Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2017 19:13 - България - задникът на Европа?
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2204 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
=
Германска журналистка: Да, България е задникът на Европа!
  • 29 ноември 2017 - 20:08 часа
  • Редактор: Петър Симеонов
  • Прочетено: 3686 пъти
image   Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС  

Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за Тагесцайтунг германската журналистка Барбара Йортел.

 Дойче веле публикува  материала с известни съкращения.

"Неотдавна Иван Кръстев представи в София новата си книга "След Европа". Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: "България винаги е била задникът на Европа". И е прав, за съжаление", пише в началото на кореспонденцията си от България Барбара Йортел.

По-нататък авторката припомня колко големи бяха очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 година. "Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше заявил в едно интервю за ТАЦ следното: Никой не бива да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се събуди в друга страна. И въпреки това очакванията бяха наистина огромни", пише Йортел.

10 години по-късно

"Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6 500 евро (Германия: 40 000 евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС", посочва германската журналистка и цитира едно проучване на американската организация "Global Financial Integrity", според което заради корупцията България губи годишно между 6 и 10 милиарда евро. България отбелязва негативен рекорд и по отношение на сенчестата икономика, заради която държавата губи годишно по около 1 милиард евро, пише още Йортел.

По-нататък авторката се спира на ниските заплати и пенсии в България.

"При средна заплата от 500 евро на месец и разходи за живот, които се  доближават до западноевропейските, много българи едва свързват двата края. А повечето пенсионери са зависими от подкрепата на близките си", посочва Йортел.

Германската журналистка се спира и на този проблем: изтичането на мозъци. "Емиграцията обезкървява България. Според данни на БАН през следващите пет до десет години на 7-милионната страна ще ѝ липсват около 400 000 квалифицирани кадри", посочва Йортел и преминава към инфраструктурните проблеми.

"През следващата година София ще получи 800 милиона евро от бюджета на ЕС за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още много, много работа. Улиците в София например, с изключение на основните пътни артерии, са в ужасяващо състояние", пише германската журналистка.

От разочарованието на българите ползи извличат най-вече дяснопопулистките формации, посочва по-нататък Барбара Йортел. "Любима мишена на "Обединените патриоти", които от изборите през март управляват заедно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (...) Нищо, че броят на търсещите закрила в България е спаднал драстично през 2017, а бежанските лагери са запълнени едва на 20 процента", пише Йортел и цитира проучване, според което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток трябва да бъде забранено да влизат в България.

По-нататък Йортел посочва, че десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната. В тази връзка журналистката припомня следното изказване на депутата Валентин Касабов: "Тези депесарски хлебарки да внимават, защото можем да ги смачкаме".

Далеч от реалността

"На този фон човек неизменно се пита как ли ще протече първата половина на 2018 година, когато България ще поеме председателството на ЕС", пише Йортел и добавя: "Доста странно звучат думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския премиер Бойко Борисов. Тогава Юнкер каза, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в ЕС България се държала като един от основателите на Съюза".

"Подобна оценка е не само далеч от реалността, но е и контрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е крайно належащо, както се вижда и от доклада, изготвен от службата на Юнкер. В последния мониторингов доклад на ЕК за пореден път се изтъква, че напредъкът на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е крайно недостатъчен", пише Барбара Йортел в кореспонденцията си от България.

https://www.dunavmost.com/Bulgaria/News/101312-germanska-zhurnalistka-da-balgariya-e-zadnikat-na-evropa

ПП: Не ви ли пука какво мислят западняците за нас?...



Тагове:   България,   Европа,   задникът,


Гласувай:
9



1. zax - Това чувал ли си го - колкото повече ...
30.11.2017 19:22
Това чувал ли си го - колкото повече опознавам Азия, толкова повече Европа я виждам като кенеф.
цитирай
2. kvg55 - Барбара Йортел да го духа. Цяла Е...
30.11.2017 19:50
Барбара Йортел да го духа. Цяла Европа е потънала в простотия и глупост.
zax е прав.
цитирай
3. get - Тачков, след като прочетох нача...
30.11.2017 20:26
Тачков, след като прочетох началото, което започва след анонс по книгата "След Европа" - на момченцето възпитаник на "Отворено общество" - ми се уби желанието ... както да чета по-нататък, така и ДА ВЕРВАМ в "истините" на камараде Барбара Йортел!

- Много е лошо - когато: "Крадеца вика - дръжте крадеца.", както находчиво е изкоментирал народа, ситуациите подобни на настоящата!
цитирай
4. mt46 - http://www.glasove.com/categories/novini/news/do-2050-g-myusyulmanskoto-naselenie-v-germaniya-shte-se-udvoi
30.11.2017 21:46

Ново изследване показва, че до средата на века мюсюлманският дял на европейското население ще нарасне значително, дори и ако границите на Европа бъдат затворени за бежанци, пише германският в. "Ди Велт".





Изследователи от американския институт „Пю“ прогнозират сериозни промени в демографската картина на Европа през следващите няколко десетилетия, а един от трите сценарии предвижда към 2050 г. делът на мюсюлманите конкретно в Германия да се утрои и да достигне малко под 20 на сто. Към настоящия момент те съставляват около шест на сто от населението в страната, съобщава "Епицентър".

Авторите на доклада „Нарастващото мюсюлманско население в Европа“ са категорични, че тенденцията на увеличението на броя на мюсюлманите на Стария континент ще бъде устойчива, дори и в случай на незабавно затваряне на всички граници и пълното блокиране на каналите за законна миграция, като например предоставянето на работни визи.

При сценарий за „нулева имиграция“, мюсюлманското население във всички европейски страни ще нарасне от 4,9 до 7,4 на сто. Причината е, че имигрантите мюсюлмани са средно с 13 г. по-млади от местното население и сред тях има по-висока раждаемост.

Вторият сценарий е за „средна имиграция“. При него се предвижда да не бъдат приемани повече търсещи убежище, а само мигранти с цел обучение или включване към пазара на труда. Резултатът: към средата на века мюсюлманското население в Европа ще се удвои до малко над 11 на сто, а в Германия ще остане малко под него.

Сценарий на „високата имиграция" предполага, че ръстът ще продължи да бъде толкова висок, колкото в периода 2014-2016 г. Това би утроило мюсюлманския дял в Европа до 14 на сто, а в Германия до малко под 20 процента.
цитирай
5. krumbelosvet - Гола обида
01.12.2017 07:56
Трябва да поздравим глобалистките мозъчни тръстове, че УСПЕШНО изпробват в България НЕ ЕДНА технология за унищожение.
Запомнил съм думите на друг немец, че и те имат свине в двора, но не ги прекарват през площада всяка сутрин. А "нашите" медии това правят.
Кой ПЛАЩА на нашето НПО, което прави АНКЕТИ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ за ЧУВСТВОТО за корумпираност? Защото това е ЦЯЛОТО основание за нащите класации по тоя показател. Имам пост "БГ-корупцията - НПО, медийно торнадо, а ФАКТИ НЯМА".
цитирай
6. get - @ 5. krumbelosvet - Кой плаща ... ?
01.12.2017 10:16
krumbelosvet написа:
Трябва да поздравим глобалистките мозъчни тръстове, че УСПЕШНО изпробват в България НЕ ЕДНА технология за унищожение.
Запомнил съм думите на друг немец, че и те имат свине в двора, но не ги прекарват през площада всяка сутрин. А "нашите" медии това правят.
Кой ПЛАЩА на нашето НПО, което прави АНКЕТИ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ за ЧУВСТВОТО за корумпираност? Защото това е ЦЯЛОТО основание за нащите класации по тоя показател. Имам пост "БГ-корупцията - НПО, медийно торнадо, а ФАКТИ НЯМА".


... кой плаща ли - ами такива социалистически наивници, като вас!
- Ако плащахте само "социалистите-носталгици" - щях да си мълча ... но заради вас и на мен ми бъркат в джоба - за битово и всякакво друго устройване на "мюсюлманските-бурки" ... с които ме плаши и назидава Марин в поста си № 4. mt46 ...?

П.С.
- Та във връзка с горното ... да си припомним, какво ни е оставил Спасителя в Словото си?

„Светило за тялото е окото. Затова, АКО ТВОЕТО ОКО БЪДЕ ЧИСТО, и ЦЯЛОТО ТВОЕ ТЯЛО ЩЕ БЪДЕ СВЕТЛО; ако пък твоето ОКО БЪДЕ ЛУКАВО, цялото твое тяло ЩЕ БЪДЕ ТЪМНО.
И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то КОЛКО ЛИ ГОЛЯМА ЩЕ Е ТЪМНИНАТА?” – Евангелие от Матея

цитирай
7. mt46 - Благодаря ви за мненията! Днес не съм настроен за спорове...
01.12.2017 19:52
1. zax - Това чувал ли си го - колкото повече ...
30.11 19:22
Това чувал ли си го - колкото повече опознавам Азия, толкова повече Европа я виждам като кенеф.
цитирай

Изтрий
2. kvg55 - Барбара Йортел да го духа. Цяла Е...
30.11 19:50
Барбара Йортел да го духа. Цяла Европа е потънала в простотия и глупост.
zax е прав.
цитирай

Изтрий
3. get - Тачков, след като прочетох нача...
30.11 20:26
Тачков, след като прочетох началото, което започва след анонс по книгата "След Европа" - на момченцето възпитаник на "Отворено общество" - ми се уби желанието ... както да чета по-нататък, така и ДА ВЕРВАМ в "истините" на камараде Барбара Йортел!

- Много е лошо - когато: "Крадеца вика - дръжте крадеца.", както находчиво е изкоментирал народа, ситуациите подобни на настоящата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161457
Постинги: 3687
Коментари: 45092
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031