Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 21:04 - Проблемът
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1748 Коментари: 7 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
За Сирия и гълъбите

Автор: Дахер Ламот

image


Последният път, когато бях в Палмира, 2010г. Древният асирийски/арамейски град, чието местно название е Тадмор - сирианска (арамейска) игра на думи, тъй като "тад" означава да обичаш, а тамар е палма. Той обединява няколко древни култури - асирийска/сириански, римска, персийска и т.н. Стана прицел на Ислямска държава, и това едва ли е случайно, градът е сред символите на сирианската общност, която е и християнска в съвременна сирия, наблизо има находища на газ, а в местния затвор се държаха предимно последователите на Мюсюлманските братя. Жалко, това вероятно ще са последните снимки, които имам от Палмира

 

Ние, представителите на тези географски ширини, имаме доста богат фолклор и очевидно обичаме историите. Е, поне аз ги обичам. Затова ще ви разкажа една.

 

Имало едно време един американски психолог на име Б. Ф. Скинър, който през 1947 г. осъществил интересен експеримент с гълъби. В специална клетка с механизъм им пускал периодично храна. Наблюденията му показали, че тези гълъби непрекъснато правели някакви движения, с които вероятно си просели храна, т.е. опитвали се да намерят модел на поведение. Например въртели се в кръг, като по този начин показвали, че са гладни. Създали са си модел на поведение. Такъв модел има и при дресирането на кучета, има го и при нас, хората, и при останалите животни. Програмирано е в ДНК-то ни.

 

Защо ви разказвам това?

 

Защото след публикуването на предишния ми коментар за скандала с химическите оръжия в Сирия се изсипаха симпатични и мили журналисти, драскачи, тролове, специалисти и прочее, които дори не знаеха къде се намират споменатите градове, нещо повече, дори не можеха да ги запомнят, но започнаха да лепят епитети по мен. Забележете, епитети, но и не факти. Аз приемам критики, но и не безпочвени хвърляния по такава болезнена за нас тема.


Този модел на поведение, копиран от миналото, прави тези хора дълбоко уверени, че той е правилен, фанатично го следват и защитават, без да проявяват никаква критичност. Те сервилно, първосигнално се подчиняват, сигурни за заветните зърна просо. С риск да изглеждам като силиконова философ-блогърка, ще спомена и основния мисловен феномен, който в науката наричат bandwagon effect, т.е. стаден ефект, или буквално ефекта на фургона. Терминът става популярен, след като един бивш клоун на име Дан Райс, организира шоу на фургон в предизборна кампания и така събира тълпи от хора, които го следват в обиколките.

Знам, че системата след 1990 г. тук се смени, но както виждате, моделите на поведение на тези хорица грам не са се променили. Те са едни и същи. Виждате ги всички всеки ден в различните медии, както и в правителствата. Неслучайно днес най-тъмносините „десни” са бивши послушни комунисти, усърдни агенти на Държавна сигурност, бивши партийни комсомолци, охранители или разглезени синчета и дъщери на бившите йерархични водачи и слагачи. Забележете, че колкото са били по-„леви” преди, толкова сега са по-френетични „десни” и русофоби днес, сякаш тежките усилия да обърнат и скрият миналото из прашните килери в подсъзнанието си ги е докарало до крайна агресия и комплекси. 

 

Ако имаха елементарни познания, с които логически да си подредят фактите, ако бяха живели в региона, ако имаха роднини там, дори ако бегло ме познаваха, може би щяха да разберат, че характерното делене на цялата вселена на русофили и русофоби, на американофили и американофоби просто не действа при мен. За мен Русия и САЩ са константи в уравнението и ако им разменим местата, то това няма да промени и с микрон моята позиция.

 

Аз просто изразявам болката на мнозинството сирийци. Не сте ли си задавали въпроса, че тази моя позиция не е следствие на „добрата” политиката на Русия, а на малоумните политически ходове на САЩ с тяхната абсурдна, безумна подкрепа на ислямистката радикална паплач, на използването на „Мюсюлманските братя”, с която поставиха под заплаха живота и оцеляването на всички малцинства и светски маси в Сирия, на моите роднини и въобще на цялостното съществуване на Сирия? И продължават да го правят най-нагло и подло, като финансират сепаратисти и вкарват брадати орангутани от цялото земно кълбо, а за капак наричат тези еволюционни боклуци „умерена опозиция”.

 

Толкова умерена, че налага шериат и избива неверниците. Те загубиха изцяло доверието и подкрепата на сирийците. На истинските сирийци, интелигенцията, светските жители, за моя радост това е над 70% от населението, а не на необразованите постоянно крякащи „Аллаху Акбар” селяндури, които впрочем владеят точно такива територии – провинциални и изостанали села около няколко града, където живеят не повече от 15–20% от населението. Повечето по принуда, особено женската част. За жените е трудно да кажем, че „живеят”, по-скоро биват използвани за разплод. 

 

Искате промяна, искате смяна по вашите правила, направете го по интелигентен начин, а не с налагане на най-дебилната идеология в историята на хомо сапиенс, не с подчинение. 

 

И тук така характерната персонификация на проблема за американската политика, която усилено се опитва да демонизира една личност като Асад, с което да прикрие своите мотиви. Не, Сирия не може да има собствени национални интереси, не може да използва левантийските находища, защото Израел трябва да ги ползва. Сирия не може да сключва сделки за износ на газ с Иран, защото такива само САЩ може да прави в компанията на уродливите си приятелчета от чаршафените монархии. И ако не сте съгласни, значи сте агитатори на Асад.

 

Демокрация чрез тоталитарен контрол на ресурсите. Ако махнем Асад, какво ще се получи? Изведнъж 70% ще застанат зад салафитската идеология на косматите шайки от Идлеб, Ракка и Южна Дараа? Вие вярвате ли си? Ако си мислите, че ние ще се преклоним пред такива религиозни фанатици с интелектуален потенциал на експлоатирана тоалетна хартия, горчиво се лъжете. 

 

Някои ще кажат: „Да, ама по телевизията дават сирийци, които са на противоположното мнение, искат демокрация, а не диктатура, ама и Асад яде деца”. Сериозно? Както законите на физиката работят из цялата ни планета, така и законите за споменатите модели на поведение са същите, и както ще забележите, ние, сирийците, имаме същите ривърсаджии. Нека се спрем върху няколкото екземпляра, които виждате по медиите, лицето на т.нар. „опозиция”.

 

Значи, първо имаме един бивш агент на българското ДС, чийто баща беше дългогодишен народен представител на партия БААС в Сирия, а и всеизвестен комунист. Братът на гореспоменатия „уберинтелектуалец” е осъден в Сирия за трафик на хора и вкарване на терористи, а тук също правеше далавери с бежанци. После имаме още един татин син, чийто баща работеше дълги години в Сирийското посолство в България, а последния път, когато видях Старшия, той беше на демонстрация в подкрепа на Асад.

 

Самият този млад „арабист” е бил 15 дена като турист в Сирия, но предполагам, поради някакви когнитивни отклонения разказва така, сякаш е бил цял живот там, а дори не знае арабски. Но да го оставим и да преминем към друг млад зализан хубавец. Той дълги години киснеше в ТУ-София, като дори бакалавър не можеше да завърши. После почна да изнася автомобили през Турция и ги продаваше на терористите, които им прикачваха картечници или просто правеха коли бомби. Проверете в КАТ колко пъти е излязъл от страната с различна кола. После имаме още един индивид, учил в НАТФИЗ по партийна линия, член и доносник на БААС над 20 години. Та, общо взето, това е висшата каста на т.нар. опозиция. Тук-таме още някой ислямист. Впечатляващо, нали? Тях ви ги дават всеки ден. Тях търпяхме 6 години. Как да не се гордееш с мейнстрийм медиите? 

 

В неделя беше Цветница, значим празник за християните, особено важен за тези в Близкия изток. За съжаление в Египет бяха извършени два атентата срещу християните копти, с десетки жертви. Над Махарде, нашето градче в Сирия, се изсипаха само днес (понеделник, 10 април) над 60 снаряда . За да ни честитят празника. От същите орки, които медиите ни представят като „умерена опозиция”. В Швеция бе извършен атентат. Крайно време е да посочим източника. Едно нещо обединява „Боко Харам” в Нигерия. „Ал Кайда”, „Ал Нусра”, „Ислямска държава”, „Ал Шабаб” в Източна Африка, „Ахрар ал Шам”, „Ансар ал Шария” в Тунис, в Либия и навсякъде. Това е салафитско-уахабитската идеология. Познайте коя е родината на този уахабизъм? 

 

И за десерт следващия път, като чуете, че Асад и Русия са пресекли червената линия, това не означава, че са използвали химическо оръжие, а че са тръгнали да разбият разделението на страната, като свържат Палмира с Дер Еззор. Защото последните пъти, когато го направиха, се случи следното:

 

1) САЩ и коалиция бомбардира Сирийската арабска армия (САА) в обсадения от ИДИЛ град Дер Еззор. Ударите траеха над час, бяха убити над 100 войници от САА и бяха нанесени непоправими вреди – градът няма как да се подсилва по суша с войници, тъй като е изолиран и тотално обсаден от ИДИЛ. По-късно САЩ се оправдаха с „грешка” и че са искали да ударят идилците. Които впрочем веднага атакуваха и завзеха стратегически хълмове в града, неосвободени и до днес. 

 

2) След като завладяха Алепо, изневиделица се появиха над 5000 бойци на ИДИЛ около Палмира, като градът бе завладян, а историческите останки, включително пилоните и амфитеатърът, разрушени. Това бе „отмъщението”.

 

3) След като ССА отново освободи Палмира и тръгна към Дер Еззор, отново дойде предупреждение – Израел удари сирийските сили под предлога, че удрял „Хизбула”. Отново ИДИЛ нападна сирийските постове след това. 

 

4) ССА обаче продължи уверено към Дер Еззор, благодарение най-вече на авиацията. Какво се случи тогава? „Химическата атака” в град под контрола на „Ал Кайда” и съответно „отговор” от САЩ и разрушаване на военновъздушната база около Хомс, точно от която се осъществяваха ударите в Палмира и Дер Еззор. 

 

Какви съвпадения само. Дори третокласник не би се вързал на това.

 

Толкова.
glasove.com/categories/na-fokus/news/za-siriya-i-gylybite

*   *   *
Проблемът не е в Сирия,
а в Лудомирия...

Марин Тачков




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. milady - да, това е нагло и хищническо..американско поведение от край време.
12.04.2017 21:38
нападение над суверенна държава, с богата култура и..природни ресурси..
на тези „измислици.. и третокласник няма да се върже..
но, залогът е голям и богат Урожай..след бомбите и ракетите

И тук така характерната персонификация на проблема за американската политика, която усилено се опитва да демонизира една личност като Асад, с което да прикрие своите мотиви. Не, Сирия не може да има собствени национални интереси, не може да използва левантийските находища, защото Израел трябва да ги ползва. Сирия не може да сключва сделки за износ на газ с Иран, защото такива само САЩ може да прави в компанията на уродливите си приятелчета от чаршафените монархии. И ако не сте съгласни, значи сте агитатори на Асад.
цитирай
2. mt46 - От ФБ...
13.04.2017 07:39
"Цялата работа е, че Тръмпака го е яд на Китай. Но не му стиска да ги сплашва директно, затова организира тая смешна заря в Сирия и холивудска решителност край границите на Китай, в случая до удобната северна Корея. Много го е ядосал този Си Цзинпин, че след срещата с него ужасно се изнерви. Горкият Тръмп, съчувствам му. Тепърва ще усеща нищото, на което е станал президент. Нищото, което е стигнало до там - да произвежда войни, за да продава оръжия, вместо обратното - да произвежда оръжия, за да потушава войни. А наглите китайци не стига, че са най-големите кредитори на Америка фърст и не кандисват за търговското споразумение, но и не спират да произвеждат всякакви устройства за масова информация на безумно ниски цени, късайки от насъщния на епъл, че и за капак и се съюзяват с руснаците против нелепата американска оръжейна доктрина. Що за нахалство?:))))"
Ани Ангелс
цитирай
3. milady - ;)) Нищото ..Нищо привлича/ херметичен принцип..
13.04.2017 10:03
Горкият Тръмп, съчувствам му. Тепърва ще усеща нищото, на което е станал президент
цитирай
4. krumbelosvet - Не е
13.04.2017 11:22
Не е малоумна политиката на САЩ, а людоедска. И не за първи път. Уолстрийт си играе на Олимп, само Зевса им не знаем, но не е Тръмп. Америка е демокрация, колкото Саудития.
цитирай
5. mt46 - Навярно няма по-нагла нация от американската...
13.04.2017 21:24
milady написа:
нападение над суверенна държава, с богата култура и..природни ресурси..
на тези „измислици.. и третокласник няма да се върже..
но, залогът е голям и богат Урожай..след бомбите и ракетите

И тук така характерната персонификация на проблема за американската политика, която усилено се опитва да демонизира една личност като Асад, с което да прикрие своите мотиви. Не, Сирия не може да има собствени национални интереси, не може да използва левантийските находища, защото Израел трябва да ги ползва. Сирия не може да сключва сделки за износ на газ с Иран, защото такива само САЩ може да прави в компанията на уродливите си приятелчета от чаршафените монархии. И ако не сте съгласни, значи сте агитатори на Асад.

цитирай
6. mt46 - Може би вече е разбрал, че трябва да е послушен...
13.04.2017 21:27
milady написа:
Горкият Тръмп, съчувствам му. Тепърва ще усеща нищото, на което е станал президент

цитирай
7. mt46 - Мда...
13.04.2017 21:30
krumbelosvet написа:
Не е малоумна политиката на САЩ, а людоедска. И не за първи път. Уолстрийт си играе на Олимп, само Зевса им не знаем, но не е Тръмп. Америка е демокрация, колкото Саудития.

Но не са ли малоумни онези, които симпатизират на американската политика, на американския диктат?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19274687
Постинги: 3712
Коментари: 45252
Гласове: 149478
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930