Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2016 23:03 - Защо Европа се проваля...
Автор: mt46 Категория: Политика   
Прочетен: 2699 Коментари: 11 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Защо Европа се проваля: разликата между САЩ и ЕС

от Мартин Армстронг в Геополитика, Избор на редактора · 07/04/2016 · 11:53

 

image

Карта на европейските езици в ЕС

image

Кризата в ЕС до известна степен се корени в присъщите за него антидемократични основи – Брюксел се опитва да наложи на цяла Европа еднаквост, която няма как да сработи. Многократно съм заявявал – за ужас на някои хора – че това, което е направило функционирането на Америка възможно, е дискриминацията. Всяка една обществена група, пристигаща в Америка – германци, италианци, французи и т.н. – е била принудена да усвои английския език, за да получи работа. Това не е закон, а културна асимилация. Ако попитате един американец какъв е, той ще ви отговори със своя етнически произход (например половин ирландец, половин германец). Частните случаи настрана, но в Европа няма да откриете много подобни комбинации, тъй като езикът е запазил целостта на европейските народи.

В този ред на мисли, предвид езиковите бариери, създаването на един унифициран Европейски съюз е нереалистично. От този прост факт произлиза всичко останало. Тъй като в САЩ официалният език е един, налице е и национален дебат – за националната сигурност и т. н. В Европа няма такъв дебат. Всъщност човек може да бъде даден под съд, ако изрази мнение срещу някаква друга обществена група. След терористичен атентат показват как хората плачат и палят свещи. Преследването, което доведе до задържането на заподозрения Салах Абдеслам едва на 450 метра от неговия официален адрес, демонстрира нещо, което няма да заявят по телевизията: той не може да се укрива в градски условия без обществена подкрепа. Снимката по-долу, показваща гневните жестикулации на местните жители от квартала Моленбек при неговото отцепване по време на акцията за залавянето на Абдеслам, е твърде обезпокоителна, тъй като се предполага, че беглецът е имал подкрепата на част от обществото.

image

Езикът и културните различия са препятствие за асимилацията на много хора в обществото. Всяка една група, която се опитва да запази своите напълно различни културни особености, не може да стане част от него. Това не се отнася само за мюсюлманите, а за всички чуждестранни групи, които оказват съпротива към това да станат част от държавата, в която се преместват. Все едно да отида да живея в Рим, да настоявам всички да говорят английски език и после да се оплаквам, че не могат. Има една стара фраза, произлизаща от миграцията в древни времена: Когато си в Рим, прави това, което правят римляните.“

Фактът, че страните-членки на ЕС са съхранили своите собствени култури и езици, просто означава, че идеята за съюза няма как да сработи. Той трябваше да остане един икономически съюз. Оланд обясни, че целта на ЕС е да предотврати следваща европейска война. Той обаче напълно не отчита факта, че икономиката обединява, но насилствената асимилация без наличието на общ език единствено подчертава разликите. Всичко, което ЕС трябваше да насърчи, се провали. Идеята, че единно федерално правителство ще осигури икономически просперитет – както и по-надеждна сигурност и защита – се оказа грешна.

Заместник министър-председателят на Швеция Аса Ромсон се разплака, когато обяви мерките за спиране на бежанците, с което държавата преустанови своята политика на отворени врати. „Това е ужасно решение“, заяви тя по-късно.

image

Европа не можа да се превърне във версия на САЩ с различни езици и култури. Защо се правят опити да се федерализира Европа по подобен начин, от съобразяване с хипотезата, че това ще предотврати евентуална война между Германия и Франция? Този подход пренебрегва факта, че опасността идва и отвън. Налагането на универсална политика е антидемократично и антикултурно. Силата на Европа може да бъде повишена чрез икономически съюз, а не чрез образуване на федерация. Вмешателството и настояването другите държави да приемат бежанци противно на техните културни виждания единствено ще разруши съюза, който ЕС се опита да създаде.

Всяка страна-членка на ЕС притежава своите собствени културни различия, които се простират отвъд границите на езика. Западът дори не може да разбере културните възгледи на източноевропейците. Имам приятели от Източна Европа, според които недоверието към правителството е заложено в самите основи на обществото – в резултат от израстването по времето на комунизма. Повечето западноевропейци възприемат правителството като един родител, който ги защитава и изхранва. Икономическият съюз работи, насилствената асимилация – не.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Armstrong Economics

www.memoriabg.com/2016/04/07/zashto-evropa-se-provalia-razlikata-mejdu-es-i-usa/

ПП: Драго ли ви е САЩ да моделират света по свой образ и подобие?...



Тагове:   сащ,   ЕС,   Защо,   Европа,   разликата,   се проваля,


Гласувай:
21


Вълнообразно


1. kvg55 - Европейският съюз се бюрократи...
07.04.2016 23:19
Европейският съюз се бюрократизира, както реалният социализъм.
И в този си вид несъмнено ще се разпадне.
цитирай
2. solinvictus - По добре е да се създаде един слав...
08.04.2016 06:26
По добре е да се създаде един славянски саюз с повече путинофци и там да се съберат всички "полезни идиоти"! Няма да имат никакви различия нито културни нито езикови !
Социиалистическия лагер доказа ,че олигофрени не могат чрез сила да направят една общност!
цитирай
3. mt46 - Бюрократизмът е страшна напаст...
08.04.2016 20:41
kvg55 написа:
Европейският съюз се бюрократизира, както реалният социализъм.
И в този си вид несъмнено ще се разпадне.

цитирай
4. mt46 - А нима е необходимо да има политически съюзи?...
08.04.2016 20:48
solinvictus написа:
По добре е да се създаде един славянски саюз с повече путинофци и там да се съберат всички "полезни идиоти"! Няма да имат никакви различия нито културни нито езикови !
Социиалистическия лагер доказа ,че олигофрени не могат чрез сила да направят една общност!

Частно ли искате, или общо? Ако предпочитате частното, защо ви е съюз, кооперация, еврокомунизъм?...
цитирай
5. brancaleon - Провалят защото .....
08.04.2016 21:29
Провалят се защото, може би им пречат "насадените" европейските ценности и култура.
цитирай
6. tomich - Не бива да забравяме, че политиката ...
08.04.2016 21:46
Не бива да забравяме, че политиката е рожба на икономиката. Икономиките на европейските страни варират по сила и ефективност в доста широки граници. Върху тях влияят много фактори от най-различно естество: териториално-географски, наличие на природни богатства, културни, исторически, религиозни... Не на последно място, стоят такива фактори, като етническия произход,езикът, демографският фактор, менталността и манталитета на народа, неговите културни традиции и обичаи... Разбира се, при наличието на толкова много фактори, политиките на правителствата на европейските държави е почти невъзможно да се регулират (разбирай - командват) от един общ, при това силно бюрократизиран, военно-политически център. При такава схема на общо европейско политическо и икономическо управление неизбежно настъпва критична ситуация, когато суверенитетите на страните от ЕС трябва да се подчинят на един общ европейски "суверенитет". Струва ми се, че това всъщност е ахилесовата пета, която би разрушила този иначе благородно замислен и осъществен съюз. Не виждам вълшебен начин "частните" суверенитети на отделните страни да се обединят по принудителен начин в един общ "Европейски суверенитет"...
цитирай
7. get - - Защо тази натрапчива последов...
11.04.2016 20:37
- Защо тази натрапчива последователност да ни заливат с архи-глупости, като тази, на обявеният за финансов "гуру" М. Армстронг?
- Ето това имам в предвид?

"Всяка страна-членка на ЕС притежава своите собствени културни различия, които се простират отвъд границите на езика. Западът дори не може да разбере културните възгледи на източноевропейците."

- Тачков, отново поставям въпроса към теб и всички изкушени от "политиката" твои читатели:

- Американци и Руснаци - можем ли да ги поставим под общият знаменател, припокриващ се съдържателно с понятието, Европа и ЕВРОПЕЙЦИ?

- Според отговора на питането ми - следват ДВА напълно РЕЗОННИ ВЪПРОСА? Пак по отношение на наглед антагонистите САЩ и Россия - за които Европа е цирей, стоящ им, на онуй място, което често се използва с възпитателни цели ... а анатомичното му название е "gluteus" ?

- Защо трябва да чета и още повече да вЕрвам в автори, които явно смятат европейците за поредните туземни ОЛИГРОФРЕНИ а територията на Континента който обитаваме ... Просто, за поредното и нищо не-значещо ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ (както примерно са Евразия и/или Америка)?!

- Хайде да помислим над тези неща - за които ви питам?!
цитирай
8. mt46 - Ами това е като присаждане на нов мозък...
11.04.2016 21:39
brancaleon написа:
Провалят се защото, може би им пречат "насадените" европейските ценности и култура.

цитирай
9. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
11.04.2016 21:46
tomich написа:
Не бива да забравяме, че политиката е рожба на икономиката. Икономиките на европейските страни варират по сила и ефективност в доста широки граници. Върху тях влияят много фактори от най-различно естество: териториално-географски, наличие на природни богатства, културни, исторически, религиозни... Не на последно място, стоят такива фактори, като етническия произход,езикът, демографският фактор, менталността и манталитета на народа, неговите културни традиции и обичаи... Разбира се, при наличието на толкова много фактори, политиките на правителствата на европейските държави е почти невъзможно да се регулират (разбирай - командват) от един общ, при това силно бюрократизиран, военно-политически център. При такава схема на общо европейско политическо и икономическо управление неизбежно настъпва критична ситуация, когато суверенитетите на страните от ЕС трябва да се подчинят на един общ европейски "суверенитет". Струва ми се, че това всъщност е ахилесовата пета, която би разрушила този иначе благородно замислен и осъществен съюз. Не виждам вълшебен начин "частните" суверенитети на отделните страни да се обединят по принудителен начин в един общ "Европейски суверенитет"...

"Мирна Европа - началото на сътрудничеството

Европейският съюз е създаден, за да се сложи край на честите и кървави войни между съседи, чиято кулминация е Втората световна война. От 1950 г. Европейската общност за въглища и стомана започва да обединява европейските страни икономически и политически, за да гарантира траен мир. Шестте страни основателки са Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия. През 50-те години на 20-ти век в центъра на вниманието е Студената война между Изтока и Запада..."
http://europa/about-eu/eu-history/index_bg.htm
цитирай
10. mt46 - Благодаря ти за мнението, Гет!...
11.04.2016 21:55
get написа:
- Защо тази натрапчива последователност да ни заливат с архи-глупости, като тази, на обявеният за финансов "гуру" М. Армстронг?
- Ето това имам в предвид?

"Всяка страна-членка на ЕС притежава своите собствени културни различия, които се простират отвъд границите на езика. Западът дори не може да разбере културните възгледи на източноевропейците."

- Тачков, отново поставям въпроса към теб и всички изкушени от "политиката" твои читатели:

- Американци и Руснаци - можем ли да ги поставим под общият знаменател, припокриващ се съдържателно с понятието, Европа и ЕВРОПЕЙЦИ?

- Според отговора на питането ми - следват ДВА напълно РЕЗОННИ ВЪПРОСА? Пак по отношение на наглед антагонистите САЩ и Россия - за които Европа е цирей, стоящ им, на онуй място, което често се използва с възпитателни цели ... а анатомичното му название е "gluteus" ?

- Защо трябва да чета и още повече да вЕрвам в автори, които явно смятат европейците за поредните туземни ОЛИГРОФРЕНИ а територията на Континента който обитаваме ... Просто, за поредното и нищо не-значещо ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ (както примерно са Евразия и/или Америка)?!

- Хайде да помислим над тези неща - за които ви питам?!

Аз съм подчертал изреченията от текста, които смятам за истинни, верни. Съгласен съм и с основната теза на автора - че ЕС е трябвало да остане само икономически съюз... Не знам защо намесваш Русия, но не тя е наложила новите еврогейски ценности. Струва ми се, че заслугата за това е на САЩ... А защо Европа е възприела тези чужди "ценности"? Може би от евроидиотизъм...
цитирай
11. get - - Защо тази натрапчива последов...
11.04.2016 23:10
mt46 написа:
get написа:
- Защо тази натрапчива последователност да ни заливат с архи-глупости, като тази, на обявеният за финансов "гуру" М. Армстронг?
- Ето това имам в предвид?

"Всяка страна-членка на ЕС притежава своите собствени културни различия, които се простират отвъд границите на езика. Западът дори не може да разбере културните възгледи на източноевропейците."


...
- Американци и Руснаци - можем ли да ги поставим под общият знаменател, припокриващ се съдържателно с понятието, Европа и ЕВРОПЕЙЦИ?

... Пак по отношение на наглед антагонистите САЩ и Россия - за които Европа е цирей, стоящ им, на онуй място, което често се използва с възпитателни цели ... "gluteus" ?

- Защо трябва да чета и още повече да вЕрвам в автори, които явно смятат европейците за поредните туземни ОЛИГРОФРЕНИ а територията на Континента който обитаваме ... Просто, за поредното и нищо не-значещо ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ (както примерно са Евразия и/или Америка)?!

- Хайде да помислим над тези неща - за които ви питам?!

Аз съм подчертал изреченията от текста, които смятам за истинни, верни. Съгласен съм и с основната теза на автора - че ЕС е трябвало да остане само икономически съюз... Не знам защо намесваш Русия, но не тя е наложила новите еврогейски ценности. Струва ми се, че заслугата за това е на САЩ... А защо Европа е възприела тези чужди "ценности"? Може би от евроидиотизъм...


- Отговор на този въпрос давам в поста ти: "Защо най-богатите избягват да плащат данъци?..."

- Като ще си позволя, да отговоря така за ... твоят коментар в духа на:
"Може би от евроидиотизъм ..."?
- Евроидиотизма ... дойде в резултат на ред други "модерни" ИЗМИ(?) - Като примерно: Феминизъм, Фабианизъм, Евгенизъм ... в който активно участие вземаха, такива "водещи" фигури на революционният "социализъм" Ема Голдман, интимната другарка на ... Инес Арманд, първата съветска посланничка Колонтай, Х. Уелс и още цяла чета?!

- Защото САЩ с Партньора си(?), все още държат в зависимост ЕВРОПА?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161153
Постинги: 3686
Коментари: 45091
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031