Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2016 21:31 - Рецепта за "Макарина"
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3388 Коментари: 6 Гласове:
15

Последна промяна: 20.12.2016 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Рецепта за баница „Макарина”  

Публикувана в брой: 148 / 05.08.2015

image

image

Баница „Макарина”, или както още я наричат варена баница, е най-типичният за Каранци специалитет. Приготвяна е още от турско време. Точи се само с яйца (до 10 за средно голяма тава) и брашно и до 200 мл вода, за да се разбият яйцата. Листите се точат, но не съвсем тънки. Първият и последният лист са по-големи от тавата, в която ще се пече баницата. Единият се поставя на дъното на тавата и излиза извън нея, за да се обърне краят му навътре преди поставянето на последния лист отгоре. Вторият лист се поставя (набран) най-отгоре за покриване на баницата преди печене. Останалите листи се разточват и нарязват на парчета, средно големи (до 15 см), и по два или три се пускат за 1 – 2 минути във вряща и подсолена вода. Вадят се от водата и се поставят в съд със студена вода да се охладят, след което се вадят и оставят в друг съд да се отцедят. След отцеждане се нареждат в тавата. На всеки ред се троши сирене и капва свинска мас, предварително разтопена. Мас се накапва и на най-горния лист на баницата. Печало се е в най-старо време на жарава, по-късно – отгоре върху плочата на печката, а в днешно време – във фурната.
Изпечена върху жаравата или върху плочата на печката (в миналото), баницата се обръщала на кърк – специална дървена лопата с къса дръжка, за да се изпече и от другата страна.

www.borbabg.com/2015/08/05/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

www.briagnews.bg/tradicionna-cenovska-makarina/

ПП: Майка ми правеше "Макарина" за Коледа или за Нова година /с късмети/, но вече няма сили да точи, не е добре с краката...

image



Тагове:   баница,   рецепта,   макарина,


Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - МОЖЕ ДА Я СПРЕТНА,
20.12.2016 22:00
да знаеш, изглежда интересна и сигурно е вкусна! Точенето ми се удава открай време.
цитирай
2. silwiqna - Поздрав, Марине!!
21.12.2016 09:08
Сигурно натиснах минуса без да искам!! Малък ми е екрана!! Извини ме!! Светъл ден ти желая!! :))
цитирай
3. mt46 - Вкусна е, по-сочна... Но отнема повече време...
21.12.2016 12:28
rosiela написа:
да знаеш, изглежда интересна и сигурно е вкусна! Точенето ми се удава открай време.

цитирай
4. mt46 - Благодаря, Силви!...
21.12.2016 12:31
silwiqna написа:
Сигурно натиснах минуса без да искам!! Малък ми е екрана!! Извини ме!! Светъл ден ти желая!! :))

Пожелавам ти благодатни дни и празници с плюсови любовни температури!... :)
цитирай
5. anin - Ммм,
21.12.2016 18:13
Вкусна изгледжа! :)
цитирай
6. mt46 - Да. Но трябва да се направи с мерак... :)
21.12.2016 19:31
anin написа:
Вкусна изгледжа! :)

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155350
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148911
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031