Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2015 23:48 - Как САЩ охраняват границата си с Мексико
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4709 Коментари: 13 Гласове:
27

Последна промяна: 17.10.2015 23:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
САЩ охраняват с жива сила, скенери, радари и роботи границата си с Мексико   Tweet image сваляне image image

Във връзка с инцидента на българо-турската граница при Средец, където бе убит един афганистански нелегален мигрант, редица организации, предимно правозащитни, оспорват правото на България да използва сила при охраната на националната си граница. Но това право е залегнало в конституцията и законите на редица държави, като на определени места по света дори се прилага изключително строго, например САЩ охраняват границата си с Мексико с помощта на гранични патрули, Националната гвардия, роботи и други усъвършенствани технически средства. Наскоро и парламентът в Унгария разреши на армията да използва сила срещу нелегалните мигранти при определени случаи.

Държави като САЩ охраняват с цялата сериозност на правоохранителните си органи границите си със съседни държави, особено с Мексико, откъдето опитват да влязат хиляди нелегални мигранти. Още по времето на президента Джордж Буш-младши бяха изпратени 6000 войници от Националната гвардия в помощ на патрулите по границата с Мексико. Границата е дълга 3200 километра и една трета от нея е преградена с метална стена. Заграждението е струвало на американските данъкоплатци 2.5 млрд. долара. Наскоро започна изграждането на втора линия, снабдена със сензори, камери, радари, наблюдателни кули, дори роботи и дрони.
Десетки хиляди полицаи охраняват границата, за да предотвратяват нелегалната имиграция. Но мигрантите от Мексико, Гватемала или Хондурас пристигат въпреки стената, рискувайки живота си.
Граничните заграждения ги тласкат все по-навътре в пустинята. Около 400 мигранти загиват всяка година при опитите си да се доберат до САЩ. Те са жертва на стрелба от американските гранични патрули, които не се церемонят при охраната на браздата. Като цяло над две трети от американските граждани одобряват засилените мерки по границата с Мексико.
Разбира се, има и пропуски в системата за охрана, но те са изолирани случаи.
Наскоро и Унгария разреши на армията да използва сила за възпирането на нелегалните мигранти на границите със Сърбия и Хърватия. На военните е разрешено да използват "несмъртоносна сила" като гумени куршуми, сълзотворен газ, шокови гранати и пушки за изстрелване на мрежи, но само при възникване на крайна нужда.
Тези два примера категорично показват, че при защитата на границите си, държавите не се колебаят да използват сила, което само потвърждава правото и на българската гранична полиция да използва оръжие като при случая край Средец с нахлуването на нелегалните мигранти от Афганистан.
tvevropa.com/bg/news/world/view/111535


Ох-рана Ако знаете, по дяволите,
ще ми кажете ли? -
Кой народа защитава
от охранените,
от продажниците,
от бандитите,
от паразитите,
от политиците,
от беззаконията,
от агонията

на държавата?...

Защо ни охраняват,
ох-раняват?...
Ох, раняват!...

Марин Тачков
17 октомври 2015 г.  




Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://hashtag-bg.com/articles/24604/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D1%83%D1%82%D0%B5%
17.10.2015 23:52
Борислав Цеков: Възмутен съм от антибългарската позиция на Хелзинкския комитет
Публикувана: 16 Октомври 2015 22:40

Борислав ЦековСнимка: ИМП

Публикуваме коментар на Борислав Цеков от Института за модерна политика от неговата страница във Фейсбук относно становището на Българския хелзинкски комитет за инцидента с убития мигрант и българската гранична полиция:

За пореден път съм възмутен от антибългарската позиция на Българския хелзинкски комитет! Това е истинска профанизация и дискредитация на правозащитната дейност.

Кога и с какъв професионален капацитет и компетентност БХК успя да извърши задълбочена и всестранна проверка на инцидента с простреляния мигрант и българската гранична полиция?! Кога точно? Въз основа на какви точно доказателства в "становището" на БХК се дават квалификации от последна инстанция, които открито набеждават полицая, произвел изстрела? Кога установиха по безспорен начин, че било извършено "престъпление от омраза"?! Някой от БХК бил ли е на местопроизшествието, разговарял ли е с очевидци, с полицейски служители и пр.?

Всъщност за пореден път сме свидетели на антибългарската същност на тази тлъста грантова организация. В продължение на 10 години - 1992-2002 - тъкмо тя беше един от основните агресори срещу българското православие, подкрепяйки разкола и погазването на БПЦ, извършено от СДС (днешният Реф.блок) - гавра с църквата, каквато и турските поробители не са си позволявали. Продължиха с агресията срещу православието и всички застъпници на вярата и след като през 2001 г. внесох Закона за вероизповеданията, който прекрати разкола и възстанови достойнството на БПЦ. Същите майкопродавци години наред защитаваха налудничавата спекулация, че в България имало, видите ли, "македонско малцинство" и бяха адвокати и пропагандатори на сепаратистите от ОМО "Илинден"...

Зад тази "правозащитна" организация стоят същите сили и интереси - Сорос и соросоидите, "Америка за България" и тути кванти. Отново призовавам за приемане на закон, аналогичен на действащия в САЩ Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Този закон трябва да постановява, че всички НПО и медии, които получават пряко или косвено финансиране от чужди правителства следва да се вписват в специален публичен регистър, а при всички свои публични изяви, а за медиите в редакционните карета, да се изписва - "агент на чуждестранни интереси". Щом в САЩ може и е демократично да има такъв закон, не виждам причина в България да сме по-глупави и по-недалновидни!
цитирай
2. kvg55 - В днешния свят бедните и слабите, ...
18.10.2015 00:39
В днешния свят бедните и слабите,
каквото и да направят, все е криво.
Ако не бяха стреляли, пак щеше да е лошо,
пропуснали терористи.
цитирай
3. kvg55 - Относно думата мигрант прочете...
18.10.2015 01:05
Относно думата мигрант прочетете
постинга на "born" Прозрение!
цитирай
4. tryn - Прочетох с интерес
18.10.2015 08:03
и подкрепям изразената позиция.
Поздравления за активната реакция, Марин!
цитирай
5. mt46 - Благодаря, Елица!...
18.10.2015 22:22
tryn написа:
и подкрепям изразената позиция.
Поздравления за активната реакция, Марин!

цитирай
6. mt46 - Мда...
18.10.2015 22:30
kvg55 написа:
В днешния свят бедните и слабите,
каквото и да направят, все е криво.
Ако не бяха стреляли, пак щеше да е лошо,
пропуснали терористи.

/По Оруел/
В ЕС всички са равноправни, но някои са по-равни и по-прави от другите...
Марин Тачков
цитирай
7. mt46 - Прочетох. Но не съм съгласен...
18.10.2015 22:38
kvg55 написа:
Относно думата мигрант прочетете
постинга на "born" Прозрение!

"Мигрант" е по-обща дума от "емигрант" и "имигрант" и си има точно определено значение - "Лице, което се преселва от една държава в друга; заселник, преселник."
цитирай
8. mt46 - http://www.budnaera.com/201504f/1509280375.html
18.10.2015 23:11
Бежанци или обикновени престъпници
2
Бежанци

Владислав Дацов

/Поглед.инфо/ Покрай граничния инцидент, при който служителят на „Гранична полиция” Вълкан Хамбарлиев простреля нелегален имигрант (произвеждайки предупредителен изстрел), който по-късно почина, бяха повдигнати немалко въпроси относно държавната ни граница, така наречените „бежанци” и отговорността на граничния полицай. Абстрахирайки се от емоциите, които в една или друга степен влияят на нашите преценки за справедливо и несправедливо, ще се постарая да направя обективен анализ, почиващ на действащата нормативна уредба в Република България.

Съгласно чл. 279 НК, ал. 1: „Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.”

Следователно, от тази разпоредба на Наказателния кодекс може да се направи недвусмисленият извод, че всяко лице, което осъществи преминаване на държавната ни граница не по установения ред, извършва престъпление. При всяко положение това лице, ако не желае да извърши престъпление, трябва да получи разрешение от компетентните държавни органи – в първата хипотеза то следва да е предварително, а във втората (когато такова не е било дадено) преминаването на границата се осъществява през определените за това места, където също може и следва да получи разрешение преминаващият. С други думи, всяко лице, което пресече държавната ни граница без предварително разрешение или без получаването на такова при самото ѝ пресичане, осъществява състава на престъплението по чл. 279, ал.1 НК. Чл. 279, ал. 5 НК съдържа изключение от правилото, т.е. хипотезата, при която едно иначе съставомерно поведение, няма да бъде наказуемо:

„Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията.”

Разбира се, анализът няма как да спре дотук, тъй като разпоредбата на чл. 279, ал. 5 НК съдържа препращане към Конституцията на Република България (КРБ). Т.е. за да разберем дали така наречените „бежанци” са осъществили състав на престъпление, за което подлежат на наказателно преследване и следва да бъдат наказани, тъй като са извършили престъпление, то следва да се обърнем към КРБ. Релевантният текст в случая е чл. 27 КРБ, който гласи:

„Чл. 27. (1) Чужденците, които пребивават в страната на законно основание, не могат да бъдат изгонвани от нея или предавани на друга държава против тяхната воля, освен при условията и по реда, определени със закон. (2) Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи. (3) Условията и редът за даване на убежище се уреждат със закон.”

Разпоредбата на ал. 3 е от най-голямо значение за установяването на обстоятелството дали поведението на така наречените „бежанци” е престъпление или не. Защо? Защото именно предвиденият в нея закон отговаря на въпросите, които поставят алинеи 1 и 2 на същия член, а именно дали това са чужденци, които пребивават в страната на законно основание или не, както и дали следва да им бъде предоставено убежище. Но кой е този закон, към който препраща ал. 3? Това е Законът за убежището и бежанците (ЗУБ), а чл. 4, ал. 5 от него гласи следното:

„Чужденец, влязъл не по законоустановения ред в Република България, за да поиска закрила, пристигайки направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му, е длъжен да се представи незабавно на компетентните органи и да посочи уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване на територията на страната.”

От фактите по случая с граничния полицай Вълкан Хамбарлиев знаем следното: група от чужденци (афганистанци, около 50 души), преминават границата не по законоустановения ред, т.е. без предварително разрешение на компетентен държавен орган и не през предвидените за това места за пресичане на държавната граница; може би пристигат от територия, където е застрашен животът им, а може и не – това не е факт, а по отношение на този въпрос може само да се спекулира, но нека приемем, че са такива; не са се представили незабавно на компетентните органи и не са посочили уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване на територията на страната. Именно поради последното (непредставяне пред органите и непосочване на уважителни причини), хипотезата на чл. 4, ал. 5 ЗУБ е неприложима спрямо така наречените чужденци. Нещо повече, групата от над 50 афганистанци е „налитала на бой”, т.е. отявлено е оказала съпротива. Затова изключението, предвидено в чл. 279, ал. 5 НК, който препраща към Конституцията на Република България (чл. 27), която пък препраща към ЗУБ (чл. 4, ал.5) няма как да бъде приложено към така наречените бежанци, а следователно те са ни повече, ни по-малко обикновени престъпници, осъществили състава на престъплението по чл. 279, ал. 1 НК и попадат под ударите на наказателната репресия на Република България.

Що се отнася до поведението на Вълкан Хамбарлиев, то последното е правомерно и не е мислимо да му бъде търсена наказателна отговорност. Нещо повече! Неосъществяването на това поведение би било противоправно поведение само по себе си! Т.е. граничният полицай е бил длъжен да извърши действия срещу незаконното навлизане на територията на уж независимата и суверенна наша държава, бил е длъжен да произведе предупредителен изстрел след като нарушителите са оказали съпротива, и е изпълнил тези свои задължения добросъвестно и изрядно. С други думи, не е нарушил разпоредбата на нормативен акт. Лично според мен няма основания да се ангажира наказателната му отговорност, защото обратното би означавало, че всеки (включително тежко въоръжен терорист) може да пресича държавната ни граница, както и откъдето си поиска, и никой няма да може да го спре, т.е. ще следва да признаем, че страната ни се е превърнала в „разграден двор”, че границата ни е само номинална, а правото ни или по-точно нормативните ни актове (най-вече НК) са любопитно четиво и нищо повече. Това не е начинът, по който нещата следва да се случват в една правова държава! Не можеш да величаеш престъпниците, а да заклеймяваш органите (или по-точно длъжностните лица по чл. 93, т. 1, б. „а” НК), които защитават законността, а с това и всеки български гражданин! Абсурдно е, нелепо е, но за жалост мнозина го правят... / Поглед Инфо

Четете още на: http://www.budnaera/201504f/1509280375.html#ixzz3ox6IIeIF
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия
цитирай
9. mt46 - http://www.memoriabg.com/2015/10/18/sblusukut-izglejda-neminuem/
18.10.2015 23:13

Сблъсъкът изглежда неминуем

Споделено от мрежата · 18/10/2015 · 18:01

Васил-Василев

Васил Василев

Очертава се интересен сблъсък с важни последици.

От едната страна са разни евромижитурки, либерали, кокаиновата интелигенция, парфюмирани евроатлантици, наши дупедавци, депесета, соросоиди и подобни, благосклонно напътствувани от САЩ. Те искат тримата полицаи да бъдат дамгосани като убийци, за да нямат пречки ислямските пълчища, когато нахлуват в България.

От другата страна е народът. Той чувствува какво му се готви и защитава полицаите. От 100 души 97 ги подкрепят. Хората иска не само косъм да не падне от главите им, но и да бъдат наградени.

По средата е властта. Ако слуша менторите си, ще бъде срината от народния гняв. Ако им се опълчи, те ще си я свалят. Има една приказка – отпред змия, отзад магаре, от двете страни пропаст.

Властта сега ще протака. Ще остави полицаите на мира до изборите. После ще очаква напрежението да стихне, та тогава да ги смачка, според указанията. Този път обаче няма да е лесно. Инцидентът на границата е само повод за съпротива, причината е много по-дълбока. Тя е в слугинското поведение към САЩ и ЕС, в пренебрегването на националните интереси, в дебелашкото поведение на властта, в простащината и корупцията, която тя олицетворява…

Сблъсъкът изглежда неминуем.

Източник: Страница на В. Василев
цитирай
10. gosho568 - Поздрави!
18.10.2015 23:53
Ето, още един добър пример, който може да бъде взет от САЩ... естествено за българските мащаби, няма да са необходими толкова средства и ресурси, но ако наистина вземем поне малко пример от тях за опазването на границата ни, положителните резултати ще са видими и то веднага!!!
цитирай
11. zaw12929 - А къде са българските "умн...
19.10.2015 15:28
А къде са българските "умници" , дето осъждат българските граничари...
цитирай
12. mt46 - А-а, на САЩ им е позволено, на нас - не...
19.10.2015 23:20
gosho568 написа:
Ето, още един добър пример, който може да бъде взет от САЩ... естествено за българските мащаби, няма да са необходими толкова средства и ресурси, но ако наистина вземем поне малко пример от тях за опазването на границата ни, положителните резултати ще са видими и то веднага!!!

цитирай
13. mt46 - Те коментират в други блогове...
19.10.2015 23:23
zaw12929 написа:
А къде са българските "умници" , дето осъждат българските граничари...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158385
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148914
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031