Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 22:38 - Многоликият Бай Ганьо
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2342 Коментари: 9 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
"БАЙ ГАНЬО" ПРЕЗ ОЧИТЕ НА КРИТИКАТА ОТ 1918 ДО 30-ТЕ ГОДИНИ НА XX ВЕК

Божидара Димитрова


Създадената през 1894 г. книга на Алеко Константинов "Бай Ганьо" е на границата на публицистиката и художествения текст - произведение, сравнимо с най-значимите европейски образци. Творбата на Щастливеца се състои от две части и е недовършена. Многоликият герой Бай Ганьо е запазен в паметта на поколенията до днес.

За "Бай Ганьо" от създаването на книгата до наши дни са направени редица публикации. Критиката в периода от 1918 г. до 30-те години на века представя различни гледни точки на възприемането на образа на главния герой.

Според Александър Балабанов за мястото на Алеко Константинов в нашата литература "едни пишат и разсъждават дали Бай Ганю е тип, или човек, други мъдруват върху това, дали той е възможен като действителен човек, или пък е само една хипербола, трети дирят психологическа правда в постъпките му. Най-безпомощни са тия, които се опитват да характеризират хумора на Алеко Константинов. А само малцина, и то плахо, заговарят за художествената стойност и за писателската дарба на тъй много оплаквания гражданин и мъченик Алеко Константинов" (Балабанов 1922: 330).

Като заключение Александър Балабанов откроява не съвсем точно насочения поглед на критиката върху основните теми, заложени в текста на Щастливеца, като се подчертава и неговата значимост за нашата и чуждата литература.

Бай Ганьо е вторично митологизиран образ във вицовия епос. Там се приема за синоним на типичен българин, вицовете започват с "Веднъж германецът, французинът, руснакът и Бай Ганьо..." (или съответно англичанинът, турчинът, американецът и Бай Ганьо; и др.), като най-често постъпките или изказванията на типажа не са на нивото на останалите участници.

В статията "За мястото на Алеко Константинов в нашата литература" в списание "Демократия" Александър Балабанов пише още, че "Бай Ганю трябва да се оцени правилно, като се представи всестранно осветлена и литературната, и политическата, и културната, и обществената епоха, в която се роди това грубо, но за времето си, пък с някои работи и засега, крайно живо и интересно произведение. И ще трябва за него да се съди не по действителните му художествени достойнства, а по ефекта, който той има" (Балабанов 1922: 331).

Според него преценката за творбата е погрешна и тя е непълноценно оценена от поколението, по чието време е написана. За Балабанов по-важно е въздействието, което текстът оказва.

Възмутителните или жалки герои на миналото, скицирани тъй релефно от Алеко Константинов, ни се струват съвсем близки познайници, боим се дори, че те са меко обрисувани, че бледнеят пред грозотията на настоящето и свещеното негодувание на поета идеалист от неуредици, глупост, подлост, безправие намира повече оправдание в наши дни, когато тъй дръзко се шири простащината на Бай Ганьо.

Авторът е често критикуван от мнозина заради подчертаването на отрицателното у българина, което е отразено в периодиката от 1918 г. до 30-те години на века. Силата на Алеко Константинов обаче идва не само от един проницателен ум, доловил правдиво опакото - тази сила предполага тайници на непорочното сърце, които ние сме в състояние да почувстваме вече от думите, без да познаваме човека. Ентусиазмът е втората стихия на този поет гражданин.

Всичко робско в нравите ни, всичко глупаво-подражателно в културата и живота ни, всичко подло в апетита на обществените паразити е разкрито чрез тези мълниеносни хрумвания, които майсторски съчетават моралния патос в една благородна душа с тънкия усет за всевъзможни несъответствия, с един комически натюрел. Любовта на Алеко Константинов към "малките черти, в които се открива целият характер" (Балабанов 1922: 331) на неговия герой е преживяване, което не е свързано с времето, в което е живял.

Произведението "Бай Ганьо" според М. Арнаудов пък обединява само негативни спонтанни актове на въображението, като рефлекс на несвързани помежду си спомени, като отзвук на настроения и впечатления (Арнаудов 1927: 327).

Алеко поставя своя герой в различно обкръжение. Бай Ганьо трябва да се разглежда не като един-единствен образ, а като многолик образ, който се появява "на разни обществени стъпала и в различни роли, или в различни етапи на развитието си" (Арнаудов 1927: 331). Арнаудов подчертава, че няма разлика между добродушно лукавия Бай Ганю, който забавлява спътниците си във влака, или си пришива скришом някакъв джоб на антерията, или си пази мускалите в хотела, и Бай Ганю, който е член на делегацията на Александър III и дава интервю по македонския въпрос, или Бай Ганю, който не прави опозиция (Арнаудов 1927: 336).

От публикуването на книгата през 1894 г. и до днес е запазен профилът на "Бай Ганювците, те не са ни най-малко изгубили от правдата си и са все тъй внушително жизнени и убедителни, както и някога", смята професорът (Арнаудов 1927: 336).

Байганьовското сме съхранили грижливо, според проф. Арнаудов то е "в известен смисъл безсмъртно, то се преражда и превъплъщава, запазвайки съкровенната си същност. Алеко е доловил много от нея" (Арнаудов 1927: 336), затова той не мисли, че "Бай Ганю ще бъде тъй скоро забравен" (Арнаудов 1927: 336).

Според проф. Арнаудов, многоликият Бай Ганьо е една уникална личност, която притежава характерните черти на народа ни, въплътени в едно-единствено тяло - това на добродушния балканец. Никола Атанасов твърди в публикациите си, че "успеха на книгата е почти единствен в нашата нова книжнина, а името на неговия герой "Бай Ганю Балкански" става популярно и нарицателно" (Атанасов 1922: 31). Според него Алеко Константинов с наблюденията, които е правил върху нашата действителност, отличавал един тип, характерните качества на който намират пръснати и отпечатани във всички български среди, във всички български съсловия и професии (...) Алеко се интересувал не от отделни групови качества, а от духовната физиономия въобще на българското общество, от морални и духовни качества на свои съвременници (Атанасов 1922: 32).

За изграждането на образа на Бай Ганьо са спомогнали "плюсове и минуси на наблюдаваните явления" (Атанасов 1922: 32), а Алеко "не е мярка само на национална почва, нито на съсловна, а е на чисто културно-човешка" (Атанасов 1922: 32). Социалният живот през седемдесетте и осемдесетте години според Никола Атанасов е изразен с "Бай Ганю", "с който се изсмя над цяло поколение не заради неговите идеалистични пориви в миналото, а за неговата ограниченост и неспособност да се приспособи към новите искания на живота и поради неговата невъзможност да задоволява по-широките домогвания на едно ново поколение" (Атанасов 1922: 32). Като съзерцател на живота, Алеко Константинов "се изсмя над тоя живот високо, смело и безпардонно" (Атанасов 1922: 32), защото "средата, от която изхождаше, го насърчаваше и му даваше идеологията на новото отношение към действителността" (Атанасов 1922: 32).

Атанасов уточнява също, че Алеко не се изсмя, а осмя. "И в тоя смях се съчетаваше, както скръбта на обиденото честолюбие на човека, който бе длъжен в осмения да признае своя брат, свой близък човек, - така и гордостта на съзнанието, че той се е възмогнал над една преживелица, която под осветлението на новите идеи и новото самочувствие на съвременната интелигенция е получила изгледите на жалка карикатура (Атанасов 1922: 36).

Професор Шишманов в словото си за Алеко Константинов и неговия Бай Ганю ни запознава с Алеко - нежния, благородния, деликатния, честния, безкористния, трудолюбивия и идеалистически настроения, моралния българин, и с Бай Ганю - грубия, алчния, самодоволния, практическия "келепирджия" българин. За българина, какъвто трябва и какъвто не трябва да бъде (Шишманов 1925: 2).

Той изнася много нови неща за Алеко Константинов, който "изкара Бай Ганю плод, естествена рожба на Отца Паисия" (Шишманов 1925: 2). И "за О. Паисия българската простота и незлобие са много важно нещо. Бай Ганю се гордее с тая простота. Той е примитивен. Не знае да се храни, да се държи в обществото. Груб, егоистичен и келепирджия, но той не се срамува. Навсякъде, на всеуслишаване е готов да се провикне - Я булгар! Аз съм българин" (Шишманов 1925: 2). Според професор Шишманов Алеко е "преди всичко учител - моралист" (Шишманов 1925: 2).
/.../

В списание "Демократия" е публикувана статията на Б. Ангелов "За автора на Бай Ганю Балкански в 25-годишнината на неговата смърт", в която се казва:

Алеко Константинов беше убит преди 25 години между Пещера и Татар-Пазарджик. Уби го партизанската страст, байганювското партизанско озлобление и озверение. (...) А що е Бай Ганю Балкански? - Той е живият образ всичко отрицателно в българщината, на което българинът със свойствения му дух на самокритика сам се смее. Той е ефектно олицетворение на онези качества на българина, които в своята съвкупност съставят пълен контраст на всички високи морални качества, които българинът влага в понятието "европеец" (Ангелов 1922: 324).

Най-добре Бай Ганю се вижда такъв чудат именно на чужбина - в Австрия, Германия, Швейцария, Русия. В съприкосновение с европейщината изпъква ярко неговата ориенталска хитрина, дребнавата скъперщина, недоверчивостта и безскрупулността, като глупост, грубостта и суровщината към близки и чужди, неблагодарството на мислите и чувствата, безскрупулното ползване от чужд труд и собственост, наивната и много самомнителна, национална гордост, която не зачита това чувство у други хора и на върха на всичко - културна изостаналост. У дома си той се проявява с всичката мизерия на своята душа в два случаи: когато е на власт и прави избори и когато издава вестник. В единия и в другия случай, той има само един девиз - сполука, успех на всяка цена (Ангелов 1922: 324).


/.../

liternet.bg/publish29/bozhidara-dimitrova/baj-ganjo-kritikatai.htm

Теле под вола

Нима не е едностранчиво, странно,
пресилено, комично -
да търсите под вола на Бай Ганьо
теле комунистическо?!...

Марин Тачков




Гласувай:
26


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
17.05.2017 00:26
Според мене Алеко е описал какъв не трябва да бъде Българинът, а не негов портрет
Той обича Българина и не е негов враг
Факт е , че отива по покана на приятел на празника на ученици в планински градец и по тази причина губи живота си
Алеко е бил правилно оценен на времето си- че е талантлив писател!
Факт е също, че убийците му са притеснени не от смъртната присъда, която получават много бързо, а да не се изтълкува деянието им като убийство на автора от героя му Не е и истина, че са искали него да убият Специално са се интересували къде, на кое място седи на файтона И когато с Такев си сменят местата, веднага друг бяга да съобщи промяната, но файтонът е бил по- бърз от него!
Ние трябва да се гордеем с твореца Алеко-произведението му е съизмеримо с тези на Гогол, Шевалие, Нушич, Хашек, а защо не и Сервантес
В музея на кралския дворец в Испания централен експонат е именно книгата за Дон Кихот!
Относно политизирането на демократичната партия, че е русофилска или комунистическа има и допълнение
Дейците и работят за България, както никоя друга партия В най- трудните ситуации се сещат за нея и нейните правителства правят най- правилните ходове в най- новата ни история
Фердинанд ги подозирал, че са русофили?
По- добре да си потаен, съмнителен, но полезен за България!
Истинска, демократическа партия е !
Малинов даже умира на поста си Счита се и с основание, че политик като него, ако беше жив през годините около ВСВ, историята ни е щяла да има друг ход с неговото участие

Лека нощ, приятелю!
цитирай
2. apostapostoloff - А днес Бай Ганьо е в
17.05.2017 08:57
законодателната власт, в изпълнителната и съдебната власт. Бай Ганьо е и в Президентството. На всичко отгоре бай Ганьо е и в опозиция!
цитирай
3. tikoev - А може би е "видял" като ...
17.05.2017 11:20
А може би е "видял" като прототип сегашния премиер?
цитирай
4. rosiela - Хубав материал, Марине,
17.05.2017 16:13
поздравления!
цитирай
5. zaw12929 - Като израсляк на Свищов имах въз...
17.05.2017 18:41
Като израсляк на Свищов имах възможност да чуя и приказки за Бай Ганю- който за разлика от богаташките деца- отиващи в Европа на разходка с пълни джобове парички- Ганю отива с шишенца "гюлово масло" да представя България и успяват хората, като него да направят България най бързо развиващата се държава...
Алеко Константинов бил прокурор, който за 3 години не внесъл нито едно наказателно дело- мързелувал, защото не са го назначили министър- нали в неговия дом в Свищов квартирува царя освободител... Затова критикува царщината, което става добър пример за показване лошотията на царското управление. Има си Алеко трески, но той и семейството му са от Бог наказани, заради това, че оплюват българина... то е мое мнение...
Моите поздравления за темата!
цитирай
6. mt46 - Благодаря!
17.05.2017 21:09
zaw12929 написа:
Като израсляк на Свищов имах възможност да чуя и приказки за Бай Ганю- който за разлика от богаташките деца- отиващи в Европа на разходка с пълни джобове парички- Ганю отива с шишенца "гюлово масло" да представя България и успяват хората, като него да направят България най бързо развиващата се държава...
Алеко Константинов бил прокурор, който за 3 години не внесъл нито едно наказателно дело- мързелувал, защото не са го назначили министър- нали в неговия дом в Свищов квартирува царя освободител... Затова критикува царщината, което става добър пример за показване лошотията на царското управление. Има си Алеко трески, но той и семейството му са от Бог наказани, заради това, че оплюват българина... то е мое мнение...
Моите поздравления за темата!

Ако сте против негативното, защо търсите негативни подробности от живота на Алеко? Мнозина имат подобни негативи, но малцина имат дарбата да творят значими литературни произведения...
цитирай
7. mt46 - Благодаря ви!...
17.05.2017 21:12
3. tikoev - А може би е "видял" като ...
11:20
А може би е "видял" като прототип сегашния премиер?
цитирай

Изтрий
4. rosiela - Хубав материал, Марине,
16:13
поздравления!
цитирай
8. mt46 - Мда. Има нещо такова...
17.05.2017 21:13
apostapostoloff написа:
законодателната власт, в изпълнителната и съдебната власт. Бай Ганьо е и в Президентството. На всичко отгоре бай Ганьо е и в опозиция!

цитирай
9. mt46 - Благодаря ти за мнението, Лео!...
17.05.2017 21:22
leonleonovpom2 написа:
Според мене Алеко е описал какъв не трябва да бъде Българинът, а не негов портрет
Той обича Българина и не е негов враг
Факт е , че отива по покана на приятел на празника на ученици в планински градец и по тази причина губи живота си
Алеко е бил правилно оценен на времето си- че е талантлив писател!
Факт е също, че убийците му са притеснени не от смъртната присъда, която получават много бързо, а да не се изтълкува деянието им като убийство на автора от героя му Не е и истина, че са искали него да убият Специално са се интересували къде, на кое място седи на файтона И когато с Такев си сменят местата, веднага друг бяга да съобщи промяната, но файтонът е бил по- бърз от него!
Ние трябва да се гордеем с твореца Алеко-произведението му е съизмеримо с тези на Гогол, Шевалие, Нушич, Хашек, а защо не и Сервантес
В музея на кралския дворец в Испания централен експонат е именно книгата за Дон Кихот!
Относно политизирането на демократичната партия, че е русофилска или комунистическа има и допълнение
Дейците и работят за България, както никоя друга партия В най- трудните ситуации се сещат за нея и нейните правителства правят най- правилните ходове в най- новата ни история
Фердинанд ги подозирал, че са русофили?
По- добре да си потаен, съмнителен, но полезен за България!
Истинска, демократическа партия е !
Малинов даже умира на поста си Счита се и с основание, че политик като него, ако беше жив през годините около ВСВ, историята ни е щяла да има друг ход с неговото участие

Лека нощ, приятелю!

Изобщо не допускам, че Алеко е искал да очерни българския народ. Сатирата изобличава отрицателни черти и явления. Целта е да се поучим и да се стремим към преодоляването им...
Поздрави и лека вечер!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19169900
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031