Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2019 21:35 - Лесен козунак без месене
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 732 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 19.04.2019 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
http://pamscookingworld.blogspot.com/2014/02/blog-post_16.html
Най-лесният козунак без месене   image      След опитване на различни рецепти и все нещо ми липсваше, все не беше точно това, което търсех, накрая открих моята рецепта за козунак. Толкова лек, въздушен с богата плънка и страхотен аромат, а в същото време, толкова лесен за приготвяне, без дори да си цапате ръцете, защото този козунак не се меси, а само се бърка, с телена бъркалка или със специалните бъркалки за тесто на миксера. Рецептата открих в блога на Мария . Мария, благодаря ти много за прекрасната рецепта.    image     Необходими продукти:     6 яйца 300 г захар 250 мл прясно мляко 250 г топена мас ( аз сложих 125г масло и 125г мас) 50 мл топла вода за разтваряне на маята 50 мл коняк или ром  40 г жива мая 1кг брашно ( добавих още само 100 г защото яйцата ми бяха по-големи) кората на 1 голям лимон   Активирайте маята с 1 суп.л захар, 50 мл топла вода и 2-3 суп. л брашно. Пресейте брашното и към него добавете разтворената в прясното мляко захар, за да няма кристалчета, стопената мазнина, разбитите яйца (разбивам ги с телена бъркалка), алкохола под формата на ром или коняк, маята през това време вече се е активирала, добавете и нея и  кората от лимон. Всичко това разбъркайте с бъркалките за тесто на миксера или дървена лъжица. Тестото е много лепкаво и не става за месене, но не се притеснявайте и не добавяйте повече брашно! Оставете на топло да втаса, докато увеличи обема си три пъти.  Моя приятелка ми сподели, че оставя тестото да втасва през нощта реших и аз да пробвам. Радостче, благодаря ти, че ме улесни, правенето на козунаци сега са песен за мен :-) Забърках тестото късно вечерта към 23:00 часа, ставих го в стаята, където температурата беше към 20 градуса и на сутринта имах пълна тенджера с прекрасно втасало тесто.   image
image   След като тестото е втасало е време да започнете оформянето на козунаците. Пригответе съдовете в които ще печете козунаците, за по-лесно отлепяне аз използвам пергаментова хартия. Пригответе си плънката за козунаците и купичка с малко олио в която да си омазнявате ръцете за по лесна работа с тестото. За плънката използвах локум, сладко и какаово-орехова плънка, която приготвих като разбих на сняг един белтък с 1 суп л захар, добавих малко смлени орехи и какао. От това количество тесто направих три козунака. Разделете си тестото на три и после още на три за да можете да сплетете козунаците. С мазни ръце разстелете на правоъгълни парчета тестото, поставете плънката и завийте и осучете като въже.   image
    image   image  image
image
image     Готовите оплетени козунаци, оставете на топло да втасат, докато изпълнят формите  си. Можете да ги поставите във фурната на 50 градуса, за да втасат по-бързо. На мен ми отне около 45 мин. След това ги намажете с жълтък, разбит с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио. Ето как изглеждат вече втасали :) image
image     Остава само да ги изпечете на 180 градуса,( до суха клечка) при необходимост покрийте с алуминиево фолиоза да не изгорят.   image
image
image
image
image     image   Остава да се насладите на прекрасния вкус. Добър апетит!




Тагове:   козунак,   месене,   без,


Гласувай:
15
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ard - mt46 :)
21.04.2019 09:52
Като идея е добре.

Надявам се и на вкус също:)

цитирай
2. mt46 - Пробвах на майтап. Става за ядене... :)
21.04.2019 21:18
ard написа:
Като идея е добре.

Надявам се и на вкус също:)


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 13276079
Постинги: 2610
Коментари: 36640
Гласове: 121439
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031