Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 22:06 - Леви, десни...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2272 Коментари: 4 Гласове:
22

Последна промяна: 15.04.2016 22:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Първанов да ходи в Кипър

Гост-автор, Споделено от мрежата · 15/04/2016 · 17:22

 

image

от Валери Найденов

А може би БСП не е яла достатъчно бой?

Експрезидентът Първанов трябва веднага да замине за 1 месец в Кипър заедно със отделни видни кадри на БСП, които твърдят, че “няма ляво, няма дясно”. Какво ще правят в Кипър ли? Ами ще карат автомобили с десен волан от сутрин до вечер, за да си възстановят лявата посока на движение. Нека там се опитат да приложат принципа “няма ляво, няма дясно”, ако им стиска.

В БСП все още има привърженици на лявото, но онзи ден по случай 100-годишнинината от рождението на Петър Дертлиев Първанов

нарече тези последни мохикани “сектанти”.

Очаква ги лош край, ако работят против единството (т. е. ако откажат да подкрепят кандидата на АБВ за президент).

Но не това е темата тук, а този моден лаф, че “няма ляво, няма дясно”. Изрече го пак Първанов при основаването на АБВ като идейно движение. Тогава това нямаше да е партия, а само клуб за дискусии. Дискусии изобщо не се състояха, но възникна партия. А лафът на Първанов за “няма ляво, няма дясно” е известен по света от знаменитата реч на Роналд Рейгън “Време за избор”.

През 1964 г.

Рейгън все още бе актьор, телевизионен водещ

и таен агент на ФБР,

който бе понатрупал заслуги от лова на вещици в киноиндустрията. Кандидатът за президент откъм републиканците беше Бари Голдуотър – десен либертарианец, адепт на Айн Ранд и Хайек. Преди изборите той издаде книгата “Защо не победа?”, в която препоръча ескалация на войната във Виетнам и дори ядрени удари по Северен Виетнам и Китай.

Американците се ужасиха и рейтингът на Голдуотър рухна под морското равнище. За да спасят накак си положението, седмица преди изборите републиканците извадиха по телевизията Рейгън с гореспоменатата телевизионна реч в подкрепа на Голдуотър. Проблемът бе, че дотогава Рейгън се правеше на ляв демократ, профсьюзен деец и почти социалист. Даже в един момент за малко да се запише в комунистическата партия. Значи трябваше не само да спасява Голдуотър, но и да обясни защо от ляв е станал ултрадесен:

“Все повече ни казват, че трябва да избираме между лявото и дясното. Аз обаче искам да кажа, че няма такова нещо като ляво и дясно. Има само горе и долу. Горе – където е старата мечта за пълна индивидуална свобода, която да съответства на реда и закона, или долу – към мравуняка на тоталитаризма. И въпреки тяхната искреност и хуманитарни мотиви, тези, които искат да заменят нашата свобода за сигурност, са се отправили именно по пътя надолу.”

Това обаче не помогна на Голдуотър. Той така се провали, че рекордът му стои и до днес. Сега републиканците твърдят, че речта на Рейгън е историческа. Тогава тя беше само пикаене срещу вятъра.

Та ето че АБВ и Първанов пикаят срещу вятъра. Същото правят и десните в БСП, които се борят за властта. У нас няма нужда от Рейгън, дясната революция отдавна победи категрично.

Затова нека да напомня какво е ляво и дясно в политиката и икономиката.

Нещата са прости – лявото винаги работи за намаляване на неравенството. Ако някой от БСП прави обратното, значи не е ляв. Докато дясното е индивидуалистично и работи в полза на богатите.

Всички останали политически “изми” могат да се прояват и вляво, и вдясно. Зависи от контекста. Национализмът на Насър беше ляв, на Хитлер – десен. Либерализмът на Кейнс е ляв, на Сакскобургготски – десен. Същото важи и за реформизма, консерватизма, радикализма и така нататък.

А сега нека подредим няколко държави по спектъра ляво-дясно, за да видим къде е България. Тук предлагам следната условна схема:

image

Както виждате, страните са подредени от 10 ляво до 10 дясно. САЩ са поставени на 3 вдясно, тъй като данъчната система в тази страна е не само прогресивна, но и разчита на преките данъци. Там няма ДДС, а данък върху продажбите, който варира от 0 до 10 в различните щати. Така в ръцете на широките потребители остават доста повече пари.

Данъкът върху печалбите на фирмите е 35 на сто (макар че има доста вратички). Има и сериозен необлагаем минимум. С други думи, данъчната система в САЩ е много по-благоприятна за бедните и средните, отколкото у нас. Социалната система също е доста по-ефективна.

Затова пък България е на 9 вдясно, тъй като ние имаме най-дясната данъчна система в Европа и в света. Преките данъци са плоски при 10 на сто, няма и необлагаем минимум. Постъпленията са главно от косвените данъци, които щадят богатите и наказват бедните. Социалната сфера постоянно се свива, скоро съвсем ще изчезне. Публичната собственост също изчезва.

Ние сме №1 по неравенство в Европа, но реалното неравенство вероятно е два пъти по-високо от посоченото в Евростат, тъй като доходите на горния 1 процент от населението се формират в офшорките, а личните разходи се пишат като фирмени. Не съм сложил 10 на България, тъй като

все още има останки

от обществената собственост за грабене. Например подземните богатства.

Но нека да видим една подобна схема за позициите на българските партии:

image

У нас партиите декларират едно, а правят съвсем друго. Затова съм ги разположил на две места – според думите и според делата.

ГЕРБ – според делата й я слагам на 5 вдясно, тъй като тази партия не е чак толкова дясна, за каквато се обявява. На практика тя наследи икономическата система от Тройната коалиция, оглавявана от БСП, и с нищо не я е променила, не я е придвижила по-нататък. В момента се разкъсва между претенциите на Реформаторския блок и протестите на различни групи от населението, така че има и известна чуваемост, каквато не се наблюдаваше при управлението на БСП и СДС.

Макар БСП да е лява на думи,

делата я поставят

на крайното дясно,

право в десетката. Тя сътвори този ултрадесен преход. Тя докара плана “Ран-Ът” и шоковата терапия, тя приватизира под тезгяха банките и външнотърговските обединения, стартира “масовата приватизация” и “работническо-мениджърската приватизация”, които СДС доведе до успешен край. И като за финал въведе най-дясната данъчна система на планетата.

Сегашната БСП със словесните й изяви слагам само на 1 вдясно, защото нейните днешни леви идеи са доста мижави. Те очевидно са вдясно от политиката в Германия.

Вляво сега е само

“Атака”, но на думи.

Дела до този момент не сме видели.

На този фон движението на Първанов към дясното изглежда много недалновидно. А поканата му към БСП да се присъедини звучи като скачайте при мен в тигана. БСП има много сериозни проблеми с бъдещето си, но може да си ги реши само с помощ отляво. Ако ще прави коалиции, трябва да търси по-леви, а не по-десни партньори.

Сега Първанов нарича тези остатъци от недоубитото ляво в БСП “сектанти” и призовава БСП да се премести към центъра. Обаче десният уклон на БСП й донесе 11 поредни загуби само при Станишев. Ако партията направи още веднъж тази грешка, значи малко бой е яла.

 Източник: 168 часа
www.memoriabg.com/2016/04/15/parvanov-da-hodi-v-kipar/

ПП: Мисля, че България не се движи надясно, а накриво. Или в порочен кръг...


*   *   *
Не знам защо така се ежите,
специалисти по грабежите...
М. Тачков



Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Че в България няма политическа п...
15.04.2016 22:42
Че в България няма политическа партия с амбиции в лявото политическо пространство, освен "Атака", е ясно. БСП я погуби Станишев. Миков ще я довърши. На предстоящият конгрес не могат да се очакват чудеса. АБВ-то е мъглявинно образувание. То е нито риба, нито рак. И въобще няма партия и лидер, който да поведе България към бъдещето. Затова и загиваме.
цитирай
2. stih - Споделям:
15.04.2016 23:04
"...няма партия и лидер, който да поведе България към бъдещето. Затова и загиваме."

Вярно и трагично!
цитирай
3. mt46 - Мда...
16.04.2016 08:34
kvg55 написа:
Че в България няма политическа партия с амбиции в лявото политическо пространство, освен "Атака", е ясно. БСП я погуби Станишев. Миков ще я довърши. На предстоящият конгрес не могат да се очакват чудеса. АБВ-то е мъглявинно образувание. То е нито риба, нито рак. И въобще няма партия и лидер, който да поведе България към бъдещето. Затова и загиваме.

През "прехода" у нас нямаше нито градивно ляво, нито градивно дясно. Всички партии, докопали се до властта, се надпреварваха да грабят... Псевдолевите и псевдодесните партии у нас си приличат по това, че са олигархични и антинародни...
цитирай
4. mt46 - Няма и гражданско общество - това е по-трагично...
16.04.2016 08:39
stih написа:
"...няма партия и лидер, който да поведе България към бъдещето. Затова и загиваме."

Вярно и трагично!

Пак ще кажа, че без масови протести с ясни искания за нов обществен договор ще продължаваме да се търкаляме надолу, към пропастта...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19167082
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148928
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031