Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 14:34 - Западно-източен постинг
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 2645 Коментари: 6 Гласове:
27

Последна промяна: 03.01.2014 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Любимият олигарх на запада image image 11:04 | 25.12.2013 image Автор: Александър Симов        

Никога няма да престана да се вцепенявам от разтърсващата подлост, на която са способни западните страни. А етикетирането на тази подлост със серия от правозащитни клишета е най-драматичното проявление на цялата серия от двойни стандарти, които днес обобщаваме под трудно произнасящия се термин "геополитика".

 

Какво се случи в края на годината?

 

Цялата германска дипломация бе впрегната да работи за освобождаването на Михаил Ходорковски от руски затвор. Ясно е, че ще научим подробностите за голямата сделка доста по-късно, но очевидно в последните месеци Германия е направила цяла серия от совалки, за да подсигури свободата на руския олигарх, този новоизпечен любимец на западната преса.

 

С какво Ходорковски така грабна сърцата на милостивата и съжалителна западна публика? Дали с измъчения си поглед той е успял да пробие леденото сърце на фрау Меркел, която накара цялата външна политика на страната си да работи в полза на богаташа?

 

Дайте в края на ледената 2013 година да си говорим истината в очите. Има нещо изключително перверзно в това да превърнеш един руски олигарх в икона на справедливостта и моралната висота.

 

Ако човек вземе да чете дори и книги, които са написани с цел да правят пиар на олигарха (например "Ходорковски. Автобиографична книга" от Наталия Геворкян, която е преведена на български), ще види, че в биографията на новата западна звезда има големи пробойни за здравия разум. Ходорковски съвсем не е майка Тереза. Няма богаташ по този свят, който да е в състояние да твърди за себе си, че е пример за разтърсващ морал и сияеща чистота. Дори да припомним ерата на Елцин, когато Березовски, Гусински и Ходорковски колеха и бесеха из руската икономика, изживяваха се като задкулисни играчи във всички политически процеси и бяха на практика истинските господари на държавата, става ясно, че медийният любимец на Запада съвсем не е някакъв умозрителен Далай Лама, който може да дава уроци по вътрешна хармония и чистота на духа. Много преди да се превърне в днешния любимец на западните журналисти, именно из западната преса за първи път почнаха да пишат за системното пране на пари, което прави компанията ЮКОС, която държеше огромна част от руския нефт и бе собственост на Ходорковски. Именно в това пране на пари е заключен конфликта между руската власт и олигарха, а не е в някаква безкрайно демократична позиция на Ходороковски, както днес твърди той. А крайъгълен камък на буреносните отношения между него и Путин стана опитът му да продаде огромна част от компанията си на Шеврон и ЕксонМобил, тоест да даде контрол на американски компании върху руския нефт.

 

Легендата за политическия конфликт между Путин и Ходорковски бе измислена като опит за пиар защита на олигарха и беше неговия начин да продаде на запад образа си като борец за свобода, а не като един обикновен перач на пари и мошеник, какъвто наистина е. И само за протокола - няма руски олигарх, пък бил той и приближен на Кремъл или не, който да не може да бъде описан именно с тези думи. Олигарсите са величествен символ на виновното икономическо минало на Русия, които обаче, интересно защо, са посрещани из Европа не като обикновени бандити, а като символ на просперитет, възход и величие. Новият любимец на западната преса Ходорковски е точно от тях. И заради това е интересно да видиш как го посрещат. Те му дават не само свобода, дават му индулгенция за всички престъпления. И никой не си задава въпросо как ли обикновените руснаци, които имат представа кой е Ходорковски, които знаят за неговото минало, които са били свидетели на неговия възход, приемат тези западни поклони. А после пресата в ЕС се чуди защо така наречения "западен избор" е толкова проблематичен в Русия и защо не вдъхновява широките народни маси. Ами ето защо. Подлостта на възприятията и цялата изградена система от двойни стандарти е красив символ за това колко подъл е станал този прословут Запад.

 

Защо е подъл ли?

 

По време на разиграването на медийния цирк с Ходорковски, в Москва се намира Едуард Сноудън, човекът, който допринесе много повече за разбирането на света, в който живеем, отколкото който и да е произволно взет руски олигарх. Човекът, чиято съвест не издържа и той разкри на хората, че живеем в един контролиран и масово подслушван свят. Сноудън в момента е в положението на Троцки от края на 20-те години на 20-ти век. Когато е прогонен от Русия, Троцки стои за известно време в Истанбул, а нито една европейска страна не иска да му даде виза и да го приеме. Заради това, той е принуден да емигрира чак в далечно Мексико. Същото се случва със Сноудън - демократичният свят се оказа изключително негостоприемен за него. Германската дипломация съвсем не се раздвижи, за да го приюти. САЩ преследват като хищник всяка страна, която дори намекне, че ще даде убежище на американския дисидент. Но тази тема съвсем слабо вълнува западните журналисти. Те ще си изпотрошат краката, за да снимат Ходорковски и да пишат разобличителни статии за Русия, но когато трябва да се вгледат в другите дефекти, изведнъж стават слепи и глухи.

 

А какво да кажем за Джулиан Асандж, приклещен като затворник в посолството на Еквадор в Лондон. Как така британската дипломация не се опита да го спаси от този тормоз. Разликата между Сноудън и Асандж, от една страна, и Ходорковски – от друга, е огромна. Първите двама реално промениха света към по-добро, а олигархът служи единствено за удобен идеологически образ. И заради това нямаше начин Ходорковски да не стане любимец. Той не носи след себе си огромен морален проблем. Не олицетворява подлостта. Как да не го опишеш като светец, като някаква майка Тереза, която е била несправедливо поругана. А ония, другите двама - пълни лузъри, които са избрали неправилната страна. Тъпаци, решили да кажат истината и да станат истински дисиденти. Защото светът, в който живеем, най-много мрази да му казват истината и да му разрушават удобните обяснителни конструкции. Ходорковски е ангел, а Сноудън - сатана. Единият е обикновен крадец, но лъскав и пленителен - другият, оооо, гаден предател на американските имперски интереси, който избра да отиде и да се спаси в леговището на звяра.

 

Колко иронично, а?

 

Ходорковски започва новия си живот, потънал в лукс.

 

Другите двама ще изживеят целия си живот в страдание и преследване.

 

Но да са живи Сноудън и Асандж.

 

Тяхно ще е царството на историята.

 

Анализът е публикуван в Поглед.инфо.
pik.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0-news131543.html

 

   ПП: Поздрави за всички западно, източно, южно източени!... Както и за източените от банки, от монополисти, от партии, от мутри и от прочие измамници... 
    Които желаят и могат, може да си източат българска баница...


image


Ако имате, може да си наточите натурално вино...

image

Ето и видео - за виждащи...







Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vishnichka - Все истини,
30.12.2013 15:07
които убождат. Видях кадри от впечатляващия "Самсара", който излезе през 2012-та...
Поздрави!
цитирай
2. rvmarkov - Бедата е, че..
30.12.2013 17:07
руските природни богатства са в нечии частни ръце, било то руски олигархични или западни олигархични… Но това е проблем на руския народ, ние си имаме нашите си проблеми...
цитирай
3. mt46 - Разбира се, че си имаме наши проблеми...
30.12.2013 18:41
rvmarkov написа:
руските природни богатства са в нечии частни ръце, било то руски олигархични или западни олигархични… Но това е проблем на руския народ, ние си имаме нашите си проблеми...

А българските природни богатства в чии ръце са?...
цитирай
4. mt46 - Благодаря!...
30.12.2013 18:54
vishnichka написа:
които убождат. Видях кадри от впечатляващия "Самсара", който излезе през 2012-та...
Поздрави!

Съвременното общество е консуматорско, дори свръхконсуматорско... Не се сещам за животно, което да е така лакомо, алчно като човека...
цитирай
5. mt46 - И Германия е разтревожена за нас ... http://www.svobodnoslovo.eu/2013/12/28/%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D
30.12.2013 19:01
Баварските консерватори, които са в управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел, искат да ограничат потока от българи и румънци, които биха дошли в Германия да получават социални помощи, а германските общини отправиха призив за помощ към правителството, предаде АФП.

„При сегашните схващания не успяваме да интегрираме бедните имигранти в обществото”, заявява в статия във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг” председателят на германската федерация на общините Щефан Артикус.

Германските общини очакват да се изправят пред нови предизвикателства с отварянето на германския трудов пазар за българите и румънците от 1 януари, добавя той и изтъква, че напливът от граждани на тези две страни, който вече е нараснал през последните години, води до увеличение на разходите за градовете, които ги приемат и им осигуряват медицински грижи, социални работници, преводачи и езикови курсове. Федерацията на общините иска помощ от федералната държава и провинциите, както финансова, така и в организационно и законодателно отношение.

Пристигащите българи и румънци са сравнително малобройни на фона на общата имиграция в Германия, но редовно се обсъждат в медиите, защото те живеят основно в няколко големи града като Берлин и Дуисбург и мнозина германци ги възприемат като извършители на измами при получаването на социални помощи. Всяко семейство, установило се в Германия с деца, има право на семейни помощи, отбелязва БТА.

Трябва „да се направи всичко, за да се попречи на измамата със социалните помощи”, посочва в излизащо утре интервю Ханс-Петер Ул, експерт по вътрешнополитическите въпроси в парламентарната група на консерваторите в Бундестага. Партията му – баварският Християнсоциален съюз (ХСС) – иска да се приеме резолюция в този смисъл на регионален конгрес в началото на януари, отбелязва той.

Според текста, който на първо време ще ангажира само ХСС, Германия трябва „да намали неуместните стимули за имиграция”, например като спре плащането на семейни помощи през първите три месеца от престоя на германска територия, съобщава в. „Зюддойче цайтунг”, който разполага с копие от резолюцията.

Германия не е единствената страна, която се безпокои от пълното отваряне на границите от 1 януари. Великобритания се тревожи от наплив на българи и румънци и е взела мерки за ограничаване на достъпа на европейски мигранти до получаването на помощи за безработица, отбелязва АФП
цитирай
6. rvmarkov - Точно
30.12.2013 20:57
mt46 написа:
А българските природни богатства в чии ръце са?...


Ние трябва да си решим нашите проблеми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164978
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148923
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031