Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2017 19:02 - Дали да не дадем на Борисов да ни потрети?
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2596 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 21.02.2017 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

image

 



Автор: Кольо Колев

/.../
Съответно всички те не желаят Бойко Борисов да ни потрети и ще гласуват за промяна. И тъй като са мнозина, се надяват, че след изборите ще седнат пред телевизора, социолозите ще съобщават процентите, а те ще се радват – „Натрихме му носа!“. И ще чакат оклюмалия Борисов кротко да сдаде властта и да отиде да си говори с магнолиите. Кеф! 

 

 Други разиграват по-умерено оптимистични сценарии – ще има нещо като равенство, никой няма да е победител. Ще се формира някакво „експертно“, „програмно“ или подобно правителство. Борисов ще отстъпи крачка назад и няма да е премиер, Нинова също. И всички ще се договорят какво има да се прави и как да се прави. Нещо като „Партията на умерения прогрес в името на здравия разум“. Демократи утописти! Нежни демократични души! Наивни мечтатели! Въобще няма да стане нищо подобно. Вече стана кристално ясно, че Борисов си е приготвил резервна писта при загуба на изборите(1). Казва си го ясно и директно. 

 

И комбинацията е чрез референдума на Слави Трифонов. Не че нямахме основание да подозираме нещо подобно още когато Борисов прегърна референдума като свидна рожба. Но сега си го казва директно! Стъпка по стъпка. 

 

Първото действие на ГЕРБ в един недобър за тях парламент ще бъде да призоват да се приеме решение за въвеждане на 100 % мажоритарна избирателна система (съгласно референдума на Слави Трифонов). Разбира се, това ще се прави не защото са загубили изборите, а защото „ние от ГЕРБ винаги се съобразяваме с волята на хората!“. Това естествено ще бъде съпроводено с шествия, демонстрации, хепънинги и прочее.

 

Протестърско-реформаторският елит (т.нар. „умни и красиви“), за които има обосновани предположения, че няма да влязат в парламента, с плам ще се включат. Слави Трифонов ще призове „народа“ и ще заяви, че „Време е някой да изхвърли боклука!“. ГЕРБ ще уплътни редиците на протестиращите и ще им даде постоянство, организация и финансиране. В парламента – тотална обструкция на всичко друго. 

 

И няма да има място за компромиси между парламентарните партии и протестърско-герберска микстура, формално оглавена от Слави Трифонов „в името на народа“. Аргументите, че два и половина милиона избиратели все пак не са „народът“, ще бъдат удавени от крясъка на „народа“. Предложенията за смесена мажоритарно-пропорционална система, „немската система“, преференциална система и пр. ще бъдат стъпкани, както луда крава стъпква телето си. „Не! Сто процента чиста и свята мажоритарна система тук и сега!“

 

Защото целта въобще не е да се подобри изборната система, а просто… да се отменят тези избори, да се отиде на нови избори. (Нещо заявено както от Слави Трифонов, така и от Борисов, а към този момент вероятно ще бъде и горещото желание на отпадналите недотам умни, но красиви реформаторо-десничари). Така в резултат на уличния натиск и подкрепата на ГЕРБ (естествено „в името на народа“) се приема новата сто процента мажоритарна избирателна система.  

 

После идва ред на второ действие на драмата „ГЕРБ губи изборите“ – фактическо анулиране на изборите. Следват яростни дитирамби за „моралната несъстоятелност на този парламент“ – избран не по правилата, очертани от „волята на народа“. „Народът“ призовава за разпускане на Народното събрание и провеждане на нови правилни избори… съобразно „истинските правила“ на победилия референдум. Разбира се, отново следват  шествия, демонстрации, хепънинги… Слави Трифонов ще запее „Време е някой да изхвърли боклука!“. ГЕРБ ще бойкотира парламента и ще вплътнява редиците на протестиращите организационно и финансово. 

 

Как ще завърши всичко това? Напълно е възможно да завърши с нова политическа криза, разпускане на парламента, нови избори и въвеждане на неприлаганата никъде в цивилизования свят „сто процентна мажоритарна избирателна система в два тура“. Накратко, с пълна победа на „прогресивните сили“ над силите на здравия разум. 

 

И всичко това в името на това ГЕРБ да се опита да спечели изборите по другия начин, а Слави Трифонов и хората му да си начешат егото (без да им пука особено за дългогодишните последици от всичко това). 

 

И защо да си причиняваме всичко това? Още повече че самият Борисов ни казва как можем да го избегнем – просто като му дадем властта (7–8 % над втората партия и тогава вече той ще е „длъжен да намери вариант“.) 

 

Съблазнявам се да призова да гласуваме за Бойко Борисов и всичките му потенциални партньори – всякакви реформатори, Марешки и други. Защо да си причиняваме всичките тези главоболия и ядове! Защо трябва после дълги години да плащаме за недомислена и безумна изборна система, направена на улицата. Защо направо да не му дадем властта – „Ето уважаеми, вземи я! Порадвай й се още малко. Карай си джиповете за шейхове. Още два си вземи. И самолет за фотосафари си вземи – горските ще дадат. Вземи още няколко милиарда дълг. Ние ще ги платим, ще издържим! Но не причинявай това на страната и не пипай копчетата!“. 

 

Единственото, което ме спира да го направя, е в последното изречение. Ще пипа копчетата! Едно от първите дела на новата-стара власт ще е приемането на върнатия от президента Радев закон за „вечните концесии“. Следващото е ратификация на СЕТА. А съчетанието на СЕТА с вечните концесии (интересно съвпадащи във времето!) ми изглежда страховито. 

 

А ще има още и още предизвикателства – и тресящата се Европа на две и три скорости, и натиска за засилено военно присъствие на НАТО в Черно море, и лавирането на страната ни в новия многополюсен свят, зареден с напрежение. И много се съмнявам, че разработването на горния сценарий за запазване на властта е белег за държавническата мъдрост на тези, които ще пипат копчетата в това време. 

 

Затова единственото, към което мога да призова, е политиците да си спомнят, че властта не е самоцел, а инструмент. И той не трябва да се използва така, както маймуната използва микроскопа – да си чупи орехи и да чупи главите на другите маймуни.
www.glasove.com/categories/na-fokus/news/dali-da-ne-dadem-na-borisov-da-ni-potreti

*   *   *
Все ще си патим,
хора и патки - защото
най-голямата партия
е на полуидиотите!...

Марин Тачков




Гласувай:
18


Вълнообразно


1. bubolina111 - Само да попитам
21.02.2017 20:47
НЯКОЙ ДА МУ Е ИСКАЛ ОСТАВКАТА? - НЕ. НЯКОЙ ДА МУ Е СПОМЕНАЛ, ЧЕ НИ ПИСНА ДА ИГРАЕ НА СЪРДИТ ПЕТКО? НЕ. А ВСИЧКИ КАТО ИСКАТ ПРОМЯНА - ЗАПИТАЛ ЛИ СЕ Е КАКВА ТОЧНО ДА Е ТЯ???
цитирай
2. mt46 - Той е играч, тарикат, свръхегоцентрик, нарцис, опасна мутра...
21.02.2017 22:13
bubolina111 написа:
НЯКОЙ ДА МУ Е ИСКАЛ ОСТАВКАТА? - НЕ. НЯКОЙ ДА МУ Е СПОМЕНАЛ, ЧЕ НИ ПИСНА ДА ИГРАЕ НА СЪРДИТ ПЕТКО? НЕ. А ВСИЧКИ КАТО ИСКАТ ПРОМЯНА - ЗАПИТАЛ ЛИ СЕ Е КАКВА ТОЧНО ДА Е ТЯ???

Който не го е разбрал или усетил, явно е слепец, тъпанар...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159931
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031