Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 19:01 - Добре дошли в света на Оруел!
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2632 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 22.10.2015 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Добре дошли в света на Оруел  

image
Реших да напиша няколко реда, провокиран от поредната инициатива на министерството на здравеопазването и всичко, което се случва през последните месеци.    
Цялата тази кампания, рекламирана като грижа за здравето на нацията е с цел нови приходи, за усвояване на нови средства от политическите ни чиновници. Това, от една страна, а от друга - засилване на финансовата тежест върху най-уязвимите членове на нашето общество. Тази тенденция съвсем не е български патент. Всъщност реформаторите не произвеждат идеи. Всичко, което ни се предлага като иновация от тяхна страна е част от световната тенденция за бавно, но последователно унищожаване на определена прослойка от обществата във всички "демократични" държави. 
Може да звучи като поредната конспиративна теория, но нека да погледнем обективно фактите.
 Първо, в прословутият  списък липсва по-голямата част от вредните храни, което обезсмисля самата идея . 
Безалкохолните напитки, натъпкани с аспартам, натуралните сокове, които отдавна не са такива и други отрови, причиняващи рак и редица други заболявания, не фигурират като вредни. Липсват и обработените с различни химикали и примеси месни продукти. Липсват храните от веригите за бързо хранене, за които се знае,че са изключително вредни. Неотдавна известният готвач  Джеймс Оливър спечели дело срещу гиганта "Макдонадс", доказвайки изключителната вредност и използването на химикали във всички продукти на въпросната корпорация. Въпреки това, нашето здравно министерство удобно пропуска тази и други компании в своя проектозакон. Същата е и ситуацията с производители на безалкохолни напитки, които масово използват изкуствени подсладители с доказан канцерогенен ефект. Всъщност, огледайте етикетите на въпросните напитки и ще установите, че е много трудно да откриете такива без аспартам или друг вреден подсладител.
Реално почти всичко, което се продава в хранителните вериги, съдържа вредни вещества и дори отрови. От пакетираните храни, през хляба, до суровото месо. Това ни води до следващия основателен въпрос. 
Защо, след като тези храни са вредни, не се забранят и със закон не се принудят производителите да произвеждат здравословни такива. Пълен нон-сенс е да глобяваш един производител за производството на вреден продукт, който си разрешил да  произвежда. 
В САЩ над 90% от храните съдържат ГМО съставки. Въпреки че световно известни учени доказаха, че консумацията на тези храни води до риск от  диабет, алцхаймер, инфаркт, синдрома на Даун, всички видове рак и редица други болести, американското правителство не предприема никакви мерки в защита на своето население. Въпреки ръста на тези заболявания и спадане на възрастовата граница сред заболелите. Нещо повече! Тези изследвания умишлено се игнорират, защото интересите на големите корпорации са тясно свързани с интересите на политическата класа. Блестящ пример е прословутото Трансатлантическо споразумение. Всички клаузи в този скандален договор между ЕС и САЩ са изцяло в интерес на едрия бизнес. На практика корпоративният и банков елит и досега се ползваха със закрилата на политиците. Въпреки това, се случваше понякога да бъдат ограничавани апетитите им за абсолютна власт под натиска на гражданското общество. Сега, чрез трансатлантическото споразумение, се цели узаконяване на тази абсолютна власт.
 След като лицемерно се демонстрира загриженост за здравето на нацията, защо няма данъчни облекчения за полезните храни и стимулиране на производителите на такива продукти да свалят цената. 
Истината е, че огромна част от хората ядат боклуци, поради икономически причини, а не защото не обичат полезната храна, която умишлено е със завишени цени. Преди години всички храни бяха био и евтини! Сега био-продуктите се няколко пъти по-скъпи! Излиза, че по естествен път се толерират богатите с достъп до качествена храна и бедните, които ядат отровната храна, защото само нея могат да си позволят. Така се постига изкуствена селекция. Бедните боледуват и умират, а богатите живуркат. Гениално, нали! Добре дошли в новият световен ред, в който всички държави институционално се превръщат в концлагери. Така е и в останалите сфери. Например пенсионната реформа.
Зад вдигането на пенсионната възраст в световен мащаб не стои икономическа причина. Това е официалната версия. Истината е, че това е поредният механизъм за редуциране на населението. Не, това не е поредната конспиративна теория. Достатъчно е да влезете в интернет и да чуете изказването на най-богатият бизнесмен, Бил Гейтс, по тази тема. Арогантността на корпоративните собственици вече е толкова голяма, че те дори не крият своето отношение към излишните.
Точно така, всички хора над прословутият"златен" милиард се разглеждат като излишен товар. Те са бреме, което трябва бързо да се редуцира. Разбирайте, да се премахнат. Ако това ви се струва страшно и невероятно, истината е още по-жестока. Въпросното редуциране се извършва, съчетано с максимално извлечена печалба. Идеята е, докато ни убиват, едновременно да печелят от нас. Цинична ефективност, на която дори Хитлер би завидял. 
Това се случва по няколко направления. Чрез контролирана бедност, с тенденция на задълбочаване, като високата пенсионна възраст е само част от инструментите. Локални войни. Ваксини, причиняващи безплодие и отравяне. Но най-вече, чрез доминацията на вредните храни. Защото именно храната ни прави най-уязвими. Правото на избор ни е отнето отдавна. Нямаме избор, в нито една сфера, регламентираща битието ни. Постепенно, но последователно се ограничават всички демократични придобивки, извоювани от нашите предци. Това е световен процес. Целенасочен и дирижиран от един център. 
Докато отвличат вниманието на обществата с изкуствено създадени конфликти и мигрантски преселения, определени кръгове, притежаващи световните капитали, тихо придобиват нова власт. Конфликтът в съвременният свят не е между отделни държави и култури. Истинският конфликт е между онзи един процент властови елит и останалото общество. В свят, където доминират интернационалните корпорации, властта не се придобива чрез оръжие и войни за територии и ресурси. Истинското заробване става чрез икономическа инвазия. Военните конфликти са архаизъм. Подчиняването на една държава вече става чрез банкови кредити и завземането на местни пазари. Това се случва не само в България, а навсякъде по света. Събитията в Гърция красноречиво демонстрираха този нов вид инвазия.
 Живеем в свят с наложен неофеодален ред, грижливо прикрит зад демократична риторика, противоречаща на всякаква разумност. Риторика, наложена като догма от корпоративният елит. Европа изживява своето второ Средновековие. Ако през Средните векове църковната идеология е заглушавала и потъпквала всеки свободен глас, сега това се случва чрез неолибералната доктрина. Дали ще изживеем втори Ренесанс, отхвърляйки ретроградното мислене, или ще потънем в забвението на деградиралата реалност, зависи от нас.    
Има един анекдот за кравите, прекрасно обрисуващ наложеният скептицизъм към истината.
"Две крави си говорят на полето: 
- Ти знаеш ли,че ни гледат, само защото даваме мляко, а пък като остареем използват месото ни за ядене?! 
- Май четеш прекалено много Теории на конспирацията.
 "

Живеем в свят, в който ненормалността се е превърнала в норма. Толкова сме свикнали с наложените от  корпоративният елит правила, че дори ги приемаме като справедливи. Толкова сме объркани, че отказваме да погледнем оковите, които носим. Оковите върху съзнанието ни, бавно протриващи достойнството и инстинкта ни за самосъхранение. 
Няма нищо по-страшно от роба, който не осъзнава, че е такъв. 
Огледайте се! Помислете! 
Защото отдавна живеем в кошмара на Оруел!
Това ли е светът, който искаме да завещаем на децата си?


Публикувано от Todor Galmadiev


В Отровия Наистина ли, хора,
ви е драго
да живеете в Отровия?
Да сте покорни роби
на елита,
на корпоративните
боклуци, хищници?...
Да консумирате,
да боледувате
и да умирате
за благото на господарите...
Добре ли се товарите
и пълните стомасите си
със салами
от Измамия?...
И радвате ли се,
че плащате
дори и за смъртта си?...

Марин Тачков
22 октомври 2015 г.
 

Тагове:   Марин,   Оруел,   тачков,   света,   отровия,


Гласувай:
15
0


Вълнообразно


1. milady - ах ,маринчее ...как да не та обичаааам.....
22.10.2015 19:17
Любимият ми Автор и любимата ми музика....
Благодаря ти ,френд.
Ти си уникален в този формат тук!!!
и стихотооо ,и не.....туш съм....
;))))
цитирай
2. milady - още от мен ...https://youtu.be/MJUuDoRZpyU Blue sky Pink Floyd
22.10.2015 19:29
сякаш е писана за сега ..Пророческа ...
цитирай
3. mt46 - Благодаря!...
22.10.2015 20:39
milady написа:
сякаш е писана за сега ..Пророческа ...

Ето преводът на песента:
СБОГОМ, СИНЬО НЕБЕ!


Мамо, виж! Има самолет горе в небето!

Видя ли изплашените хора?
Чу ли падащите бомби?
Някога замисли ли се
защо трябваше да търсим подслон,
докато обещанието за нов, прекрасен свят
се простираше под чистото синьо небе?
Видя ли изплашените хора?
Чу ли падащите бомби?
Пламъците ги няма отдавна,
но продължава да боли.
Сбогом, синьо небе!
Сбогом, синьо небе!
Сбогом!
Сбогом!
цитирай
4. milady - чудесен превод, много ти благодаря ..аз го разбирам, но нямах ...думите...
22.10.2015 20:49
mt46 написа:
milady написа:
сякаш е писана за сега ..Пророческа ...

Ето преводът на песента:
СБОГОМ, СИНЬО НЕБЕ!


Мамо, виж! Има самолет горе в небето!

Видя ли изплашените хора?
Чу ли падащите бомби?
Някога замисли ли се
защо трябваше да търсим подслон,
докато обещанието за нов, прекрасен свят
се простираше под чистото синьо небе?
Видя ли изплашените хора?
Чу ли падащите бомби?
Пламъците ги няма отдавна,
но продължава да боли.
Сбогом, синьо небе!
Сбогом, синьо небе!
Сбогом!
Сбогом!

цитирай
5. mt46 - Благодаря ти за отзива!... :) Поздрави!...
22.10.2015 21:05
milady написа:
Любимият ми Автор и любимата ми музика....
Благодаря ти ,френд.
Ти си уникален в този формат тук!!!
и стихотооо ,и не.....туш съм....
;))))

цитирай
6. mt46 - http://bultimes.com/700-000-dushi-u-nas-zhiveyat-s-po-malko-ot-100-leva-na-mesets/
23.10.2015 12:36

700 000 души у нас живеят с по-малко от 100 лева на месец
Публикувано на 16.10.2015 в България


През 2013 г. 21 на сто от населението е в риск от бедност, а един на всеки десет е в риск от дълбока бедност, съобщи Петър Ганев – старши икономист в Института за пазарна икономика. Основни причини за обедняване на хората са лошото образование и безработицата, а за малцинствените групи – и животът в гето, допълни Ганев, като цитира данни от анализ на ИПИ на тема „Бедност и рискови групи“.

Най-рискови по отношение на бедността са семействата с двама възрастни с лошо образование с поне три деца и живеещи в райони с висока безработица. Най-ниската линия на бедността – т. нар. дълбока бедност, е за хора с доход 40 процента от медианния доход на глава от домакинство. По данни на НСИ този медианен доход за 2013 година е близо 3000 лева годишно или 250 лева на месец. Тоест, близо 700 хиляди души в страната живеят с доход под 100 лева месечно, а като бедни се определят 1,5 млн. души с 60 процента от медианния доход или 150 лева месечно, са изчислили в ИПИ.

Именно хората в дълбока бедност сериозно изостават в доходите от средната класа и най-малко се влияят от промените в икономическата среда. Сред най-рисковите групи, които са зависими от качеството на образование и процесите на пазара на труда, са безработните и неактивните. На практика всеки втори безработен попада в риск от бедност, а всеки трети – в риск от дълбока бедност.

Относителният дял на хората в дълбока бедност се увеличава постепенно от около 8,5 на сто през 2008-2009 г. до около 10 на сто през 2012-2013 година.

Различията в относителната бедност по икономическа активност са много големи, смятат в ИПИ. Бедността при заетите хора е чувствително по-ниска – едва 7-8 на сто от тях попадат в риск от бедност. Тази група е голяма и обхваща почти 3 млн. души, което означава, че около 210 хил. заети попадат под линията на бедността. Заетите в риск от бедност са предимно хора с минимални възнаграждения и на непълно работно време. Те попадат в определението „работещи бедни“, но трудно могат да бъдат класифицирани като водеща рискова група. Заетостта гарантира получаването на някакъв доход, което прави малко вероятно „работещите бедни“ да изпаднат в дълбока бедност, се посочва в анализа. При налагане на най-ниската линия на бедността /40 на сто от медианния доход или 100 лева месечно/, едва 2,2 на сто от заетите са в риск от бедност или това са около 65 хил. Души.

Групата на безработните е сред най-рисковите за попадане в бедност, като почти всеки втори безработен на практика е в риск от бедност – през последните три години има лек спад и през 2013 г. под 48 на сто от безработните са в риск от бедност. Това са около 190 хил. души. Общата картина показва, че рискът от бедност при безработните е почти седем пъти по-голям от този при заетите.

Рискът от бедност при незаетите е в рамките на 25-30 на сто, като оценките спрямо официалните данни на НСИ за работната сила показват, че това са около 360 хил. души. Тази група хора е разнородна и включва както тези, които нямат възможност /включително и физическа/ да работят, така и такива, които просто нямат желание, посочват от ИПИ.

Според изследването около 440 хиляди пенсионери живеят с доход под 150 лева месечно, а 100 хиляди с по-малко от 100 лева на месец.

Изследването показва, че 335 хиляди деца /под 18-годишна възраст/ живеят с по-малко от 150 лева на месец, а 205 хиляди – с по-малко от 100 лева месечно.

източник: dariknews
цитирай
7. kvg55 - В статията много добре е прозряно, ...
23.10.2015 20:00
В статията много добре е прозряно, че същността
на конфликтите не е национална и религиозна.Такова разглеждане
на конфликтите е като допълнителна печалба за създаващите ги.
Същността им е икономическа, класова.
цитирай
8. mt46 - Да, в основата са икономиката, печалбата... Това дори Маркс не би могъл да оспори... :)
23.10.2015 22:49
kvg55 написа:
В статията много добре е прозряно, че същността
на конфликтите не е национална и религиозна.Такова разглеждане
на конфликтите е като допълнителна печалба за създаващите ги.
Същността им е икономическа, класова.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 14587939
Постинги: 2813
Коментари: 38906
Гласове: 128091
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930