Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 22:46 - Путин срещу болшевизма, комунизма, марксизма
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5674 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 21.03.2023 22:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

6 Ноември, 2021 image Снимка: ЕРА/БГНЕС            

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"След революцията през 1917 год. болшевиките, опирайки се на догмите на Маркс и Енгелс, също обявяват, че ще сменят изцяло обичайния начин на живот, не само политически и икономически, но и самата представа за това какво представлява човешкият морал, основите на здравото съществуване на обществото..."

 

Това казва президентът на Руската Федерация Владимир Путин по време на пленарната сесия на Международния дискусионен клуб «Валдай» за причините на световното преустройство...

/.../
С учудване наблюдаваме процесите, протичащи в страните, които са свикнали да се смятат за флагмани на прогреса. Разбира се, социално-културните сътресения, които се случват в същите Щати и в Западна Европа, не са наша работа, ние не се бъркаме там.

Някои в западните страни са убедени, че агресивното заличаване на цели страници от собствената история, „обратната дискриминация“ на мнозинството в интерес на малцинствата или искането за отказване от привичното разбиране на такива основни неща като майка, баща, семейство или дори разликата в пола – в това, според тях, са истинските стъпки по пътя към обществено обновяване.

Знаете ли, искам да подчертая още веднъж, ние там не се бъркаме. Ние само молим да не се навират твърде в нашата къща. Ние имаме друга гледна точка, във всеки случай, по-голямата част от руското общество – така ще бъде, разбира се, по-точно казано – има друга гледна точка: смятаме, че трябва да се опираме на своите духовни ценности, на историческата традиция, на културата на нашия многонационален народ.

Адептите на така наречения социален прогрес смятат, че носят на човечеството някакво ново съзнание, което е по-правилно от предишното. Дай, боже, прав им път, както се казва. Само знаете ли за какво бих искал да кажа: предлаганите от тях рецепти хич не са нови, всичко това, може на някого да се стори неочаквано, в Русия вече сме го минали, при нас вече се е случвало.

След революцията през 1917 год. болшевиките, опирайки се на догмите на Маркс и Енгелс, също обявяват, че ще сменят изцяло обичайния начин на живот, не само политически и икономически, но и самата представа за това какво представлява човешкият морал, основите на здравото съществуване на обществото. Разрушаването на вековните ценности, на вярата, на отношенията между хората, дори се стига до пълно отричане от семейството – и това го е имало – насаждането и поощряването на доносничеството срещу близки – всичко това е обявявано за стъпки по пътя на прогреса и, между другото, по света широко е подкрепяно и е било модерно също както сега. Между другото болшевиките са проявявали абсолютна нетърпимост към всяко друго мнение.

Ето това, според мен, трябва да ни напомня нещо за нещата, които виждаме сега. Гледайки случващото се в редица западни страни, ние с учудване разпознаваме отечествените практики, които сами, за щастие, сме оставили, надявам се, в далечното минало. Борбата за равноправие и против дискриминацията се превръща в агресивен догматизъм на границата на абсурда, когато великите автори от миналото – същият този Шекспир – престават да се преподават в училище и в университети, защото тези идеи, както там смятат, са остарели. Класиците се обявяват за непрогресивни, за неразбиращи важността на джендърния или расовия въпрос. В Холивуд издават инструкции как и за какво трябва да се снимат филми, колко персонажи и с какъв цвят на кожата да са, от какъв пол. Излиза по-строго, отколкото в отдела за агитация и пропаганда на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския Cъюз.

В редица западни страни дискусията за правата на мъжете и жените се превърна в пълна фантасмагория. Гледайте там да не стигнете до това, което предлагаха болшевиките, не само кокошките да станат общи, но и жените също да са общи. Още крачка – и ще стигнете дотам.

Застъпниците на новите подходи стигат толкова далеч, че искат да отменят самите понятия. Тези, които рискуват да кажат, че все пак има мъже и жени и това е биологически факт, са подложени едва ли не на остракизъм. „Родител номер едно“ и „родител номер две“, „родител, който е родил“ вместо „мама“, забрана за използване на словосъчетанието „майчино мляко“ и замяната му с „човешко мляко“, за да не се разстроят хората, неуверени в собствената си полова принадлежност.

 

Ще повторя, това не е ново, през 1920-те години така наречените съветски културтрегери измислиха също така наречения нов език, смятайки, че по такъв начин съзиждат новото съзнание и променят реда от ценности. И, както вече казах, такива ги надробиха, че и досега понякога ти иде да хлъцнеш от учудване.

Не говоря за просто чудовищните неща, които от най-ранното детство внушават сега на децата, че момченцето лесно може да стане момиченце и обратно, натрапвайки им фактически уж съществуващия у всеки избор. Натрапват, изолирайки от това родителите, като заставят детето да взема решения, които могат да му провалят живота. И никой дори не се съветва с детските психолози: на каква възраст детето въобще е в състояние да взема подобни решения и кога не е? Назовавайки нещата с истинските им имена, това вече е на ръба на престъпление против човечността и всичко е в името и под знамето на прогреса.

Щом на някого му харесва – нека го прави. Веднъж вече съм казвал, че като формираме нашите подходи ще се ръководим от идеологията на здравия консерватизъм. Това беше преди няколко години, тогава страстите на международната арена още не се бяха нажежили както сега, макар че може да се каже, че облаците вече се сгъстяваха. Сега, когато светът преживява структурно крушение, значението на разумния консерватизъм като основа за политическия курс нарасна многократно именно заради увеличаващите се рискове и опасности, заради крехката реалност, в която живеем.

Консервативният подход не е лекомислена предпазливост, не е страх от промени и не игра на задържане, още по-малко не е затваряне в собствената черупка. Това е преди всичко опора върху проверена от времето традиция, запазване и увеличаване на населението, реализъм при оценката на себе си и другите, точно изграждане на системата от приоритети, съотнасяне на необходимото и възможното, пресметливо формулиране на целите, принципно неприемане на екстремизма като начин на действие. Казано направо, за предстоящия период на световното преустройство, което може да продължава доста дълго и окончателният му вид не е известен, умереният консерватизъм е най-разумната, във всеки случай според мен, линия на поведение. Разбира се, тя неизбежно ще се променя, но засега лекарският принцип „да не навредиш“ изглежда най-рационален. Както се знае, noli nocere.

 

    

 

Ще повторя, за нас в Русия това не са умозрителни постулати, а уроци от нашата сложна, понякога трагична история. Цената на необмисленото естествоизпитателство понякога просто не се поддава на оценка, то разрушава не само материалните, но и духовните основи на човешкото съществуване, оставя след себе си нравствени руини, на чието място дълго време не е възможно нищо да се построи.

И един от коментарите:

  • 34      Без сантименти

    Сто процента е прав и тук Путин.Не случайно вече негови изказвания,статии и речи се изучават във все повече университети. Истината е,че днешните глобалисти завзели властта и налагащи нео-либералният модел,надминават вече и болшевиките по продажбата на"светлото ни бъдеще". И ако болшевиките наистина са вярвали в идеалите си- то днешните нео-либерали го правят само и единствено заради влияние,пари и власт. Ако болшевиките първи в света са дали на хората 8 часов работен ден,платен отпуск,безплатно образование,официално трудоустройство ,отпуск по майчинство и т.н....-то при нео-либералната диктатура целта е една-източване на човешкият ресурс в името на печалбата--пари...пари...пари...Та Путин знае много добре за какво говори и къде са допирните точни при даденият от него пример"....

    https://fakti.bg/mnenia/627012-putin-dneshnite-zapadni-strani-mi-napomnat-za-bolshevikite


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. raders - Ок, само че лъже хората, за да се х...
21.03.2023 22:56
Ок, само че лъже хората, за да се хареса. Тук не става въпрос за идеологии, а за войната в Украйна. Която той започна и сега е опитва да се измъкне от отговорност със заклеймяването на някакви комунистически идеологии. Само че ги прилага в най-изродения им вид, превръщайки държавата в концлагер.
цитирай
2. krumbelosvet - Да, ама не
22.03.2023 05:49
Да громиш СЕГА крайностите на Маркс (1 на 1000 от написаното от него) и крайностите на ранния болшелизъм, породени от ужасите на войната, най-ужасни за руския народ, е противопоказно.
И коментарът на психодасния rsders го илюстрира.
Путин обяснява НА ЗАПАДА, обяснява му НЕГОВОТО израждане, а не марксизма и социализма, каквото е заглавието на постинга. Пуста английска подкваса...
цитирай
3. kvg55 - mt46,
22.03.2023 23:41
Цитатите са от 2021–ва година. Оттогава Владимир Владимирович доста зави към марксизма–ленинизма и особено след началото на СВО. А че болшевиките коренно промениха царска Русия и превърнаха разкапващата се Руска империя в икономически, политически, военно и научно развития Съветски съюз е неоспорим факт.
"Комунизмът не е доктрина, а е движение. Той не изхожда от принципи, а от факти ... Нашата теория – това е теория на развитието, а не догма, която трябва да се научи наизуст и механично да се повтаря" (Фридрих Енгелс).
"Марксизмът не е догма, а ръководство за действие" (Ленин).
И дали го осъзнава или не, няма значение, Владимир Владимирович, заедно с Китай водят света към комунизъм.
А "Отличителна черта на комунизма е не премахването на собствеността изобщо, а премахването на буржоазната собственост" (Манифест на комунистическата партия).
Тоест премахване експлоатацията на човек от човека. Осмисляне грешките на реалния социализъм и освобождаване от тях. Условията се промениха – социализмът вече няма да изпитва жестокия натиск на организираните капиталистически страни, защото буржоазното общество дегенерира и се разпада. И следователно ще се развива по свободно и от там да прави по–малко грешки.
Прочети : 31.10.2022 07:01 – © Путин събра с интелект очите на мислещите западняци.
цитирай
4. mt46 - Това изказване на Путин е отпреди операцията в Украйна...
23.03.2023 17:27
raders написа:
Ок, само че лъже хората, за да се хареса. Тук не става въпрос за идеологии, а за войната в Украйна. Която той започна и сега е опитва да се измъкне от отговорност със заклеймяването на някакви комунистически идеологии. Само че ги прилага в най-изродения им вид, превръщайки държавата в концлагер.

цитирай
5. mt46 - Ами и твоето обяснение е едностранчиво...
23.03.2023 17:30
krumbelosvet написа:
Да громиш СЕГА крайностите на Маркс (1 на 1000 от написаното от него) и крайностите на ранния болшелизъм, породени от ужасите на войната, най-ужасни за руския народ, е противопоказно.
И коментарът на психодасния rsders го илюстрира.
Путин обяснява НА ЗАПАДА, обяснява му НЕГОВОТО израждане, а не марксизма и социализма, каквото е заглавието на постинга. Пуста английска подкваса...

Не съм привърженик на крайностите...
цитирай
6. mt46 - Грешиш! Няма никакъв марксизъм-ленинизъм в идеологията на Путин...
23.03.2023 17:39
kvg55 написа:
Цитатите са от 2021–ва година. Оттогава Владимир Владимирович доста зави към марксизма–ленинизма и особено след началото на СВО. А че болшевиките коренно промениха царска Русия и превърнаха разкапващата се Руска империя в икономически, политически, военно и научно развития Съветски съюз е неоспорим факт.
"Комунизмът не е доктрина, а е движение. Той не изхожда от принципи, а от факти ... Нашата теория – това е теория на развитието, а не догма, която трябва да се научи наизуст и механично да се повтаря" (Фридрих Енгелс).
"Марксизмът не е догма, а ръководство за действие" (Ленин).
И дали го осъзнава или не, няма значение, Владимир Владимирович, заедно с Китай водят света към комунизъм.
А "Отличителна черта на комунизма е не премахването на собствеността изобщо, а премахването на буржоазната собственост" (Манифест на комунистическата партия).
Тоест премахване експлоатацията на човек от човека. Осмисляне грешките на реалния социализъм и освобождаване от тях. Условията се промениха – социализмът вече няма да изпитва жестокия натиск на организираните капиталистически страни, защото буржоазното общество дегенерира и се разпада. И следователно ще се развива по свободно и от там да прави по–малко грешки.
Прочети : 31.10.2022 07:01 – © Путин събра с интелект очите на мислещите западняци.

"Промяната на крайъгълни камъни е болезнен процес, но естествен и неизбежен. Бъдещият световен ред се формира пред очите ни. И в този световен ред трябва да се вслушваме във всеки, да се съобразяваме с всяка гледна точка, всеки народ, общество, култура, всяка система от светогледи, идеи и религиозни вярвания, без да налагаме нито една истина на никого и само на тази база, разбирайки нашата отговорност за съдбата – съдбата на народите, на планетата, да изградим една симфония на човешката цивилизация», завършва Путин.
И когато му узрее главата ще уточни, че тази "симфония на човешката цивилизация" е комунистическото общество."
"Ще" е това, което ти се иска...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19832132
Постинги: 3790
Коментари: 45740
Гласове: 151369
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031