Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2018 21:10 - Тиквеник
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 622 Коментари: 2 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.  
Продукти:

  • 1/2 кг готови кори
  • 400 г тиква
  • 200 г орехи
  • 200 г галета
  • 400 г захар
  • 2 с.л. канела
  • 150 мл. олио
  Рецепта:

Тиквата (400 г) се настъргва на едрото ренде и се смесва с нарязаните орехи (200 г), канелата (2 с.л.), захарта (400 г) и галетата (200 г).

Всяка кора се поръсва с олио, посипва се равномерно с плънката и се завива на руло. Тиквеникът се оформя на кравай в намазана с олио тава. След като тиквеникът се навие, се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност.

Тиквеникът с готови кори, орехи и канела е постен десерт, подходящ за трапезата на Бъдни вечер. Често в него се слагат късмети и се поднася и на Нова година.

image

http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=2982-tikvenik-s-gotovi-kori-orehi-i-kanela-za-budni-vecher
 

Тиквеник с готови кори image

За мен ароматът на есен, на спомен от детството, на топлина и уют е този на току що изпечения тиквеник. Такъв, какъвто го правеше баба ми, с малката разлика, че в забързаното ми ежедневие трудно намирам време да разточа кори и се налага да използвам готови.

За тази рецепта използвах тиква от сорта Матилда – Мускатна тиква (хибриден сорт тикви тип Цигулка) с жълто-бежов цвят. Има сладък, плътен и много богат вкус. Средно тегло 2- 5 кг. Сортът е подходящ за крем супи, печене и варене. Самата тиква е доста сладка, за това при използването ѝ за сладкиши се използва по-малко захар.

Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“

Тиквеник с готови кори от Анелия Терзиева
   
   
   
 
Продукти  
  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг тиква
  • 200 г орехови ядки
  • 1 ч.ч. олио
  • 250 г захар
  • канела
  • 2 пакетчета ванилия
  • пудра захар за поръсване
image    
       

Начин на приготвяне:
Обелената и почистената от семената тиква, настъргваме на ренде или с помощта на кухненски робот. Колкото по-ситна е тиквата, толкова по-бързо ще се сготви тя.

В тенджерка или друг дълбок съд задушаваме тиквата с малко олио и добавяме вода (около 1 каф.чашка) за да омекне. Добавяме захарта, канелата, ванилията и орехите, които могат да бъдат смлени на ситно или счукани на по-големи парченца.

Взимаме по две кори и намазваме с мазнина. Слагаме от плънката върху корите и навиваме. Тавата, в която ще печем тиквеника също трябва да е намазана с мазнина. Печем на около 170-180 градуса за 40-45 мин, докато хубаво се зачерви. След като извадим от фурната, напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа. При поднасяне може да поръсим с пудра захар.

https://www.vkusi.me/recipe/tikvenik-s-gotovi-kori/

 




Тагове:   рецепти,   тиквеник,


Гласувай:
14
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Чудничко. Много обичам и тиквеник, ...
24.12.2018 23:38
Чудничко. Много обичам и тиквеник, и спаначник, но децата не обичат и затова не правя...
цитирай
2. mt46 - И аз го харесвам. Дори го направих...
27.12.2018 19:16
vesever написа:
Чудничко. Много обичам и тиквеник, и спаначник, но децата не обичат и затова не правя...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 13255358
Постинги: 2603
Коментари: 36601
Гласове: 121210
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30