Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2023 23:21 - Как континентите са получили имената си
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2248 Коментари: 4 Гласове:
15

Последна промяна: 22.02.2023 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Как континентите получават имената си

7 март, 2020 
| от Мартин Дамянов   

 


Първа в този списък е
 Африка. Има различни теории за произхода на името на Африка. След като римляните побеждават Картаген (който е в съвременния Тунис в Северна Африка) в третата Пуническа война, те наричат новата си провинция „Африка“. Най-популярната теория за произхода на това име е, че тя е била наречена на местно племе – Афри, като „Африка“ е било женската форма на „Африкус“, което буквално означава „земя на африканците“.

 

Алтернативна теория, която е малко съмнителна, поради това кога името е било използвано за първи път, е, че то идва от финикийската дума „афар“, която означава „прах“. След това заедно с латинската наставка "ика", понякога използвана за означаване на „земя“, името може да означава „земя на праха“. Като се има предвид горещият пустинен климат на Северна Африка, където е била провинцията на римляните, финикийският корен се счита от мнозина за правдоподобна алтернатива на теорията на „племето афри“ за произхода на името на континента.

/.../

Антарктида идва от гръцката дума „антарктике“, което буквално означава „противоположно на север“. На този континент, разбира се, се намира най-южната точка на Земята. Смята се, че Джон Джордж Бартоломей, шотландски картограф, е първият човек, използвал „Антарктида“ като име за континента. То обаче е използвано за друго място от французите преди това. През 16 век те имали колония в Бразилия под екватора, която наричали Френска Антарктика.

Азия произлиза от древногръцката дума „Ἀσία“, която е била използвана още през 440 г. пр. н. е. от Херодот в неговите „Истории“. Вероятно е обаче името да е било използвано много преди това, макар и да не се e отнасяло до целия континент, а по-скоро само за парче земя на източния бряг на Егейско море, а по-късно и за Анатолия (част от съвременната Турция).

Римляните споменавали две провинции, когато говорили за Азия: Мала Азия и Основна Азия. Приетата теория е, че гръцкото име в крайна сметка произлиза от финикийската дума „асу“, която означава „изток“, и акадската дума „асу“, която означава „да се появя, да се издигна“. По отношение на слънцето Азия би означавала „земята на изгрева“.

Terra Australis Incognita означава „непознатата земя на юг“ на латински, а слухове за съществуването на континента има още от древни римски времена. Разбира се, римляните не са разполагали с морската технология, за да достигнат Австралия и не са имали преки доказателства, че тя съществува, доколкото знаем. Когато европейците най-накрая открили континента, името „Terra Australis“ изглеждало достатъчно подходящо и останало. Континентът след това често е назоваван за кратко „Австралия“ от редица ранни изследователи, но Матю Флиндерс е човекът, който лансира постоянното ползване на съкратения вариант през 1804 г. Въпреки че „Австралия“ се използва неофициално от няколко години, губернаторът Лаклан Макуери подава петиция за официалното му приемане през 1817 г. Едва през 1824 г. името официално е дадено на континента.

/.../

Европа вероятно е кръстена на Европа – една от многото любовници на Зевс в гръцката митология. Легендата разказва, че той я е отвлякъл, след като приел формата на бял бик и я завел на остров Крит. Трудно е да се определи етимологията на името, но една от теориите е, че то произлиза от акадската дума „еребу“, което означава „да слезеш, да се настаниш“ или от финикийската дума „ереба“, което означава „вечер, запад“.  В контекста на запада, Европа може би има сходен произход с Азия. Друга версия за произхода на името е, че идва от гръцкото „еурис“, което означава „широко“ и „опс“, което означава „лице“, така че „широко лице“.

Както и с някои от другите имена на континенти, името „Европа“ също първоначално се отнася само за част от цялата земя – става въпрос за малък регион, подобно на „Азия“, който се намира в части от днешна Турция и част от Тракия.

Както повечето от нас знаят, Америка (Северна и Южна) е кръстена на Америго Веспучи. Историята, която стои зад това, обаче е малко по-интересна и доста по-малко известна. Веспучи е навигатор, който пътува към Новия свят през 1499 и 1502 г. Като добре образован човек, той осъзнава, че този Нов свят не е част от Азия, както първоначално някои са смятали. Веспучи решава да пише за своите пътешествия, а книгите му са публикувани през 1502 и 1504 г. Тъй като са и развлекателни и образователни, тези книги за Новия свят са копирани на почти всеки европейски език.

През 1507 г. немският картограф Мартин Валдсемюлер решава да направи нова карта, която да включва и новия свят. Той и двама негови партньори учени са били запознати с писанията на Веспучи и не знаели за експедициите на Колумб. Така те решават да кръстят новата земя на Веспучи, като заявяват:

"Тези части (Европа, Азия и Африка, трите континента в географията от птолемейската епоха) са били подробно проучени, а сега, когато и четвърта част е открита от Америгус Веспучий (латинската форма на името на Веспучи), не виждаме кой би могъл да възрази тази част да се нарече на Америко, който я е открил и който е човек с развита интелигентност. И така, да я наречем Америдж – тоест Земята на Америко – или Америка: тъй като и Европа, и Азия са получили имената си в женски род."

image

Когато голямата нова карта, приблизително 2,5 метра на 1,20 метра, била показана за първи път от Валдсемюлер тя имала голям надпис „AMERICA“, където сега би била Бразилия. Валдсемюлер използва пътеписите на Веспучи като ориентир за своята рисунка и затова неговата карта има Южна Америка като единствената част от това ново западно полукълбо. Когато по-късно е добавена и Северна Америка, създателите на карти са запазили оригиналното име. През 1538 г. известният географ Джерард Меркатор избира да назове цялата северна и южна част на Америка като една голяма „Америка“ за цялото западно полукълбо.

https://chr.bg/istorii/priroda/kak-kontinentite-poluchavat-imenata-si/

ПП:
 Неграмотните тюрки биха могли да дадат име на оная си работа, но не и на някой континент...




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Европа - ев-ер-оба. Дори и гръцкото Ойропис се извежда по същия начин и през същия език :).
23.02.2023 10:18
Домът на мъжкия род, Марине :):):).
Ас-ия - територия на асите. Има ли -ия, има и тюркоезично население :):):).
Извинявай, че ти развалям кефа, рахатлъка, нирваната и т. н.
Не е нужно тюрките да наричат континента на себе си, други са го направили вместо тях :):):), както сам виждаш.
цитирай
2. kvg55 - mt46,
25.02.2023 11:51
"Man gave names to all the Animals", Боб Дилън.
цитирай
3. mt46 - ...
27.02.2023 20:36
dobrodan написа:
Домът на мъжкия род, Марине :):):).
Ас-ия - територия на асите. Има ли -ия, има и тюркоезично население :):):).
Извинявай, че ти развалям кефа, рахатлъка, нирваната и т. н.
Не е нужно тюрките да наричат континента на себе си, други са го направили вместо тях :):):), както сам виждаш.

Аха... Значи Илия и Анастасия са тюрки... Месемврия е бил тюркски град... :)))
цитирай
4. mt46 - Да, позната песен...
27.02.2023 20:38
kvg55 написа:
"Man gave names to all the Animals", Боб Дилън.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19172488
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031