Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2021 21:07 - Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 152 Коментари: 0 Гласове:
2



  Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

https://news.bg/world/baydan-sasht-prodalzhavat-da-satrudnichat-na-afganistan.html

Автор:news.bg

24.07.2021 03:53:10 image

Източник: EPA/БГНЕС

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  1 3

Американският президентът Джо Байдън увери в петък афганистанския президент Ашраф Гани, че САЩ ще продължават да подкрепят Афганистан. Това става ясно от телефонния разговор, който двамата са провели, съобщи "Ройтерс". САЩ ще помагат с развитие и хуманитарна помощ, се казва в изявление на Белия дом.

Гани написа в "Туитър", че е получил уверение, че американската страна ще помага в защитаването на Афганистан. 

Байдън разреши в петък отпускането на до 100 милиона долара от спешен фонд за посрещане на "неочаквани спешни" нужди на бежанците заради ситуацията в Афганистан, включително за кандидатите за специални имиграционни визи, съобщи Белият дом. 

Съединените щати се готвят да започнат евакуация на хиляди афганистански кандидати за специални имиграционни визи, които рискуват  отмъщението на талибанските бунтовници, защото са работили за правителството на САЩ. Очаква се първата група да бъде посрещната преди края на месеца във Форт Лий, американска военна база във Вирджиния, където ще изчакат окончателната обработка на заявленията си за виза. Около 2500 афганистанци могат да бъдат приети, съобщи Пентагонът в понеделник.

Администрацията на Байдън прави преглед на други места, където могат да бъдат настанени кандидатите. Налични са специални имигрантски визи за афганистанци, които са работили като преводачи или на други работни места в правителството на САЩ след операцията, водена от САЩ от 2001 г.

Около 18 000 такива заявления се обработват, казват американски представители.

Припомняме, че ден по-рано Съединените щати нанесоха въздушни удари в подкрепа на афганистанските правителствени сили, които са под натиск от страна на талибаните, докато чуждестранните сили, ръководени от САЩ, продължават с последния етап от изтеглянето си от страната.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че ударите са били нанесени в сряда вечерта в покрайнините на Кандахар, при което са загинали трима от бойците им и са унищожени две превозни средства.

Байдън обяви през април, че американските войски ще се изтеглят до 11 септември, разгневявайки талибаните, които очакваха изтеглянето да приключи до май.

Почти всички американски войски, с изключение на онези, които защитават посолството в Кабул и столичното летище, са напуснали страната.

Провинция Кандахар традиционно е крепост на талибаните и през последните седмици там има сериозни боеве.

Бившият командващ на САЩ в Афганистан генерал Дейвид Петреъс заяви в петък пред "Fox News Primetime", че се притеснява, че САЩ ще съжаляват за решението за изтегляне на войски от Афганистан и в момента талибаните са набрали инерция в страната.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2486281
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930