Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2012 21:15 - Как се прави вино от грозде с мерак...
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 97558 Коментари: 40 Гласове:
58


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image


   Мнозина обичат да пият домашно вино /и ракия/. Особено столичани. Обаче повечето не знаят как се прави... Софиянци /в повече/ разбират от танци,  ресторанти, банки, имоти, търговия, коли и др. неща, свързани с правенето на много пари - защо им е да се занимават с подобни домашни работи...
   Навярно някои са чували /чели/, че евтините ракии и вина в заведенията и в магазините се правят не от грозде, а от спирт, вода, есенция - чиста проба менте, бавна отрова...
   Ако искате да си направите домашно вино от грозде и с мерак, ето най-важните стъпки:
1. Мелите гроздето в бидон /ако нямате машинка за мелене, може да го смачкате предварително с ръце или с бутилка/...


image

2. Източвате от канелката на бидона ширА, за да измерите захарността /със захаромер/. Тя трябва да е 22-23 градуса. Ако е 17, ще добавите 6 кг. захар, разтопена в съд с вода /топла, а не гореща/... Ако искате повече вино, ще добавите повече захар и вода, като съотношението трябва да е 23:100 /например 2,3  кг. захар и 10 литра вода/...
   Ако бидонът ви е без канелка, ще трябва отгоре да извадите ширА /достатъчна е една висока чаша, колкото да влезе захаромерът, без да се допира до дъното й/...

image

3. След добавянето на разтопената захар, пак се измерва захарността, за да се уверите, че е 22-23...

image

4. Източвате 2-3 кофи ширА и я изсипвате отгоре. Това се прави поне по 3 пъти на ден, докато трае буйната ферментация /7-10 дни/.
Друг начин - разбърквате материала с дървен кол или го затискате отгоре /което е по-удобно, но по-сложно/...


image

   Може да добавите няколко стръка билки за аромат...
   Някога старите хора са правели виното без захар, но са го изчаквали да узрее хубаво. Сега вече никой не чака, защото се навъдиха крадци...
   От чичо Гугъл не успях да намеря по-подробно инфо по темата /освен това -vino-bg.blogspot.com/2009/10/blog-post_03.html /. Навярно баща ми, дядо ми, прапрадядо ми Даки, древните дакийци и тракийци са знаели повече по този въпрос... :)

Марин Тачков
7 септември 2012 г.


image

image

image

image


Виното има важно място в българския фолклор...





Гласувай:
60


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Е,аз да се похваля....
07.09.2012 21:44
миналата година и аз правих за пръв път вино,стана суперско
просто,а тази пролет за пръв път рязах астма,и ако знаеш колко
много рожба има...
На мен като пълен лаик и новак в тази дейност твоите препоръки
ми идват точно навреме и на място,определено ще се възползвам
от съветите ти,личи си ,че имаш опит,а най-вече,че влагаш мерак,
превърнал си го в цяло изкуство:))
Поздрави,Поете,как беше разбираме и от вино,и от жени..все хубави работи:))
цитирай
2. planinitenabulgaria - Брависимо, Поете!!!
07.09.2012 22:20
Аз не влизам в тези категории, защото никакви пари в живота се направих, но много мои дела ще останат след мен. А по едно качество - как се правят асми, мога да служа за пример на най-добрите лозари и Те каня някога да разгледаш творенията ми. Днес точно сплетох теловете на последното ми творение - триъгълна асма- такова е мястото - със стабилизатори, специални опори и метални фусове, на които се нанизват елементите. При нужда асмата може да се разглоби и премести. Обикновено не си харесвам работите и искам повече от себе си, но асмите си харесвам.
Още един поздрав имаш - клипът с Борис Машалов е страхотен. Има картини от Северна България, Искъра, Къкринското ханче, от поречието на Арда, църквата в Батак. Клипът е 10-на минути но ми се струва, че минава за една.
Инструкцията ще спазя стриктно, защото от три години все нямам добри резултати при правенето на вино, а реколтата ми е все повече. Очакам пръчки с миризлив отел, които да разсадя и мисля, че на виното ми тогава ще подхожда името "букет".
Поет да даде насоки в реалния живот - можеш ли да не го послушаш. Точно така ще сторя тази година с гроздето.
Благодаря за изчерпателната и вдъхновена инструкция. Попадна където трябва.
Коста
цитирай
3. анонимен - ееех,
07.09.2012 22:45
т'ва си е - пиянството на един народ :(
при т'ва все от юнаци

айде със здраве си пийте и пейте,
а те после ще ви мачкат
без аромат
цитирай
4. stela50 - Здравей, приятелю ... от това не разбирам,
07.09.2012 22:46
но ми беше интересно да прочета.
Но хубавото вино със сигурност
ражда истинска поезия...
А и във виното е истината, нали ...
Хубави дни !
цитирай
5. mariniki - във виното е истината...
07.09.2012 23:18
особено вино правено от поет с любов
и щедрост... много хубав постинг, приятелю...
цитирай
6. mt46 - Кой народ не пие?!... И Ботев е пиел - "напук врагу"...
07.09.2012 23:29
анонимен написа:
т'ва си е - пиянството на един народ :(
при т'ва все от юнаци

айде със здраве си пийте и пейте,
а те после ще ви мачкат
без аромат

Ще цитирам Казандзакис /"Алексис Зорбас"/: "... Мачкайте гроздето, бре момчета!"...
Освен това пиенето на ракия и вино с мярка е здравословно...
цитирай
7. mitkaloto - Марине, когато се източва виното ...
08.09.2012 08:27
Марине,когато се източва виното грябва ли да се опитва!:))))Поздрави и наздраве!
цитирай
8. didoignatov - Яяя, какъв разбирач :)))
08.09.2012 09:13
Ще трябва да те запозная с брат ми. Все едно, че той го е писал и снимал... С мерак!

Наздраве, Марине!!!
цитирай
9. gocho52 - Ха тъй!...
08.09.2012 12:30
Само винпромите да не те тормозят, ще им падне оборота...
Лесно се бърка с дрелка и бъркалка за теракол.
Става и с жената...
цитирай
10. ivankalilova - Интересно, мъдро. . . . . . . . Прия...
08.09.2012 12:37
Интересно , мъдро........
Приятелю, всичко което се прави с мерак е хубаво!
Не забравяй .....да налееш по чашка!Наздраве!:)
цитирай
11. hristo27 - С още по-голям мерак се прави хуб...
08.09.2012 16:10
С още по-голям мерак се прави хубавата ракия!
цитирай
12. анонимен - Виното и хубавата жена са сладки ...
08.09.2012 16:53
Виното и хубавата жена са сладки отрови. Наздраве!
цитирай
13. creatura - И сега ми става мило на душата и си ...
08.09.2012 17:01
И сега ми става мило на душата и си спомням как като деца стъпвахме боси върху гроздето.В началото, когато е сладко....тайничко си пийвахме от бъчвата.Топли спомени.Наздраве!
цитирай
14. ckarlet - Питието на Боговете:) Който го ...
08.09.2012 19:32
Питието на Боговете:)
Който го обича е хубаво да прочете постинга ти, Мt46.
Поздрави!
цитирай
15. malkiatprintz - Нещо му звучи твърде лесно, за да е ...
08.09.2012 20:47
Нещо му звучи твърде лесно, за да е само това :)
цитирай
16. mt46 - Лесно е на пръв поглед... :)
08.09.2012 22:19
malkiatprintz написа:
Нещо му звучи твърде лесно, за да е само това :)

Ако материалът надига, кипи, пука... всичко е наред...
цитирай
17. mt46 - Да, виното е "измислено" в древността... :)
08.09.2012 22:22
ckarlet написа:
Питието на Боговете:)
Който го обича е хубаво да прочете постинга ти, Мt46.
Поздрави!

цитирай
18. mt46 - Да, някога гроздето се е мачкало с крака...
08.09.2012 22:28
creatura написа:
И сега ми става мило на душата и си спомням как като деца стъпвахме боси върху гроздето.В началото, когато е сладко....тайничко си пийвахме от бъчвата.Топли спомени.Наздраве!

От гроздовия сок може да се приготви много хубава каша /като крем/...
По-хубаво вино става в дъбови каци, но бидоните са по-практични...
цитирай
19. mt46 - Ако се употребяват с мярка, са полезни...
08.09.2012 22:29
анонимен написа:
Виното и хубавата жена са сладки отрови. Наздраве!

цитирай
20. mt46 - След като минат 40 дни, виното е готово... Правенето на ракия е лесна работа...
08.09.2012 22:34
hristo27 написа:
С още по-голям мерак се прави хубавата ракия!

цитирай
21. mt46 - Да, приятелко - нищо не става без мерак... Наздраве! :)
08.09.2012 22:36
ivankalilova написа:
Интересно , мъдро........
Приятелю, всичко което се прави с мерак е хубаво!
Не забравяй .....да налееш по чашка!Наздраве!:)

цитирай
22. mt46 - Винпромите си имат достатъчно пазар... Има доста пиячи на евтин алкохол...
08.09.2012 22:38
gocho52 написа:
Само винпромите да не те тормозят, ще им падне оборота...
Лесно се бърка с дрелка и бъркалка за теракол.
Става и с жената...

цитирай
23. mt46 - Наздраве, Дидо! Моят брат пък обича да пие наготово, с мерак... :)
08.09.2012 22:40
didoignatov написа:
Ще трябва да те запозная с брат ми. Все едно, че той го е писал и снимал... С мерак!

Наздраве, Марине!!!

цитирай
24. mt46 - Не е нужно да се опитва...
08.09.2012 22:43
mitkaloto написа:
Марине,когато се източва виното грябва ли да се опитва!:))))Поздрави и наздраве!

Но някои нетърпеливци, които нямат старо вино, започват да опитват новото още на първата седмица... :)
цитирай
25. mt46 - Благодаря, Мария!...
08.09.2012 22:44
mariniki написа:
особено вино правено от поет с любов
и щедрост... много хубав постинг, приятелю...

цитирай
26. mt46 - Благодаря, приятелко! Да, някои поети са пишели в кръчмите, вдъхновени от виното...
08.09.2012 22:49
stela50 написа:
но ми беше интересно да прочета.
Но хубавото вино със сигурност
ражда истинска поезия...
А и във виното е истината, нали ...
Хубави дни !

цитирай
27. mt46 - Мерси, Коста!... Песента е страхотна!...
08.09.2012 22:57
planinitenabulgaria написа:
Аз не влизам в тези категории, защото никакви пари в живота се направих, но много мои дела ще останат след мен. А по едно качество - как се правят асми, мога да служа за пример на най-добрите лозари и Те каня някога да разгледаш творенията ми. Днес точно сплетох теловете на последното ми творение - триъгълна асма- такова е мястото - със стабилизатори, специални опори и метални фусове, на които се нанизват елементите. При нужда асмата може да се разглоби и премести. Обикновено не си харесвам работите и искам повече от себе си, но асмите си харесвам.
Още един поздрав имаш - клипът с Борис Машалов е страхотен. Има картини от Северна България, Искъра, Къкринското ханче, от поречието на Арда, църквата в Батак. Клипът е 10-на минути но ми се струва, че минава за една.
Инструкцията ще спазя стриктно, защото от три години все нямам добри резултати при правенето на вино, а реколтата ми е все повече. Очакам пръчки с миризлив отел, които да разсадя и мисля, че на виното ми тогава ще подхожда името "букет".
Поет да даде насоки в реалния живот - можеш ли да не го послушаш. Точно така ще сторя тази година с гроздето.
Благодаря за изчерпателната и вдъхновена инструкция. Попадна където трябва.
Коста

Човек винаги има какво да научи... Пропуснах да отбележа, че бидонът трябва да е в помещение с постоянна температура /може в мазе/, да не е на студено. При хладно време се е случвала да го завивам, за да не спре ферментацията...
цитирай
28. mt46 - Браво на тебе! Оказа се, че и някои фейс-приятелки имат лозе, правят вино... :)
08.09.2012 23:01
hloris написа:
миналата година и аз правих за пръв път вино,стана суперско
просто,а тази пролет за пръв път рязах астма,и ако знаеш колко
много рожба има...
На мен като пълен лаик и новак в тази дейност твоите препоръки
ми идват точно навреме и на място,определено ще се възползвам
от съветите ти,личи си ,че имаш опит,а най-вече,че влагаш мерак,
превърнал си го в цяло изкуство:))
Поздрави,Поете,как беше разбираме и от вино,и от жени..все хубави работи:))

цитирай
29. sparotok - вино
08.09.2012 23:36
Прав си приятелю, най-добре е гроздето да се обере колкото се може по-късно (ако няма опасност от крадци разбира се). Аз си правя домашно вино в скромни количества, използвам обаче каца от черничево дърво.

Поздрави!
цитирай
30. bojo12345 - Марине , хубавото вино се прави от добри технолози ....
09.09.2012 00:51
в новите малки винарски предприятия.Напоследък се засяха нови лозя от подбрани винени сортове. В един масив има само лози от един сорт.Вината се наричат "вина с гарантирано наименование на произхода"

При домашни условия приви виното , като задължително отделяй чепките , това е първото което се прави при преработката на гроздето във винпрома , да не ти казвам , че отделят и семката.Елитните вина се правят от самотока ,след това са вината от ширата получена след пресоване на джибрите.
В чепките и семките има пектин и при ферментация се получава метилов алкохол. След дестилация на такива виноматериали от този алкохол боли глава.
Винените дрожди работят в безкислородна среда,затова те съветвам , да затиснеш шапката от джибри на 4-5 см. , тя ще падне сама към дъното на кацата
след приключване на бурната ферментация.Когаго джибрите имат достъп до кислорода , може да протече оцетнокисела ферментация.
Но хубаво хоби е да си приготвиш вино при домашни условия,колкото пъти повтаряш това упражнение , толкова по - добър майстор ще ставаш!
Пиши стихове и прави добро домашно вино!
цитирай
31. mt46 - Да, така е, приятелю... Преди правехме виното в каци...
09.09.2012 08:53
sparotok написа:
Прав си приятелю, най-добре е гроздето да се обере колкото се може по-късно (ако няма опасност от крадци разбира се). Аз си правя домашно вино в скромни количества, използвам обаче каца от черничево дърво.

Поздрави!

Зависи и от сортовете. Някои са с по-висока захарност. В момента мерлото е 21-22 градуса, а ркацителите - 17. Гроздето се напада и от косове, оси, пчели...
цитирай
32. mt46 - Да, някои винпроми правят вино от грозде, но го изнасят в чужбина...
09.09.2012 09:08
bojo12345 написа:
в новите малки винарски предприятия.Напоследък се засяха нови лозя от подбрани винени сортове. В един масив има само лози от един сорт.Вината се наричат "вина с гарантирано наименование на произхода"

При домашни условия приви виното , като задължително отделяй чепките , това е първото което се прави при преработката на гроздето във винпрома , да не ти казвам , че отделят и семката.Елитните вина се правят от самотока ,след това са вината от ширата получена след пресоване на джибрите.
В чепките и семките има пектин и при ферментация се получава метилов алкохол. След дестилация на такива виноматериали от този алкохол боли глава.
Винените дрожди работят в безкислородна среда,затова те съветвам , да затиснеш шапката от джибри на 4-5 см. , тя ще падне сама към дъното на кацата
след приключване на бурната ферментация.Когаго джибрите имат достъп до кислорода , може да протече оцетнокисела ферментация.
Но хубаво хоби е да си приготвиш вино при домашни условия,колкото пъти повтаряш това упражнение , толкова по - добър майстор ще ставаш!
Пиши стихове и прави добро домашно вино!

1 л. вино се получава от ок. 2 кг. грозде, струващо 3-4 лв.
И в домашни условия може да се направи самоток /някои хора го правят/... Освен това ние не слагаме серниста киселина и др. вредни химикали...
цитирай
33. batogo - Ето нещо полезно.
09.09.2012 11:07
Благодаря, приятелю, за рецептата. Да си жив и здрав!
цитирай
34. mt46 - И аз ти благодаря! Дано да съм бил полезен!...
09.09.2012 12:25
batogo написа:
Благодаря, приятелю, за рецептата. Да си жив и здрав!

цитирай
35. mero2 - С желание всичко е възможно ;)
09.09.2012 13:28
С желание всичко е възможно ;)
цитирай
36. mt46 - Освен желание, е нужна и възможност... :)
09.09.2012 17:54
mero2 написа:
С желание всичко е възможно ;)

цитирай
37. mt46 - ... -
09.09.2012 21:19
21:09 - eveal
цитирай
38. mt46 - -2
09.09.2012 21:58
21:47 - zicorad
цитирай
39. анонимен - софия - голям град - ха ха ха
26.09.2012 23:40
Относно този текст - Софиянци /в повече/ разбират от танци, ресторанти, банки, имоти, търговия, коли и др. неща, свързани с правенето на много пари - защо им е да се занимават с подобни домашни работи... Който го е написал много се е объркал. софиянците са си пълни цървули а софия е просто едно малко провинциално балканско тъпо село на фона на истинските големи градове. Шопе насран разходи се малко по света, че и ти да имаш представа какво е туи град.
цитирай
40. alexs - Сетих се за една народна мъдрост ...
09.09.2013 08:49
Сетих се за една народна мъдрост "Вино става и от грозде" Поздрави Поете! Чудесен постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159341
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031