Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2014 21:23 - "Победителите и губещите"
Автор: mt46 Категория: Новини   
Прочетен: 2265 Коментари: 4 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
.
.
Европейски избори 2014: Победителите и губещите Евроскептиците с пробив, но дясноцентристите продължават да са начело Публикувано: 26 май 2014, 06:27 | Обновено: 26 май 2014, 06:27 прочитания: 16116 | коментари: 16     Брюксел, Белгия image Снимка: REUTERS
Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритания те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите. Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите. Очаква се консерваторите да получат 211 мандата при досегашните 274. На практиката побеждаващата партия губи една пета от местата и е на път да се окаже най-големият губещ.Загубата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) са 11 депутати. Очаква се тя да има 185 -ма депутати при сегашните 196. Разликата между ЕНП и ПЕС е 26 депутати повече за консерваторите. Докато в досегашния ЕНП имаше в повече 58 депутати. Трети е "Алиансът на либералите и демократите в Европа" (АЛДЕ) със 75 депутати. Според предварителните данни "зелените" ще имат 58 места, евроскептичната фракция "Европейски консерватори и реформисти" - 39, комунистите - 47, а еврофобская "Европа за свобода и демокрация" - 33 места. Допълнително 40 места са определени за независимите кандидати, а групата "други" включва 56 депутатски мандата. Очаква се именно към тях да бъдат разпределени депутатите от крайно десните партии като примерно френският "Национален фронт".

Евроскептиците са най-големите победители на изборите за европарламента, показват предварителните резултати от екзитполовете. В редица държави като Гърция, Австрия, Германия и Франция именно тези партии са изненадите и получават много повече места от досега.

Бомбата на германския евровот дойде от създадената през пролетта на 2013 г. евроскептична партия „Алтеранатива за Германия”, която взе 6,5 процента от гласовете на избирателите и това й позволява да влезе в Европарламента. Все пак ясен първенец на изборите е Консервативният блок на канцлера Ангела Меркел въпреки подобрения резултат на социалдемократите. Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз получават 36 процента от гласовете (срещу 37,9 на вота през 2009 г.), с което изпреварват Германската социалдемократическа партия (ГСДП), за която са гласували 27,5 на сто от гласоподавателите (20,8 на сто през 2009 г.).

Увеличава влиянието си и Австрийската крайна десница - Партията на свободата печели цели 20% от гласовете и е трета политическа сила. Победители в австрийския евровот са консерваторите от Австрийската народна партия, която спечели европейските избори през 2009 г. с 30 процента, но този път получават 27,1 процента от гласовете на избирателите.

Австрийската социалдемократическа партия получава близо 24 процента. Партията на свободата има амбициите да сформира обща парламентарна група с френската Национален фронт на Марин Льо Пен, която е големият победител във Франция. Според предварителните данни от екзитполовете Фронтът печели между 24 и 26% от гласовете на французите и с това ще вземе между 23 и 25 места в европарламента, вместо досегашните три.

Съюзът на народното движение на бившия президент Никола Саркози взима между 21 и 23% от гласовете и получава 18 места, вместо досегашните 21. Социалистите на сегашния президент Франсоа Оланд ще получат 13 места срещу 14% от гласовете. Съюзът на демократите и независимите и демократическото движение ще вземе между 6 и 8 места, Зелените – 6, а левият фронт ще вземе между 3 и 5 места. Избирателната активност тази година е малко по-висока от 2009 г., когато е била 40,63%, сега е била 42,13%.

В Гърция радикалната левица Сириза има лека преднина пред управляващата десница Нова демокрация и се очаква да спечели между 26 и 30 процента срещу 23-27 процента за управляващите.

Предварителните проучвания от гласуването за Европейски парламент във Великобритания сочат сензационен успех и на Партията на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж, която е известна с призивите си за излизане на страната от ЕС. Според проучване на общественото мнение, проведено от YouGov, Партията на независимостта е на първо място по популярност, като се подкрепя от 27 на сто от избирателите. Тя е по-напред от опозиционната Лейбъристка партия, която се подкрепя от 26% от анкетираните. Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън е едва на трето място с 22 на сто.

Партията на Зелените се подкрепя от 10 на сто от анкетираните. Влизащите в управляващата коалиция либералдемократи са на пето място с 9% и може изобщо да не влязат в Европейския парламент.

Изключение прави изненадващата загуба на друг стълб на национализма в Европа – Партията на свободата на холандския радикал Герт Вилдерс е загубила подкрепа на изборите за Европейски парламент и е завършила едва на четвърто място. Подкрепата за Вилдерс е спаднала от 17% през 2009 г. на 12,2%, показва социологическото проучване на института “Ипсос”, направено след края на изборния ден.

Проевропейската ляволиберална партия “Демократи-66” е начело в холандския екзит пол с 15,6%, докато дясната партия “Християнде-мократически призив” е получила 15,2 на сто. Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009 г., достигайки 12,3%. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3% и са с 9,6 на сто.

Полската еврофобска партия Конгрес на новата десница е на път да изпрати в ЕП четирима депутати, получавайки 7,2% от гласовете на европейските избори, сочат екзит пол проучванията. Движението иска да влезе в ЕП, за да „разбие Европейския съюз отвътре”. Дясноцентристката партия на премиера Доналд Туск Гражданска платформа излезе начело от изборите с 32,8% и 19 депутати пред „Право и справедливост” на Ярослав Качински, която получи 31,8% от гласовете, или 19 депутати.Социалдемократическата партия се очертава като трета политическа сила с 9,6% и 5 депутати, следвана от Селската партия със 7% и 4 депутати.

Избирателната активност в Полша е около 22,7%, което е по-малко от 25-те процента на изборите преди 5 години. Полша изпраща общо 51 депутати в ЕП. 

Сепаратистки настроената лява каталонска партия ERC е с най-добър резултат на европейските избори в Каталония, изпреварвайки националистическата коалиция CiU на каталонския премиер Артур Мас. ERC, която е втора политическа сила в парламента на Каталония, получи 23,67% от гласовете, докато партията на Мас има 21,86%. Резултатите са показателни за настроенията в испанската автономна област пет месеца преди референдума за самоопределяне, който Мас иска да проведе на 9 ноември.

На евроизборите в Румъния печелят управляващите социалисти, съобщава Die Zeit, позовавайки се на прогнозите на четири независими един от друг социологически института. По техни данни, социалдемократите на премиера Виктор Понта получават 41% до 43% от гласовете. На второ място се нарежда опозиционната Национална либерална партия с около 14%.

Очаква се първите резултати след преброяването на бюлетините да бъдат обявени в понеделник. Румъния изпраща общо 32 представители в Европейския парламент. Два часа преди затварянето на секциите за гласуване, избирателната активност в източноевропейската държава беше 26,52%, което е с около 5% повече, отколкото на европейските избори по същото време през 2009 г.

Антиимиграционната датска народна партия излезе начело след европейските избори с 23% от гласовете, сочи екзит-пол проучване. Според изследването партията ще има 3 от общо 13-те места, които се полагат на Дания в ЕП. Управляващите социалдемократи получиха подкрепа от 20,2% от избирателите.

Резултатът от европейските избори в Дания е подобен на този във Франция, където „Национален фронт” събра 25% от гласовете. Въпреки това Датската народна партия държи да се дистанцира от френския „Фронт”, който смята за антисемитска партия, враждебна към хомосексуалните. Евродепутат от партията дори изрази съжаление за добрите резултати на „Златна зора” в Гърция и „Национален фронт” във Франция.

Италианската лявоцентристка Демократическа партия води в изборите за Европейски парламент. По данни на екзит-половете Демократическата партия на Италия получава между 29.5% и 32.5%, партията на бившия премиер Силвио Берлускони- „Форца Италия” между 18% и 20%, а движението „5 звезди” на Бепе Грило- между 25% и 28%. Екзит-половете бяха обявени, след като избирателните секции в страната затвориха в 21.00 часа.

В съседна Унгария дясноцентристката партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан убедително спечели и евро изборите. За нея са дали гласовете си 51,5% от избирателите, които й дава право на 12 от общо 21-те места, полагащи се на Унгария. Този резултат е малко по-висок от парламентарните избори преди два месеца, когато ФИДЕС спечели абсолютно мнозинство и право да сформира самостоятелно правителство.

Втора в сегашния вот е антиимигрантската партия "Йобик", която изпревари социалистите с близо 14,7-процентна подкрепа и ще има три места. С получената 10,9 процентна подкрепа социалистите ще разполагат с две места. Места получават и три по-малки лявоцентристки партии – "Демократична коалиция" ще има двама депутати, а по един блокът "Заедно 2014-Диалог за Унгария" и "Политиката може да бъде различна".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова в понеделник европейските сили да се "обединят" след напредъка на еврофобските партии на изборите за Европарламент. Той определи като "много важно" политическите сили "представени в Европейската комисия" – консерваторите, социалистите и либералите - да "станат заедно отново печеливши". "Всъщност те са тези, които имат най-широко представителство в новия Европейски парламент" , продължава изявлението си той. "Резултатите показват, че е възможно много силно мнозинство, което да работи".

Като има предвид вълната от антиевропейски, крайнодесни и радикално леви, единственото възможно мнозинство изглежда е в голяма коалиция между консерватори и социалисти с евентуална подкрепа на либералите. Трите сили "нямат съгласие за всеки детайл, но споделят основния консенсус за Европа, която сега трябва да бъде подкрепена", каза Барозу...

www.blitz.bg/news/article/269676

ПП: Изборите у нас - пародия, пари, купен вот, мъка...



Гласувай:
21


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/98459
26.05.2014 22:00
Евроскептиците и крайнодесните партии се представиха изключително силно на изборите за ЕП, коментира Би Би Си. Тези резултати означават по-голяма дума в Брюксел за тези, които искат да ограничат правомощията на Европейския съюз или напълно да го премахнат. Затова и френският министър-председател Манюел Валс ги определи като „политическо земетресение”. Евроскептиците ще имат общо около 120 мандата в Европейския парламент.

Един от най-големите победители беше френският "Национален фронт" с подкрепа от 25%. Ако предварителните резултати бъдат потвърдени, антиимигрантската партия ще има цели 25 депутати в ЕП, което е значително увличаване от трите евродепутатски места, които партията имаше досега. Лидерът на "Националния фронт" Марин льо Пен коментира, че „хората отново искат да поемат съдбата си в свои ръце и да не бъдат управлявани от вън и ясно са го показали на изборите”.


Далеч зад триумфа на националистите са резултатите на бившата управляваща „Съюз за народно движение” с 21% и управляващата Социалистическа партия, която печели едва 14%.


Великобритания


"Националният фронт" не беше единствената партия, която се възползва от широко разпространеното разочарование от ЕС. Британската "Партия за независимост на Обединеното кралство" (UKIP) също се оказва победител с подкрепа от 27%. Зад партията на противоречивия Найджъл Фараж се нареждат лейбъристите и консерваторите, съответно с 25% и 24%.


"Аз не просто искам Великобритания да напусне ЕС. Аз искам Европа да напусне ЕС", заяви Фараж, като обяви първоначалните резултати за историческа победа за своята партия.


Германия


Консервативният блок, съставен от християндемократи и християнсоциалисти, удържа победа на евроизборите в Германия, като получават от 35,5% до 35,7%. Германската социалдемократическа партия получава 27,2%, „Зелените” - 10,7%, Левицата - 7,5%, Свободната демократическа партия - 3%. За първи път на тези избори участва и еврокритичната партия „Алтернатива за Германия”, която също се увенча с успех, като спечели до 7% и ще е част от следващия ЕП.


Австрия


В Австрия най-голям успех отбелязва дясноцентристката Австрийска народна партия, която получава 27.3% от гласовете, Социалдемократическата партия на Австрия пък събира 24.2%. Националистическата Партия на свободата е получила подкрепата на 20.5% от избирателите, Зелените - 13.9%, а партия „Нова Австрия” - 7.6%.


Испания


Двете големи традиционни партии – дясната Народна партия, която е на власт от 2011 година, и опозиционната Социалистическа партия печелят съответно 32.3% и 30.8%. Партията на Зелените и комунистите има 9.7%, а центристката партия UpyD – 5.4 на сто.


Италия


Италианската лявоцентристка Демократическа партия води в изборите за Европейски парламент, като получава между 29.5% и 32.5%, партията на бившия премиер Силвио Берлускони - „Форца Италия” - между 18% и 20%, а движението „5 звезди” на Бепе Грило - между 25% и 28%.


Гърция


Според първоначалните прогнози "Сириза" е спечелила между 26 и 30% от гласовете на гръцките гласоподаватели, докато партията на премиера Андонис Самарас – между 23 и 27%.
цитирай
2. mt46 - http://komentator.bg/kostadinka-kuneva-shte-e-evrodeputat-ot-gratskata-siriza/
27.05.2014 23:07


Успех на българска кандидатура в евролистите на партията СИРИЗА в Гърция – Костадинка Кунева е четвърта във вота на победилата коалиция, която има шест депутатски места в Брюксел.

Кунева не е член на партията СИРИЗА, но беше включена в евролистите след гласуване от партийния съвет, предаде БНР.

Водеща информация в момента за гръцките медии е четвъртото място на Кунева. Продължава броенето на предпочитанията на избирателите, но според журналистите повече от сигурно е, че Кунева влиза в Европарламента. До този момент тя събира 19 367 гласа.

Всички интернет издания публикуват биографията на новата евродепутатка и припомнят жестокия инцидент от 2008 г., когато поради активната й синдикална дейност непознати лица я заляха със сярна киселина. Виновните не бяха открити, а следствието се прекрати.

По това време Кунева работи като чистачка в метрото, въпреки висшето си образование. Гръцките синдикати оказаха материална помощ на пострадалата българка и тя се превърна в символ на борбата за защита на правата на работниците.

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които гърците направиха това, което българските партии не сториха. Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.
цитирай
3. gosho568 - Дано най-после да има понне някаква ...
28.05.2014 21:56
Дано най-после да има понне някаква малка промяна в положителна насока във всяко едно отношение! Поздрави и хубава вечер! ;]]]
цитирай
4. mt46 - Благодаря!... Поздрави!...
28.05.2014 22:10
gosho568 написа:
Дано най-после да има поне някаква малка промяна в положителна насока във всяко едно отношение! Поздрави и хубава вечер! ;]]]

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164074
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031