2. radostinalassa
3. varg1
4. wonder
5. kvg55
6. mt46
7. zahariada
8. iw69
9. laval
10. reporter
11. kunchev
12. getmans1
13. djani
14. gothic
2. wonder
3. katan
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. ka4ak
8. milena6
9. vidima
10. donkatoneva
2. radostinalassa
3. sarang
4. hadjito
5. wrappedinflames
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iw69
9. mimogarcia
10. bateico


Продукти: |
Тиквата (400 г) се настъргва на едрото ренде и се смесва с нарязаните орехи (200 г), канелата (2 с.л.), захарта (400 г) и галетата (200 г). Всяка кора се поръсва с олио, посипва се равномерно с плънката и се завива на руло. Тиквеникът се оформя на кравай в намазана с олио тава. След като тиквеникът се навие, се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност. Тиквеникът с готови кори, орехи и канела е постен десерт, подходящ за трапезата на Бъдни вечер. Често в него се слагат късмети и се поднася и на Нова година. |
http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=2982-tikvenik-s-gotovi-kori-orehi-i-kanela-za-budni-vecher

За мен ароматът на есен, на спомен от детството, на топлина и уют е този на току що изпечения тиквеник. Такъв, какъвто го правеше баба ми, с малката разлика, че в забързаното ми ежедневие трудно намирам време да разточа кори и се налага да използвам готови.
За тази рецепта използвах тиква от сорта Матилда – Мускатна тиква (хибриден сорт тикви тип Цигулка) с жълто-бежов цвят. Има сладък, плътен и много богат вкус. Средно тегло 2- 5 кг. Сортът е подходящ за крем супи, печене и варене. Самата тиква е доста сладка, за това при използването ѝ за сладкиши се използва по-малко захар.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Тиквеник с готови кори от Анелия Терзиева
|
|
![]() |
Начин на приготвяне:
Обелената и почистената от семената тиква, настъргваме на ренде или с помощта на кухненски робот. Колкото по-ситна е тиквата, толкова по-бързо ще се сготви тя.
В тенджерка или друг дълбок съд задушаваме тиквата с малко олио и добавяме вода (около 1 каф.чашка) за да омекне. Добавяме захарта, канелата, ванилията и орехите, които могат да бъдат смлени на ситно или счукани на по-големи парченца.
Взимаме по две кори и намазваме с мазнина. Слагаме от плънката върху корите и навиваме. Тавата, в която ще печем тиквеника също трябва да е намазана с мазнина. Печем на около 170-180 градуса за 40-45 мин, докато хубаво се зачерви. След като извадим от фурната, напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа. При поднасяне може да поръсим с пудра захар.
https://www.vkusi.me/recipe/tikvenik-s-gotovi-kori/
БЪЛГАРИ ЛИ СА РУМЪНЦИТЕ
© Шойгу предизвика системните либерали
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация