Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2021 19:02 - Провокациите на САЩ и НАТО в Черно море и плановете им за ядрена война в Европа
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4252 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Такова изостряне на военната обстановка в Черно море не е имало в целия период след Втората световна война. От едната страна са САЩ, НАТО и Киев, а от другата – Русия.

Всъщност ескалацията започна в края на 2020 г., когато се активираха плановете на САЩ да включат и Черно море в ядрена война в Европа.

Тогава Москва предупреди, че всяка атака, която САЩ може да извършат срещу Крим, ще получи категоричен отговор.

Преди това, през октомври 2020 г., аналитичният център на американската армия RAND пусна анализ "Русия, НАТО, сигурност в Черно море", посветен на новата стратегия "За икономическото и политическо възпиране на Русия в Южна Европа", съдържащ препоръки за хибридно въздействие върху Русия и нейните съюзници с постепенно засилване на военното давление, започвайки от Армения и завършвайки с Молдова, с различни акции и Румъния, България и Украйна.

На 1 декември 2020 г. Русия призова САЩ да спрат разполагането на ядрени оръжия на територията на европейските страни – членки на НАТО, тъй като това нарушава съществуващите договори и прави по-вероятен опустошителен ядрен конфликт.

Междувременно Москва изпрати предупреждение и към режима в София, че НАТО разполага оръжия за нападение и разгръща нови инфраструктури в България; Някои експерти разчетоха това като "ядрена инфраструктура", имайки предвид самолетите F-16, които могат да носят ядрените бомби В-61 и евентуално започналите преговори с Израел за разполагане на израелски "железен купол" в България. Срещу кого?

Ескалацията продължаваше.

САЩ прехвърлиха бомбардировачи, можещи да носят ядрено оръжие към бази в Близкия Изток срещу Иран. Заедно с военноморска групировка в Персийски залив.

На 3 декември 2020 г. целият корабен състав на Черноморския руски флот, включително фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", патрулният кораб "Питливий", патрулният кораб "Дмитрий Рогачев", малки ракетни кораби, както и големи десантни кораби, малки противоподводни кораби, подводници, миночистачи и кораби от спомагателния флот излезе в Черно море.

Пълна мобилизация на бойни позиции. Внезапно. Масивно. Такова нещо не е имало от 30 и повече години.

Едновременно беше съобщено, че зенитно-ракетната система С-300 е разположена в източния военен окръг на Русия, на Курилските острови.

Няколко дни по-късно – на 7 декември 2020 г., към Средиземно море през Ла Манша потегли и Северният флот на Русия.

Но какво ставаше в и около Черно море по-рано, през ноември 2020 г.?

САЩ репетираха скрита атака срещу Русия с най-новите системи за залпов огън HIMARS, от територията на Румъния. Изненадващите учения на НАТО с модерните ракетни системи за залпов огън изостриха рязко ситуацията в Черно море. Основната им особеност обаче не беше масовостта, а отработването на тактика за нанасяне на бързи огневи удари.

Според легендата на ученията, две ракетни системи за многократно изстрелване M142 High Mobiliti Artillery Rocket (HIMARS), бяха доставени на територията на Румъния от Германия с военен транспортен самолет C-130 Hercules до авиобазата "Михаил Когелчану". Системата беше бързо разгърната на позиции на полигона Капу Миди в крайбрежния квартал Констанца. От там те успешно стреляха, след което се свиха и бързо се върнаха на мястото на основното им разполагане в Германия. През 2020 г. Румъния беше първата в Черноморския регион, която инсталира две системи за противоракетна отбрана Patriot и се готви да приеме още пет до 2025 г., както и да закупи американски изтребители от четвърто поколение F-16.

От 19-29 март НАТО започна нови военно-морски маневри "Морски щит - 21" в Черно море с участието на 18 кораба, 10 самолета и 2400 военнослужещи. Маневрите бяха съгласувани с изострянето на ситуацията в Източна Украйна. И отработваха всички етапи на потенциална морска операция на алианса в контекста на възможна геополитическа криза. В ученията участваха военнослужещи от 8 държави: освен Румъния това бяха САЩ, Турция, България, Испания, Полша и други.

Това не беше първото учение на НАТО в Черно море през март. В началото на месеца Турция, Румъния и Испания проведоха учения с кораби на украинските ВМС край Одеса.

В началото на март, също в Черно море, 6 държави от алианса, включително САЩ и Франция, проведоха свои маневри.

В отговор всичките 6 подводници от проекта 636.6 "Варшавянка" на Черноморския флот от състава на 4-та отделна бригада напуснаха базата в Новоросийск. Всяка от тях носи по 18 торпеда и крилати ракети "Калибър" с обсег 2000 км.

Две от тях извършиха учебни торпедни стрелби от подводно положение на 29 март.

На 8 април руската фрегата "Адмирал Есен" проведе артилерийски обстрели в Черно море, нанасяйки удари по крайбрежни цели на полигон в Крим.

Фрегатите като "Адмирал Есен" представляват нова серия военноморски кораби на проекта 11356R/M. Те са предназначени за унищожаване на надводни кораби и кораби на противника, подводници и наземни съоръжения, извършване на патрулиране и защита на морските пътища. Фрегатите от този проект са въоръжени с осем пускови установки на крилати ракети "Калибър", които са способни да удрят надводни, крайбрежни и подводни цели на разстояние до 2600 км, т.е. покриват териториите на Румъния, България и Турция.

От началото на април Киев започна да придвижва големи сили към Донецк и Луганск. Появиха се и американски и английски спецназ и разузнавателни полети. САЩ изпратиха няколко самолета до Киев с въоръжение и вкараха два военни крайцера в Черно море.

От Москва напомниха, че флотът им има противокорабни комплекси "Бастион" и "Бал", и че Крим се прикрива от С-400.

На 8 април делегацията на Киев отказа да пътува до Минск за обсъждане на ситуацията.

От Москва последваха няколко изявления, сред които, че ако Украйна предприеме пълномащабно настъпление, Русия ще се намеси със силови средства, които ще "поставят под въпрос самото съществуване на Украйна".

На спътниковите снимки се виждаше съсредоточение на руска военна техника във Воронежка област. Разгъната беше и полева военна болница. Болницата се прави когато Генералният щаб предвижда сериозни сражения и евентуални жертви. Но предупреждението към Украйна и САЩ беше още по-сериозно.

В споменатия руски лагер до Воронеж, който е на 250 км от Украйна, бяха разположени и мобилните свръхзвукови комплекси "Искандер-М".

Ще припомним какво е "Искандер-М".

Руският "Искандер-М" лети с хиперзвукова скорост 2100-2600 м/сек. (6-7 Маха), което означава скорост от около 7500 км в час на височина 50 км. "Искандер-М" тези 4615 кг, носи бойна глава от 710-800 кг, има обхват 500 км и постига вероятна кръгова грешка от 5-7 метра (в комбинация с оптична самонасочваща се глава или 30-70 м в автономно приложение). В НАТО споменаваха, че "Искандер" може да има и ракета с обхват 1500 км.

По време на полет ракетата може да маневрира на различни височини и траектории – до 20, до 30 G, за да избегне антибалистичните ракети.

Използва конвенционални или термоядрени оръжейни глави за нанасяне на удари на малки или районни цели – мобилни или неподвижни.

"Искандер-М" е въоръжен с две едностепенни управляеми ракети с твърдо гориво, модел 9М723К1. Всяко от тях се контролира по цялата траектория на полета и е снабдена с неразделяща се бойна глава. Всяка ракета може да бъде насочвана за секунди. Целите могат да бъдат откривани не само от спътник и самолет, но и от конвенционален разузнавателен център, от артилерийски наблюдател или от въздушни снимки, сканирани в компютър.

Ракетите могат да бъдат пренасочвани по време на полета в случай на мобилни цели.

Друга уникална характеристика на "Искандер" е оптически управляемата бойна глава, която може да се контролира и чрез криптирано радиопредаване, включително от AWACS или дрон.

Бордовият компютър на ракетата приема изображения за целта, след това се фиксира върху целта и се спуска към нея със свръхзвукова скорост. Казано по-просто, тази ракета е неудържима.

Но и това не е всичко.

В отговор на изострянето в Източна Украйна и маневрите на НАТО в Черно море, Русия прехвърли поне десет десантни и артилерийски катери от нейната флотилия в Каспийско море към Черно море.

Това предизвика много голямо смущение както в украинските военноморски кръгове, така и в НАТО. Защото повечето хора гледат на Каспийско море като на затворен басейн. Оказва се, че не е така. Има начин по-малки военноморски кораби да влязат и да напуснат Каспийско море и да стигнат до /и от/ Азовско и Черно море. По Волга и Дон през 50-те години бяха добавени канали, позволяващи на корабите да пътуват по тях. Показваме и маршрута.

Но какви плавателни съдове на Русия са придвижени от Каспийско до Азовско море?

Няколко десантни катери, които ще отидат до полуострова в Русия, където са руските войски и могат да ги пренесат директно в Мариопол. След това катерите, идващи от Каспийско море, могат да продължат на юг до Керченския пролив, за да попречат на украинските военноморски сили да влязат в Азовско море или да притесняват руския десант. Русия може да даде отговор от морето, безпрепятствено.

* * *

Ясно беше, че Русия подготвя голяма амфибийна операция, за която силите на Черноморския флот ще бъдат укрепени от Махачкала и Балтийско море.

Тези съобщения се появиха на 8 април 2021 г.

Към същата дата концентрацията на руските войски по границите с Украйна беше максимална след 2015 г., когато бяха най-ожесточените битки за Донбас.

По пътя към югоизточните граници на Русия се движеха железопътни ешелони с личен състав и екипировка на 76-та въздушно-десантна дивизия от Псков, както и 74-та отделна охрана моторизирана пушка Звенигород – Берлин от Бригада "Котузов" и "Суворов" от района на Кемерово.

Потвърдено беше, както споменахме че няколко тактически ракетни системи "Искандер", принадлежащи към 119-та ракетна бригада на Централния военен окръг, са продължили самостоятелно през село Нова Усман, област Воронеж, в североизточна посока. Това подразделение е част от 41-ва комбинирана оръжейна армия, дислоцирана на Урал. А самата бригада е в село Елански, Свердловска област.

Това означаваше, че "Искандерите" са изминали много голямо разстояние, т.е. за часове към границите на Украйна се придвижваше сериозна допълнителна военна група, за да помогне на и без това мощния Южен военен окръг.

Защо? Защото това беше адекватният отговор на Москва на избухването на милитаристка истерия в Киев. Всъщност, концентрирането на въоръжените сили на Украйна към непокорния Донбанс започна още през януари тази година. Според някои съобщения съвкупната мощ на този контингент от Украинските въоръжени сили, който отдавна се готви да предприеме атака, беше поне два до три пъти по-висока от бойните възможности на двата корпуса на народната милиция, защитаващи Донбас. И без незабавна и ефективна помощ от Русия, ако нещо се случи, те нямаше да могат да устоят. Всички разбираха това.

Москва предупреждаваше Киев открито пред целия свят, надявайки се, че вероятността от смазващ отговор срещу Киев ще го предпази от изкушението да даде командата "огън" в посока Донбас. Ставаше дума за военна демонстрация и за сплашване в стратегически мащаб.

Съдейки по посоките на движение на руските военни конвои и железопътни ешелони към зоните на концентрация, руските сили демонстрираха възможност за едновременни мощни дисекционни удари по територията на Украйна от регионите Белгород, Воронеж, Брянск и Ростов на Дон.

Но и това не беше всичко. Както споменахме, в случай на избухване на война, цялото азовско и черноморско крайбрежие на Украйна е в много уязвимо положение, защото руският флот открито се зае с подготовката на мащабна десантна операция на тази територия.

Първите сигнали в това отношение се появиха след 20 март, когато беше съобщено, че отряд военни кораби от Балтийския флот в доста необичаен състав се приближава до Ламанша. А именно – наведнъж три големи десантни кораба - "Минск", "Калининград" и "Королев", придружени от корветата "Бойкий". Къде и защо биха могли да отиват?

Дали към Сирия? Това беше малко вероятно. Защото, за разлика от първите години на руското участие във войната в Близкия Изток, руснаците всъщност отдавна не се нуждаят от големи десантни кораби в Сирия. Превозът на товари за военната база в Хмеймим (Тартус), както и за цялата групировка сега се извършва изцяло от сухотоварни кораби и танкери, спешно придобити от Министерството на отбраната за тези цели.

Имаше и предположения, че "Минск", "Калининград" и "Королев", заедно с "Бойкий" се насочват към Червено море. И на борда имат материали за изграждането на новата руска военна база в Судан. Но до 15 април нямаше новини за преминаването им през Суецкия канал.

Значи, логично им предстоеше влизане не в Червено, а в Черно море, където се разгаряше най-острата военно-политическа криза около Донбас.

Потвърждението, че крайната цел на ескадрилата на Балтийския флот ще бъде Севастопол, дойде от Махачкала на 8 април. Там, в основната база на руската Каспийска флотилия, бе получена заповедта (посочихме по-горе) за изготвяне на междуфлотен преход по Волга и Дон до Черно море в безпрецедентен за тази флотилия мащаб. Преди, ако се изпращаха екипажи по същия маршрут, те бяха два-три. Сега, от Махачкала тръгнаха десантни кораби с морски пехотинци и за техния ескорт – артилерийски лодки.

Най-страшните кораби на каспийците - "Татарстан" и "Дегестан", както и малките ракетни кораби "град Свияжск", "Углич" и "Велики Устюг", с високоточни "Калибри" на борда, този път останаха в Махачкала. В случай на военни действия, всеки от тях, дори от собственото си пристанище, е в състояние да обстрелва всяко кътче на Украйна с "Калибър".

И така, колко катери и съдове има в ескадрилата.

Вероятно на каспийците е наредено да пратят в Черно море всичко, което е в състояние да се откъсне от пристанищата. Тъй като ситуацията в Донбас се нагряваше, каспийските военноморски моряци трябваше да изпълнят внезапно възникналата задача с истинско "зверско усилие", макар и само защото на шлюзовите стълби на Волга и Дон каспийците трябва да преодолеят 13 шлюза.

Основата на отряда на флотилията, който отиде до Черно море, са десантните катери на въздушна възглавница от проекта 11770 и проект 21820. Общо осем от тях бяха в Каспийския басейн. Ако половината са тръгнали на поход, това е добре.

Продължаваме да броим.

Всеки такъв катер може да вземе на борда си рота на морската пехота и един танк или два бронетранспортьора (бойни машини на пехотата). Което със сигурност беше направено. В резултат – преходът е направен от пълноценна батальонна тактическа група от 177-ми полк на морската пехота на флотилията с дислокация в Каспийск.

Ако съберем 2 + 2 тези морски пехотинци би трябвало да се озоват в Севастопол, заедно със споменатите големи десантни кораби "Минск", "Калининград" и "Королев". Това не е твърде много за голяма война с Украйна. Но, като допълнение към бойните възможности на 810-та отделна гвардейска морска бригада в Севастопол и 382-ри отделен батальон на морската пехота, това ще създаде допълнително главоболие за украинските генерали и адмирали, които и без това не знаят с какво да прикрият беззащитните украински азовски и черноморски пристанища.

Междувременно на 8 април украинските военноморски сили обявиха началото на собствени големи учения в Черно море. Но нямаше нито едно съобщение за излизане на украинските военни кораби и катери от техните бази. Обявено обаче беше затваряне на пристанищата Херсон, Оливия, Черноморск, Одеса, Южен, Николаев.

Ситуацията в Черно море продължаваше да ескалира.

Анализ на "Строго секретно" 



Гласувай:
13



1. rusmus - Наблюдавайки последните реакции на големит...
30.05.2021 19:54
Като изключа пигмеите от бившия соц лагер, големите започнаха да се снишават ТОЧНО НА 9ти май и след него! Разбраха ли открития Парад какво тайно нещо им каза? Видно е, че забравят санкциите, пренебрегнаха дребосъците от България, през Укайна и Полша до Балтика... Дрънкат глупости само Мунчо-висти и криминални Чикатило-исти.
цитирай
2. sekirata - Че кога американците са правили война на собствена територия?
30.05.2021 20:58
И докога световните сили ще позволяват на янките да се НАСИРАТ!?
цитирай
3. raders - Само се чудя защо Русия има толкова ...
30.05.2021 21:02
Само се чудя защо Русия има толкова много неприятели. Сигурно защото от всичките си съседи е заграбила територии, налита на още и те се страхуват от нея. И не мога да проумея защо ѝ са тези чужди територии, като е толкова рядко населена. Поне да ги обработват както трябва, но и това не могат да правят. Някакъв териториален канибализъм... :(
цитирай
4. iw69 - Всяка
30.05.2021 22:15
по-голяма държава е завземала територии от съседни на нея страни или племена.
Но докато в Русия се запазва местното население в присъединените земи, в САЩ то почти изцяло е изтребено - разликата е съществена.
цитирай
5. zaw12929 - ТЕ НЯМА ДА СЕ УМОРЯТ- ТРЯБВА ДА СЕ ...
30.05.2021 23:05
ТЕ НЯМА ДА СЕ УМОРЯТ- ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕЗСИЛЯТ- БАВНО СИГУРНО, КАТО СЕ ОСТАВЯТ ДА ДРАПАТ ДОКАТО ПУКНАТ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824054
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16462
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031