Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2017 12:38 - Мълчанието убива... По Достоевски...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4824 Коментари: 12 Гласове:
27

Последна промяна: 26.02.2017 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Над 1 000 души са знаели, че Убиецът от Борисовата е Йоан Матев! Но са си Мълчали!

февр. 25, 2017 РедакторДрама


image

Убийството, което преди две години разтърси България, а сега, заради ареста на извършителя, отново разбуни духовете… ще се коментира още ден-два и темата ще се оттече по канала.

Едно 15 годишно момче беше намушкано с нож, докато си седи на пейката и чака приятелката си. Смъртно прободено от абсолютно непознат, който поискал да му вземе парите и го заплашил с ножа. И ядосан, че хлапето не ги дава, втъкнал острието в плътта му и го убил.

След което се затичал да се скрие, обадил се на брат си, а малко по-късно двамата си купили по един сандвич край Римската стена, за да се утешат от вълненията през деня.

Камери заснели доста ясно лицето на убиеца, но ядец. Никой не казал в полицията, че го познава.

Всъщност съучениците на Йоан Матев веднага го разпознали на записите, направени от камерите и разпространени от полицията. Казали на директорката на елитното частно училище, но тя им забранила да говорят, като обяснила, че ще се забъркат в неприятности. После събрала и учителите на спешен съвет и заповядала и на тях да мълчат по случая, стана ясно днес по време на гледането на мярката за неотклонение на арестувания убиец.

Още по-абсурдно: Директорката привикала Йоан и му казала да си намери бележка че на 2 юни, в деня на убийството, е бил болен, за да извини отсъствията му от училище в този ден и час. Не че в дневниците на скъпарското училище някой изобщо е отбелязвал кой е там и кой не. Важно било единствено родителите да снасят таксата, а тийнейджърите да се появяват от време на време, за да се отчита учебен процес.

Двамата братя учели в езикова гимназия, където таксата е космическа. А бащата бил крупен дарител на частното учебно заведение. Затова на децата му се гледало като на златни кокошки и дойни крави, а не като на обикновени ученици. Едно убийство – голяма работа! Важното е парите да се стичат в касата?

Йоан и преди е ограбвал хора, но те му давали портмонетата си преди да ги заколи. Проявявал е агресия и към свои съученици, твърдят психолозите. Тези случаи обаче също били прикривани от учителите.

Разпознали са убиеца и в селото, където живее. Но там пък никой не посмял да шукне и да предаде синчето на местния дерибей. Бащата Ивелин бил митничар на Калотина и заплатата му от 1 000 лева на месец никак не се връзвала с живота, който семейството водело. Двуетажна тузарска къща с каменен лъв отпред. Коли последен модел, които се сменяли всяка година. В момента имал мердецес S класа, а миналата година карал БМВ-седмица.

Всеки от  семейството имал собствен луксозен автомобил, а момчетата притежавали и скутери. Майката подарила на децата си скъпи коли още преди да вземат книжки и те денонощно пилели гуми из селото. Цялата фамилия паркирала колите си където й попадне и запушвала улицата, така че съседите им да не могат да преминат. Избухвали скандали, но Ивелин изобщо не помръдвал автопарка си.

Ето в каква среда е расъл Йоан. Вероятно и биберонът чу е бил марков, като се е родил.

Всички в селото са знаели, че той е убиецът от Борисовата градина, но са си мълчали. За да си нямат проблеми с лютия и ултрабогат митничар.

Бащата и майката веднага познали сина си на записите от камерите. И взели мерки да го скрият: Спрели го от училище след месец и не е ясно къде е завършил и как после е станал студент в най-скъпия университет в Благоевград. С каква диплома е записал висше, специалност „Право“, след като не е ходил на училище последната година? Впрочем за един митничар едва ли е проблем да се снабди с някаква си фалшива диплома. Може и на килограм да си ги купи. А синчето вече се е готвело за адвокатска, а защо не и съдийска кариера като стълб и стожер на правдата… с купена университетска диплома и едно убийство зад гърба си.

И какво се получава на практика? Нещо безумно, което може да се случи само у нас. Майката и бащата знаят, че детето им е убиец. По закон имат правото да мълчат. Братът също знае. Той също може да мълчи, без да бъде обвинен. Но все пак накрая се пречупил и проговорил.

Обаче и цялото село е знаело. Но са си мълчали. От страх, от малодушие, от нежелание да се намесват в чужди работи, от безразличие какво става в съседния двор и съседната къща, особено ако пред нея са паркирани четири скъпи коли.

Едно невинно момче гние в гроба, неизживяло живота си, а съседите са се втренчили в пъпа си и го почесват обречено и по български тъпо и безмозъчно. И подло. Мълчали са, да не си развалят рахата.

Цялото училище също е знаело.

Само си представете как всяка сутрин всеки от тези ученици и учители е срещал очите на убиеца по коридорите. Свеждал е глава и е продължавал към класната стая. Защото какво му влиза в работата, че Йоан е заклал някого? Пък и какво ще кажат останалите, ако го издаде?

Всички учители са знаели. Те, учителите! Гражданската съвест на едно общество, които са призвани да възпитават младото поколение. Страхотно възпитание, няма що! Но кой би се разделил с тлъстата си заплата в частното школо, за да възтържествува някаква си там правда? И какво значи правда?…

Директорката знае, но си пази хляба, което значи да пази и реномето на училището. Няма заради някакво си затрито момче /мир на праха му/  да я налазят медиите и после да се разчуе, че в школото е възпитаван убиец? Абсурд! Какво ще стане после с приема на нови ученици и авторитета на учебното заведение?!

И полицията е знаела!

Все пак някой се е осмелил да я уведоми анонимно. Но и ченгетата са си мълчали. Цели две години са криели убиеца, докато са се правели, че разследват и събират доказателства срещу неизвестен извършител.

Мълчанието на агнетата?

Не, направо на овцете!

Не! На цяло стадо овце!

Впрочем на десетки стада овце.

Неолибералният егоизъм води до безралзличие. А то ни е превзело до такава степен, че и камък да ни падне на главите, ако оживеем- ще мълчим.

Като страхливи, сиви, миши душици. Ще затваряме очи, ще зариваме глава в пясъка, ще си живуркаме кротко и безлично и ще псуваме живота, но само под мустак, или по форумите, където сме анонимни. До смъртта!

Йоан ще бъде осъден, ще лежи няколко години и ще излезе с двойно по-засилено чувство за безнаказаност. Докато намушка следващата си жертва.

Но кой ще осъди мълчанието на мълчаливите?

Тяхната съвест ли?

Ако я имаха, щяха да проговорят.

А възможна ли е индивидуалната съвест в една безсъвестна държавна система. Това звучи като оксиморон.

Възможна ле е гражданска позиция в страна, чиито водачи – политици са силно развратени от външно финансиране и вътрешна корупция, без собствена позиция, но пък силно надупени в угоднически пози. Това също е оксиморон.

А някъде там по телевизията запенени представители на колониалната ни администрация дърдорят за гражданско общество и демократинчи ценности.

Какво общество, бе господа, какви ценности? И то демократични.

Нали точно тази внесена псевдо-демокрация приспа съвестта българска и ни превърна в дребни, страхливи, егоистични човечета. А ценностите ни замени с два основни инстинкта – парите и мълчанието.

Оказа се, че парите развращават!

А мълчанието – убива!

И невинните, и нас!

Skandalno.net

newsmaker.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-1-000-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%87%D0%B5-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81/

По Достоевски

Не знам - признавате ли Достоевски,
демократични господа, глупаци...
От колко трупове и сълзи детски
градите бъдещето, демокрацията?...

Марин Тачков




Гласувай:
27


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Точно и право в десятката, Марине!
26.02.2017 13:08
Но както казваше моят директор, по друг случай, удар в празно пространство!
Без резултат и ефект!
Напразно!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
2. podvodni - Значи мсичко изложено в статията си ...
26.02.2017 13:10
Значи мсичко изложено в статията си има своето обяснение. Митничарят живеел на широко - резонно нали е митничар. Храта преминаващи през границата могат да бъдат много "благодарни" за "доброто и професионално отношение" на митничаря. Имат кинти и като всеки средностатистически селски тарикат изтъкан от комплекси за малоценост парадират със своите финансови мъзможности по най-глупавият начин - скъпи коли сменяни всяка година и безпардонно просташко поведение в родното село. Както са казали древните - Селянина може да излезе от селото, но селото от селянина - никога !
Кинтите и селянията в мисленето може да обясни и скъпото и "престижно" частно училище (хи-хи-хи в България).

Но нищо не обяснява факта, че селският тарикат и син на местният селянин митничар разполагащ със сериозни финансови възможности е тръгнал да краде пари от други тинейджъри.
Баси трябва да си яко комплексиран селяндур и възпитан с комплекси за малоценост от също толкова комплексирани селски родители та да правиш подобни олигофрении !
цитирай
3. dimat - Много пъти писах,та чак се изприщих:
26.02.2017 19:07
"Виновно за съдбата си на вечна жертва е стадото,наречено "народ""!

Никой друг!

Всичко останало,включително и убийците,като въпросния екземпляр е следствие!!!

Следствие от поведението на умиращото стадо,минаващо някога за народ.

Стадо,което предпочита да се снишава,да се набута в миша дупка,да си затваря очите и да си отваря задника,с надеждата,че съдбата на пребития,ограбен и даже убит негов съсед,ще му се размине.

Така стадото постепенно,но сигурно ще бъде заличено от лицето на Земята,но никога няма да се вдигне срещу убийците си.
цитирай
4. merlin68 - Подводни, ти си обяснил добре. . . ...
26.02.2017 19:09
Подводни, ти си обяснил добре... необяснимото.
цитирай
5. mt46 - ...
26.02.2017 20:51
Прошка към Народа и Родината

Ден за прошка е -
към Майките, Бащите...
Ден е за смирение в душите...

А дали ще искат прошка
мафиотите и политиците,
които ни ограбиха парите
и мечтите?...
Дали ще искат прошка
от Народа и Родината
антинародните продажници,
измамници,
безсрамници
боклуци?...

И дали ще я получат?...

Марин Тачков
цитирай
6. mt46 - Благодаря, Лео!... Лека вечер!
26.02.2017 21:37
leonleonovpom2 написа:
Но както казваше моят директор, по друг случай, удар в празно пространство!
Без резултат и ефект!
Напразно!

Хубав ден, приятелю!

Един от многото абсурди в страната ни...
цитирай
7. mt46 - На всичко може да се намери обяснение...
26.02.2017 21:44
podvodni написа:
Значи мсичко изложено в статията си има своето обяснение. Митничарят живеел на широко - резонно нали е митничар. Храта преминаващи през границата могат да бъдат много "благодарни" за "доброто и професионално отношение" на митничаря. Имат кинти и като всеки средностатистически селски тарикат изтъкан от комплекси за малоценост парадират със своите финансови мъзможности по най-глупавият начин - скъпи коли сменяни всяка година и безпардонно просташко поведение в родното село. Както са казали древните - Селянина може да излезе от селото, но селото от селянина - никога !
Кинтите и селянията в мисленето може да обясни и скъпото и "престижно" частно училище (хи-хи-хи в България).

Но нищо не обяснява факта, че селският тарикат и син на местният селянин митничар разполагащ със сериозни финансови възможности е тръгнал да краде пари от други тинейджъри.
Баси трябва да си яко комплексиран селяндур и възпитан с комплекси за малоценост от също толкова комплексирани селски родители та да правиш подобни олигофрении !

Явно младежът е бил доста зле с мозъка, с психиката си... Може да си е внушил, че другите са длъжни да му дават от парите си /като на митничар/...
цитирай
8. mt46 - Да... Но и Системата съдейства за израждането и заличаването на народа...
26.02.2017 21:47
dimat написа:
"Виновно за съдбата си на вечна жертва е стадото,наречено "народ""!

Никой друг!

Всичко останало,включително и убийците,като въпросния екземпляр е следствие!!!

Следствие от поведението на умиращото стадо,минаващо някога за народ.

Стадо,което предпочита да се снишава,да се набута в миша дупка,да си затваря очите и да си отваря задника,с надеждата,че съдбата на пребития,ограбен и даже убит негов съсед,ще му се размине.

Така стадото постепенно,но сигурно ще бъде заличено от лицето на Земята,но никога няма да се вдигне срещу убийците си.

цитирай
9. mt46 - "Пази, Боже, сляпо да прогледа!"...
26.02.2017 22:11
merlin68 написа:
Подводни, ти си обяснил добре... необяснимото.

цитирай
10. zaw12929 - 1 000 000 чиновници знаят, че служат ...
27.02.2017 10:50
1 000 000 чиновници знаят, че служат на престъпна власт, но заради личната си заплатка, облаги ще гласуват за Разбойко, без притеснение, че България загива. Иначе зад бюрото си държат портрети на Левски и Ботев...
Затова със страшна сила ехти тишината от ония 4 въпроса: "НАРОДЕ????" Може би да, а може би Не! На 26 март или напред или в пропастта с ГЕРБ. Те са за затвора, за да я има България ... Успех! Истината ще победи!
цитирай
11. dimat - mt46,
27.02.2017 17:42
Умен човек си!Не изпадай в положението на тези,които вечно търсят начин да скрият съзнанието си зад "обективните обстоятелства"!

Виж какво става по форумите - масово се реве срещу този,или онзи политик,срещу тази,или онази партия,срещу чужденците,САЩ,Русия,ЕС,Турция...срещу кого ли не!

Само и дума не се обелва за нашето на самозаробилите се рая,РЕШАВАЩО УЧАСТИЕ,свалили гащи,отворили задници,така,че всеки,който мине да ни обработи,както си иска,САМО САКЪН,ДА НЕ СЕ ВДИГНЕМ И САМИ ДА ОПРАВИМ СОБСТВЕНИЯ СИ ХАЛ!
цитирай
12. mt46 - ...
27.02.2017 22:36
Всеки носи лична отговорност. Политиците, партиите, депутатите, институциите не бива да се крият зад колективната безотговорност!...
Марин Тачков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155840
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148912
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031