Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2014 11:41 - Новодрешковци
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6341 Коментари: 19 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
НОВИТЕ ДРЕХИ НА ЦАРЯ
Х. К. Андерсен

Преди години живееше един цар, който обичаше толкова много да се облича в нови дрехи, че харчеше за това всичките си пари. Той не се грижеше за войниците си, дори рядко посещаваше театъра и обичаше само да се разхожда из града, за да показва новите си дрехи. За всеки час от деня той имаше особено облекло и както за другите господари казваха: „Те са в съвета“, тъй за него говореха винаги: „Сега царят се гизди в стаята си“.

В царската столица кипеше шумен, весел живот; всеки ден там пристигаха много чужденци. Веднъж между другите пришълци се явиха двама измамници; те се препоръчаха за тъкачи и разгласиха, че умеят да тъкат такива прекрасни платове, каквито човек не може никъде да намери, и че дрехите, съшити от тия платове, са не само необикновено хубави по цвят и по кройка, но се отличават още и с едно чудно свойство: те са невидими за ония хора, които не са достойни за заеманата от тях длъжност или пък са съвсем глупави.

„Ето ти дрехи за мен — помисли си царят. — Щом ги облека, ще мога веднага да познавам кой в моето царство е достоен да заема тая или оная длъжност; ще мога също тъй да различавам умните от глупавите. Да, аз без друго трябва да си заръчам дрехи от такъв плат.“

И той веднага даде на двамата измамници много пари, за да могат те да се заловят незабавно за работа.

Лъжливите тъкачи поставиха два стана и се престориха, че работят; ала всъщност становете им бяха празни. Те поискаха веднага най-хубава коприна и златна прежда, ала всичко туй скриха в торбите си и седяха до късна нощ пред празните станове.

„Искам да зная как върви работата“ — помисли си царят, но се смути силно от мисълта, че глупецът или негодният за длъжността си човек не ще може да види чудния плат. За себе си, разбира се, той не се страхуваше, но все пак си мислеше, че ще е по-добре да изпрати най-напред друг някой. Всички в града знаеха вече какво чудно свойство притежаваше новият плат и всеки гореше от нетърпение да узнае дали неговият съсед е глупав или некадърен.

„Ще изпратя при тъкачите моя стар честен министър — помисли си царят. — Той най-добре от всички ще види какъв е тоя плат, защото той е умен и изпълнява прекрасно длъжността си.“

И старият честен министър отиде в стаята, където двамата измамници работеха на празните станове.

— Господи, помилуй! — извика той на себе си, като разтвори широко очи. — Та аз не виждам нищо! — Ала не посмя да каже това високо.

Двамата измамници го помолиха любезно да се приближи и го попитаха харесват ли му боите и шарките. В същото време те сочеха празния стан, а бедният старец продължаваше да пули очи и все пак не виждаше нищо, защото нямаше нищо за гледане.

„Господи, боже мой — мислеше той, — нима аз съм глупав? Никога не съм допущал това и никой не бива да го знае. Или може би съм негоден за длъжността си? Не, никому не трябва да разказвам какво съм видял.“

— Е, какво е вашето мнение? — попита един от тъкачите.

— О, прекрасно, чудесно! — извика старият министър, като гледаше през очилата си. — Какви бои, какви шарки! Аз ще кажа на царя, че вашият плат много ми харесва.

— Много ни е приятно да слушаме това — казаха тъкачите и започнаха да именуват цветовете и да обясняват шарките, а министърът слушаше внимателно и като се върна при царя, повтори му всичко с най-големи подробности.

Тогава измамниците поискаха още пари, коприна и златна прежда, за да продължат работата. Всичко туй те скриха пак в торбите си и продължаваха да седят пред празните станове.

Скоро царят изпрати пак един от най-честните си съветници, за да разбере как отива работата и скоро ли ще бъде готов платът. Ала с него се случи същото, каквото се случи с първия пратеник: той гледаше становете, но тъй като там нямаше нищо, не можа нищо да види.

— Какъв чудесен плат, нали? — попитаха измамниците и започнаха да показват и да обясняват великолепните шарки, които съвсем не съществуваха.

„Невъзможно е да съм глупав! — помисли си съветникът. — Тогава може би съм недостоен за длъжността, която заемам? Смешно наистина! Ала все пак не трябва да казвам туй на другите.“

И той започна да хвали плата, който не виждаше, и да се възхищава от прекрасните бои и великолепните шарки.

— Да, това е истинско чудо! — съобщи той на царя. Всички в града говореха само за това — за чудния плат.

Най-сетне и сам царят пожела да види плата, докато е още на стана. С цяла тълпа избрани царедворци, между които бяха и двамата министри, той отиде при изкусните измамници, които започнаха да тъкат още по-усърдно на празните станове.

— Как, не е ли прекрасно това? — попитаха двамата царедворци, които бяха идвали вече. — Погледнете само, ваше величество, какви шарки! — и те сочеха празните станове, като мислеха, че другите наистина виждат плата.

„Какво е това? — помисли си царят. — Та аз нищо не виждам. Това е ужасно! Нима съм глупав? Или пък не ме бива за цар? Но туй е още по-ужасно!“

— О, да, платът наистина е чудесен! — извика високо той. — Аз напълно одобрявам вашата работа.

И царят кимна с доволен израз на лицето си и започна да разглежда празните станове, защото не искаше да покаже, че нищо не вижда. Всички царедворци също гледаха и не виждаха нищо, както царят. Но всички повтаряха след него: „Платът наистина е чудесен!“ И започнаха да го съветват да си направи дрехи от новия, великолепен плат за предстоящото голямо тържество. „Великолепно, прекрасно, чудесно!“ — носеше се от уста на уста. Всички изказаха високо своя възторг, а царят провъзгласи измамниците за придворни тъкачи.

Цялата нощ преди тържеството двамата измамници не мигнаха. Те запалиха повече от една дузина свещи и всички в града помислиха, че те бързат да свършат царските дрехи за определения срок. Измамниците се преструваха, че свалят плата от становете, сетне крояха с големи ножици из въздуха, шиеха с игли без конци и най-после казаха:

— Дрехите са готови!

Царят, придружен от царедворците, отиде да види чудните дрехи. Измамниците дигнаха ръце, като че държаха нещо, и казаха:

— Ето панталоните, ето дрехата, ето и мантията! Това облекло е леко като паяжина. Човек не го усеща на тялото си, ала в туй се крие всичката му хубост!

— Да! — извикаха всички царедворци, без да виждат нещо.

— Не желае ли ваше величество да се съблече сега — рекоха измамниците. — Тъй ние ще ви премерим дрехите пред това голямо огледало.

Царят се съблече, а измамниците се престориха, че му обличат поотделно всяка една от дрехите. И царят се въртеше на всички страни пред огледалото.

— Ах, как ви прилича, ваше величество! Колко хубаво ви стоят тия дрехи! — викаха всички. — Какви бои, какви шарки! Великолепни дрехи!

— Балдахинът, под който негово величество ще върви на тържеството, чака вече при вратата! — съобщи главният разпоредител.

— Аз съм готов! — каза царят. — Добре ми стоят, нали? — И той се обърна още веднъж пред огледалото, за да покаже на всички колко внимателно разглежда новите си дрехи.

Прислужниците, които трябваше да носят краищата на царската мания, се престориха, че дигат нещо от пода, сетне тръгнаха важно след царя с протегнати напред ръце. Те не смееха и да помислят, че не носят нищо.

Царят вървеше под великолепния си балдахин, а по улиците и прозорците на къщите се трупаха хора и викаха:

— Ах, колко хубави са новите дрехи на царя! Каква чудесна мантия! Как хубаво му стои!

Никой не искаше да каже, че не вижда нищо, защото никой не искаше да мине за глупец или за некадърник. Нито едно царско облекло не бе извиквало досега толкова голям възторг.

— Гледайте, гледайте, царят е съвсем гол! — извика изведнъж едно дете.

— Господи, чувате ли какво казва невинното дете! — рече баща му и всички започнаха да предават думите на детето.

— Да, да, царят е съвсем гол! — извика най-сетне целият народ.

Царят беше поразен. Нему също се струваше, че народът е прав, ала си мислеше: „Все пак шествието трябва да се изкара докрай!“.

И прислужниците продължаваха да вървят все тъй тържествено след него и да носят краищата на въображаемата мантия.

Край
chitanka.info/text/4808-novite-drehi-na-tsarja

ПП: Споделям тази приказка, защото ми се струва, че е доста актуална, свързана с нашата измамна действителност...

Стихо за асланите   Дойдоха те като аслани,
готови за победен бой...
Но скриха се като посрани.
Сега дори не питат: "Кой?"...

Награди от властта получиха...
Мълчат си, с кокала в уста.
Квичат като доволни кучета,
намерили си господар...

А плутократите охолни
народа грабят всеки ден...
А царят гол е с дрехи нови.
И радва се като кретен...

Марин Тачков
23 октомври 2014 г.

Гласувай:
38


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Страхотно. . . Но мълчанието на а...
26.10.2014 12:19
Страхотно...
Но мълчанието на агнетата продължава..
цитирай
2. emi1ts - Много актуална!
26.10.2014 13:15
Все едно ,че за нас е писана!
Поздравления за идеята!
Приятен ден!
цитирай
3. donchevav - Любима приказка! Наистина акту...
26.10.2014 13:32
Любима приказка! Наистина актуална... И срам не срам, продължават те да си ходят голи пред народа, не се срамуват, даже триумфират: „Все пак шествието трябва да се изкара докрай!“. Но дали всички прогледнахме?
А стиховете, както винаги, са десетка в целта! Поздрави!
цитирай
4. gosho568 - Доста актуален разказ и доста добре ...
26.10.2014 15:45
Доста актуален разказ и доста добре описва нашите бабаити, облечени в Армани..! Поздрави!
цитирай
5. tryn - Твоето остро перо, Марин,
26.10.2014 19:04
не може да мълчи...
А с приказката на Андерсен правиш поразителна илюстрация на днешната политическа действителност в страната ни.
Продължавай....
цитирай
6. mt46 - Мда, продължава... Робска психика...
26.10.2014 19:38
mileidi46 написа:
Страхотно...
Но мълчанието на агнетата продължава..

цитирай
7. mt46 - Благодаря ти!...
26.10.2014 19:41
emi1ts написа:
Все едно ,че за нас е писана!
Поздравления за идеята!
Приятен ден!

Блажени са народите, които са видели голотата на царете си!...
Приятна вечер!...
цитирай
8. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
26.10.2014 19:47
donchevav написа:
Любима приказка! Наистина актуална... И срам не срам, продължават те да си ходят голи пред народа, не се срамуват, даже триумфират: „Все пак шествието трябва да се изкара докрай!“. Но дали всички прогледнахме?
А стиховете, както винаги, са десетка в целта! Поздрави!

След като написах стихото, реших да си припомня приказката... В това, което цитираш, има чудесна ирония...
За съжаление, малцина са прогледнали... Все още има доста заблудени хора, поддържащи партокрацията, плутокрацията, олигархията...
цитирай
9. mt46 - Да... Актуалността на приказката е поразяваща...
26.10.2014 19:51
gosho568 написа:
Доста актуален разказ и доста добре описва нашите бабаити, облечени в Армани..! Поздрави!

Много са измамниците и голите управници... И не само у нас...
цитирай
10. mt46 - Благодаря ти за отзива, Елица!...
26.10.2014 20:18
tryn написа:
не може да мълчи...
А с приказката на Андерсен правиш поразителна илюстрация на днешната политическа действителност в страната ни.
Продължавай....

цитирай
11. pando - Сбъркали сте заглавието
27.10.2014 09:52
По-точно ще бъде "НОВОАНДРЕШКОВЦИ".
цитирай
12. mt46 - Няма грешка... "Новодрешковци" е обобщаващо, а не конкретно...
27.10.2014 12:00
pando написа:
По-точно ще бъде "НОВОАНДРЕШКОВЦИ".

цитирай
13. mt46 - http://avtorski.pogled.info/article/59232/Tozi-e-vazmutitelen-Boi-po-Orban
27.10.2014 18:40
"Съединените щати най-после започнаха открита война с унгарския премиер Виктор Орбан. Отдавна Вашингтон отправяше предупреждения към действията и политиките на Орбан, но този път непокорният унгарски премиер преля чашата на търпението. Той обвинява чуждестранните енергийни доставчици, че „отнасят милиарди форинти у дома печалби”, посредством организирани действия срещу унгарските семейства. Тоест, че печелят от високите сметки за ток, които унгарското население плаща.

Разбира се, това е самата истина. Но някакси не е прието да се мисли, а камо ли да се казва на глас. В настоящия момент унгарското правителство преговаря за национализация на ЕРП-тата, което взриви отлаганото досега решение на западно-либералната щатска машина за разправа с Орбан. Вече няма да има никаква прошка.

Това не е първият път, в който Орбан предприема скандални решения, които са в разрез с доктрината на наднационалния капитал. Наднационалният корпоративен капитал е приел за свое оръжие говоренето за „демократичните ценности” като един пропаганден словесен камуфлаж, но всъщност зад тази словесна маска стоят съвсем ясни финансови интереси. Може да се каже, че доктрината на либералната демокрация е едно фалшиво покритие за действия, които нямат нищо общо със симпатичните думи за „демократични ценности”, които всеки нормално интелигентен човек по подразбиране споделя. И тъкмо тук е голямата уловка. Разминаването между харизматичната доктрина за демокрация като словесно обаяние и истинската същност на нещата, е най-голямата лъжа на нашето време, на съвременността.

Това не е първото ужасно прегрешение на Орбан. Той иска да ограничи чуждестранната собственост в унгарските банки на не повече от 50%. Освен това предприема кризисни ходове за национализация в някои икономически сектори. Но да мислиш за икономическия просперитет на страната си е абсолютно недопустимо, според доктринерите на „демократичните ценности”, и моментално започнаха атаките. Вашингтон въведе забрана за влизането в САЩ на няколко унгарски граждани, свързани с правителството. По-рано този месец американската рейтингова агенция Standard & Poor,s намали прогнозния си рейтинг за Унгария на „негативен” заради водената от правителството политика.През септември Бил Клинтън, този класик на интимния морал, обвини Орбан, че искал вечно да бъде на власт и да се обогатява. Барак Обама започна да говори, че гражданското общество в Унгария има проблеми. Виктория Нюланд, тази сленг любителка на ЕС, също се включи в битката срещу Орбан като го обвини в няколко смъртни гряха: че разпалва национализъм, че ограничава свободата на пресата, че демонизира гражданското общество и че, забележте, е сключил няколко мръсни сделки в енергетиката. Последното яростно обвинение е свързано с договора между Унгария и Русия за строежа на два нови атомни енергоблока в ядрената централа „Пакш”. Тези блокове ще се строят със заем, предоставен от Русия, на стойност 10 милиарда евро.

Крайно време е Орбан да бъде свален от власт. Между другото, само да вмъкна, че унгарският парламент гласува този кредит 10 милиарда евро от Русия със 110 депутата „за”, 29 „против” и 19 „въздържали се”. Самият Виктор Орбан обяснява този кредит с това, че условията по кредита са по-изгодни от тези на банките и дават възможност на унгарската държава да спести около 2,7 милиарда евро за целия погасителен срок от 32 години. Уточнявам, че АЕЦ „Пакш” е единствената атомна станция на Унгария, точно както е АЕЦ „Козлодуй” за България. „Пакш” е разположена на 100 километра от Будапеща, и в момента работят 4 енергоблока от типа ВВЕР - 440, първият от които е пуснат в експлоатация през 1982 г.

Но да се върнем на проблема „Орбан”. Сами разбирате, че след подобни действия на Орбан конфликтът на САЩ с унгарския премиер е задължителен. Да не говорим, че Орбан дава и други странни знаци. Например, през 2013 г. той погаси бързо кредита на Унгария от 20 милиарда евро към МВФ и дори настоя за закриване представителството на фонда в страната. Орбан национализира пенсионната система и засили контрола върху Централната банка. Колкото до обвиненията срещу Орбан, че потъпква гражданското общество, става дума за това, че унгарският премиер вдигна мерника на НПО-тата и започна да ограничава тяхното влияние. Например, започна финансови проверки на някои фондове със западно финансиране, които поддържат опозицията. Разбира се, това предизвика бурното недоволство на САЩ, които използват неправителствените организации за разпалване на протестни движения и цветни революции.

През юли 2014 г. Виктор Орбан заяви, че баланса на силите в света се е променил. И че САЩ използват падането на комунизма и митовете около него, за да поддържат сложни отношения между Русия и страните от Източна Европа. Поради изложените факти и причини, всички ние много скоро ще станем свидетели на поредния майдан, този път в Унгария. Подкрепата за Орбан е голяма и западните доктринери доста ще трябва да се потрудят, но за тях няма невъзможни неща. Ако трябва, ще паднат гръмотевици, ако трябва снегорин ще мине. Времето става лошо за Орбан."

БНР, Деконструкция

Прочети цялата статия тук: Този е възмутителен. Бой по Орбан! - Калина Андролова - Поглед Инфо
цитирай
14. mt46 - Ц. седна на М.
27.10.2014 21:51
Цецка седна на Миковия...
Думата "коалиция" вече не е мръсна дума...
цитирай
15. mt46 - http://news.bgnes.com/view/1195067#.VE6l9LvoQNE.facebook
27.10.2014 22:54
Велизар Енчев: Цачева няма моралното право, ГЕРБ е бедствие
[ Велизар Енчев: Цачева няма моралното право, ГЕРБ е бедствие] 01:10

BGNES TV

[Увеличи шрифта] [Намали шрифта]

Да, гласувах днес срещу избора на Цецка Цачева от ПГ на ГЕРБ за председател на НС и основанията ми са две - първото е професионално, второто - морално.

Това заяви народният представител от ПГ на Патриотичния фронт, известният журналист Велизар Енчев пред БГНЕС. Той и още 11 депутати гласуваха "против" в пленарна зала срещу предложението тя да оглави парламента, а един от РБ се въздържа.

Енчев обясни: преди 4 г. тя си позволи в нарушение на Закона за референдумите и на Правилника на НС да откаже внасянето в пленарна зала за обсъждане на подписката на ВМРО и на ТВ СКАТ по повод евентуално членство в ЕС на Турция. Цачева отказа да внесе подписката на около 400 000 български граждани, което бе нейно задължение по закон. Това бе недопустим акт, който ние обжалвахме, но остана като глас в пустиня, поясни Енчев. Този казус определя професионалната причина да не дам гласа си днес за Цачева. А що се отнася до моралния принцип, той като че ли е забравен. В много мои предавания преди 4 г. непрекъснато припомнях как тя в качеството си на юрисконсулт на плевенската община си е позволявала да защитава интересите на лица, като адвокат, които съдят общината. Такъв човек няма морал и няма право да бъде председател на българския парламент, смята Велизар Енчев.

Заедно с това г-жа Цачева е представител на една партия, която по време на своето над тригодишно управление доведе до истинско бедствие българските пенсионери, припомни депутатът. Техните пенсии не бяха индексирани в нито един момент. И да не забравяме - 7 души се самозапалиха при управлението на Бойко Борисов. Да не забравяме генезиса , произхода на лидера на ГЕРБ, да не забравяме шифрограмите на американския посланик у нас Джон Байърли кой е, всъщност, Бойко Борисов, какви парични потоци са минавали през неговите фирми, в какво е уличен, каза той. Нека не забравяме, че неговото управление беше полицейщина в действие и то не бива да се повтаря, смята Енчев. А г-жа Цачева беше човекът, който като парламентарен ръководител легитимираше това управление, добави той.

Моите колеги от ПГ на Патриотичния фронт бяха уведомени снощи за това мое решение за гласуване, а то е известно много отдавна като становище, посочи Велизар Енчев. Аз ще гласувам и против избор на Бойко Борисов за министър-председател, ако бъде предложен за този пост. Смятам, че той няма необходимите професионални и морални качества да бъде премиер. Сега той обещава да направи големи реформи в енергетиката, но точно в последните месеци на неговото управление бяха продадени държавните дялове в трите ЕРП-та - 35% държавна собственост им бяха подарени, припомни Енчев. Та, той ли ще направи реформа в енергетиката? Той ли, който си позволи да даде лицензии на ВЕИ-та по време на управлението си, изпреварвайки изискванията за включване на тези мощности в експлоатация и това, разбира се, бе в полза на енергийни олигарси като Валентин Златев, Цветелина Бориславова и други знайни и незнайни герои на криминалния преход, които докараха нещата дотам, че да сме най-бедната и най-болната държава в ЕС. Аз бих добавил - и най-унизената държава.

Що се отнася до оставането ми в ПГ при тази ситуация, то изобщо не се поставя под съмнение и съм убеден, че ще продължа да бъде пълноценен депутат от Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО. Не мога да кажа, че съм си извоювал независимост в рамките на ПГ, но се позовавам на чл. 67 от Конституцията на България, където се казва ,че народният представител гласува съгласно Конституцията, законите и своята съвест и убеждения, заключи депутатът Велизар Енчев. /БГНЕС
цитирай
16. emi1ts - Достойно поведение
28.10.2014 08:43
на достоен човек!Адмирации!
Благодаря за информацията!
Лек ден!
цитирай
17. pantaleev - Марине
28.10.2014 09:53
Аз по скоро бих казал Новоандрешковци!!! :)
цитирай
18. vilish - Поздрави, Марине!
28.10.2014 11:07
Както винаги, актуално и точно!

Хубав ден!
цитирай
19. mt46 - Благодаря ви! ...
28.10.2014 12:30
Сетих се за приказката за лъжливото овчарче...

"Един социолог взе, че определи страха и паниката, обзели БМБ, като духовно израстване.
Най-напред ме разсмя, а после ме замисли тоя социолог.
Злото също има дух. И като израства духовно, не се превръща в добро." /Любо Кольовски/

Лек ден!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15885157
Постинги: 3188
Коментари: 41956
Гласове: 137191
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31