Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2022 16:24 - На тази дата през 1876 г. Виктор Юго произнася реч в защита на българите и Батак: Убиват един народ в Европа! Целият свят гледа
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На тази дата през 1876 г. Виктор Юго произнася реч в защита на българите и Батак: Убиват един народ в Европа! Целият свят гледа 17.08.2022
image  

Министерство на Културата на Франция

От историята знаем, че светът научава за зверското потушаване на Априлското въстание и трагедията в Батак от двама американски журналисти - Джанюариъс Макгахан и Юджийн Скайлър. 

Докладите на двамата американци предизвикват изключително остра реакция и възмущение в западното общество, като се организират митинги, събират се средства в помощ на българския народ. 

Застъпник на българите е и патриарха на френската литература Виктор Юго.

На тази дата през 1876 година във френския парламент той произнася реч.

Неговата реч е публикувана на 30 август 1876 година във вестник "Рапел" и е озаглавена "За Сърбия". Там обаче се описват събитията от клането в Батак, а в следващите дни редица издания посочват, че е допусната фактологическа грешка. 

Независимо от това, думите на писателя и хуманист ни припомнят, че случилото се в Батак не бива да бъде подминато. 

А речта му, която предизвиква отклик, може да се произнесе с трагична актуалност за редица бъдещи събития на континента. 

"Става необходимо да привлечем вниманието на европейските правителства върху един толкова малък факт, който както изглежда правителствата не забелязват въобще. Ето го този факт: убиват един народ. Къде? В Европа. Има ли свидетели този факт? Един свидетел, целият свят. Виждат ли го правителствата? Не.

Нациите имат над тях нещо, което е под тях - правителствата. На моменти, това противоречие избухва: цивилизацията е в народите, варварщината е в правителствата. Желана ли е тази варварщина? Не, тя е просто професионална. Това, което знае човешкият род, правителствата не знаят. То се дължи на това, че правителствата поради късогледство не виждат нищо друго освен правото на държавата. Човешкият род гледа с друго око - съвестта.

Ще учудим европейските правителства, съобщавайки им едно нещо, това, че престъпленията са престъпления, това, че по-малко е позволено на едно правителство, отколкото на един индивид да бъде убиец, това, че Европа е солидарна, че всичко, което се прави в Европа, е правено от Европа, че ако съществува едно озверено правителство, то трябва да бъде третирано като диво животно. Това, че в часа, който е съвсем близо до нас, пред очите ни се избиват, опожаряват, грабят, изтребват, колят бащите и майките, продават се малките момичета и момчета, съвсем малките деца, за да бъдат продадени, се разсичат на две, с един удар на сабята. Изгарят се семейства в къщите им. Например, този град Балак [Батак] е смален за няколко часа, от 9 хил. жители на триста.

Гробищата са претрупани с повече трупове, отколкото могат да се погребат, така че мъртвите разнасят чумата върху живите, които са изпратени в кланицата. Това е добре дошло! Казваме на европейските правителства, че бременните жени се отварят, за да бъдат убити децата в утробата им. На обществените места има купища от скелети на жени, имащи следи от изкормване, кучетата гризат по улиците черепите на млади, насилени момичета. Всичко това е ужасно. Достатъчен би бил един жест от страна на европейските правителства, за да го възпрепятстват. Диваците, които извършват тези злодеяния, са ужасни, а цивилизованите, които ги оставят да действат, са страхливци."
https://petel.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19854535
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930