Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2016 12:42 - Научете се отново да мечтаете
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2705 Коментари: 8 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Тръмп: Моля ви, научете се отново да мечтаете!

от Доналд Тръмп в Избор на редактора · 02/11/2016 · 10:19

 

image

Мнозина определиха речта на Доналд Тръмп от 22 октомври 2016 в Гетисбърг, Пенслвания, като революционна. Тръмп назова смело реалните, крещящи проблеми на САЩ и предложи своя план за разрешаването им. А това са проблемите, за които в Америка е забранено да се говори. Речта на Тръмп беше предавана от телевизия Фокс нюз. Преводът е на в-к „Нова зора“, бр. 41/2016

За мен е огромна чест да говоря тук , в Гетисбърг*, на тази свещена земя, където толкова много хора дадоха живота си за свободата! Президентът Линкълн бе изправен пред невиждан дотогава разкол в страната, и аз се надявам, че ще можем да вземем пример от него и да победим разделението, пред което сме изправени днес. А ние действително сме много разделени. Повярвайте, аз не съм политик и никога не съм го искал, но видях, че страната е в беда, и разбрах, че не мога просто да стоя и да гледам отстрани… че съм длъжен да се намеся.

Доста години съм в системата, дълго време бях и важна част от нея, зная как се води играта във Вашингтон и на Уолстрийт, наясно съм как се заобикалят правилата в ущърб на обикновения американец. Това са разбойнически правила.

Почти всеки четвърти американец в трудоспособна възраст е без работа. Във всяко пето семейство никой не работи. 45 милиона американци ползват талони за храна, а 47 милиона души живеят в бедност. Страдат гражданите, които не са богати, страдат афроамериканската и латиноамериканската общност – ние излъгахме надеждите им.

Участваме във военни авантюри зад граница, нашите войни се проточват до безкрай – защото хората, които ги водят, не могат да ги спечелят. Те не умеят да печелят войни. В същото време у нас героично умират ветерани, които така и не дочакват медицинска помощ. Промените не могат да дойдат от вътрешно разбита система – а нашата система е потрошена. Фактът, че Вашингтон и вашингтонският истаблишмънт така старателно опитват да стопират нашата кампания (на Републиканската партия, чийто кандидат е Доналд Тръмп . бел. ред.) е доказателство, че тя е предвестник на онези промени, които се случват един път в живота.

Днешната система е абсолютно неработеща и основана на мошеничество. Нека започнем с въпроса за фалшификациите на изборите. Според данните на Pew към днешна дата в САЩ има 24 милиона регистрации на избиратели, които са недействителни или са съпътствани от големи нарушения. Като избиратели са регистрирани 1,8 милиона мъртъвци – и някои от тях дори гласуват! Не мога да си представя как това става възможно. В един щат са регистрирани 2,8 милиона души в повече от броя на обитателите. Ето, това са цифрите. 14 % от жителите на Америка са регистрирани като избиратели, но нямат американско гражданство.

Системата е измамническа и затова защото Хилъри Клинтън изобщо не трябва да стига до балотаж в президентските избори… Впрочем, тя многократно излъга и ФБР, и Конгреса. Също така 39 пъти – в различни ситуации – отговаряше на ФБР „Не помня”. Обаче помни чудесно всичко друго, а пък 39 пъти не можа да си спомни. И това също е една лъжа. (Глас от залата – „Да ходи зад решетките”) Хилари наруши много пъти различни закони, но отива на балотаж – това също е мошеничество. Защо й го позволиха?

Медиите официози също са елемент от корупционния механизъм,

и то важен. Те лъжат и фабрикуват новини за кандидатите, които не им харесват, и ги представят като опасни злодеи. Те никога не идват на моите срещи, никога не говорят за многолюдните митинги, но пък старателно омаловажават значението им. Същевременно никога не се показва колко малко хора идват на срещите на Хилъри, посочват присъствието на огромно множество, въпреки че почти никой няма. Вие го знаете, те също го знаят, всичко го знаят. Наскоро три авторитетни социологически анкети показаха, че ние сме на първо място. Едно от допитванията бе най-точното за последните два изборни цикъла. Но пресата мълчи. Не се говори. И всички постъпват по същия начин. Полагат неистово старание да заглушат моя глас и гласа на американския народ. Ще дам един пример за властовата структура, с която ще се боря. AT&T купува Time Warner – тоест CNN. Когато стана президент, тази сделка няма да получи одобрение, защото ще доведе до прекомерна концентрация на власт в едни ръце. Аналогично Amazon, чието ръководство е собственост на „Вашингтон поуст”, трябва да плати големи данъци, обаче не плащат. Играта е много нечестна, вие добре знаете какво прави Amazon с магазините по цялата страна. И става дума за милиарди и милиарди долари. Те са длъжни да си платят данъците. Впрочем, Comcast, която придоби NBC, също концентрира прекомерна власт в свои ръце. Ето как се образува гигантска структура, която казва на избирателите какво да мислят и какво да правят. Подобни сделки съсипват демокрацията и ние възнамеряваме да ги развалим.

И още нещо, администрацията по принцип не би следвало да разрешава такива сделки. Та те се опитват да отровят мислите на американския избирател. И всички тези жени, които се опитаха да осуетят моята кампания, лъжат. Абсолютни лъжи! Нищо подобно не е имало! Когато изборите приключат, всички лъжци ще бъдат привикани в съда. Обаче сега само едно позвъняване във водещи вестници или в телевизиите е достатъчно, и лъжците получават „зелена светлина”… И никой не проверява фактите. Защо това е важно за вас? Ами защото ако се отнасят така с мен, човека, който има почти неограничени възможности за ответна реакция, помислете какво биха сторили с вас, с вашата работа, с вашата сигурност, с вашето образование, с вашето здравеопазване. Посяга се на вашата религиозна свобода, открадната е вашата Втора поправка, отнети са ви заводите, жилището и тъй нататък…

Вижте какво се случи с работните ви места!

Наскоро стана ясно, че сблъсъците на мои митинги са организирани от платени агенти на Националния демократичен комитет (НДК) и щаба на Клинтън – също като в Чикаго, когато пострадаха и полицаи, и митингуващи, а по лицата им течеше кръв. Това бе престъпление. Виновните трябва да бъдат подведени под отговорност. Но понеже системата е мошеническа, най-вероятно нищо такова няма да последва… Та и тези жени и лъжите им сигурно също са изпратени от НДК и щаба на Клинтън. По-късно всичко ще стане ясно в съда и очаквам това с нетърпение!

Всички тия измами целят едно – корумпираният истаблишмънт и свързаният с него бизнес да запазят своята власт – и то заради своите интереси и във ваш ущърб, във вреда за всички американци. А що се отнася до моите интереси, те са свързани с вас, с американските избиратели. Влязох в играта заради всичко това. Трудно е, но не можех да постъпя иначе. Аз обичам страната, обичам народа си, и съм длъжен да постъпя именно така.

Всички разбираме, че нашите проблеми няма да се решат, ако се надяваме да го направят на политиците, които ги породиха. Хилъри Клинтън всъщност не застава срещу мен, тя се изправя срещу промените, срещу целия американски народ, срещу всички американски избиратели.

Днес ние сме на кръстопът. Трябва да изберем дали да повтаряме грешките от миналото, или да повярваме, че пред нас и нашата прекрасна страна все още има голямо бъдеще. Аз вярвам в бъдещето и знам, че то ще е велико. Моят икономически план осигурява 25 милиона работни места за десет години. Но днес нашите работни места изтичат в чужбина, отиват в Мексико или в други държави. А такова движение е едностранно. Там получават работа, заводи, пари, а за нас остават наркотиците и безработицата. Време е нещата да се променят – и те ще се променят, повярвайте.

Същото е и с другите държави. Вижте Китай, вижте която и да било друга държава – та нашите търговски споразумения с тях са чудовищни. Позорно е, че нашата власт го допуска. Това са лоши сделки, и властите прекрасно го знаят. Неслучайно го потулват, но повярвайте, ние ще ги отменим. Търговията ни ще бъде друга – честна и свободна, и действителна.

Плановете ми в сферата на сигурността са да опазя бедните. Етичният ми план цели да се приключи с корупцията – гигантската корупция – в правителството. С всичко това ще бъде приключено… Ще пресушим вашингтонското блато и ще го заменим с ново управление – на народа, осъществявано от народа и в името на народа, повярвайте ми!

Точно затова избрах Гетисбърг да оглася моя план.

Умолявам американския народ да надмогне политическата суматоха

и да се върне към вярата и оптимизма, на които винаги е разчитал американският характер. А на този свят няма нищо по-хубаво и силно от американския характер. Аз ви моля – научете се отново да мечтаете. Предлагам ви моя план от 100 дни за възвръщане на американското величие.

Това е договор – между Доналд Тръмп и американския избирател, и той предполага промените да започнат с възстановяването на честността и отговорния подход във Вашингтон.

Още от първия ден след встъпването ми в длъжност моята администрация започва работа върху

шест мерки за борба с корупцията и срастването между власт и бизнес

Първо, нужна е поправка в конституцията, която ограничава броя на мандатите на членовете на конгреса.

Второ, преустановяваме назначаването на федерални служители (с изключение на военните, на служители в обществената сигурност и здравеопазването), като по такъв начин съвсем естествено ще се намали броят на чиновниците.

Трето, ще приемем правилото, че всяка нова федерална регулираща норма ще отменя две досега действащи. Регулиращите норми убиват страната ни и работните места.

Четвърто, ще забраним на бившите сътрудници на Белия дом и Конгреса да стават лобисти за период от пет години след напускането на работа.

Пето, ще въведем пожизнена забрана на сътрудници на Белия дом да бъдат лобисти на чуждестранни правителства.

Шесто, изцяло ще забраним на чуждестранни лобисти да събират средства за избирателните кампании в Америка, каквото бе положението досега.

В същия ден, в който встъпя в длъжност, ще приема седем мерки за защита на американските работници, чиито интереси днешните политици равнодушно неглижират. Ще променим тази ситуация в най-кратък срок.

Най-напред, заявявам намерението си изцяло да преразгледам условията на Споразумението за северноамериканската свободна търговска зона, едно от най-лошите споразумения в историята на страната ни – впрочем, подписано от Бил Клинтън – или пък да излезем от него, както е записано в чл. 2205.

На второ място, обявявам предстоящото излизане от Транстихоокеанското партньорство, което заплашва страната ни с истинска катастрофа.

На трето място, ще наредя на финансовия министър да обяви Китай за валутен манипулатор – което си е точно така на практика. Със своите валутни игри те ни нанесоха огромни вреди – и това е доста печално. Подчертавам, че не виня китайците – те просто са умни. Вината е на нашите политици, които не ги спряха, въпреки че лесно можеха да го направят.

На четвърто място, ще наредя на министъра на търговията и търговския представител на САЩ да извади всички несправедливи чуждестранни търговски практики, които вредят на американските работници, и незабавно да санкционира тези злоупотреби с всички достъпни правови инструменти – американски и международни.

На пето място, и това е особено важно, ще снема ограниченията за разработка на американски енергийни ресурси, включително шистов газ, нефт, газ и въглища. Това се равнява на 50 трилиона долара и много нови работни места. Нашите миньори трябва отново да се върнат на работа.

На шесто място, ще премахна всички препятствия пред инфраструктурните енергийни проекти, установени от Обама и Клинтън, което ще отвори път към развитие напред. Сега пред тях има невероятно много препятствия – и екологични, и структурни… Ще довършим тръбопровода „Кийстоун” и много други строежи. Това означава много нови работни места и огромна полза за страната ни.

На седмо място, ще спрем да даваме милиарди долари по програмите на ООН за борба с глобалното затопляне и ще използваме тези пари за нуждите на американската водна инфраструктура и американската екология. Ние даваме милиарди, в същото време ни е забранено да се занимаваме с нашата екология.

И още нещо, от първия работен ден ще се заема със следните пет мерки за възстановяване на сигурността и конституционния ред: първо, ще отменя всички неконституционни актове, разпоредби и укази на президента Обама; второ, ще започна процес за избиране на наследник на покойната съдия Скалия. Тази чудесна жена сложи дори мой плакат в двора си. Наистина е мило, нали? Едва сега го разбрах. Но тя е голяма личност. Ще избираме заместника по мой списък с кандидати, в който са 20 съдии. Надявам се, че от 20 души все пак ще бъде избран достоен кандидат, който да отстоява и защитава Конституцията на САЩ; трето, ще прекъснем федералното финансиране на всички градове-убежища за мигранти; четвърто, ще започнем извеждането извън страната на незаконните мигранти-престъпници. Днес това са над два милиона души наркотърговци, бандити, убийци. Ако съответните страни, не си приберат обратно бандитите, ще забраним издаването на визи за техни граждани. Докато Хилъри Клинтън бе държавен секретар, ние все се опитвахме да експулсираме поредния злодей, но неговата страна не го приемаше, и Хилъри казваше, че трябва да го приемем обратно и че няма да принуждаваме съответната страна да го приеме; пето, ще замразим имиграцията от региони, склонни към тероризъм, чиито представители не е възможно да бъдат проверени по нормален ред. Ние не знаем какви са те, откъде идват, какво планират. Хилъри Клинтън иска да увеличи броя им с 550 %. Обаче радикалният ислямски тероризъм е пред вратата. Ние трябва да бъдем силни, умни и бдителни. Не бива да го допускаме у нас, имаме си достатъчно проблеми. Всички, които пристигат в нашата страна, ще минават през щателна проверка.

Ще работя и с конгреса – ще внеса следните законопректи и ще се боря да бъдат приети в първите сто дни от президентския ми мансат – закон за данъчни облекчения и опростено данъчно облагане за средната класа. Моят икономически план предвижда икономически ръст от над 4 % годишно и създаване на не по-малко от 25 милиона нови работни места. Ще го постигнем чрез мащабно намаляване и опростяване на данъците, съчетано с реформа в търговията, намаляване на регулациите и снемане на ограниченията пред американската енергетика.

На нас ни трябват работни места!

А сега те изчезват – особено по-добрите. Най-сериозно трябва да се намалят данъците за средната класа, за която всички забравиха… Данъкът на семейство от средната класа с две деца ще ще бъде намален примерно с 35 %. Така ще могат да използват освободените пари и те ще влязат в нашата икономика. Ще опростим класифицирането на данъкоплатците, ще намалим броя на групите от седем на три. Ще опростим данъчните формуляри. Данъкът върху търговската дейност ще бъде намален от 35 % на 15%. Трилионите долари, изнесени от американските корпорации зад граница, ще могат да се върнат срещу заплащане на данък от 10%… много компании излизат от САЩ не заради високите данъци, а защото не могат да върнат парите си обратно тук. Всъщност, те вървят след излизащите навън пари. Ние ще опростим процеса, нека да върнат парите си отново тук, в Америка, и нека ги използват тук и ги вложат в изграждането на страната ни.

Закон за борба с изнасянето на производства. Той ще въведе такси, които да бъдат стимул за компаниите, така че да не изнасят производството в други страни, уволнявайки работниците. Освен това те ще могат да внасят продукцията си обратно в САЩ без никакви такси. И Carrier, и Ford, и много други бягат вън от Америка, уволнявата работниците си, отиват в Мексико или другаде, строят красиви нови заводи и наемат на работа местни хора. После си прибират складовете, машините и т. н. и без такси ги внасят през нашите граници – ами какво остава за нас? За нас остава безработицата. Само загуби и никакви печалби. Затова ще въведем такива такси, които няма да оставят ненаказано подобно поведение.

Закон за американската инфраструктура. Насочен е към следното – с помощта на данъчни облекчения да подтиква създаване на частно-държавно партньорство и частни инвестиции в инфраструктурата. Целта е да привлече 1 трилион долара за десет години. Днес ние имаме огромни проблеми с инфраструктурата. По времето на президента Обама държавният дълг се удвои и достигна 20 трилиона долара. За по-малко от осем години той нарасна с 10 трилиона долара. Представете си само! Но това не помогна на инфраструктурата.

Какво се получи?

Имаме проблеми с пътищата, с мостовете, с тунелите, с болниците, с училищата – плюс 20 трилиона долара дълг. Истински рекорд! Болниците на Министерството на ветераните са в ужасно състояние – и самото министерство също. Нещо трябва да се направи, защото ветераните са лекувани зле, много зле. Така не бива!

Закон за избор на училище и образователни възможности. Той ще преразпределя финансите за образование и ще даде права на родителите да избират къде да пратят децата – дали в държавно училище, дали в частно, в независимо, в специализирано, или пък да учат в къщи. Важно е да отменим общообразователните стандарти и да предадем контрола върху образованието на местните органи. Нашето образование сега е зле. Вижте рейтингите – на върха са Швеция, Норвегия, Дания, а ние сме в дъното. А харчим за всеки учащ повече от всички други – и пак сме в дъното на списъка. Другите страни харчат доста по-малко – а пък са на върха. Следователно е очевидно, че системата ни не работи. Ще я променим и подобрим.

Ще разширим професионалното и техническото образование, за които у нас изцяло забравиха, ще направим по-достъпни двугодишните и четиригодишните колежи. Всеки, който е ходил на училище, сигурно помни колко зле се учеха децата, но пък можеха да ремонтират двигатели или да иззидат стена. Много от тези деца имаха невероятни умения. Всъщност, на нас ни трябват такива, дето могат да зидат стени, доста ни трябват. (Смях в залата) Помните ли тези хора? Гениален автомеханик, със златни ръце, а пък по история – средна ръка, по физика – също. Това са прекрасни хора и заради тях трябва да върнем професионално-техническото образование.

Закон за отмяна и замяна на Obamacare. Obamacare изцяло ще бъде отменен, на негово място ще има медицински спестовни сметки – това е само един възможен вариант, но е добър. Ще е добре, ако медицинската застраховка може да се закупи и извън дадения щат. Ето това е конкуренция! Политиците ще пречат на това, защото застрахователните компании не обичат конкуренцията, но ще се справим, повярвайте.

Много години говоря за тези неща. И също така ще е много добре съответните щати да управляват фонсдовете Medicaid. А пък е време да се дебюрократизира и Службата за надзор върху качеството на хранителните продукти и лекарствата. Там чакат за одобрение 4000 медикамента, включително жизненоважни, а хората умират, трябват им лекарства, а пък ние с години си изучаваме разни лекарства. Да, това им е работата, следват процедурата, но пък 4000 медикамента чакат одобрение и не го получават… Този процес трябва да се ускори.

Закон за достъпни детски и старчески домове, което ще позволи на американците да отпишат от данъка си разходите за постъпване в детски дом или в старчески дом и ще подтикне работодателите да организират служба за детски дом по месторабота. Някои компании го правят и мисля, че идеята е отлична. Освен това ще бъдат освободени от данъци спестовните сметки за осигуряване на грижи за деца и възрастни с паритетни вноски за семейства с ниски доходи.

Законът за борба с нелегалната имиграция ще осигури финансиране за изграждане на стена по южната ни граница. Не се тревожете, аз вече обясних, че за нея ще плаща Мексико. Мексико ще плати на САЩ пълната сума за стената, ясно ли е? Впрочем, преди два месеца и половина имах среща с мексиканския президент, чудесен човек, прекрасна среща, обаче му казах, че очаквам някои неща. Ние си имаме своя държава, имаме си нашите хора, трябва да ги защитаваме, и затова нека и той внесе своята лепта – иначе разговорът ще бъде друг. Законът предвижда също задължителен минимален срок от две години за федералните затвори. Това е за нелегалните, за онези, които се връщат нелегално след депортиране. Пет години минимален срок ще има за онези нелегално завърнали се, които са осъдени за тежки престъпления или имат две присъди за малки правонарушения, или пък два пъти и повече са били депортирани. Какво се случва – те идват, ние ги връщаме, после пак идват – пращаме ги в затвора, после пак идват – и получават пет години. А сега и по десет пъти се връщат. Такива случаи – с лопата да ги ринеш. Помните ли какво стана в Сан Франциско? Един убиец се върна пет пъти – и на петия път застреля едно момиче… Един се връща десет пъти, на десетия път също уби човек. А сега, след депортацията, ще си седи у дома, за да не стои в затвора. А днес какво ги плаши – нищо! Време е да се променят и правилата за визи. Наказанията за нарушаване на сроковете трябва да се завишат, за да има гаранции, че работните места ще се предлагат първо на американци.

Осмо, закон за възстановяване на обществената сигурност – така ще намалее престъпността, разпространението на наркотици и нивото на насилие. Ще се създаде специална структура за борба с насилието, ще се разшири финансирането на програми за обучаване и подкрепа на местната полиция. Бъдете сигурни, че идеята е много добра. Ще разширим сферата на възможностите на федералните органи на реда и федералните прокурори за борба с престъпните групировки и ще тикнем престъпниците зад решетките – и после да си ходят у дома.

Закон за възстановяване на националната сигурност, който ще подпомогне възстановяването на нашите въоръжени сили. Затова ще отменим намаляването на разходите за отбрана и ще отделим повече средства за отбрана. Днес имаме спешна необходимост от въоръжени сили. Не че искаме да ги използваме, но именно силата осигурява мир – и затова ни трябва силна армия. А сега тя е безкрайно изтощена. Освен това ще дадем възможност на нашите герои ветерани да се лекуват в държавни клиники или да ходят на частен лекар, ако чакат реда си в интернет. Вие знаете, че нас активно ни подкрепят ветераните – охранителните органи, ветерани, военни. Обаче с тези опашки по интернет започнаха да стават по 22 самоубийства на ден. Не е за вярване, но са толкова – 22 самоубийства дневно. Защото чакат шест, седем, девет дни и не стигат до лекаря. Често дори обикновена процедура би могла да ги спаси, или прости лекарства, но има става зле и те умират, без дори да са припарили до лекар. Възнамеряваме да им дадем възможност да отидат наблизо, при частен лекар, или в държавна болница, или в частна. Има много лекари, които могат да им помогнат и ще се радват на допълнителен доход. А сметката ние ще платим. И ще е по-евтино, но най-важното е, че това е реална грижа за ветераните. Това, което правят с тях сега, е абсолютно неприемливо.

Освен това трябва да защитим най-важната си инфраструктура от нови заплахи – от т. нар. кибератаки. Законът ще постанови и нови процедури за имиграционна проверка. Трябва да се знае дали тези, които пускаме в нашата страна, споделят ценностите на нашия народ. Трябват ни хора, които обичат страната ни или могат да обичат гражданите й. Трябват ни хора, които да ни обичат, и това може да се провери, както го правят в други държави, но не и у нас. Ние просто приемаме всички – моляв и се, заповядайте, елате при нас…

Закон за изчистване на корупцията във Вашингтон. Той предвижда строга етична реформа, насочена против разложителното влияние на лобисти и спонсори върху нашата политика.

На 8 ноември американците ще гласуват за този план на 100-те дни за възстановяване на икономическия просперитет на САЩ, на сигурността и честното управление.

Аз ви обещавам, че ще направя тези реформи.

Ако ги проведем, отново ще имаме народно управление, осъществявано от народа в името на народа. И Америка отново ще е велика! Повярвайте!

Благодаря ви, много ви благодаря.

Превод: Илияна Велева
www.memoriabg.com/2016/11/02/trump-molia-vi-nauchete-se-otnovo-da-mechtaete/




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - Казват, че
02.11.2016 13:42
Тръмп бил по-добрият вариант за президент, ще видим...май него ще изберат :)
цитирай
2. milady - марине давам минус за този нагъл Демагог и Играч на Кукловодите..
02.11.2016 15:43
Нищо не чух за ФЕД....
а ?
цитирай
3. mt46 - Да, мисля, че е по-добрият вариант... :)
02.11.2016 18:39
anin написа:
Тръмп бил по-добрият вариант за президент, ще видим...май него ще изберат :)

цитирай
4. mt46 - Можеш да ми дадеш и 2-3 минуса...
02.11.2016 18:44
2. milady - марине давам минус за този нагъл Демагог и Играч на Кукловодите..
15:43
Нищо не чух за ФЕД....
а ?

Да не би да мислиш идеалистично, максималистично? И да очакваш американският президент да разреши абсолютно всички проблеми и недъзи...
цитирай
5. mt46 - А
02.11.2016 18:47
представяте ли си кандидат за Президент на България да произнесе подобна реч?...
Много пъти съм писал /и не само аз/ за нуждата от промяна на Системата, но друго си е да го каже американски кандидат за Президент, нали?...
цитирай
6. mihala - Много добре го е казал, но дали ще му ...
03.11.2016 10:01
Много добре го е казал, но дали ще му разрешат да го реализира е друг въпрос. намирисва ми на социализъм.
цитирай
7. mt46 - Социализмът не е забранен, нито противозаконен...
03.11.2016 18:56
mihala написа:
Много добре го е казал, но дали ще му разрешат да го реализира е друг въпрос. намирисва ми на социализъм.

В Западна Европа има доста социалистически партии, ако не знаеш...
цитирай
8. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/10/31/ya-razdui-bai-grui/
03.11.2016 18:57

Я раздуй, Бай Груй!

Гост-автор, Споделено от мрежата · 31/10/2016 · 23:01

27.03

Трагикомична опера в 3 действия

Либрето: Велислава Дърева

Cariatide_dall'eretteo,_415_ac._02Действащи лица:
Бай Груй (също Бай Туй, Бай Онуй, Бай Х*й, Бай Who) – брутален мутро-gangsta-чалга баритон
Бай Ганьо – бас
Бай Тошо – баритон
Големанов – тенор
Гочоолу, Дочоолу и Цецо Хаирсъзина – кресчендо-трио
Кариатида (Статуя „Ваш`та Майка“) – контраалт (профундо), почти бас
Г*з- ти-си-наш`то-знаме (или просто Г*з), а също и Сопол-виснал-на-дувара (или просто Сопол) – суперконтратенор
Шиши, медиен бос – садистичен тенор
Прокопий Шарлатански, медиен бос – истеричен тенор, фалцет
Дост – нервозен тенор, почти сопран
Меси – финтиращ треньор
Трайко, Дянко и Роско (магаре) – вкиснати тенори
Стрина Кристалина – кръчмарски банциг-алт
Маг Светлина с кристално кълбо плюс внушителна група врачки, баячки, магьосници, магове, вещици, вещери, вампири, таласъми
Медийни гъски, патки, кокошки, мисирки и други домашни птици
Двете каки, Трите папи, Разни свраки (натуршчици)
Балетна трупа „Вувузелки“
Хор повехнали поп-фолк икони и чалга-мадони
Бял кемпер
Невидим часовник с кукувичка отмерва всеки четвърт час: „Бай Х*й! Бай Х*й! Бай Х*й!“
Периодично се чува звук от прелитащ МиГ-29.

Съдържание:

Първо действие

Бай Груй влиза навъсен. Накуцва. Коляното го стърже. Ръмжи. Унесен е в мрачни мисли, изразени в кахърна cavatinа „О, где магията отиде?“: „О, гасне моята харизма! Гасне и залязва! О, где магията отиде? О, где останаха тез сладки, дивни дни, и репортерките, кои измерваха с три педи моя бицепс, от еротични сънища обзети! И силиконките, разстлали пищни форми връз моя скут! И песните им сладкогласни! О, как разбирахме се нявга – аз прост, народът тъп! И благодарен! От моята ръка ядеше и весело опашката въртеше… А днес? Тиранин бил съм аз?! Диктатор?! Аз?! Демократ най-пръв! О, черна завист, подлост черна! Предатели! И лицемери!.. О, где магията отиде?…“

Бай Груй напоително ожалва залеза на своето бандитско обаяние, скършеното очарование на мутрата, загнилото вълшебство на простотията. Хор повехнали поп-фолк икони и чалга-мадони го окуражават любвеобилно и самоотвержено. Те пеят приглушено потпури от любими арии – „Мачкай, Бат Бой!“, „Дай газ!, „Ти си пич!“, „Суперсвръх герой!“, „Спукай им шушоните!“, „Леле, знаеш ли, Никол, снощи го сънувах гол!“. При „Батальонът се строява за последен път, старото се уволнява, зайците реват“ Бай Груй избухва в неудържими ридания, предчувствайки своя неизбежен, фатален край.

Звук от прелитащ МиГ-29 брутално прекъсва мисловната деятелност на Бай Груй, който изригва в яростен речитатив

„Кой си ти, бе?!“: „Кой там фърчи! Кой дръзва да смущава мойта самота! Кой си ти, бе?! Нямаш никакви комплекси! Кой те познава, бе?! Мене три папи са ме галИли, мама Меркел ми е като майка родна, Жан-Клод сърчица ми праща! А ти?! Никой не те познава тебе! Къде са ходили да те опознаят? По летищАта ли са ходили да те опознаят? Ти си ми бил шеф на ВВС, бе! Човек те направих! К`во фъркаш там, бе! Ела ми да те фрасна! Знам те аз! Всичките ги знам! Единият ми е бил вице, другият ми е бил министър! Всичките ви знам аз! О, неблагодарност черна!“.

Дует тв-водещи (лежерна canzonetta) се опитва да го прекъсне, но речитативът на Бай Груй тече като гневен поток на съзнанието:

„Шъ ми вика той на мене „Бай Х*й“! Тоа Г*з! Тоа Сопол, виснал на дувара мой! Тоа келеш! К`во бръмчиш с тоа кемпер по Австрия, бе, Г*з! О, бял кемпер ме преследва в живота! И ти, бе, нискостебленият, на генерал шъ ми съ праиш, „пиле шарено“ шъ ми викаш! Ми И аз съм генерал, бе! Ге-не-рал! К`во си въобразявате! Как смеете! Кои сте вие, бе! Аз съм Генералът! Нямам нищо общо с вас! Шъ ви спукам шушоните, бе! Ръчичките шъ ви счупя! Канцелирам ви! Всички шъ ви канцелирам! Край! Край! Край! Вън! Вън! Вън! Чиба! Къш!“.

Крещи истерично. Припада.
Силиконки тичат с водичка да го свестяват.
Кукувицата от невидимия часовник отброява нецензурно „Бай Х*й! Бай Х*й! Бай Х*й!“ и възвестява края на първо действие.

Второ действие

Бай Груй, в черно кожено манто, изпружен в бяло кожено кресло, метнал десен глезен върху ляво коляно. Бронежилетка на закачалката. Кобур, провесен на стола. Изправя се решително и – хръс! – коляното го сецва. Следва разтърсващ музикален брилянт – 37-минутна брутално-изобличителна мутро-gangsta-чалга белкантова ария „Непорочният“. Бай Груй саможертвено разбулва страшна тайна – кой е бастардът #Кой?, този всевластен тиранин, заченат в будоара на олигархията, тоз Минотавър, туй свирепо изчадие.

Публиката научава това, което знае – че #Кой? е самият Той, Бай Груй, в кръвосмесително съучастие с Шиши и Прокопий Шарлатански; че тия двамата са „напълно еднакви“, близнаци-братя; че едва не се изпотрепали взаимно, обаче Той ги спасил, понеже е добър, щедър и човеколюбец; че Прокопий Му натресъл тримата вкиснати тенори Трайко, Дянко, Роско (магарето) и други още; че магарето не било магаре, а ястреб сущий; че Трайко продал нещо на някакви американци, пък друго нещо препродал на незнайни лихтенщайнци; че даже Меги Олкрайдова Му звъняла относно продажбата на едното, а може би – на другото нещо, ама Той дързостно не й вдигнал, щото к`во да й вдигаш на баба ти Меги, поне Викито да беше с нейното сладко, изящно „Fuck!“; че всичко туй ставало зад Неговия гръб, през Неговата глава и за Негова сметка; че Той не знаел нищичко, малък бил – излъгали Го; че само маг Светлина му казвала истината; че няма нищо общо с никакви Шишита, Шарлатани, Цаци, Каки и прочее свраки; а сега всякакви типове му приписват всичкия тия идиоти и зулуми, пришиват му ги – на Него, Непорочния…

По време на грандиозната 37-минутна ария Бай Груй три пъти умира и три пъти се възражда. Тоз шедьовър на оперната музика завършва апотеозно: „Ние сме изцяло непорочни! Не сме се оцапали! Ненчев ми е свидетел!“. „Аз съм безотговорен!“, отвръща свидетелят, току-що произведен в Господ Бог. „Позор! Позор!“, викат опозиционните гадове (кой ги пусна тия!?) и се кикондрят разхайтено. Двете каки и други свраки прекосяват сцената с жизнерадостна tarantella, въоръжени с китари, кастанети и дайрета, охраната хуква подир тях, изтървава ги.

Всички споменати в историческата ария (без баба им Меги Олкрайдова) подхващат „Арията на клеветата“ (La calunnia е un venticello) и сочат укоризнено към Бая си Груя. Откъм брюкселските селения, долита кръчмарският банциг-алт на Стрина Кристалина, която пее „Гърди с кристали накичи“, „Когато плачеш, запали си пура!“ и „Конгретюлейшънс, тъпако! Толкова се потруди! Много ти здраве от мама ти Меркел и Жан-Клод! Бай, бай, Бай Who!“…

На сцената нахлува балет „Вувузелки“, вувузелят усърдно, абсолютно безкористно, викат гневно „#Кой? #Кой? #Кой?“ и чуват в ответ „Свой! Свой! Свой!“; Шиши и Прокопий изпълняват сладострастно па де дьо (pas de deux), което неусетно преминава в па де троа (рas de trois), понеже се включва и Бай Груй с контузеното коленце.

Кукувицата се обажда нецензурно и слага край на второ действие.

Трето действие

Тв-студио. Възпаленото настроение е обсебило Бай Груй. Водещите (любезно дуо) се опитват да го разведрят, изобразявайки задължителната при общуването с въпросния персонаж несмисленост, ала той изобщо не ги отразява, вдаден в тежки промишления. Предизвикват го някак неволно и той изригва в гневно рондо:

„Мене да ме критикуват?! За какво да ме критикуват?! Мене!! За какво да ме упрекват?! Не блей! Гледай ме като ти говоря! На кой съм клекнал? Пред кой съм клекнали? Коляното ме боли, как да клекна! Ако не ме болеше… Нищо не знам! Аз бях в Брюксел! Пощенски гълъб съм бил! На кого, бе? На кого?! Дебел съм бил, бай Х*й съм бил!… Оставката шъ ми искат! На мене! Дали да я дам?! Че как да я дам?! Нъл шъ ма сторят дармадан! (прелита МиГ-29) Ей го тоя пак! Фърчи горе! Нарочно го прави! Да ме разконцентрира! Да ме извади от равновесие! Да падна в канавката! Ей, наглец!… Да ме упрекват те мене, мене да ме упрекват?! Мене?!… „

Любезното дуо (речитатив): „Успокойте се, успокойте се!“.

Осветлението се променя. Появява се маг Светлина, сподирена от бойна група вашингтонски врачки, брюкселски баячки, медийни магьосници и прочее соросоидални вещици, вещери, вампири и таласъми, въртят се около един вонящ казан, мърморят заклинания против враговете Груйови и мятат вътре „мъх от прилеп, клюн на сова, от усойница отрова, змейска люспа, вълчи зъб, пръча жлъчка, свински пъп“. Маг Светлина се взира в кристалното кълбо: „Ти си спокоен, спокоен, спокоен! Ти си велик, велик, велик! Имаш силен ангел пазител! Ти само се пошегува с тая майка на нацията, пошегува, пошегува, пошегува…“

Магьосниците изчезват, както са се появили.
Кукувицата се обажда без време.

Бай Груй (сепнат): „Махнете я тая кукувица!“.
Любезното дуо: „Няма никаква кукувица, г-н Груй! Счуло Ви се е“.
Накуцвайки, Бай Груй отива при Кариатидата. Ослушва се, гледа нагоре. Оркестърът замира. Бай Груй (a capella): „Няма никой над мен! Аз не съм омърсен! Непорочен съм аз! Мен не могат докопа! Повозих се доста на чужди коне, и доста повозих на колелото без рамка! Няма никой над мен! Над мене – само небе!“.
„Над мене – небе!“, запява Големанов. „Власт ми дай ти на мен!“, включва се бай Ганьо, „Ха-ха-ха!“, кънти присмехулно бай Тошо. „Висшите интереси на Отечеството диктуват…“, пее Големанов. „И магаре да туря, и магаре ще изберат“, допълва бай Ганьо, „Ха-ха-хаааа!“, залива се в мефистофелски смях бай Тошо.

Към историческото трио се присъединява кресчендо-трио – Гочоолу, Дочоолу и Цецо Хаирсъзина. Последният е дегизиран в народна носия, затъкнал нож и пищов в силяха. Пеят страховито : „КметоОвете са наши! Жандармите – и те! Шъ видят гадовете ТЕ!“.
Бай Груй и Кариатидата подхващат красив дует.
Той: „Ето я! Класи над всички! Милата мама Мецанка! Каква осанка! Каква снага! Какъв бюст! Какъв баджак! Лонг бедър!“.
Тя: „Имам мозък!“.
Той: „И мозък има!“
Тя: „Имам мозък! Имам мозък! Имам мозък!“.
Той: „Тя е Ваш`та Майка! Ваш`та Майка! Ваш`та Майка!“.
Тя: „Аз съм Ваш`та Майка! Ваш`та Майка! Ваш`та Майка!“.

На сцената, предвождани от Цецо Хаирсъзина, се изсипват всички придворни на Бай Груй: министри, депутати, кметове, медии, социолози, политолози, певачки, магьосници, вещици, вампири, жонгльори, въжеиграчи, камериерки, гувернантки, олигарси, босове, бандюги, банкери, бухалки, анцузи, мутри, муцуни, сутеньори, кифли и куртизанки на властта.

Силиконките припяват кръшно „Цъфнал ГЕРБ!“. Балетната трупа „Вувузелки“ дотътрузва бял роял. Изобразяват жива картина „Свободата води народа“. В ролята на Свободата, повела народа – Кариатидата, с обнажена знойна гръд, в ролята на Гаврош – Прокопий Шарлатански (първи състав) или Шиши (втори състав).

Изведнъж Бай Груй започва да крещи истерично: „Стига! Стига! Стига! Махнете тая кукувица!“.
Придворните: „Няма кукувица! Сторило ти се е!“.
Придворните (помежду си, приглушено): „Тихо, тихо! Да не чуе! Той не знае! Той не знае! Ах, не знае? Как не знае? Как да знае! Кукувицата му в е главата! Тихо, тихо! Тая кукувица му в главата куха кука!“.

Звук от прелитащ МиГ-29.

Бай Груй: „А това?! Спрете го! Свалете го! Цецо-о-о!“.
Цецо Хаирсъзина стреля с бутафорния пищов към небето.
Придворните: „Е, как да го спрем!? Няма как да го спрем!“.
Цецо Хаирсъзина: „Шефе, има пилот в самолета!“.
Бай Груй (гледа нагоре): „Къш! Къш!“.

Бай Груй се вкопчва панически в Кариатидата, покатерва се на раменете й, после върху главата, възсяда я, маха отчаяно ръце към небето и вика: „Спрете го! Свалете го! Къш! Къш! Аз съм велик! Аз съм цар! Аз съм Бог! Къш! Къш!“.

Придворните завихрят бурен хоровод около възседнатата Кариатида (тя се накланя като кулата в Пиза, но никой не забелязва), пеят лудо „Я раздуй, Бай Груй!“, сцената се тресе, разтриса и продънва, всички дружно пропадат в бездната…
Финалните акорди на „Цъфнал ГЕРБ!“ заглъхват…

ЗАВЕСА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160910
Постинги: 3686
Коментари: 45090
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031