Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2022 10:20 - Френски експерт от разузнаването: САЩ водят Запада към геополитическо самоубийство
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1180 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 25.01.2022 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За кризата в отношенията между Русия и НАТО около Украйна изначално са виновни Киев и западните страни,
каза бившият високопоставен офицер от френското разузнаване Ерик Денезе
в интервю за Atlantico. При това политиката на Вашингтон към Русия винаги се е отличавала с непоследователност и ирационална русофобия, сигурен е експертът. С непоследователната си политика САЩ водят Запада към геополитическо самоубийство, предупреждава политологът.

Изначално Киев и западните страни са виновни за кризата в отношенията между Русия и НАТО, казва в интервю за Atlantico докторът на политическите науки, бившият високопоставен офицер от френското разузнаване Ерик Денезе. Както отбелязва експертът, корените на днешното напрежение трябва да се търсят през 2014 г., когато украинската опозиция, недоволна от сближаването между президента Янукович и Москва, избра да не чака следващите избори, а да свали със сила демократично избрания лидер.

Западът насърчи и подкрепи този преврат, „при това пренебрегвайки ценностите и правилата, които отстоява и налага за целия свят“, припомня специалистът. Веднага след това новият режим в Киев подхвана рускоезичното население на Донбас под прикритието на американци и европейци.

В отговор на тези очевидно антируски действия Путин върна Крим в Русия, казва политологът. „Оттогава той не престава да напомня, че присъствието на враждебна украинска държава, въоръжавана от Северноатлантическия алианс в близост до границите на страната му, представлява сериозна заплаха за сигурността на Русия, с която той не може да се примири“, отбелязва Денезе.

Но вместо да пристъпи към действия, които да облекчат напрежението, Западът само го засилва, констатира събеседникът на изданието, припомняйки „непрекъснатия балет“ на разузнавателните самолети на НАТО край руските и беларуски територии.

„Американците никога не биха допуснали симетрична ситуация – руски полети близо до бреговете на Съединените щати и руски войски, разположени в Мексико – и няма да пропуснат да реагират бурно“, сигурен е бившият офицер от разузнаването.

„Така че истинският въпрос е кой кого заплашва?“ – казва експертът. За щастие до последния момент Москва проявяваше „удивителна сдържаност“, подчертава Денезе.

„Ирационалната омраза“, разпространена сред американците и британците, убедеждението, че Москва все още е заплаха за Полша и балтийските страни, специалистът смята за една от причините, поради която Франция трябва да напусне НАТО.

През последните 30 години, въпреки ангажиментите, поети в края на Студената война, САЩ и Обединеното кралство продължават да се опитват да отслабят Москва и да намалят влиянието й, а когато Кремъл реагира на техните многократни провокации, действията му се квалифицират като агресия, — възмущава се политологът.

Изключително твърдото отношение на Русия към украинския въпрос обаче принуди американците и НАТО да се върнат на масата за преговори, отбелязва експертът. „Изглежда, че те, макар и със закъснение разбраха, че няма да принудят Москва да отстъпи и отговорността за конфликт, от който те не могат да излязат победители, ще бъде възложена върху тях“, прави извода Денезе.

В същото време специалистът не е склонен да обяснява днешното напрежение около Украйна с конкуренция между Русия и САЩ на европейския енергиен пазар. От негова гледна точка целта на действията на Вашингтон около "Северен поток 2" е желанието максимално да се отдели Европа от Русия и да се намалят икономическите ресурси на Москва.

„Американците правят всичко възможно, за да държат европейците под своето влияние и да предотвратят всяко инакомислие в западния лагер. Всеки непременно трябва да разглежда Русия като заплаха и да подкрепя Вашингтон в действията му, без да поставя под съмнение тяхната обоснованост“, обяснява позицията на САЩ експертът.

Що се отнася до последните събития в Казахстан, вътрешните проблеми са тяхната първопричина, но тази криза позволи на Русия да демонстрира оперативността на ОДКБ и след това да илюстрира вътрешната сплотеност на организацията, смята политологът.

Денезе е убеден, че американците са се опитвали да използват ситуацията в Казахстан, за да „отворят втори фронт срещу Русия“ и да я принудят да се поддаде на натиска и да иде на отстъпки в украинския случай. От 90-те години на миналия век Вашингтон и неговите помощници наистина финансират "представители на гражданското общество" в Казахстан в опит да ги спечелят на страната на Запада, смята бившият служител на френското разузнаване. „Но Вашингтон изглежда е объркан от внезапната намеса на ОДКБ и днес ситуацията най-вероятно се нормализира“, заключава източникът.

Непоследователната стратегия на САЩ спрямо Русия я тласна в обятията на Китай и сега американците са изправени пред единен фронт на тези две сили както по отношение на Украйна, така и по отношение на напрежението в Южнокитайско море. "Това е лудост!" - оплаква се експертът, като отбелязва, че пред много реалната заплаха от Пекин, стратегическото партньорство на САЩ с Русия е било необходимост, но се е случило точно обратното.

„Всичко навежда на мисълта, че Западът, под ръководството на САЩ, изглежда безвъзвратно върви към геополитическо самоубийство. Неговото отрицание на историческите и географски реалии, пренебрежението към интересите на другите участници, няма как да не се обърне срещу него“, - прогнозира експертът в заключение. 

/Поглед.инфо/ 



Гласувай:
7



1. kvg55 - iw69,
25.01.2022 22:57
Западът отдавна е неспособен на разумни действия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4870108
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930