Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2017 18:45 - Здравният министър не бил здрав...
Автор: mt46 Категория: Новини   
Прочетен: 1318 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
.
.

image

Снимка: БНТ, архив

 

Здравният министър подаде оставка, премиерът я прие

Разследване на bTV показа, че като шеф на Военна болница проф. Николай Петров е сключил договори за близо 1,2 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Това са и двете единствени обществени поръчки, спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ.

Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство. "Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира в предаването "Тази сутрин" по бТВ  зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Проф. Николай Петров днес дойде на правителственото заседание и преди него проведе среща с премиера.

http://glasove.com/categories/novini/news/zdravniyat-ministyr-podade-ostavka-premieryt-ya-prie





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://glasove.com/categories/novini/news/zdravniyat-ministyr-sklyuchil-dogovori-za-milioni-s-firma-na-dyshterya-si
30.10.2017 18:46
Става въпрос за здравния министър проф. Николай Петров – за периода, в който беше директор на Военномедицинска академия (ВМА), за неговата дъщеря Руслана Петрова, началник на политическия кабинет на предишния здравен министър Петър Москов, и модел за печелени на поръчки от наши хора”, обясни журналистът Петър Нанев.



Преди известно време Николай Петров обяви, че никога не е работил с близки хора. Преди дни министерството на здравеопазването публикува на сайта си одит, извършен във Военномедицинска академия. Проверката обхваща почти целия период, в който настоящият министър на здравеопазването Николай Петров е началник на лечебното заведение. Докладът е изготвен от министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА. Проверката приключва през март тази година, когато генерал Петров все още не е министър на здравеопазването.



Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.).



Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие – Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 г. Проверката на министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. Нашата справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече – „Ортопедие – Инвекс” изобщо не е регистрирано по БУЛСТАТ дружество за конкретната обществена поръчка. А това е нарушение на закона, категорични са одиторите.



А ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. В доклада се посочва, че ВМА е нареждала дължимата по договора суми по сметка на „Ортопедие – БГ”. Според адвокат Пламена Маркова Военната болница е нарушила закона, подписвайки договор с дружество, което няма регистрация по ДДС. Действащият към онзи момент правилник за прилагане на закона също е категоричен по този казус:

„Договорът за обществена поръчка се сключва, след като изпълнителят представи пред възложителя заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на създаденото обединение.”, се казва в чл. 49 от правилника за прилагане на ЗОП.

Въпреки изричното изискване по закон, договорът с дружеството, което не е регистрирано по БУЛСТАТ все пак е подписан от Николай Петров. Тогава шеф на ВМА, днес здравен министър. Поискахме интервю с генерал Петров, за да чуем неговите мотиви и неговият прочит на резултатите от одита.



Здравният министър обаче отклони поканата ни за интервю с мотива, че програмата му е много натоварена и предпочете да отговори писмено на всичките ни въпроси, а започнахме от този: защо е сключен договор с дружество, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били мотивите му да не приложи разпоредбите на закона?



Единственият критерий за избор на изпълнител по тази обществена поръчка е „най-ниска цена”. „Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки договор, след проведена обществена поръчка. Същите служители следят дали са представени необходимите документи за сключването на даден договор. Договорът се подписва от възложителя едва, след като е удостоверено, че същият е съобразен с разпоредбите на закона”, пише ни министър Николай Петров, казват от БТВ.
цитирай
2. tikoev - Яйцеглавият и като експерт по вс...
30.10.2017 19:55
Яйцеглавият и като експерт по всичко ли се изявява?
цитирай
3. kvg55 - mt46,
30.10.2017 22:32
Важното е, че е финансово здрав. Как е регистрирала тази фирма без БУЛСТАТ разплащателна банкова сметка. Или са получили парите в брой.
цитирай
4. mt46 - Явно има доста експерти по далавери...
31.10.2017 11:51
tikoev написа:
Яйцеглавият и като експерт по всичко ли се изявява?

цитирай
5. mt46 - Системата разполага с разни финансови "магии"...
31.10.2017 11:53
kvg55 написа:
Важното е, че е финансово здрав. Как е регистрирала тази фирма без БУЛСТАТ разплащателна банкова сметка. Или са получили парите в брой.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161198
Постинги: 3686
Коментари: 45091
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031