Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2016 20:16 - Културните различия не са извинение за престъпление
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5075 Коментари: 15 Гласове:
25

Последна промяна: 13.01.2016 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Културните различия не са извинение за престъпление BNews.bg

image

Цветя и писмо, гласящо „Жените не трябва да бъдат удряни дори и с цветя“ пред катедралата в Кьолн.

Либийците се разголват, сграбчват жените и пускат ръцете си под полите им. Млад мъж, който се е напил след сватбено парти, е хванат от двама от кадетите – Моктар Али Саад Махмуд и Ибрахим Абугтил, и е изнасилен. Когато описва двамата араби, които го нападат, той казва: „Бяха ужасни, не бяха хора. Опитвах се да се отскубна с всички сили, но сякаш ме смазаха. Беше ужасяващо. Не казвайте нищо на майка ми“.

Махмуд и Абугтил са осъдени на по 12 години затвор; другите, които опипвали жените, получават по-лека присъда и, в случай че Европейската конвенция за човешки права позволи (не спирайте дъха си), ще бъдат депортирани, след като я излежат.

Всичко това беше шокиращо за обитателите на тихия и спокоен университетски град. Аз бях поразена, когато либийски говорител се появи по нашата местна телевизия. Униформеният мъж каза, че съжалява за случилото се, но либийците не осъзнавали, че не е позволено да правиш подобни неща в Англия. Това било нещастен случай на културно неразбиране.

Днес има стотици хиляди хора в прочутия цивилизован град Кьолн, които са в шок заради подобно „културно неразбиране“. Фактите, които са ни известни, са страшно тревожни. Една от жертвите, осемнайсетгодишната Мишел, разказа, че мъжете изглеждали гневни.

И тук е същината на проблема. Ако доктрината ти повелява лицата и телата на жените да бъдат покрити, тогава гледката на една непокрита и самоуверена жена като очарователната Мишел провокира изкушение, което бързо прераства в гняв. Гневът не е насочен в правилната посока – към самия себе си или към религиозната забрана жените да се обличат своеволно или да ходят, където пожелаят – а към изкусителката (точно като в ранното християнство). За да бъде опазена мъжката гордост, изкусителката бива унизена и тероризирана и по този начин силата и превъзходството се връщат на своето правилно място – у мъжа.

Това поставя либералното западно общество, което цени правата на жените и същевременно с това приветства чужденци, които не го правят, в едно, меко казано, трудно положение. Трудно е този въпрос да бъде повдигнат, без да се надигне вой за „ислямофобия“. Чувствителността вече се прояви в Германия, където повече от един милион души пристигнаха през последните 12 месеца в резултат от поканата на Ангела Меркел. Позорно е, че отне няколко дни на немските медии да споменат кьолнското насилие. Колкото до полицията, те изготвиха някакъв комичен самозадоволяващ доклад, в който се разказва за приятното, спокойно време, което всички са прекарали. С изключение на момичетата, които, както е известно, са били докосвани по най-интимните места.

Скоро тежестта на събитията стана невъзможна за пренебрегване. Дори тогава, обаче, позицията на властите по подразбиране беше да отричат.Във вторник кметицата на Кьолн Хенриете Рекер направи изявление, което, искрено се надявам, ще я преследва до сетния ѝ ден – младите момичета и жените да усвоят нов „модел на поведение“, за да „не им се случват подобни неща“и „да се придържат на ръка разстояние от непознати“. Това предизвика буря от саркастични коментари в Туитър. Идеята, че една обградена от банда мароканци жена трябва да информира похитителите си учтиво на немски, че е стояла на една ръка разстояние от тях, за да избегне сексуално посегателство, щеше да е смешна, ако заплахата не беше толкова реална и зловеща.

Досега политиците и журналистите неохотно повдигаха въпроса за случаите на изнасилване и малтретиране на деца в немските бежански лагери, където непридружаваните жени очевидно се считат за „честна плячка“. Оплакванията за посегателства над жени се разглеждат като опити за прокарване на крайно десни идеи и насаждане на етническо напрежение. Никак не е изненадващо, че първоначалната реакция на правителството беше да се преструва, че нищо не е станало. Спомняте ли си какво се случи в Германия предния път, когато „другият“ бе демонизиран?

Наблюдавахме същия модел на отрицание и във Великобритания, където банди, съставени предимно от пакистанци, организираха трафик на жени и млади момичета в градове като Родъръм и Рочдейл.Опитите на плахата полиция и социалните работници да оправдаят мизогинията (презрение към жени) на извършителите – „Такава е културата им, нали?“ – доведе до изнасилването на стотици млади момичета, които бяха пренебрегвани и дори обвинявани за собствените им страдания.

Със съжаление заявявам, че в Германия все още се преструват, че расистките настроения и действителното посегателство над жени са две равносилни от морална гледна точка неща (страхът от расизъм всеки път успява да потъпче феминизма). Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер олицетвори това културно раболепие, когато той предупреди, че настроените срещу имигрантите слоеве използват нападенията като повод за насаждане на омраза срещу бежанците. „Това, което се случва по крайно десните платформи и чатове е поне толкова отвратително, колкото действията на посегателите на жени“, заяви Йегер.

Не, не и пак не. Нагласите и делата не са едно и също нещо. Европейките не са се борили за равни права в продължение на толкова години, за да им заявят, че трябва да променят поведението си, ако не искат да станат жертва на посегателство. Колко време ще мине, преди да посъветват дамите от Кьолн да си стоят вкъщи, или дори да покриват лицата си от уважение към пришълците? Шариатът няма да ни бъде наложен скришом или чрез малодушно пригаждане към отблъскващи престъпници. И ако някой се нуждае от „модел на поведение“, това не са германките, а мъжете от консервативни общества, които бързо трябва да усвоят нашите ценности или да се върнат там, откъдето са дошли.

Силно се надявам да греша, но се опасявам, че гротескните масови посегателства над жени в Кьолн бяха не единичен инцидент, а първата от много битки в сблъсъка на цивилизациите.
www.bnews.bg/article-146222
Алисън Пиърсън,  The Telegraph
Превод Момчил Вачев
www.memoriabg.com/2016/01/11/kulturnite-razlichia-ne-sa-izvinenie/

ПП: Такива са естествените последствия от неолиберализма и мултикултурализма...
Още по темата -

epicenter.bg/article/-Kyoln-quot-nachaloto-na-kraya-na-Merkel-/89738/11/33




Гласувай:
28


Вълнообразно


1. mt46 - http://epicenter.bg/article/-Kyoln-quot-nachaloto-na-kraya-na-Merkel-/89738/11/33
12.01.2016 20:34
Сексуалните издевателства в Кьолн изостриха европейските спорове за бежанците до крайност. Особено източноевропейците виждат в тези престъпления доказателство за правотата си. За Меркел също ще има последствия, коментира „Дойче Веле“.

Драматичната новогодишна нощ в Кьолн е нещо като водораздел – след масовите изстъпления на бежанци и безславния провал на полицията стана абсолютно невъзможно да се постигне някакво разумно споразумение за разпределяне на бежанците в държавите от ЕС.

Секс-издевателствата в Кьолн предизвикаха огромен отзвук, особено в Източна Европа. Реакциите от Полша, Чехия, Унгария и Словакия са пределно ясни: „Бежанците, и най-вече мюсюлманите, се опасни! Ние все предупреждавахме, но Меркел не искаше да ни чуе”, казват там.

Ангела Меркел ще трябва да се прости с мечтата си за трайно решение на проблема с бежанците, включително и на основата на доброволни ангажименти. Словашкият премиер Роберт Фицо не желае да допусне в страната си никакви бежанци-мюсюлмани. Той се бори с всички средства срещу принудителното разпределяне на бежанци и кандидати за убежище. Вече е сезирал и Европейския съд. Престъпленията от Кьолн, Хамбург, Щутгарт, а както се разбра междувременно – и от Хелзинки - са добре дошли аргументи за популиста Фицо.

Меркел кани бежанците, а ние да търпим последиците? Няма да стане! Така мислят повечето европейски партньори на германската канцлерка. За нея годината ще приключи в самота - навсякъде в Европа политиката ѝ среща отпор.

Чешкият президент, новото консервативно правителство в Полша, унгарският премиер, а и други в Източна и Югоизточна Европа на драго сърце ще подкрепят словашкия премиер. И не само те. Десният популист Герт Вилдерс в Холандия отдавна клейми европейската миграционна политика. А премиерът Марк Рюте, който председателства Съвета на ЕС, попада под засилващ се натиск.

Картината не е по-различна и в други държави. В Дания, Швеция, Финландия, а и в Германия нараства натискът над управляващите правителства. Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп дори използва събитията в Кьолн за своята предизборна борба: "Германия ще бъде масирано атакувана от бежанците, които сама пусна на своя земя", написа той в Туитър. Самият Тръмп иска да затвори границите на Америка.

Вътрешнополитически натиск срещу Меркел

Дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" и други ксенофобски движения, които са срещу ислямизирането, сега преживяват нечуван разцвет. Броят на вандалските нападения срещу приюти за бежанци в Германия никога не е по-голям от сега. Канцлерката е изложена на засилен вътрешнополитически натиск. А след събитията в Кьолн се очертава и краят на общоевропейската миграционна политика.

Въпросът за разпределението на бежанците във всички държави от Шенгенското пространство има ключово значение за европейската миграционна политика. Ако не съществува регламент за разпределението на бежанците, държави като Гърция и Италия ще продължат да ги пропускат без всякакъв контрол към вътрешността на Европа. Нито една държава по трънливия Балкански маршрут няма да ги спира, нито да ги приема на своя територия. Бежанците ще продължават да пристигат в Германия. Затова няма да има никакво „сериозно намаляване на мигрантите”, влизащи в Германия – обещание, което Меркел даде на несговорчивите си коалиционни партньори от ХСС. Канцлерката вече не може да разчита и на никаква европейска солидарност.

Поне до месец март Роберт Фицо няма да отстъпи и на йота от твърдия си курс, защото иска да бъде преизбран за премиер на Словакия. А от юни той би трябвало да поеме и ротационното председателство на ЕС. В тази си роля Фицо би следвало да посредничи за постигане на компромис в европейската миграционна политика. Но това са напразни надежди, защото Словакия вече внесе жалба в Европейския съд срещу сегашната миграционна политика на Общността.

Много държавни и правителствени ръководители междувременно смятат за погрешна бежанската политика на германската канцлерка. По всяка вероятност ще й се наложи да промени позициите си, а може би дори и да подаде оставка.

Разтърсващите събития от Кьолн направиха и бездруго трудната ситуация на ЕС направо безизходна. Те могат да маркират и началото на края на тъй влиятелната досега Ангела Меркел.
цитирай
2. kvg55 - Отново отрицателен глас и то за п...
12.01.2016 20:37
Отново отрицателен глас и то за писание, което засега засяга германците и британците?
Ако същото сполети и България, което е напълно възможно, ние какво ще направим?
Същото като Германия, разбира се. Така изискват еврогейските ценности.
цитирай
3. freeoldmen - 1. mt46
12.01.2016 20:43
Класическа статия от Дойче веле.

Забележи с каква лекота се леят готовите епитети- популист, ксенофоби.
С демократична лекота...

И нищо чудно- Дойче веле си остана централа за промиване на мозъци,
в служба на неолибералите.

цитирай
4. mt46 - Не...
12.01.2016 21:58
freeoldmen написа:
Класическа статия от Дойче веле.

Забележи с каква лекота се леят готовите епитети- популист, ксенофоби.
С демократична лекота...

И нищо чудно- Дойче веле си остана централа за промиване на мозъци,
в служба на неолибералите.


Статията не е на "Дойче веле", а на консервативния британски в. "Дейли Телеграф"...
http://www.24chasa/Article.asp?ArticleId=5219608
В "демократична" Европа гласовете на консерваторите са нечуваеми, почти без практическо значение... Неолибералите сами си го туриха...
цитирай
5. mt46 - Минусите са за сметка на минусиращия...
12.01.2016 22:03
kvg55 написа:
Отново отрицателен глас и то за писание, което засега засяга германците и британците?
Ако същото сполети и България, което е напълно възможно, ние какво ще направим?
Същото като Германия, разбира се. Така изискват еврогейските ценности.

И у нас има проблеми с мигрантите /например в кв. "Овча купел"/...
http://www.vesti/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/blok-v-ovcha-kupel-kioln-tuk-e-ezhednevie-6048316
цитирай
6. pando - Европейският съюз
12.01.2016 22:19
Е в действителност диктатура на Содом и Гомор...под звуците на цигулката за "хуманност" и толератност...
цитирай
7. freeoldmen - Имах в предвид
12.01.2016 22:28
коментар 1, там има статия от DW.
цитирай
8. lion1234 - Културните различия...
13.01.2016 00:10
Те не само, че не са извинение, но не са и оправдание за престъпление. И аз напълно съм съгласен с автора, че ,,мъжете от консервативните общества'' или трябва да усвоят ценностите на държавата, в която са имигрирали, или да се върнат там, откъдето са дошли. Не съм напълно сигурен обаче дали описаните по-горе изстъпления са плод само на културните различия или са резултат от добре дирижирана акция, предвид зачестилите прояви от подобен род. Казвам това, защото ако зад ,,сблъсъка на цивилизациите'' се прибавят и различията в политико-икономическите интереси, нещата стават още по-опасни. С оглед на това, да, юридически погледнато, ,,нагласите и делата не са едно и също нещо'', но пък определени крайнодесни нагласи биха могли да породят дела, в сравнение с които описаните по-горе престъпления биха изглеждали като ,,художествена самодейност'', справка: нацисткият опит от 1933-та. Иначе казано, крайностите и емоционало обагрените спонтанни обобщения са лош съветник и далеч не са най-удачното решение на проблема. Просто е нужен по-строг контрол и съблюдаване на правилата, установени от държавата-приемник.
цитирай
9. mihala - Европа е изнасилена от нейните п...
13.01.2016 13:07
Европа е изнасилена от нейните политици начело с Обама. Кой ще им потърси сметка???
цитирай
10. rara - Чудя се защо и нашите политици се ...
13.01.2016 21:06
Чудя се защо и нашите политици се изпедерастиха. Бойко само се прави на мъж, но и той клекна пред педерастите от ЕС. Така и не можа да проумее простата глава, че за да си запази авторитета пред обществото /нашето/, трябва малко да им се озъби на онези копелета. И да прогони чернилките ислямисти от България, защото създават атмосфера на несигурност. Изглежда, че някой им пълни гушите на нашите продажници да бъдат още по-продажни.
цитирай
11. mt46 - Да, фалшива работа...
13.01.2016 22:27
pando написа:
Е в действителност диктатура на Содом и Гомор...под звуците на цигулката за "хуманност" и толератност...

цитирай
12. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
13.01.2016 22:36
lion1234 написа:
Те не само, че не са извинение, но не са и оправдание за престъпление. И аз напълно съм съгласен с автора, че ,,мъжете от консервативните общества'' или трябва да усвоят ценностите на държавата, в която са имигрирали, или да се върнат там, откъдето са дошли. Не съм напълно сигурен обаче дали описаните по-горе изстъпления са плод само на културните различия или са резултат от добре дирижирана акция, предвид зачестилите прояви от подобен род. Казвам това, защото ако зад ,,сблъсъка на цивилизациите'' се прибавят и различията в политико-икономическите интереси, нещата стават още по-опасни. С оглед на това, да, юридически погледнато, ,,нагласите и делата не са едно и също нещо'', но пък определени крайнодесни нагласи биха могли да породят дела, в сравнение с които описаните по-горе престъпления биха изглеждали като ,,художествена самодейност'', справка: нацисткият опит от 1933-та. Иначе казано, крайностите и емоционало обагрените спонтанни обобщения са лош съветник и далеч не са най-удачното решение на проблема. Просто е нужен по-строг контрол и съблюдаване на правилата, установени от държавата-приемник.

И аз съм против крайностите. Демокрацията не е слободия и беззаконност...
цитирай
13. mt46 - САЩ са спецове по изнасилване на Европа /и на света/. Но не са вечни...
13.01.2016 22:38
mihala написа:
Европа е изнасилена от нейните политици начело с Обама. Кой ще им потърси сметка???

цитирай
14. mt46 - Здравей!...
13.01.2016 22:40
brancaleon написа:
То вярно, че културните различия не са извинение за извършените посегателства, но на мен тези културни различия ми приличат повече на "оправдание" за нещо , което си е било планирано да се направи в Кьолн и съответно извършено там. :)

Кьолн ни отвори очите и за други подобни престъпление, извършвани от години и на други места...
цитирай
15. mt46 - Мда...
13.01.2016 22:42
rara написа:
Чудя се защо и нашите политици се изпедерастиха. Бойко само се прави на мъж, но и той клекна пред педерастите от ЕС. Така и не можа да проумее простата глава, че за да си запази авторитета пред обществото /нашето/, трябва малко да им се озъби на онези копелета. И да прогони чернилките ислямисти от България, защото създават атмосфера на несигурност. Изглежда, че някой им пълни гушите на нашите продажници да бъдат още по-продажни.

Днес и Боко заговори за затваряне на границите. Усеща накъде духа вятърът...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155243
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148911
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031