Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2020 22:23 - Събрани са милиарди за борба с коронавируса
Автор: mt46 Категория: Новини   
Прочетен: 897 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 05.05.2020 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .

Събраха милиарди за борба с коронавируса по време на световната дарителска конференция  
4 май 2020 20:47   image/ iStock/Getty Images

На международна дарителска конференция бяха събрани 7,4 милиарда евро в подкрепа на усилията за разработване на ваксина срещу коронавируса, за тестове и лечение, предаде ДПА.

Това е кауза, зад която застава цяла Европа, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и обеща 1 милиард евро от страна на оглавяваната от нея институция.

"Мащабът на нашият отговор трябва да отговаря на мащаба на кризата", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това са мрачни дни, но са също така и дни, които ще покажат нашата човечност", добави той.

Целта на конференцията бе да събере най-малко 7,5 милиарда евро в помощ на разработването на ваксина срещу коронавируса, която може да се използва по цял свят, както и други инструменти за борба със смъртоносното заболяване. Тези средства са "малки в сравнение с цената на бездействието", заяви Виктор Дзау от Борда за наблюдение на глобалната готовност. "Всяка страна ще има полза от тези инвестиции", добави той.

В рамките на ЕС Германия обеща 525 милиона евро, Франция - 500 милиона евро, Италия - 140 милиона. В същото време Канада обяви, че приносът й ще възлиза на 850 милиона долара. Саудитска Арабия ще участва с 500 милиона долара, а Великобритания - с 388 милиона лири (482 милиона долара). Южна Африка обеща 1,3 милиона долара, а Израел - 16 милиона.

България също участва в общите усилия с вноска от 100 хиляди евро. Премиерът Бойко Борисов обяви приноса на нашата страна с включване във видеоконференцията от София. 



Засега обаче не е ясно каква част от обещаните днес средства са нови, отбелязва ДПА.

Поставената цел за събиране на финансиране се смята за началото на глобална кампания. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че в края на месеца ще се организира нова дарителска конференция.

Борбата с коронавируса "ще изисква най-масираните усилия в подкрепа на общественото здравеопазване в историята", подчерта Гутериш и определи първоначално поисканата сума като "заплащане за разработването на необходимите инструменти с необходимата скорост". Общата необходима сума вероятно ще бъде пет пъти по-голяма, добави генералният секретар.

Една от ключовите цели е да се обединят страните за борба с Ковид-19, респираторната болест, предизвиквана от коронавируса, вместо те да се състезават за разработването на ваксина.

Да се предоставя лечение само на тези, които могат да си го позволят, "няма да проработи от биологична гледна точка, няма да проработи от гледна точка на общественото здравеопазване, няма да сложи край на пандемията", заяви преди конференцията Джереми Фарар, директор на фондация "Уелкъм тръст".

Инициативата за набиране на средства е съпредседателствана от страни, сред които Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Саудитска Арабия, която в момента е председател на Г-20.

"Изправени пред Ковид-19, принципът "всеки за себе си" би бил голяма грешка", предупреди френският президент Еманюел Макрон, като добави, че "можем да успеем само заедно".
"Надпреварата за откриване на ваксина, която да победи този вирус, не е състезание между страните, а най-спешната задача в живота ни", заяви британският премиер Борис Джонсън. "Става дума за човечеството срещу вируса".

Днешната дарителска конференция е "много важен сигнал" в момент, когато многостранното сътрудничество не винаги е във възможно най-доброто си състояние, отбеляза германската канцлерка Ангела Меркел.

На конференцията се забелязваше отсъствието на САЩ. Високопоставен представител на американското правителство подчерта, че Вашингтон подкрепя усилията за събиране на средства и води международните усилия за побеждаване на вируса.

Събраните днес средства ще бъдат получени предимно от известни международни здравни организации и изследователски мрежи, за да помогнат за възможно най-бързото разработване на ваксина и ефективно лечение, които да бъдат достъпни за всички на приемливи цени.

Възникнаха обаче въпроси как ще се харчат средствата. Организаторите на конференцията трябва да гарантират, че животоспасяващата помощ няма да се разпределя чрез монополи, протекционизъм или едностранни решения на една държава, а в съответствие с медицинските нужди, заяви Марко Алвес от германския клон на Лекари без граници. "За нещастие изпитваме скептицизъм", добави той.

Вчера папа Франциск подкрепи целите на конференцията, припомня ДПА.

Въпреки неотдавнашните развития, много изследователи не очакват ваксината да е готова за масова употреба преди догодина.

Източник: БТА 
 https://dariknews.bg/novini/sviat/sybraha-miliardi-za-borba-s-koronavirusa-po-vreme-na-svetovnata-daritelska-konferenciia-2224465



Гласувай:
14



1. catforlife - Дано...
06.05.2020 01:02
С общи усилия да се справим. Това противопоставяне вече е много вредно! Поздрави!
цитирай
2. kvg55 - mt46,
06.05.2020 03:46
Буржоазна му работа. Мислят че всичко става с пари.
цитирай
3. mt46 - Благодаря! Поздрави!
06.05.2020 21:57
catforlife написа:
С общи усилия да се справим. Това противопоставяне вече е много вредно! Поздрави!

Дано да не възникнат сериозни конфликти, ощетяващи хората!...
цитирай
4. mt46 - Но и без пари, без нужните средства не може...
06.05.2020 21:59
kvg55 написа:
Буржоазна му работа. Мислят че всичко става с пари.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19260812
Постинги: 3709
Коментари: 45241
Гласове: 149410
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930