Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2013 12:26 - Може ли хора, участвали в разграбването, да искат пак властта?
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 4325 Коментари: 11 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


МИНЧО ХРИСТОВ: НЕ МОЖЕ ХОРА, УЧАСТВАЛИ В РАЗГРАБВАНЕТО, ДА ИСКАТ ОТНОВО ВЛАСТТА На българия е нужна нова партия, която да решава наистина социалните проблеми.
17 септември 2013 12:05 | Иван Гайдаров, в. "Земя"* | 5 коментара
 
image

Доц. Минчо Христов е бивш депутат от 40-ото НС, влезе с листата на "Атака", но не след дълго стана независим.

- Г-н Христов, минаха 100 дни от управлението на кабинета “Орешарски”. Преди около десетина дни започна и новият политически сезон. Какво очаквате от него?

- Надявам се премиерът Пламен Орешарски да обърне внимание на няколко конкретни неща. Първо, на скандалното разхищение на средства по отношение на така наречената партийна субсидия. Казах му лично преди 2 месеца, че е крайно време, тези около 200 милиона лева, които прахосва държавата за добруването на ръководствата на различните политически партии, да бъдат изразходвани за нещо по-разумно. Например за българското здравеопазване. Очаквам г-н Орешарски да предприеме енергични мерки срещу престъпните монополи по отношение на тока, водата, парното и т.н. По отношение на тока го съветвам да ревизира криминалните сделки на Иван Костов с ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, които товарят всяко едно българско семейство ежемесечно с около 10% .

Очаквам от премиера и да преразгледа и криминалните сделки с така наречените фотоволтаични централи. Значителна част от сметките на българските граждани се дължи именно на това, че шепа тарикати получават огромни печалби за сметка на всички нас. В Турция, например, държавата плаща два пъти по-малко пари на тези централи отколкото българската държава. Тук говорим за явна корупция и се чудя защо все още парламентът не е предприел действия в това отношение. Това драстично ще намали сметките за ток не с 5, а с 15 %.

- Управляващите заявиха желание за битка с монополите, беше намалена и цената на тока. Достатъчно ли се прави в тази сфера? Какви конкретни мерки са нужни според вас в тази насока?

- Категоричен съм, че не се прави достатъчно. Премиерът Орешарски трябва да предоговори незабавно, подчертавам незабавно, цените на фотоволтаичните централи и ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3. Да предприеме и стъпки по преразглеждането на това, което по изключително криминален начин допусна Меглена Кунева, закривайки глава енергетика. Става дума за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Нека правителството да свика една международна експертиза със светилата на ядрената енергетика, и да излезе със становище – ако тези блокове са безопасни, както твърдят специалистите – да ги пуснат.

Токът от 3 и 4 блок струва 2 стотинки за киловат, а от слънчевите централи – 70 стотинки. Цената на тока тогава ще бъде намалена с 25%, по преценка на експерти. Защо никой вече не говори за отнемане на лиценза на ЕРП-етата? Ами те продължават да крадат. Ето тези неща г-н Орешарски може да ги направи ако има политическа воля. Разбира се, трябва да се разследват и криминалните сделки по концесиите.

На първо място концесията за “Софийска вода”. Няма да спра да повтарям, че “Софийска вода” купува водата за 2 стотинки и я продава за 2 лева. Това е една криминална концесия. Разполагам с официално решение на Комисията за борба с корупцията от 40-то НС, в което ясно се казва, че сделката е корупционна. Изпратих всички тези документи на главния прокурор и се чудя защо още не са предприети никакви действия в тази насока.

- Скоро Общинският съвет отхвърли предложение за референдум за “Софийска вода”. Според вас защо?

- Мисля, че няма никакъв смисъл от референдум. Софийска община има достатъчно аргументи да анулира концесията по вина на концесионера, тъй като те не са изпълнили основните си задължения. До 2006г. те трябваше да сведат загубите на вода до 32%, а в момента са 54%. Това, което си говорим за “Софийска вода” е характерно за цяла България. По селата, например, ситуацията е ужасяваща. Хората не могат да ползват водата за поливане, не могат да си поддържат градините. Не става дума за промишлено производство.

Има един елементарен начин парламентът да се справи с тази ситуация. Нека НС да приеме закон, с който да ограничи загубите, които се включват в цената на водата. В момента средно за страната загубите на водните дружества са някъде от порядъка между 50, 60, 70%. Всичко това се включва автоматично в цената на водата. Затова съветвам г-н Орешарски и парламентарното мнозинство да приемат един закон в 3 реда, в който да се каже – загубите на водните дружества могат да бъдат признати до 15 %, с което автоматично цената за крайните потребители ще се намали с 30-40%. Това ще бъде глътка въздух за хората. Заедно с г-жа Банкова съм предлагал този закон, но 40-то НС не го прие. Закона е написан и могат просто да го извадят, и да го внесат като мнозинство.

- Идва зима, нови сметки за ток и парно. Каква е прогнозата ви? Ще има ли нова вълна протести?

- Ако управляващите продължават да се разсейват по отношение на промяната на криминалните договорености, които предишното, а и по предишното правителство сключи, мисля, че неминуемо това ще доведе до много сериозни социални протести. Говоря за истински социални протести. Хората рано или късно ще си потърсят правата. Не може няколко монопола необезпокоявано да грабят по един жесток начин, който не е познат дори в африканските държави. Става дума и за водата, и за златото и за други концесии, които надхвърлят всякакви рамки на човешкото въображение.

- Сегашният протест срещу правителството сякаш замира. Провали се и “голямото посрещане”. ГЕРБ и Реформаторският блок свалиха маските, че протестът не е политически. Каква е прогнозата ви за хода на недоволството срещу кабинета Орешарски, и какви икономически и политически интереси стоят зад кулисите му?

- Вземете хората, които говорят от името на протестиращите. Една част от тях наистина протестират искрено. Само че хората, които говорят от тяхно име по медиите, не изразяват едно искрено и незаинтересовано действие. Ето няколко конкретни факта. Хората от така наречените НПО като Антоанета Цонева и Асен Генов са активисти на така наречения Реформаторски, а аз бих го нарекъл Реаниматорски блок, в който влизат хората на Иван Костов, на Меглена Кунева, така наречените Зелени (които нямат нищо общо със Зелената партия), партията на Касим Дал и други. Това са хора, които са пряко отговорни за сегашната ситуация в България.

Г-жа Кунева, например, е виновна за това, че закри една действаща централа и обслужи интересите на френския финансов капитал, в лицето на банка “Париба”, която финансираше румънската атомна централа в Черна вода. Кунева беше назначена като член на контролния съвет на тази същата банка. Това е скандално. Тя трябва да отговаря за много неща, като например за безпрецедентно ниските квоти, които договори за селскостопанска продукция. До голяма степен нашите селяни не могат да реализират своята продукция заради договореностите на Кунева.

Иван Костов от своя страна разсипа българската индустрия. Излишно е да ви казвам за “Нефтохим”, “Кремиковци”, концесията за българското злато на така наречените канадски концесионери. За „златния” грабеж мога да ви кажа, че канадските концесионери получават 98,5% от добитото злато, а за държавата остава 1,5%. Аз препоръчвам на премиера да се заеме приоритетно и с тази сделка. В лицето на Реформаторския блок не виждам никаква перспектива и това, че те се опитаха да олицетворяват протестите, работи срещу самите протести. Много хора се отдръпнаха виждайки, че г-жа Кунева, г-н Костов и г-н Борисов започнаха да се възползват от тях и да ги политизират.

- Какви са вашите виждания за съдбата на Реформаторския блок?

- Силно песимистични. Не може хора, които са участвали в грабежа на България, да излизат и да казват, че са нови хора и да искат доверие. Те първо трябва да отговарят за престъпленията, които са вършили. Г-жа Кунева трябва да отговаря пред съда за безобразието, което направи с 3 и 4 блок. Ще го повторя пак – 25% от цената на тока в момента я дължим именно на нея. Тя, като министър на гражданина Симеон Борисов Кобургготски, трябва да отговаря за приватизацията на Енергоразпределителните дружества. И аз се чудя, защо никой не поставя тези въпроси. Тези всичките дружества бяха приватизирани за 700 милиона евро, при условие, че само кабелите струваха два пъти повече. Това наистина е престъпление и някой трябва да отговаря. Говоря конкретно за гражданина Симеон Кобургготски и целият му антураж, в лицето на Милко Ковачев, Шулева, Кунева, Николай Василев и Милен Велчев, трябва да отговарят за своите престъпления.

- Какви неотложни социални мерки трябва да предприеме правителството, доминирано от БСП?

- Най-тежкият проблем е българското здравеопазване. Над един милион български граждани, голяма част от които по селата, не са здравно осигурени. Тези хора буквално нямат достъп до здравеопазване. Това са хора, които са работили на полето. Хора, които са работили за тази държава, и в момента нямат достъп до здравеопазване. Правителството трябва да обърне незабавно внимание на спешната медицинска помощ. Много села и градове са лишени от спешна медицинска помощ. Просто няма линейки, а няма и нормални пътища, по които тези линейки да стигнат до хората. Знаете ли, че в София дежурят само 18 линейки?!

Друг проблем, който не изисква кой знае колко големи ресурси, това е правителството да предприеме незабавна програма за слагане на изкуствени протези на онези хора по селата и градовете, които нямат финансова възможност. Протезирането трябва да влезе като приоритет. Пътувам по селата и знам, колко много хора не само не могат да си направят пломби, но и не могат да си направят една изкуствена протеза, с която да дъвчат. Това води до проблеми в стомаха и във всички останали органи. В Народното събрание предложих да решим този проблем, но тогавашните депутати просто се изсмяха.

Друг проблем са монополно високите цени на лекарствата. Никакъв проблем не е правителството да предприеме стъпки чрез службите, МВР и прокуратурата, и да спре тези наглеци, които продават лекарствата 2, 3, 4 пъти по-скъпо отколкото в една Гърция, Румъния или Македония. Никакъв проблем не е да се предприемат тези стъпки срещу въпросните спекуланти.

- Възможно ли е да твърдим че има „добра” и „лоша” олигархия, и партиите не станаха ли твърде зависими от бизнеса? Как можем да излезем от тази ситуация?

- Ами може да се реши този проблем единствено чрез избори. Аз съм привърженик на демократичните решения. Просто на България и е крайно необходима една социална партия от хора, които са доказали своите позиции, и които да излязат срещу цялата тази партийна олигархия от хора които сме гледали 20 години какво правят. Те ни залъгват с предизборни обещания, след което 4 години крадат и се обогатяват. Затова на времето внесох закон за премахване на депутатския имунитет и да се въведе отзоваване на онези депутати, които работят срещу избирателите си. Цялата тази политическа олигархия трябва да бъде изметена. За целта обаче, трябва да бъде създадена една реална алтернатива. Аз ще работя в тази посока. Искрено се надявам, че тази алтернатива наистина ще се появи на предстоящите, вероятно предсрочни избори. Трябва да престанем да избираме анонимни партийни послушковци, а да избираме хора с позиции, които да могат да кажат не на партийните си ръководства.

- В страната тече трескаво политическо инженерство. Какво мислите за новите проекти, които се лансират и как биха изглеждали резултатите от едни предсрочни избори?

- Всичко зависи от това дали ще се появи група от почтени хора, които да бъдат алтернатива на партийното статукво. Партия “Атака” едва ли ще присъства в следващия парламент. Сидеров първо трябва да обясни защо в момента твърдо подкрепя ДПС. Второ,подкрепата за партия ГЕРБ съвсем не нараства доколкото виждам. Хората са разочаровани от всички политически партии. И от ГЕРБ, БСП, ДПС и от “Атака”. Но хората са разочаровани и от извънпарламентарните партии, които се опитват сега да се представят като нови и неопетнени. Не виждам перспективи и в новите политически мераци на бивши телевизионни журналисти, които сега се представят като алтернатива.

Къде бяха тези хора през последните години и какви бяха техните политически позиции? На България и е нужна една нова партия, която да решава социалните проблеми на хората. Проблемите с големите монополи, с баснословната цена на тока. Трябва да се мисли как да върнем нашите предприятия в държавни ръце. Става дума за големите металодобивни предприятия, които са дадени на концесия, за българското злато. Всяка година България губи между 2 и 3 милиарда долара от златната концесия. Отделно губим от своята мед, която буквално се ограбва от чужди монополисти.

Всеки месец българите обогатяваме няколко търговски вериги със 700 милиона лева. Крайно време да спре грабежа върху българските производители и потребители. Надценката при тях се движи между 50 и 100%, докато в същите тези вериги в Западна Европа, тази надценка е не повече от 12%. Тук голямата критика отново е към българските политици. Знаете ли, че преди два дни минах през Рибарица. Там прекрасни български ябълки се изкупуват за 7 стотинки килограма!!! А ги продават за 2 лева. Това е геноцид срещу хората от село. Защо не приемат един закон срещу спекулата? Ако не го направят, единственото обяснение е, че депутатите са в комбинация със спекулантите. Същото е и за тока, и за парното, и за банките, и за застрахователите. Българските граждани се ограбват по един безпрецедентен начин с участието на българските политици. Същото е и с цените на горивата. Не може в България горивата да са по скъпи отколкото в Лихтенщайн, при положението че разходите за производство в страната ни са 15-20 пъти по-ниски.

- На прага сме на война в Сирия. Какво трябва да направят българските институции? И нормално ли е до ден днешен да нямаме единна държавна позиция по темата?

- За мен България трябва да запази един ясен и категоричен неутралитет към този проблем. Ако можем да помогнем с медикаменти и храни аз съм твърдо „за” подобна подкрепа. Но в Сирия в момента се води една война, която услужливо подкрепят някои наши политици. Вземете така наречената сирийска опозиция. Тази опозиция, дори според официални данни на ЦРУ и американските власти, е съставена до голяма степен от ударни ядра на Ал Кайда и чеченци и босненски мюсулмани. Аз не мисля, че българската позиция трябва да е в подкрепа на тези хора. За сирийския конфликт трябва да се търси едно мирно решение. Сирийският народ е този, който трябва да реши съдбата си, и то чрез избори.

Не отвън със сила и доставки на оръжие, а по един мирен начин. За мен е непонятна позицията на президента Плевнелиев, който в началото каза, че е твърдо на позицията на Обама, който искаше незабавни ракетни удари. За мен българският президент трябва да споделя позициите, които са в интерес на българския народ , а не такива на чужди държавни глави. Позицията на българския президент трябва да е в интерес на България, а не на САЩ. Не мисля, че България трябва да се намесва тук и там в различни конфликти, а нашите войници да бъдат пушечно месо. В това отношение аз съм категорично за незабавно изтегляне и на контингента от Афганистан. Навремето, със Стела Банкова внесохме първия закон за изтегляне на контингента ни от Ирак. Мисля че събитията доказаха, че съм бил прав защото цялата тази война се оцени не от друг, а от Джордж Буш, като грешка. Тази грешка обаче, ни костваше много човешки загуби и над милиард и половина от държавния бюджет. Тези пари можеха да отидат за пенсионерите и за здравеопазването. Защо трябваше да ги изсипваме в иракската пустиня?

Спомняте си абсурдните и скандални изказвания на г-н Паси, който и сега се изказва неподготвен за Сирия, пледирайки да се намесим в конфликта. Той говореше по същия начин и когато беше войната в Ирак. За съжаление обаче тогава го послушаха. Паси обясняваше как ние ще си върнем иракския дълг и как ще имаме икономическа изгода от войната. България нито си върна иракския дълг, който беше над 3 млрд. долара, нито има някакви икономически позиции в Ирак. България само загуби. Така че, г-н Паси трябва да обясни тези глупости, които ги говори, за военно участие на България в Сирия. В момента е на ход българското правителство и трябва много добре да си помисли.
Да помагаме с хуманитарни помощи да, сирийският народ го заслужава, но да изпращаме оръжие, и да се намесваме по военен начин, и да заставаме на страната на Ал Кайда мисля, че не е разумно, а е и много опасно. ЦРУ въоръжи Ал Кайда в Афганистан, и видяхме резултатите.

Интервюто ще излезе и в утрешният брой на в. “Земя”.

argumenti-bg.com/25428/mincho-hristov-ne-mozhe-hora-koito-uchastvaha-v-razgrabvaneto-da-iskat-otnovo-vlastta/

ПП: Смятам, че тук са предложени добри "рецепти" за преодоляване на катастрофата у нас...



Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://bulgarski.pogled.info/news/48532/Neshto-se-sluchva
18.09.2013 12:33
/Поглед.инфо/ Нещо се случва – президентът иска диалог между институциите и доверие между партиите, Орешарски е посрещнат с аплодисменти, а Иво Прокопиев отбелязва, че пикът на протестите е отминал.

Днес, в рамките само на няколко часа, се случиха няколко странни неща.

Първо Иво Прокопиев:

"Смятам, че протестиращите са уморени. Това е нормално. Всеки обществен процес има своето развитие – своя пик. След това има умора". Това каза пред БНР Иво Прокопиев. "Не съм сигурен доколко е било реално, при това технологично няма как протестите фактически да свалят една власт. Оттук нататък според мен избирателите могат в по-голяма степен да решават бъдещето си", каза още Прокопиев в отговор на въпроса как ще приключат протестите.

Президентът Плевнелиев пък призова за диалог между институциите:

"Президентската институция остава открита за диалог и ще подкрепи всяко действие, което е в интерес на обществото и на държавата", заяви той. "Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че отказвам да работя с него. Ние споделяме общи позиции по много въпроси." И още: "Държавният глава заяви, че парламентарните партии трябва да преустановят противопоставянето си и да започнат да изграждат мостове на доверие, които да позволят предприемането на съвместни действия."

В сайта на президента нещата са още по-ясни:

"За да излезе от политическата криза, България се нуждае от диалог между институциите и изграждане на механизми на доверие между основните политически сили".

Когато пък премиерът отиде да открива учебната година в УНСС, срещу него протестираха обичайните "заподозрени", при това само 20-ина души, докато студентите-първокурсници са го посрещнали с ръкопляскания.

Само някой наивник може да си мисли, че Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев (които са били близки семейни приятели) насочват разговора в една и съща посока случайно.

Няма как в момента да знаем какво се случва (или може би вече се е случило), но ще разберем скоро.

А липсата на протести или дори възгласи на възмущение от страна на първокурсниците вероятно показва и какво си мислят за протеста днес, три месеца по-късно.

Сигурен съм в едно: някои хора днес се чувстват разочаровани и предадени. Личи си и по (липсата на) реакцията им.

-------

Вени Марковски, юрист, председател на Управителния съвет на "Интернет общество - България. Коментарът е публикуван в неговия личен блог
цитирай
2. stela50 - Споделям твоя коментар за интервюто ...
18.09.2013 13:29
Съгласна съм и с необходимостта от нови формации
и лица, които да успеят да спечелят доверието на хората.
... На България и е нужна една нова партия,
която да решава социалните проблеми на хората.
Проблемите с големите монополи,
с баснословната цена на тока...
... Всяка година България губи между 2 и 3 милиарда
долара от златната концесия. Отделно губим от своята
мед, която буквално се ограбва от чужди монополисти...
И колко още важни проблеми стоят за решаване ...
Поздрави !
цитирай
3. valeska - ...
18.09.2013 14:16
Докато не се промени безумния байганьовски манталитет, нищо няма да се оправи.
"Просто на България и е крайно необходима една социална партия от хора, които са доказали своите позиции, и които да излязат срещу цялата тази партийна олигархия от хора които сме гледали 20 години какво правят."?
цитирай
4. travell - 7ст/кг ябълки...
18.09.2013 18:24
Мислех да не пиша коментар но се поразрових тук-там и ето:

В Германия 100кг био ябълки, които ще се използват за ябълков сок (значи не са в най-добра продажна форма) се изкупуват за 37 Евро, което прави 37 цента/кг. Айде, приемаме че нашия производител не отговаря на био стандартите, на по-малък контрол подлага продукцията и т.н. Цената ще падне до 30 или 25 цента/кг, което прави минимум 50ст/кг за ябълки, които все пак са за сок, а не за пазара. Каква е тази подигравка 7ст/кг в БГ? Ако наистина е така, как не ги линчуват тия прекупвачи на място не знам...
цитирай
5. mt46 - Благодаря ти!...
18.09.2013 20:11
stela50 написа:
Съгласна съм и с необходимостта от нови формации
и лица, които да успеят да спечелят доверието на хората.
... На България и е нужна една нова партия,
която да решава социалните проблеми на хората.
Проблемите с големите монополи,
с баснословната цена на тока...
... Всяка година България губи между 2 и 3 милиарда
долара от златната концесия. Отделно губим от своята
мед, която буквално се ограбва от чужди монополисти...
И колко още важни проблеми стоят за решаване ...
Поздрави !

Протестите замъглиха тези проблеми...
цитирай
6. mt46 - Да...
18.09.2013 20:17
valeska написа:
Докато не се промени безумния байганьовски манталитет, нищо няма да се оправи.
"Просто на България и е крайно необходима една социална партия от хора, които са доказали своите позиции, и които да излязат срещу цялата тази партийна олигархия от хора които сме гледали 20 години какво правят."?

Но олигарсите, мутрите, протестиращите... не искат такава партия...
цитирай
7. mt46 - У нас прекупвачите печелят повече от производителите...
18.09.2013 20:24
travell написа:
Мислех да не пиша коментар но се поразрових тук-там и ето:

В Германия 100кг био ябълки, които ще се използват за ябълков сок (значи не са в най-добра продажна форма) се изкупуват за 37 Евро, което прави 37 цента/кг. Айде, приемаме че нашия производител не отговаря на био стандартите, на по-малък контрол подлага продукцията и т.н. Цената ще падне до 30 или 25 цента/кг, което прави минимум 50ст/кг за ябълки, които все пак са за сок, а не за пазара. Каква е тази подигравка 7ст/кг в БГ? Ако наистина е така, как не ги линчуват тия прекупвачи на място не знам...

Явно става въпрос за повредени ябълки, паднали на земята... У нас производството не се стимулира, напротив... Не може да се сравняваме с Германия...
цитирай
8. mt46 - Виновни - много, но никой не е съден и осъден!...
19.09.2013 21:08
"... Не може хора, които са участвали в грабежа на България, да излизат и да казват, че са нови хора и да искат доверие. Те първо трябва да отговарят за престъпленията, които са вършили. Г-жа Кунева трябва да отговаря пред съда за безобразието, което направи с 3 и 4 блок. Ще го повторя пак – 25% от цената на тока в момента я дължим именно на нея. Тя, като министър на гражданина Симеон Борисов Кобургготски, трябва да отговаря за приватизацията на Енергоразпределителните дружества. И аз се чудя, защо никой не поставя тези въпроси. Тези всичките дружества бяха приватизирани за 700 милиона евро, при условие, че само кабелите струваха два пъти повече. Това наистина е престъпление и някой трябва да отговаря. Говоря конкретно за гражданина Симеон Кобургготски и целият му антураж, в лицето на Милко Ковачев, Шулева, Кунева, Николай Василев и Милен Велчев, трябва да отговарят за своите престъпления..."
цитирай
9. mt46 - Ето още нещо, което прочетох преди малко...
19.09.2013 22:17
travell написа:
Мислех да не пиша коментар но се поразрових тук-там и ето:

В Германия 100кг био ябълки, които ще се използват за ябълков сок (значи не са в най-добра продажна форма) се изкупуват за 37 Евро, което прави 37 цента/кг. Айде, приемаме че нашия производител не отговаря на био стандартите, на по-малък контрол подлага продукцията и т.н. Цената ще падне до 30 или 25 цента/кг, което прави минимум 50ст/кг за ябълки, които все пак са за сок, а не за пазара. Каква е тази подигравка 7ст/кг в БГ? Ако наистина е така, как не ги линчуват тия прекупвачи на място не знам...

"... От мандрата до софрата сиренето поскъпва и с до 100 процента. За приготвянето на килограм трябват около 6,5 литра краве мляко, сметнато при цена от 80 ст./л, само основната суровина струва 5,20 лв. Още около левче отива за мая, закваска, калциев дихлорид, сол, ток, тенекии и памучни кърпи. Добавяме задължителните 20% ДДС и килограмът стига до 7,50 лв. В хипермаркети и бакалии обаче може да намерите сирене и от 15 лв. за килограм. /"Труд"
http://nakratko.bg/category/58/21610/
ПП: Някъде млякото се изкупува от производителите по 55 ст./л.
цитирай
10. metlichina - напълно...
20.09.2013 10:46
споделям...
цитирай
11. mt46 - Благодаря!...
21.09.2013 13:17
metlichina написа:
споделям...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158714
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148915
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031