Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2020 21:04 - Моят тиквеник
Автор: mt46 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1374 Коментари: 17 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
image

image

Необходими продукти:
  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг тиква
  • 200 г орехови ядки
  • 1 ч.ч. олио
  • 250 г захар
  • канела
  • 2 пакетчета ванилия
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Обелената и почистената от семената тиква, настъргваме на ренде или с помощта на кухненски робот. Колкото по-ситна е тиквата, толкова по-бързо ще се сготви тя.

В тенджерка или друг дълбок съд задушаваме тиквата с малко олио и добавяме вода (около 1 каф.чашка) за да омекне. Добавяме захарта, канелата, ванилията и орехите, които могат да бъдат смлени на ситно или счукани на по-големи парченца.

Взимаме по две кори и намазваме с мазнина. Слагаме от плънката върху корите и навиваме. Тавата, в която ще печем тиквеника също трябва да е намазана с мазнина. Печем на около 170-180 градуса за 40-45 мин, докато хубаво се зачерви. След като извадим от фурната, напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа. При поднасяне може да поръсим с пудра захар.

https://www.vkusi.me/avtori/tikvenik-s-gotovi-kori/

ПП: Аз не задушавам тиквата... Върху настърганата тиква добавям захар, канела и олио. Разбърквам, слагам върху двойка тънки кори, навивам...
Върху готовия тиквеник равномерно наливам малко студен чай...
Обикновено ми остават 2 кори, които ползвам след 2-3 дни, за да направя баклава... :) 

  •  
 


Тагове:   Моят,   тачков,   тиквеник,


Гласувай:
26
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Радвам се, че вече не задушаваш т...
06.12.2020 21:24
Радвам се, че вече не задушаваш тиквата! :))) Целта на пърженето в олио обаче е тя да си пусне водата и плънката да се стегне. А ако решиш да елиминираш тази нездравословна обработка, е хубаво да поръсиш настърганата тиква с малко сол и да я оставиш за 20-30 минути. После изстискваш - действието е с двете ръце, прилича на овалване на снежни топки, но с повече стискане:). Изтича 200-300 г. сок, зависи от тиквата. Така тиквеникът не става воден и за дълго време стои хрупкав.
Благодаря за подсещането с тази хубава рецепта!
Поздрави, Марине!
цитирай
2. silviia - .
06.12.2020 22:06
Когато за пръв път правих тиквеник, малкият ми син беше бебе и имах бебешки пюренца вкъщи. И ми хрумна към тиквата (която слагам сурова) да сложа едно кайсиево пюренце. Става супер, особено ако обичаш сладко-кисели неща и не обичаш мазно.
цитирай
3. tonsun - Изглежда вкусно! Поздравления...
06.12.2020 22:45
Изглежда вкусно! Поздравления!
И Честит Празник, mt46! (hi)
цитирай
4. fun1001 - :-))))))))))
07.12.2020 00:36
...cool...таман, такива..тикви обичам, и аз..
...аммаа, басси и форматА, гачков..
цитирай
5. panazea - Мммм!
07.12.2020 01:32
Потекоха ми лигите!
Посред нощите ми се дояде !
Утре ще си направя !
Панацея
цитирай
6. zaw12929 - БЛАГОДАРЯ- КОЛЕДАТА ИДЕ С ТИКВЕ...
07.12.2020 05:29
БЛАГОДАРЯ- КОЛЕДАТА ИДЕ С ТИКВЕНИКА ЩЕ НАПРАВЯ ТАЗИ РЕЦЕПТА!
цитирай
7. ckarlet - Браво! Поздравления! И аз правих за ...
07.12.2020 12:06
Браво! Поздравления! И аз правих за Никулден:)
цитирай
8. mt46 - Благодаря, Вени! Поздрави!
07.12.2020 21:55
donchevav написа:
Радвам се, че вече не задушаваш тиквата! :))) Целта на пърженето в олио обаче е тя да си пусне водата и плънката да се стегне. А ако решиш да елиминираш тази нездравословна обработка, е хубаво да поръсиш настърганата тиква с малко сол и да я оставиш за 20-30 минути. После изстискваш - действието е с двете ръце, прилича на овалване на снежни топки, но с повече стискане:). Изтича 200-300 г. сок, зависи от тиквата. Така тиквеникът не става воден и за дълго време стои хрупкав.
Благодаря за подсещането с тази хубава рецепта!
Поздрави, Марине!

Нямам време за ненужни манипулации... :) Забелязал съм, че някои тикви са по-водни. Няма как да знам това предварително освен ако не съм приготвил част от тиквата варена...
А и не си падам по хрупкавите и сухи сладкиши... :)
Някои дори правят тиквеника сиропиран...
цитирай
9. mt46 - Да, не обичам много мазно... :)
07.12.2020 21:58
silviia написа:
Когато за пръв път правих тиквеник, малкият ми син беше бебе и имах бебешки пюренца вкъщи. И ми хрумна към тиквата (която слагам сурова) да сложа едно кайсиево пюренце. Става супер, особено ако обичаш сладко-кисели неща и не обичаш мазно.

Когато тиквената плънка се е оказвала недостатъчна, на последните кори съм добавял мармалад... :)
цитирай
10. mt46 - Благодаря! Поздрави!
07.12.2020 21:58
tonsun написа:
Изглежда вкусно! Поздравления!
И Честит Празник, mt46! (hi)

цитирай
11. mt46 - Добре, направи си...
07.12.2020 22:30
panazea написа:
Потекоха ми лигите!
Посред нощите ми се дояде !
Утре ще си направя !
Панацея

цитирай
12. mt46 - На Коледа може да направя баница със сирене... Поздрави!
07.12.2020 22:32
zaw12929 написа:
БЛАГОДАРЯ- КОЛЕДАТА ИДЕ С ТИКВЕНИКА ЩЕ НАПРАВЯ ТАЗИ РЕЦЕПТА!

цитирай
13. mt46 - Благодаря! Поздрави и на теб!... :)
07.12.2020 22:33
ckarlet написа:
Браво! Поздравления! И аз правих за Никулден:)

цитирай
14. catforlife - И аз го правя без да задушавам тик...
08.12.2020 22:05
И аз го правя без да задушавам тиквата, точно като теб, но това със студения чай ми стана интересно? По сочна ли става?
Поздрави!
цитирай
15. mt46 - Благодаря! Поздрави!
09.12.2020 22:40
catforlife написа:
И аз го правя без да задушавам тиквата, точно като теб, но това със студения чай ми стана интересно? По сочна ли става?
Поздрави!

Елиминирам коравостта на корите, особено в краищата... А и моят чай е естествен, с липов цвят, мента, ябълки, дюли, шипки...
цитирай
16. inel379 - Не задушавам тиквата и аз!
10.12.2020 00:06
Признавам си, че много, наистина много тиквеник обичам
и мога да си хапвам сладко по всяко време - в това се заричам.:)
И макар да казват, че от тестено се дебелее,
при мене е обратно - направо се слабее!:)
Съквартирантката ми беше от Видин,
а там слагат много страхотни добавки.
Най-вкусния тиквеник,който някога съм опитвала!
Абе...направо жестоко съм си похапвала!:)
И ти добре си се справил!:)
Поздрави сърдечни!
цитирай
17. mt46 - Благодаря! Сърдечен поздрав!...
10.12.2020 19:57
inel379 написа:
Признавам си, че много, наистина много тиквеник обичам
и мога да си хапвам сладко по всяко време - в това се заричам.:)
И макар да казват, че от тестено се дебелее,
при мене е обратно - направо се слабее!:)
Съквартирантката ми беше от Видин,
а там слагат много страхотни добавки.
Най-вкусния тиквеник,който някога съм опитвала!
Абе...направо жестоко съм си похапвала!:)
И ти добре си се справил!:)
Поздрави сърдечни!

И аз съм слабичък... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 14021383
Постинги: 2710
Коментари: 37938
Гласове: 124835
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930