Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2013 13:58 - Поглед към Сирия
Автор: mt46 Категория: Новини   
Прочетен: 4415 Коментари: 11 Гласове:
27

Последна промяна: 30.08.2013 22:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


www.blitz.bg/news/article/219667


май 7, 2013 by trueaboutsyria Битката за ресурси – как и защо бе съсипана Сирия

Днес Сирия е арена на ожесточени сблъсъци между много играчи. Вали кървав дъжд, който напоява древната сирийска земя с мъка и печал, а играчите се обвиняват един другиму за предизвиканата трагедия. Политиката си играе с призрачни фигури, стреля с халосни патрони, които всички трябва да чуят, и които имат за цел отклоняване вниманието на масите.  Когато обаче извадим осъвременена геоложка карта на масата и се замислим върху най-честата причина за сблъсъци в модерния свят – природните ресурси, чак тогава лъсва неудобната истина. Точно това ще направим в настоящата статия. Сирия се оказа в центъра на бурята, между шамарите на алчна вихрушка, която  жадно е насочила поглед към две огромни находища на природен газ – Левантийски басейн и Южен Парс.

ЛЕВАНТИЙСКИ БАСЕЙН И НАХОДИЩАТА В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

image

През 2010г. тексаската компания  Noble Energy открива находищата Левиатан и Тамар, а по-късно се оказва, че те са само част от цяла система залежи в т. нар. басейн Левант, чийто ресурсен потенциал се изчислява на 3,5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Израел веднага обявява намеренията да започне експлоатация по находищата, а миналата седмица стартира проекта по Тамар. Въпреки че претенции към целия Левантийски басейн могат да имат Сирия, Ливан, Кипър, както и палестинците. На всичкото отгоре предварителните проучвания показват, че потенциално може да бъдат открити още големи находища на природен газ в басейна между египетското и гръцкото крайбрежие. Още през 2009г. гръцка компания прави проучвания и са открити малки петролни залежи. Днес те се изчисляват на 22 милиарда барела  в района на западното гръцко крайбрежие и около 4 милиарда барела в северната част на Йонийско море.

Какво се случва с всички замесени страни в този казус?

Знаем какво се случи с Гърция, а по-късно и с Кипър. И двете страни бяха докарани до банкрут (Кипър от банките) и притиснати до стената, неспособни да определят и диктуват каквито и да било условия. В Сирия бушува опустошителна война, която съсипа цялата ѝ инфраструктура и също е безсилна. Арабската пролет и без това дестабилизира Египет, а пък най-яростните противници в Ливан за израелската намеса в Левитиан – шиитската военна партия Хизбула, е обвинявана за всеки терористичен акт по света и ще бъде обявена за терористична организация. Конфликтът започва да се разраства с претенциите на Турция за находищата в кипърските води, използвайки аргумента Северен Кипър. Чии претенции са основателни и чии не са – това е въпрос на гледна точка. Израел има идеята да прокара газопроводи през Кипър до Турция, а оттам – до Европа. Затова са тези срещи между Обама и турския премиер Ердоган.

Така, логиката подсказва едно: със сигурност находищата в Средиземноморието са една от основните причини за кризата в Сирия. И със сигурност става въпрос за много, много милиарди долари.

НАХОДИЩЕТО ЮЖЕН ПАРС В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ

image

Находището Южен Парс, което се поделя между Иран и Катар, не е просто голямо находище. То е най-голямото находище в света на природен газ, чийто обем е 6 пъти по-голям от второто по големина находище на планетата – Уренгой (Русия). То е и в основата на напрежението, което се получи между сунити и шиити през последните години. Разбира се в момента Иран е истински трън в очите на американците – страната е на второ място в света по доказани ресурси на природен газ, с изчислени 33,5 трилион куб. метра. Планираните газопроводи между Пакистан и Иран означава, че Иран ще може да изнася газ към Китай директно, а катарският дял,  поради малката площ на страната, е с ограничена мобилност. Сирия се оказва и нещо като коридор за Иран към Средиземноморието, а оттам пътят към Европа и Северна Африка е отворен. Сирия всъщност е възлов елемент в този план, който разбира се не устройва Катар, нито пък Турция, която се натиска за плана Набуко, според който тръбопроводите да минават през турска територия. Не случайно “спонсорите” на сирийската “революция” са именно Турция, Катар и Саудитска Арабия, които открито признават това. Не е случаен фактът, че т.нар. Сирийска свободна армия е съставена почти изцяло от радикални ислямистки групировки. Нещо, което бе използвано както във войната в Афганистан преди няколко десетилетия, така и в Либия.  В Ирак пък постоянно се организират бомбени атентати и се извършват показни убийства на възлови политици в енергийната политика.

Очевадно е едно – след войните в Либия и Ирак, контролът върху преди национализирания петрол бе “приватизиран”, при това от все познатите ни компании. Разбира се сега основната цел е Иран, който е твърде голям играч и се налага да се сложи кукла на конци, която да вкара тези корпорации в играта с иранските находища. Същото се отнася и за Сирия, основен партньор на Иран, които преди 3 години стигнаха до споразумение заедно с Ирак за съвместен проект. Съвсем ясно е, че той е провален поради събитията в Сирия.

ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ФАШИЗЪМ? КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ВОЙНАТА?

Лицемерието в Близкия изток достигна непознати досега висини. Непрекъснато чуваме как войната в Сирия е стремеж към демокрация и как “бунтовниците” се борят за свобода. Същите тези бунтовници, които в по-голямата си част са чуждестранни муджахидини и радикални ислямистки бойци. Опозицията в Сирия охотно признава, че е финансирана от С. Арабия и Катар. Видите ли тези две страни ще учат Сирия на демокрация. Това е все едно хипопотам да учи ястреб как да лети, но когато парите и медийната подкрепа са на твоя страна, масите могат да бъдат убедени и в това.
С.Арабия, еднолично управляваната страна, в която християнството е забранено, а проповядването му се наказва със смърт, и където жените се любуват на статут, който ги поставя на границата между човешки същества и едрия рогат добитък. Това е символът на демокрацията, нали? Или пък Катар, чиято конституция е пълна мистерия. Двете уахабитски държави, в които е наложен шериата, са основния двигател на т.нар. Сирийска опозиция. Някой трябва да си получи короната за шампион по лицемерие.

Но победителят вече е ясен. Сирия е големият губещ в случая. Целта е постигната. Почти цялата инфраструктура на страната е разрушена, а вкараните “борци за свобода” ежедневно извършват атентати и взривяват заводи и възлови административни структури. Най-лошото е, че бяха вкарани сектарианските “бомби” в този конфликт. Това е много силен коз в ръцете на корпоративните играчи, които много лесно могат да манипулират взаимоотношенията в този регион именно с тази карта. Толерантното сирийско общество, което дълги години живееше необезпокоявано от религиозни сблъсъци, ще бъде тормозено от този проблем още дълги години. Така както се случи в Ирак, където близо 350 000 християни избягаха именно в Сирия, а останалата част – в други страни, подгонени от радикалните групировки в разпокъсаната на три части иракска държава (кюрдска, шиитска и сунитска). Когато вкараш влака в тези религиозни релси, вече връщане назад няма. Получава се ефектът на доминото – плочките падат една след друга, бутани от силите на отмъщението, омразата и страха. Но тази тема ще бъде разисквана в следващите статии.

trueaboutsyria.wordpress.com/2013/05/07/syria_gas/

saprotiva.org/bitkata-za-resursi-syria/

Нима военните насилия
са път към ред и демокрация във Сирия?...
 М. Тачков


ПП: Ако искате да разберете повече за обстановката в Сирия, може да видите първия клип...Гласувай:
27


Вълнообразно


1. valeska - Използването на химическо оръжие ...
30.08.2013 18:27
Използването на химическо оръжие срещу хора е престъпление. Наистина трябват неопровержими доказателства кой го е направил. Абсурдно е да се мисли, че войната е изход!...
цитирай
2. mt46 - Няма логика Асад да използва химическо оръжие...
30.08.2013 20:39
/КРОСС/ "Очевидци и пострадали от нервнопаралитичния газ в околностите на Дамаск твърдят, че той е бил използван от бойците на опозицията, съобщи един от разследващите експерти на ООН в Сирия Карла дел Понте.

„Експертната комисия засега не е открила никакви доказателства за използването на химически оръжия от страна на правителствените войски", заявява още Дел Понте, според която разследването на случая продължава..."

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/siriya-ponte-karla-1374025.html#ixzz2dTVbrkcU
цитирай
3. mt46 - http://www.snews.bg/bg/statiya/resheno-voynata-pochva-do-chasove-shtatite-udryat-siriya-tazi-nosht-video:36577#.UiCPgK8lZTI.facebook
30.08.2013 21:03
"Американските медии съобщиха, че корабите на военноморските сили на САЩ и Кралската флота на Великобритания, намиращи се в Източно Средиземно море, вероятно ще ударят Сирия в нощта на четвъртък срещу петък, съобщи Интерфакс.

Според данни на Fox News, които се позовават на източник от Пентагона, изчаква се гласуването на подкрепа за акцията в британския парламент. Повечето анализатори са на мнение, че акцията ще е ограничена по мащаби и време, вероятно ще продължи няколко часа.

Позовавайки се на военни източници, от USA Today пишат, че главните цели на въздушните удари ще са части на сирийската армия, които могат да използват химическо оръжие. Ще бъдат ударени и армейски щабове и центрове за връзка, както и пускови установки на ракети, съобщи Блиц.

Не се планира да бъдат бомбардирани складове с химическо оръжие поради опасността за цивилното население. Според разузнавателни данни на щатите, Сирия разполага с около 1000 тона химическо оръжие.

Според официални източници от Вашингтон, целта на ударите няма да е сваляне на Башар Асад, а ликвидиране на възможността за употреба на химическо оръжие."

Не знам доколко е достоверна тази информация...
цитирай
4. metlichina - войните...
31.08.2013 10:50
остават след себе си само смърт, разрушение, разорение, болка и страдание...
след толкова опит... защо човечеството още не може да го проумее..
цитирай
5. valeska - Горките хора, на какво само са по...
31.08.2013 11:45
Горките хора, на какво само са подложени!
Предполага се, че САЩ ще нанесат удари на Сирия, за да покажат, че те са силните и трябва да им се подчиняват. Независимо какво е заключението на експертите на ООН. Като техни съюзници за сега са Франция и Турция, за други не знам. Великобритания се оттегли. От България нищо не зависи, но страната ни ще бъде потърпевша заради бежанците, които няма как да не приюти.
цитирай
6. mt46 - http://www.mintpressnews.com/witnesses-of-gas-attack-say-saudis-supplied-rebels-with-chemical-weapons/168135/
31.08.2013 12:21
"Докато Кери и Обама правят тази вечер изявление,
изплува информация от дългогодишния репортер на Associated Press, BBC and NPR Dale Gavrak за неволното признание на сирийски опозиционери за химическата атака.

С две думи за тези, които не знаят английски: в интервюта отделни бойци разказват, че са получили чрез екстремисти оръжия от саудитския принц Бандар, но не знаели, че са химически. При съхранението и транспорта им станал инцидент."
цитирай
7. mitkaloto - И в Сирия ще стане като в Ирак. Сва...
31.08.2013 12:26
И в Сирия ще стане като в Ирак.Свалиха Садам за хим.оръжия ,ама то нямало..
цитирай
8. mt46 - Убеждавам се, че безумни, страшно болни мозъци управляват света и разпалват войните...
31.08.2013 12:33
valeska написа:
Горките хора, на какво само са подложени!
Предполага се, че САЩ ще нанесат удари на Сирия, за да покажат, че те са силните и трябва да им се подчиняват. Независимо какво е заключението на експертите на ООН. Като техни съюзници за сега са Франция и Турция, за други не знам. Великобритания се оттегли. От България нищо не зависи, но страната ни ще бъде потърпевша заради бежанците, които няма как да не приюти.

Сетих се за приказката за вълка и за агнето, което мътело водата... Дано на повече хора да им светне, че и България е пионка, зависима от чужди сили и интереси!...
цитирай
9. mt46 - Не знам защо...
31.08.2013 12:35
metlichina написа:
остават след себе си само смърт, разрушение, разорение, болка и страдание...
след толкова опит... защо човечеството още не може да го проумее..

Навярно защото по-голямата част от човечеството е зомбирано, дрогирано, манипулирано...
цитирай
10. mt46 - Мда, така действат хамериканците...
31.08.2013 13:08
mitkaloto написа:
И в Сирия ще стане като в Ирак.Свалиха Садам за хим.оръжия ,ама то нямало..

Не зачитат и позицията на собствения си народ. Що за "демократична" държава е това?... Отровиха половината свят /в т. ч. и нашата страна/...
цитирай
11. mt46 - http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-v-siriia/inspektori-na-oon-preminaha-granicata-na-siriia-s-livan-5992749
31.08.2013 13:32
Инспекторите на ООН, които разследваха сигналите за използване на химически оръжия в Сирия, пристигнаха в Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

По-рано тази сутрин екипът напусна хотела си в сирийската столица Дамаск и се отправи с кортеж от автомобили към сирийско-ливанската граница.

Очевидци съобщиха, че кортежът е прекосил граничната линия.

Инспекторите работиха в Сирия през цялата изминала седмица.

От Бейрут експертите ще се отправят към Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия, допълва ИТАР-ТАСС.

Предполага се, че инспекторите ще имат нужда от две седмици, за да определят дали в Сирия е било използвано химическо оръжие.

"Трябва да разберем, че две седмици е най-благоприятният сценарий. Предстои голяма работа.

Трябва да се извършат лабораторни анализи на събраните в Сирия проби, а също да се проучат и показанията на жертвите и очевидците", заяви източник от централата на ООН.

След това експертите ще подготвят доклад, който ще бъде адресиран до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Той ще го представи на Съвета за сигурност на ООН.

Днес пък отчет за свършената работа в Сирия пред Бан ще направи Анджела Кейн, която ръководеше екипа от експертите.

Междувременно

сирийското правителство нарече обвиненията на американския държавен секретар Джон Кери, че то е използвало химически оръжия "безпочвени лъжи",

почиващи на сведения, "изфабрикувани" от бунтовниците, съобщиха осведомителните агенции.

В комюнике на сирийското външно министерство, цитирано от сирийската агенция САНА, се казва, че Кери, който обещал на международната общност да оповести "неопровержими доказателства" за използването от сирийската армия на химическо оръжие, всъщност е повторил една измислена история, изфабрикувана от сирийската опозиция в чужбина, за да оправдае чужда военна намеса.

Учудващо е, че представените от Кери измислени доводи са взети от социалните мрежи. Как може световна сила като Америка да взема решения за война и мир, основавайки се на съмнителни сведения, се казва в сирийската реакция.

Всички числа за пострадали мирни жители, посочени от Кери, са измислени, както и сведенията, че сирийската армия била извършила химическата атака край Дамаск, се посочва в изявлението на Дамаск.

Под предлог, че е загрижен за сирийския народ, държавният секретар на САЩ заблуждава общественото мнение и иска да оправдае интервенция, която ще доведе до гибелта на напълно невинни граждани, се казва в документа.
Източник: По материали на БТА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15932115
Постинги: 3193
Коментари: 41987
Гласове: 137324
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31