не че не се очакваше, не че не се знаеше. Но като стане, боли. Воеводи. Патриоти. Не зная нямат ли срам да се наричат с тези имена. Какви патриоти и какви воеводи?! Дадоха се без бой на един евроатлантически слуга от СИК, с надеждата да съберат някоя и друга троха от опосканата национална трапеза.

А „реформаторските“ охлюви, дето протриха жълтите павета да протестират и да надуват цяла година вувузели, сега набиват остатъците от кокалите и се тъпчат под масата с подхвърлени залъци. Един мазен подмазвач, допълзял на четири крака до премиерската службица, раздава агенции на любовниците им, купува лимузини S класа, докато другият ухилен предводител на нацията, дето са му се разцентровали тотално жиците на възприятията, се репчи и пъчи на Руската мечка с нелепото самочувствие на хлапак, неосъзнавайки, че може да бъде размазан от същата като муха в стъкло.
Смях. И срам. Много срам. Светът е във война и вече е в хватката на ужасяваща епидемия, през границата ни нахлуват необезпокоявани пришълци от къде ли не, носещи със себе си дявол знае какво, а нашите умници се съвещават с трите лелки и нижат правителство, треперейки да не изпуснат кокала. България е в тотален морален апокалипсис. Почти цялото население е абсолютно зомбирано и невменяемо. И отказва да осъзнае какво се случва. Шепа будни мозъци се гърчат в невъзможността и безсмислието на всичко това. А плужеците, охлювите и мутрите дописват заедно финала на сценария.
Побиват ме тръпки от факта, че живея сред зомбита. Щастливи или нещастни – няма значение. Зомбита. Едните се фръцкат с новите роклички и обувки, разхождайки фризираните си кученца, другите се въргалят в нищета и глад, вперили взор в Нищото, трети са твърде извисени, за да се занимават със земните дела и обитават духовните си фантазии. Но това, което ги обединява, е че нямат никаква идея какво се случва. Мисля, че няма и да имат.
А през това време един друг народ, дето е малко вляво от нас на географската карта, един народ, дето натовските изроди го бомбардираха с уранови бомби, демонстрира отново силата на духа и паметта си. И показа среден пръст на съвременния атлантически Нерон и неговите лакеи в брюкселските катакомби.
ПОКЛОН, БРАТЯ СЪРБИ. И лека нощ, роби."
Христина Христова
цитирай
12. mt46 - http://avtorski.pogled.info/article/58935/Koi-pak-e-1
18.10.2014 18:18
Автор: Велислава Дърева 15.10.2014 | Видяна 4818 пъти
„Кой” пак е № 1

/Поглед.инфо/ Как Бат`Бойко престана да бъде превъплътения Бай Тошо. Молитвата на политическите лилипути. Падишахът и двамата шехзаде. Дръж ми вувузела! Канонизация на задкулисието.

1. „Още една такава победа и ние сме загубени!”, възкликнал мрачно цар Пир след битката при Аскулум (според Плутарх). В 279 г. пр. н. е, Пир, цар на Епир сразил армията на Римската република, предвождана от консула Публий Деций Муз, но изгубил над 3 500 войници.Победата на Пир била толкова саморазгромна, че той, наместо да триумфира, написал до Римския сенат жална молбица за примирие, но сенаторите рекли „Тц!”, никакво примирие, докато не се разкара от територията на Републиката, понеже победеният победител си станувал в Аскулум с намерение да продължи войната. След 4 години, край Беневентум, римляните попилели Пир и най-сетне го пропъдили. След още 3 години Пир тръгнал срещу Спарта, но бил убит в улична схватка в град Аргос (Пелопонес).

2. „Още една такава победа, и ние сме загубени!”, би трябвало да

изплаче мрачно Борисов, ако да беше чел Плутарх. За втори път

Борисов е в ролята на съкрушения победител. Преди 1 година проклинаше прокуратурата, таз орда „гейове, манафи, педераси и пидали”, които най-подло и заговорнически му откраднали триумфа, разкоствайки аферата „Костинброд”. Днес кълне калабалъка малокалибрени партийки, дето се нашмулиха в парламента, и в параноичен пристъп обяви трагедията в Горни Лом за терористичен акт срещу светлата му личност.

Борисов не тържествува, не вика победоносно „Бих ги! Смазах ги! Размазах ги!”, забрани ръкоплясканията, призова лицемерно „Да се смирим” (той и смирение!), отпраши смирено към Клисурския манастир с два джипа телохранители – да го телоохраняват, докато прави 10-километров марш на скок с цел отслабване, и назначи три весталки да водят преговорите за правителство. Ходът с весталките хем му спестява Пировото унижение да си общува с някакви презрени сенатори, хем му дава възможност да се премята и отмята от всяка договорка на всеки три минути, понеже политическият акробатлък му е иманентно присъщ, както би рекъл на официален език Местан.

Мистификаторът вещаеше апокалипсис, ако не получи на тепсия 121 депутати, манипулаторът плаши с избори по Коледа, съблазнителят иска широка подкрепа (хем да управлява, хем да не носи отговорност, та после друг да е виновен), велзевулът ожали лукаво БСП, и най-сетне търговецът Борисов разпъна сергията, обърка (а може би не) Парламента с Шекер маала и взе да подкупва с министерски постове. Който се хване – яка му душа и жална му майка.

Опиянени от своите величави резултати, политическите лилипути най-нагло, по един красив и великолепен начин, му поставят условия (на него!), дават му акъли (на него!), чупят му ръчичките, и изобщо – държат се крайно непочтително. За пред публиката.

Лилипутите са майстори на пърформанса, демонстрират фалшива непорочност и властово целомъдрие, но всъщност са повехнала, гранясала политическа стока, надлежно преопакована и украсена с нови етикети и абревиатури – реформаторски, патриотични, безцензурни, азбукарски (що ли си спомням как Костов вкара своята патерица Сашо Томов в парламента през 1997-а?). Понеже властта… Ах! Властта!... Изкусителката власт!... Как примамливо ухае!... Как ги влече неудържимо!... И, запленени от сирените на властта, като едни набожни гимназистки отправят гореща молитва към Дева Мария: „Майко Божия, ти, която си заченала без да съгрешиш, помогни ни да съгрешим, без да заченем!”…

И летят към могъщите обятия на ГЕРБ, а в изповедалнята ги чака ДПС. И „Кой” ги чака, също така. А те вече не питат истерично кой е „Кой”, те от самото начало си знаят, че ще управляват с този „Кой”, само дето всуе надуваха вувузела…

3. „Още една такава победа” и ДПС ще стане втора политическа сила, и ако стане – „значи българското общество е готово за това”, заключи Местан. ДПС е на 1 мандат разстояние от БСП, настъпва я по чехлите, прибави близо 90 000 гласа и 2 депутати, най-свидният - бат`Сали.

Местан повтори 99 пъти мантрата „евроатлантически ценности”, оповести гордо своята придобивка - брутално напазаруваните цигански гласове, легитимира тази покупка (кеш или чрез ислямизиране) като евроатлантическа ценност, и изобрети понятието „ценностно мнозинство”, от което следва, че има и някакви „антиценностни”, „неценностни” или „малоценностни” малцинства и персонажи, блуждаещи из политическия терен.

Прочее, през 1991 г. Желю Желев каза, че във ВНС нямало „морално мнозинство”, понеже „моралните” се търкаляскаха протестно по жълтите павета. Цели 313 „неморални” подписаха Конституцията, а неподписалите „морални” (вкл. ДПС) се преродиха в днешните безценни евроатлантически съкровища.

В изборната нощ Местан не говореше на българските избиратели. А на някого извън залата и извън България. Рапортуваше. Някому. И най-близката дестинация на неговия рапорт бяха чуждите посланици, по-конкретно – евроатлантическите таквиз. По-малко евро и повече атлантически. Ето как постепенно ще започнем да научаваме какво (а не на какъв език) са си приказвали Местан и Ердоган посред предизборна кампания.

„Касим и Корман допуснаха недопустимото – станаха доверени, обгрижвани и отглеждани лица на Ердоган, Давутоглу и техните неоосмански амбиции и претенции. Нещо, което ДПС не допусна повече от 20 години”. Написах това преди 1 година. Беше време, когато Касим горделиво съобщаваше за поредното си чаепитие край Босфора, позираше разтопен с Ердоган (при специалното съучастие на Борисов, т.е. - на премиерско, т.е. – на държавно равнище), и гледаше отвисоко ДПС, демек – „Аз спечелих сърцето на султана!”.

„Не искам да коментирам поведението на чужди премиери(Ердоган – б.а.)от коректност, въпреки че имам морални основания за това.Искам само да припомня на нашия Герой-спасител(Борисов – б.а.), тъй като не обича да чете и хабер си няма от История, че няма нищо ново под слънцето на Историята. Затова той вероятно не знае, че така влиза в странни отношения, които имат аналогични модели в историята на Балканите…”, каза Доган на 19 януари 2013 г.

Доган, който 20 години държа ДПС на стратегическо разстояние от Турция, който не допусна покровителство, още по-малко - сговор с Анкара, който прекрасно познава уроците на Историята, днес същият Доган мълчи. И ако до вчера Ердоган контролираше една българска партия, днес контролира две. Дал и Местан са като двама шехзаде, които се конкурират за любовта на падишаха. Падишахът олицетворява евроатлантическите интереси. По-малко евро и повече атлантически.

4. „Още една такава победа, и аз съм загубен!”, усеща Борисов, наречен тия дни от австрийски колеги „бруталния Буда”. Голяма беда споходи „бруталния Буда”, зареян в президентски мечти. Неговата беда е голяма и горчива победа за избирателите. Те се еманципираха от хегемона Борисов, не припознаха в него силната ръка, месията, магьосника, въоръжен с дузина вълшебни тояги, сопи, бухалки и други магически инструменти, характерни за ГЕРБ. За Борисов – мъка, за избирателите - победа и тъга едновременно, едно тъжно откритие на нещо очевидно. И това очевидно нещо е драматичното (за мнозина) отсъствие на мечтания спасител и вожд, на когото да възложат всичките си въжделения.

Изобщо, избирателите скроиха подъл номер на политиците, вкараха в парламента всекиго, но не дадоха абсолютно доверие никому, не посочиха своя бащица, избавител и всевластен, безразделен господар, комуто да се кланят, от когото да се страхуват, когото да следват слепешком, на когото да се надяват, ръчица да му целуват, а той да ги ласкае и презира.

Няма месия. Край.

Така Бат`Бойко престана да бъде въплътения Бай Тошо. Така умират приказните самоизмами. Хегемонът Борисов вече (отдавна) не е хегемон. Друг е хегемонът.

5. „Още една такава победа” на умните и красивите (нали протестърите са на власт, рече служебният Близнашки, „тоя-дето-целият-народ-го-иска”), и олигархията ще бъде канонизирана. Още една такава победа на сияйните и великолепните, които днес се правят на „Дръж ми вувузела!”, и никой няма да пита „Кой”, нито как „Кой” стана горд собственик на Полиграфическия комбинат посред скандала с КТБ, нито какво изобщо става със, във, зад, покрай и около КТБ. След 300 дни вувузелене срещу задкулисието, умните и красивите върнаха Борисов на куц кон, легитимираха задкулисното всевластие, а „тоя-дето-целият-народ-го-иска” им разчисти терена, почти го изблиза…

Правителство ще има. Споко! То ще бъде проекция на служебното, Борисов ще е премиер на една тумба абревиатури (а иде зима, коварен сезон); ДПС ще го крепи, докато го изтощи и изцеди до последната възможна капка; ще разчита не на едно, а на пет златни пръстчета, цяла златна ръчичка; най-евроатлантически ще съсипе Южен поток, ядрената енергетика и всичко, каквото му разпоредят; ще ни освобождава от „руско робство” за велика евроатлантическа радост, и т.н., и прочее прелести.

И така – 100-200 дни. Максимум – 300.

Правителство ще има. Никой не иска избори по Коледа. Освен Борисов в своята болезнена амбиция да властва, без да носи отговорност.

Никой не иска бързи избори. Нито политическите лилипути, които след толкова мъки и страдания най-сетне извадиха от гардероба със скелетите елегантните си костюмчета, изтупаха се и стъпиха отново на дебелия парламентарен килим. Нито БСП, която е в пълен ступор след разгрома и сред собствените си руини.

Още един такъв разгром, и БСП ще се превърне в „Една малка, сладка, зализанка, паркетна партийка, която всеки път трепери дали ще мине бариерата на парламентарните избори; едно мило, обичливо, безпаметно електорално джудженце; едно червеничко захарно петленце; едно крехко, бутиково бижунце върху ревера на политическата привидност. Натам сме я подкарали.”. Написах това след евроизборите. Ама кой да чуе!

Правителство ще има. Нашите скъпи евроатлантически партньори „не искат да си имат повече проблеми с България” (това е цитат), искат тук да е тихо, мирно и заупокойно. Искат просто да забравят за нашето съществуване. Но най-вече искат коалиция ГЕРБ-БСП, пращат до „Позитано” пощенски гълъби с указания, говорят благо за общо благо и спасение на държавата. Внезапно спасителят на държавата се оказа БСП, туй чудовище. Чудовище до вчера. Напомням – склоняването към самоубийство е престъпление според НК, чл. 127. Когато всички партии са в управлението, целият народ е в опозиция. Ако в парламента няма опозиция, няма демокрация, нито парламентаризъм.

Това е задачата на БСП. Да бъде опозиция на едно бъдещо дясно правителство с реформаторски гримаси, националистически тикове, абевейски намигания, и с ДПС за гарант.

Прочети цялата статия тук: „Кой” пак е № 1 - Велислава Дърева - Поглед Инфо
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156233
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031