Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2020 14:27 - Когато един премиер стане за смях
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1474 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 02.12.2020 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какво означава един министър-председател да стане смешен? На първо място това, че в очите на света дър­жавата, която управ­лява, също става смешна. А когато той продъл­жава да има общес­т­вена под­к­репа, нещата започ­ват да стават трагични.
Но има и втори план с по-дългосрочни пос­ледици. Защото когато един министър-председател стане смешен, все повече хора прес­тават да се отнасят сериозно и към управ­ляваната от него дър­жава. В крайна сметка хората прес­тават да вяр­ват в демок­рацията.

За съжаление, точно в тази ситуация се оказа Бъл­гария след поред­ния засега опит на премиера Бойко Борисов да спаси властта си. Този път във фор­мата на прос­т­ранно интервю в уважавания гер­ман­ски всекид­нев­ник „Фран­к­фур­тер алгемайне цай­тунг“.
Жур­налис­тът Михаел Мар­тенс задава на бъл­гар­с­кия министър-председател най-важните въп­роси за скан­дал­ните записи и снимки, свър­зани с него.
С обяс­ненията си за кюл­четата злато и пач­ките евро Борисов пот­вър­ж­дава факта, но се опитва да прех­върли отговор­ността на „красива жена“, която „може много лесно да преодолее защитата ми“. Това звучи не само несериозно, но и безот­говорно.
Още по-комично изг­лежда демон­с­т­рацията с дам­с­ката чанта на негова служителка как кюл­четата и пач­ките могат да се внесат по този начин – сякаш работ­ната чанта на делова жена може да се сравни с дам­с­ката чан­тичка на която и да било „изкусителка“. Да не говорим за предиз­викалите бурен смях и в Бъл­гария обяс­нения за дрона на президента.

В свет­лината на соб­с­т­веното сен­често минало на Бойко Борисов, което отдавна не е сек­рет нито за тай­ните служби, нито за дип­ломатите, комично звучат и неговите обвинения в аген­турно минало и връзки с олигар­хията срещу всички против­ници – президента Радев, протес­тиращите и кой ли не още.
Гер­ман­ците могат и да повяр­ват на твър­дението, че Борисов нямал нищо против протес­тиращите и не ги е обиж­дал. Но бъл­гар­с­ката пуб­лика, която чу с ушите си как той в нефор­мална обс­тановка нарича не само против­ниците си, но и своите под­дръж­ници и съюз­ници, няма как да повярва.
Няма нужда да продъл­жавам тезите му във „Фран­к­фур­тер алгемайне цай­тунг“, защото те са ни добре поз­нати. Но казани в сериозен европейски вес­т­ник, те звучат тол­кова абсур­дно, че стават смешни.
Но не може да не си зададем въп­роса защо едно актуално политическо интервю, взето в началото на октом­ври, е пуб­ликувано едва в края на ноем­ври.
Очевидно трябва да потър­сим причините другаде. Дали са в политичес­кото неудоб­с­тво така да се злепос­тавя един не само доказано прогер­ман­ски политик, а и плод на политичес­кото инженер­с­тво на ХДС-ХСС (както любезно ни инфор­мира гер­ман­с­ката дип­ломатка Гуд­рун Щай­накер)?

Дали ще ги намерим в неверието, че един министър-председател наис­тина може да говори по този начин и да дава подобни обяс­нения за неудобни факти?
Дали пък чашата на тър­пението на основ­ните европейски привър­женици на Борисов и ГЕРБ вече не е преляла?
Един­с­т­веното, което не мога да повяр­вам, е, че някой във вес­т­ника си е помис­лил, че това интервю ще изчисти образа на бъл­гар­с­кия министър-председател в очите на гер­ман­с­ката пуб­лика.
Сухият резул­тат от поред­ната отб­ранителна стъпка на Борисов е срам за всички бъл­гари. Срам, чиито пос­ледици ще плащаме още дълго време. Защото няма по-лошо за един политик да стане смешен, но за неговия народ този смях е пагубен.

Проф. Искра Баева
От „Клуб 24 май”
(Със сък­ращения)
в. Земя 



Гласувай:
12



1. dobrodan - Склонността да приемаме желаното за действителност
02.12.2020 15:13
никого не е довела до добър край.
Плюете, хвалите - керванът лае, кучето си върви.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821584
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031