Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2016 22:20 - Горбачов излъгал Буш?...
Автор: mt46 Категория: Политика   
Прочетен: 3437 Коментари: 13 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Проф. Сергей Бабурин: Горбачов излъга Буш, че има решение за разпада на Варшавския договор 11.02.2016 · by BulNews ·  image  


 

Проф. д.ю.н. Сергей БАБУРИН е академик на МСА – президент на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура, президент на Асоциацията на юридическите вузове, заслужил деец на науките на Руската Федерация (Русия). Роден е през 1959 г. в Семипалатинск. Няколко пъти е бил депутат в Държавната Дума на Русия, два пъти е бил неин заместник председател.10 години е ректор на Руския държавен търговско-икономически университет.Лидер на обществено-политическото сдружение «Народен съюз». Женен, има четирима сина.

– Кога беше първата ваша визита в България, спомняте ли си, професор Бабурин?

- В прекрасната ви страна съм бил неведнъж. Първата ми визита тук беше през 1994 година като депутат в Руския парламент. Бил съм и през 1997 г. по време на политическата криза тогава у вас, както и още няколко пъти след това.

– Има ли среща, която да се е запечатала в съзнанието ви, и за която да имате специални спомени?

– Имам много интересни срещи с изключителни българи тук. Специално отношение обаче имам към една от тях – по време на първото ми посещение в София. Тогава отидох да видя намиращия се под домашен арест Тодор Живков. И му зададох следния въпрос: „Другарю Живков, вие бяхте приятел и съюзник на моята родина по време на войната с хитлерофашизма, няколко десетилетия бяхте заедно с нас по време на строителството на социализма, помогнаха ли ви нещо моите съпартийци, моята родина, усетихте ли поне малко солидарност от Русия?“ Направо ме заболя сърцето, като чух отговора му. Живков ми каза, че последния път, когато са го споменали, е от времето, когато Горбачов е организирал свалянето му от власт и неговия арест.

– Точно така ли ви каза Живков, че Горбачов е организирал ареста му?

– Да, точно така ми каза. Аз се запитах същото и след това потърсих потвърждение за думите му от няколко места. И ги намерих, случило се е следното. След като партията изпратила в заслужена пенсия своя уважаван лидер, новият първи човек на БКП Андрей Луканов е бил извикан в Москва. Там Горбачов му е потърсил сметка защо Живков още не е арустуван и защо още не са му предявени никакви обвинения. Горбачов буквално е казал: „Как така ще го изпращате с почести? Веднага възбудете наказателно дело!“

След като Луканов се връща в България, решават да започват дело срещу Живков, но се налага да отговорят на най-важния въпрос – за какво да бъде обвинен Живков? И тогава измислили тази глупост, че искал да превърне България в 16-та република на Съветския съюз. Съдбата на лидерите в много от социалистическите страни тогава беше драматична.

Аз например свързвам гибелта на Чаушеску с това, че той беше най-силният критик на Горбачов вътре във Варшавския договор (военно-политическия съюз на социалистическите страни) и в СИВ (Съюз за икономическа взаимопомощ, организация на страните от социалистическия лагер). И румънският лидер, оставайки след оттеглането от властта на Ерих Хонекер (ГДР), на Януш Кадар )Унгария) и Густав Хусак (Чехословакия), не скриваше, че смята перестройката на Горбачов за предателство към социализма. Казвайки това, имам предвид, че загадката около гибелта на Чаушеску предизвиква все повече въпроси. Но това е друга тема, за мен все още съвършено непозната.

– Доколкото съм чувала, вие сте един от малцината депутати, които сте гласували против разпада на СССР. Така ли е?

- Вярно е. Аз не съм само юрист, а от повече от 20 години съм действащ руски политик и като един от лидерите на Съветския парламент по време на борбата за запазване на Съветския съюз през декември 1991-а. За съжаление, се оказах единственият член на парламента (Върховният съвет), който излезе с позиция пред всички против разрушаването на СССР при ратификацията на Беловежкото споразумение (на 8 декември 1991 г. ръководителите на Русия, Беларус и Украйна обявяват прекратяването на Съюзния договор на СССР след тайна среща в Беловежката гора на бъдещите си президенти Борис Елцин, Станислав Шушкевич и Леонид Кравчук).

– И никой ли не ви подкрепи?

– При гласуването ме подкрепиха само шест човека и ние седмината гласувахме „против“. А парламентът имаше 250 членове. За съжаление, такава беше реалността тогава. Като заместник председател на Държавната Дума два пъти след това, правех всичко, за да ускорявам интерграцията на страните в постсъветското пространство. За мен детайлите около гибелта, около разпада на СССР и установяване на истината винаги са били много важни.

– И успяхте ли да научите всички подробности за този разпад?

– Никой не знае всички подробности и детайли. Дори Горбачов не знае всичко.

– Но някой все пак трябва да ги знае?

– Работата е в това, че Горбачов започна този процес и го управляваше до определен момент. Той вземаше много политически решения, но не винаги се отчиташе за последствията.

Като действащ депутат във Върховния съвет на Русия през 1991 г. разбирах, че Горбачов прави много грешки. Въпросът обаче беше – грешка ли е това или е зла умисъл. И днес аз съм убеден, че действията на създадения през август 1991-а Държавен комитет за извънредно положение по време на пуча срещу Горбачов, бяха грешка.

– В какво се състоеше тази грешка?

Грешката беше, че не арестуваха Горбачов. Народът щеше да подкрепи това. Цялата страна щеше да аплодира такова действие с изключение на малката група поддръжници на самия Горбачов.

Дипломатът Юлий Квицинский, бивш първи заместник министъра на външните работи на СССР, ми обърна внимание върху нещо много важно. Каза, че е от изключително значение да се разбере какво се е случило на срещата в Малта (2 и 3 декември 1989 г.) между Горбачов и Джордж Буш-старши, определяна като края на Студената война. Както е известно, срещата е на борда на съветския круизен кораб „Максим Горки“.

Квицинский няколко пъти е оглавявал съветски делегации на преговори за ограничаване и съкращаване на ядреното въоръжение. Той ми каза за един безпрецедентен факт в Малта. Тогава Горбачов е отишъл на среща с американския президент лице в лице, без да вземе със себе си дори преводач.

Това никога не се е случвало – дори на среща на държавни ръководители на четири очи до всеки от двамата стои помощник, който води запис на разговора. Освен това всеки има преводач, който превежда на своя лидер, за да няма грешки в превода. А Горбачове не знаеше английски! Тази постъпка на Горбачов е изумила цялата съветска делегация, която разбира постфактум за нея. Всъщност по време на срещата Горбачов се възползвал от услугите на американския преводач.

– Как стигнахте до подробности за срещата на двамата президенти?

– Узнавайки от Квицинский този факт, аз се опитах да го разчопля и изясня. Хората от бившето Горбачовско обкръжение, разбира се, отрекоха всичко – „такава среща не е имало!“

През 1997 г. на международен симпозиум в Берлин, се оказахме един зад друг с бившия държавен секретар на САЩ по времето на Буш-старши Джеймс Бейкър. Аз представлявах комисията Анти НАТО – т.е. руското общество по проблема за съществуваенто на този военен блок и безопасността на Европа. В почивката се заговорихме с Бейкър и го попитах дали помни онази среща в Малта и особено срещата 1:1 между Горбачов и Буш?

И за мое изумление Бейкър с голям ентусиазъм откликна на тази тема. Каза, че прекрасно си спомня всичко и особено ситуацията около личната среща на Горбачов с Буш. Когато Бейкър се върнал в каютата си на кораба, ръката му била синя. Питам го какво означава това, какво иска да каже с тези думи – синя ръка?

Той се усмихна и продължи: „Ръката ми беше синя, защото се щипех непрекъснато и си задавах въпроса – сънувам ли това, което чувам, сън ли е това? И от щипане ръката ми беше станала буквално синя. Това беше нещо невероятно.“

– Какви подробности ви сподели господин Бейкър?

– Много любопитни. И според Бейкър от наша страна е бил Горбачов без преводач. А от американска страна са били Буш, Бейкър, преводач, плюс помощник и още Бог знае кого. Ето това е „среща лице в лице“. И разказа как срещата започнала със заявлението на Горбачов, че Политбюро на ЦК на КПСС (комунистическата партия на Съветския съюз) е взела решение за ликвидиране на военния съюз, познат като Варшавски договор.

– Такова решение било ли е вземано?

– Такова решение никога не е било вземано от ръководството на Съветския съюз. Нито преди срещата на Горбачов с Буш, нито след нея. Темата, обявена от Горбачов, е била абсолютно неочаквана за американците. Най-вече, защото не е имало предварително никакви разговори по темата за Варшавския договор. Изненадан от чутото, Буш иска почивка.

Американската група се събира и започва да обсъжда – ще могат ли да убедят европейските си партньори за евентуално разпускане на НАТО. Ще могат ли да предложат ответни мерки, с които да обезпечат и гарантират това. Според Бейкър, Буш е казал, първо, че сега не биха могли да убедят европейците в това, и второ, самите те не биха рискували. Ако обаче се наложи, ще се помисли за възможна промяна на характера на НАТО. Но затова после.

Групата се връща отново при Горбачов. Въпросът към него е какви са условията на СССР за предстоящото разформироване на Варшавския договор. На което Горбачов с познатия си маниер отговаря: „Нямаме никакви условия“. Бейкър дори повтори типичния и познат на всички епохален жест на Горбачов с дясната ръка. Естествено, Бейкър едва ли ми е казал всичко, аз не се заблуждавам в това. Но в Малта започна краха на социалистическите страни от Източна Европа. Както и предателската линия на съветското ръководство към нашите идеи.

– Това, което казвате, е много интересно, г-н Бабурин. Но официално военно-политическият съюз Варшавски договор е ликвидиран след две години – през 1991 г. Да разбирам ли, че Горбачов е мълчал толкова години за това?

– Не, но има друго нещо много интересно. На последния конгрес на КПСС, когато Аяз Муталибов (лидерът на Азербайджан) излиза на трибуната, той поиска Политбюро на ЦК на КПСС да признае работата си за лоша. И попита: „Как да разбирам когато един член на Политбюро идва в Баку и казва на ръководството на Азербайджан: „Защитавайте своята териториална цялост, борете се против сепаратистите в Нагорни Карабах.“

А друг член на Политбюро отива в Ереван (Армения) и казва: „Вземайте Нагорни Карабах за себе си, обявете своята независимост!“ В залата веднага се чу настоятелен въпрос: „Кажете фамилиите на тези хора!“ Оказа се, че по поръчение на Горбачов в Азербайджан е бил Егор Лигачов, а в Ереван – Александър Яковлев. След това Яковлев е бил изпратен в ГДР за да дестабилизира ситуацията там. И когато ръководстовото там рухва, а новото се опитва да оправи нещата, президентът на Франция Митеран поискал да се поддържа новото ръководство.

Известно е, че Франция и Великобритания не са заинтересовани от обединението на Германия и са против него. И това знаят всички. Митеран предлага на Горбачов да пристигне на официално посещение в Източен Берлин, да се срещне с новите ръководители на страната, а те да заявят пред Хелмут Кол, че няма да претендират за обединение на ГДР с ГФР. Отговорът на Горбачов е, че в плановете му не е предвидено посещение в ГДР и няма да отиде.

– Тоест, той отказва предложението на Митеран?

– Да, Горбачов отказва да помогне на Метеран да съхрани ГДР. И в Чехословакия по същия начин. Затова у мен има съмнения, че в дестабилизацията на положението в България, ръката на Горбачов и неговите хора е ясна и видна.

– От дистанцията на времето как оценявате случилото се в Източна Европа преди четвърт век?

– Дестабилизацията на Източна Европа, възприемана като триумф на демократичния процес, всъщност е бомба с часовников механизъм, която досега взривява европейската стабилност. Започна се с ликвидирането на ръководството на СССР – това е не само на срещата в Малта, но и със свалянето на ръководителите на социалистическите страни от Източна Европа. И стигаме до днес, когато ръководителите на НАТО и ЕС започват да се учудват, че Русия има собствено мнение, че Путин се осмелява да прави нещо, без да се съветва с Брюксел и Вашингтон.

– Извинете, но и ЕС има право на защита – в него членуват 28 суверенни държави.

– Намирам подхода, при който се смята, че горбачовската политика трябва да продължава вечно, за напълно наивен. За щастие, горбачовско-елцинската епоха отмина завинаги. И сега действията на Руската федерация във все по-голяма степен отговарят на историческия смисъл на Русия като цивилизационно-свързващи елементи – и на православния свят, и на славянския свят, и на общоевропейската сигурност.

Действията на Путин за оказване на помощ на Сирия, не са случайна крачка. Те са закономерно връщанве на Русия към изпълняване на мисията, свързана с историческата отговорност и солидарност с народите, срещу които се извършива произвол.

Със съмнение се отнасям към такава организация като НАТО, тъй като самото й съществуване е въплъщение в реалност на лъжата. И на Горбачов, и на Елцин бяха давани гаранции, че НАТО няма да се разширява на Изток срещу Русия, няма да обхваща Източна Германия дори. За съжаление, президентът на СССР вярваше на думите, вместо да подпише документ, относно тези гаранции. Не беше фиксирано писмено, но господата Хелмут Кол и Франсоа Митеран официално потвърждаваха тези обещания. А те бяха потъпкани.

- Не сте ли прекалено мнителен, проф. Бабурин?

- Не съм. Защото по този начин Русия получи насреща си една въоръжена структура на враждебен блок не само на границите си, но и в страните от бившия Съветски съюз. Имам предвид Прибалтика. За съжаление, дори близката за руския човек България е член на тази организация.

– България, както и другите страни от пакта, сами решават къде да членуват.

– Никой не иска да ви нарежда, не ме разбирайте погрешно. Сигурен съм, че България и много от страните, които активно участваха във Варшавския договор и в СИВ, разбират, че тези структури бяха създадени за осигуряване на гаранции за сигурността от страните в Източна Европа. И сега международната интеграция е призвана да осигури сигурността и на страните от Източна Европа, и на страните от Евразийските икономически структури.

Много се надявам, че и държавите от Черноморско-Каспийския регион могат да се превърнат в онзи фактор на свързване на Европа и Азия, който ще осигури и развитието на международното право за разширяване на принципите на европейското право и разпространяването им върху територията на цялото евразийско пространство.

– Русия дава много сериозен отпор на някои европески ценности…

– Надяваме се на разбиране, което да бъде проявено към процесите в нашата страна. Не трябва да ни се натрапват псевдоевропейските стандарти, които разклащат европейската цивилизация. Ние, например,изключително много държим на разбирането за семейство, на уважение към старото поколение, към родителите.

За това новите псевдоевропейски ценности никога няма да се превърнат в ценност за руснаците, за народите, които хиляди години живеят заедно с нас. И ние се надяваме, че тези подходи няма да се превърнат в ценности и в държавите от Черморско-Каспийския регион. Уповавайки се на семейството и якостта на нравствените и духовни принципи, ще можем да събудим Европа, която потъва може би в летаргичен сън или духовно вцепенение.

Автор: Мариела Балева, Епицентър
bulnews.eu/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0-%D0%B1/

ПП: Не знам дали това е цялата и обективната истина... Всеки е свободен да чете, да отсява, да пресява, да преценява написаното...
За мен остават неизяснени мотивите, решенията, действията на Горбачов /и на комунистическата върхушка около него/...




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Мислех го за предател и враг на со...
12.02.2016 23:05
Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.
цитирай
2. freeoldmen - Какви ли факти ще излезнат наяве след
12.02.2016 23:53
още 25 години.
Въпреки конспиративните теории, според мен е очевиден простия факт, че
невменяемостта на Горбачов е основната причина за колапса на СССР.
Вижда се, че дори печелившите от това са зашеметени от неочаквания успех.
Нямали са стройна теория, отговаряща на бързото развитие на събитията, дори
днес, 29 години след събитията, виждаме резултата- светът е пред колапс,
вместо победителите кротко да поемат даровете на победения свят.
цитирай
3. mihala - Ако не беше Горбачов от Съюза щеше да ...
13.02.2016 11:22
Ако не беше Горбачов от Съюза щеше да има само пепел. Грешната политика след неговото отстъпление допринесе за дрънкане на оръжие и войни.Едностранчивата манипулация на дава цялостната истина,но тя ще се види в бъдеще.
цитирай
4. mt46 - Ако не беше Горбачов, щеше ли да дойде тази "демокрация" у нас?... Защо нашите "демократи" не го благославят?...
13.02.2016 12:58
mihala написа:
Ако не беше Горбачов от Съюза щеше да има само пепел. Грешната политика след неговото отстъпление допринесе за дрънкане на оръжие и войни.Едностранчивата манипулация на дава цялостната истина,но тя ще се види в бъдеще.

цитирай
5. mt46 - Така е, когато се наруши равновесието...
13.02.2016 13:06
freeoldmen написа:
още 25 години.
Въпреки конспиративните теории, според мен е очевиден простия факт, че
невменяемостта на Горбачов е основната причина за колапса на СССР.
Вижда се, че дори печелившите от това са зашеметени от неочаквания успех.
Нямали са стройна теория, отговаряща на бързото развитие на събитията, дори
днес, 29 години след събитията, виждаме резултата- светът е пред колапс,
вместо победителите кротко да поемат даровете на победения свят.

Питам се дали Горбачов е демократ, или комунистически диктатор и превратаджия...
цитирай
6. mt46 - Недалновидността, наивността и глупостта на политиците се заплащат скъпо от народите...
13.02.2016 13:08
kvg55 написа:
Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.

цитирай
7. get - Мислех го за предател и враг на со...
13.02.2016 20:27
mt46 написа:
kvg55 написа:
Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.



- Е Марине - не мога да се съглася! Като почна от Андропов, през Черненко и стигна до Горбачьов, тези същите СЪВСЕМ НЕ СА ГЛУПАЦИ!
- Споделял съм и по-рано, че съм офицер от МВР, (работил предимно, като),криминален полицай. По силата на това съм имал възможност да получавам информация от поверителен характер ... колкото и бедна, но достатъчна за един мислещ човек и патриот - да осмисли Следното ...?
- Още от времето на генералният секретар на КПСС Андропов-Флекенщайн(той и дългогодишен Председател на Комитета за държавна безопасност !)се тръгна към Курс по демонтиране на СОЦИАЛИЗМА, като СОЦИАЛНА СИСТЕМА в СССР?
- От времето на Черненко(наследника на Андропов) датира ДЪЛЖАВНИЯТ ДЪЛГ ... Времето на Робърт Максуел!
- От времето на Горбачов ... "възродителният процес" - наложен с мълчаливото съгласие на КПСС - с далечната Цел ... стратегическа(!) ... политическо и държавно дестабилизиране на България!!

- Отделно преди МАЛТА имаше Рейкявик (среща на Горбачов с Рейгън) - основна тема споразумения по Стратегическите отбранителни инициативи("Звездни войни" ?)!
- Това пък бе в резултат на Близко-източният разгром на военната доктрина на Съветската армия ... при войната м/у Сирия и Израел?! При което се видя пълната несъстоятелност ... но военната доктрина на СССР при използване на конвенционални средства при водене на война!

- Това на кратко ... като пропускам, изкуствено създадената "криза с тока", при която България бе обърната на дискотека ... в началото на 90-те години!

- С уважение и ... максимално безпристрастно!
цитирай
8. mt46 - Благодаря за мнението, Гет!...
13.02.2016 21:30
get написа:
mt46 написа:
kvg55 написа:
Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.



- Е Марине - не мога да се съглася! Като почна от Андропов, през Черненко и стигна до Горбачьов, тези същите СЪВСЕМ НЕ СА ГЛУПАЦИ!
- Споделял съм и по-рано, че съм офицер от МВР, (работил предимно, като),криминален полицай. По силата на това съм имал възможност да получавам информация от поверителен характер ... колкото и бедна, но достатъчна за един мислещ човек и патриот - да осмисли Следното ...?
- Още от времето на генералният секретар на КПСС Андропов-Флекенщайн(той и дългогодишен Председател на Комитета за държавна безопасност !)се тръгна към Курс по демонтиране на СОЦИАЛИЗМА, като СОЦИАЛНА СИСТЕМА в СССР?
- От времето на Черненко(наследника на Андропов) датира ДЪЛЖАВНИЯТ ДЪЛГ ... Времето на Робърт Максуел!
- От времето на Горбачов ... "възродителният процес" - наложен с мълчаливото съгласие на КПСС - с далечната Цел ... стратегическа(!) ... политическо и държавно дестабилизиране на България!!

- Отделно преди МАЛТА имаше Рейкявик (среща на Горбачов с Рейгън) - основна тема споразумения по Стратегическите отбранителни инициативи("Звездни войни" ?)!
- Това пък бе в резултат на Близко-източният разгром на военната доктрина на Съветската армия ... при войната м/у Сирия и Израел?! При което се видя пълната несъстоятелност ... но военната доктрина на СССР при използване на конвенционални средства при водене на война!

- Това на кратко ... като пропускам, изкуствено създадената "криза с тока", при която България бе обърната на дискотека ... в началото на 90-те години!

- С уважение и ... максимално безпристрастно!

Въпрос на гледни точки. САЩ да не би да са без ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ, да не би да са се развивали възходящо?...
цитирай
9. get - - Приятелю, говоря за външният дълг на България, от първа половина на ... ?
13.02.2016 22:01
mt46 написа:
get написа:
mt46 написа:
kvg55 написа:
Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.



- Е Марине - не мога да се съглася! Като почна от Андропов, през Черненко и стигна до Горбачьов, тези същите СЪВСЕМ НЕ СА ГЛУПАЦИ!
...
- Това на кратко ... като пропускам, изкуствено създадената "криза с тока", при която България бе обърната на дискотека ... в началото на 90-те години!

- С уважение и ... максимално безпристрастно!

Въпрос на гледни точки. САЩ да не би да са без ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ, да не би да са се развивали възходящо?...


... 90-те години. Към 1985 год. възлизаше над четири млрд. долара ... "10.ноември" вече бе задминал 11-т милиарда!

- През това "мътно" време, тоест през 1983 год. бе връчен Орден Стара планина ... на Робърт Максуел - който като се напиеше (а това бе почти перманентно) обичаше да се перчи с тенис фланелка на която пишеше: "King of Bulgaria" - ето тук линк, към една такава негова снимка (съжалявам за лошото качество !):
http://diagnosa/wp-content/uploads/2013/09/016.jpg - не се свенеше да я носи и тук, аз лично съм виждал с очите си тази ... свиня, пременена по този начин - знаеш ли как ми подейства гледката на мен българският офицер ... тогава?!

- Така че, мен не ме интересуват USA и СССР(Россия) - а България! Интересувате ме и вие моите сънародници и поради считани за близки ми хора - независимо, от политическата ви пристрастност ... в опитите ви да обясните промените в окръжаващият ви свят - по схемата "приятел - враг" - което е твърде примитивно и объркващо мисленето ни! :(((

- С уважение!

П.П.
- А по отношение на САЩ - за тях като имперска сила ... какъвто бе и СССР - не си правя илюзии!
цитирай
10. mt46 - Благодаря, Гет!...
13.02.2016 23:58
get написа:
mt46 написа:
get написа:
[quote=mt46][quote=kvg55]Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.



...
- През това "мътно" време, тоест през 1983 год. бе връчен Орден Стара планина ... на Робърт Максуел - който като се напиеше (а това бе почти перманентно) обичаше да се перчи с тенис фланелка на която пишеше: "King of Bulgaria" - ето тук линк, към една такава негова снимка (съжалявам за лошото качество !):
http://diagnosa/wp-content/uploads/2013/09/016 - не се свенеше да я носи и тук, аз лично съм виждал с очите си тази ... свиня, пременена по този начин - знаеш ли как ми подейства гледката на мен българският офицер ... тогава?!

- Така че, мен не ме интересуват USA и СССР(Россия) - а България! Интересувате ме и вие моите сънародници и поради считани за близки ми хора - независимо, от политическата ви пристрастност ... в опитите ви да обясните промените в окръжаващият ви свят - по схемата "приятел - враг" - което е твърде примитивно и объркващо мисленето ни! :(((

- С уважение!

П.П.
- А по отношение на САЩ - за тях като имперска сила ... какъвто бе и СССР - не си правя илюзии!

А аз да не би да не мисля за България?... Проблемът е, че преди бяхме подчинени на СССР, а след 1989 г. - на САЩ... Нито се освободихме, нито станахме независима държава... Защо ни беше наложен американският неолиберален модел? Защо трябваше да разрушим икономиката си и милиони българи да останат без работа? Защо трябваше почти всичко да бъде приватизирано, продадено на безценица?...
Поздрави!...
цитирай
11. get - Мислех го за предател и враг на со...
14.02.2016 12:26
mt46 написа:
get написа:
mt46 написа:
get написа:
[quote=mt46][quote=kvg55]Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.



...
- През това "мътно" време, тоест през 1983 год. бе връчен Орден Стара планина ... на Робърт Максуел ...
- Така че, мен не ме интересуват USA и СССР(Россия) - а България! Интересувате ме и вие моите сънародници и поради считани за близки ми хора - независимо, от политическата ви пристрастност ... в опитите ви да обясните промените в окръжаващият ви свят - по схемата "приятел - враг" - което е твърде примитивно и объркващо мисленето ни! :(((

- С уважение!

П.П.
- А по отношение на САЩ - за тях като имперска сила ... какъвто бе и СССР - не си правя илюзии!

А аз да не би да не мисля за България?... Проблемът е, че преди бяхме подчинени на СССР, а след 1989 г. - на САЩ... Нито се освободихме, нито станахме независима държава... Защо ни беше наложен американският неолиберален модел? Защо трябваше да разрушим икономиката си и милиони българи да останат без работа? Защо трябваше почти всичко да бъде приватизирано, продадено на безценица?...
Поздрави!...


- Първо на НЕО-ЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ не можем да му поставим национален знак - Защото е ИДЕОЛОГИЯ(обслужваща политика на НЕ равнопоставеност). Поради това явяваща се "красива опаковка" за наивници-потребители! Но ще бъдем наивници, ако мислим че ... ? Ако до 1989г. както сме били зависими от СССР а след това на САЩ - че тези същите са независими държави - Не?! Самият ти помести материала на генерала и президент Айзенхауер който предупреждава ОПАСНОСТТА - Военно-промишлен комплекс. Същият явяващ се основен елемент от мултинационалните корпорации. Тези пък подчинени на "МЕЖДУНАРОДНИТЕ" финансови институци ... те пък на ... ?

- Поздрав!
цитирай
12. mt46 - ...
14.02.2016 13:07
get написа:
mt46 написа:
get написа:
[quote=mt46][quote=get][quote=mt46][quote=kvg55]Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
Интересно интервю, дава неизвестни факти.Но все пак това е минало, и ние сме свидетели на последствията.



...

- Първо на НЕО-ЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ не можем да му поставим национален знак - Защото е ИДЕОЛОГИЯ(обслужваща политика на НЕ равнопоставеност). Поради това явяваща се "красива опаковка" за наивници-потребители! Но ще бъдем наивници, ако мислим че ... ? Ако до 1989г. както сме били зависими от СССР а след това на САЩ - че тези същите са независими държави - Не?! Самият ти помести материала на генерала и президент Айзенхауер който предупреждава ОПАСНОСТТА - Военно-промишлен комплекс. Същият явяващ се основен елемент от мултинационалните корпорации. Тези пък подчинени на "МЕЖДУНАРОДНИТЕ" финансови институци ... те пък на ... ?

- Поздрав!

1. Защо да не можем да му сложим национален знак, след като може на социализма /на комунизма/ да се слага национален знак?!...
2. Знакът се поставя на страната, която диктува, налага съответния политически, идеологически, икономически модел. Естествено е, че и двете системи може да обслужват наднационални, корпоративни, олигархични интереси /това важи особено за неолиберализма/...
Поздрави!...
цитирай
13. get - Мислех го за предател и враг на со...
14.02.2016 23:32
mt46 написа:
get написа:
mt46 написа:
get написа:
[quote=mt46][quote=get][quote=mt46][quote=kvg55]Мислех го за предател и враг на социализма, а то се оказа по-лошо - той бил глупак. Така си мислех за Горбачов. Както и да е, не смее вече да се появи в Русия.
...



...

- Първо на НЕО-ЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ не можем да му поставим национален знак - Защото е ИДЕОЛОГИЯ(обслужваща политика на НЕ равнопоставеност). Поради това явяваща се "красива опаковка" за наивници-потребители! Но ще бъдем наивници, ако мислим че ... ? Ако до 1989г. както сме били зависими от СССР а след това на САЩ - че тези същите са независими държави - Не?! Самият ти помести материала на генерала и президент Айзенхауер който предупреждава ОПАСНОСТТА - Военно-промишлен комплекс. Същият явяващ се основен елемент от мултинационалните корпорации. Тези пък подчинени на "МЕЖДУНАРОДНИТЕ" финансови институци ... те пък на ... ?

- Поздрав!

1. Защо да не можем да му сложим национален знак, след като може на социализма /на комунизма/ да се слага национален знак?!...
2. Знакът се поставя на страната, която диктува, налага съответния политически, идеологически, икономически модел. Естествено е, че и двете системи може да обслужват наднационални, корпоративни, олигархични интереси /това важи особено за неолиберализма/...
Поздрави!...


- Ако поставим НАЦИОНАЛЕН по съдържателността си ЗНАК(смисъл) на СОЦИАЛИЗМА допускаме епистемологична грешка - по причина, че изразител(носител) на същият се явява пролетариата, ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ПО ПРЕЗУМПЦИЯ, според Социалистическата идеология? Така е според идеолозите на "пролетариата", Маркс-Енгелс-Ленин ... при Сталин имаме "изкривяване" на "правата", защото той му придаде(приобщи) национализма ... така че, при последният се получи от болшевики-интернационалисти(ревизия на "перманентната революция"), руснаците възприеха курс на национал-комунизма ... нещо подобно на национал-социализма при германците от същото време?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161457
Постинги: 3687
Коментари: 45092
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031