Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 00:04 - Внимание: протестиращи!...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 8705 Коментари: 20 Гласове:
32





image
fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1000462_476891062399116_1772076321_n.jpg

В окото на протеста – “платени копелета”? 11.07.2013 · by Светът днес · in Начало. ·

image
Целта на организаторите е второ служебно правителство, което да натамани управлението на страната по вкуса на спонсорите им

Сложна, но добре изградена мрежа от организации и хора вече съвсем ясно се очертава като основа на протестите (Вижте схемата тук). Зад фасадата на граждански организации и неформални структури добре подплатените финансово „лица на протестите” работят за дестабилизация на страната.

Ключови фигури в схемата зад кадър са Иво Прокопиев и целият кръг „Типинг пойнт”, Центърът за либерални стратегии, Фондация „Институт Отворено общество” и др. Политическата представителност осигурява Росен Плевнелиев. Той тръгна от сваляне на политическото доверие към кабинета, премина през определяне на протестите за „симпатични” и стигна до открито заявени „препоръки” за провеждането на нови избори. В схемата обаче е и бившият премиер Борисов, номинирал Плевнелиев за президент и сега използващ го като лост за влияние. В сценария все по-ясно се откроява и фигурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева, номинирана от Борисов и спрягана за нов премиер при сваляне на правителството на Орешарски.

На протест срещу какво

Сред настояващите за оставката на кабинета вече има добре очертана разделителна линия. Част от протестиращите искат незабавни избори, служебен кабинет и промяна на политическата система. Другите настояват също за предсрочни избори, но едва след промени в Изборния кодекс. Сред първите са явните привърженици на президента Плевнелиев – експерти от институти, центрове и сдружения. Те са изключително активни в медиите, особено в социалните мрежи. Снимки и видео от Орлов мост и площада пред Министерски съвет илюстрират свежестта на идеите им, с които искат да пленят обществото.

И сигурно биха успели, ако не пропускаха един важен детайл: пледират за смяна на системата и на правилата, а не искат първо да се променят правилата и след това да има избори.

Но подобни дреболии не са във фокуса на модераторите на протестите. Можем да ги наречем така, защото те дотолкова са окупирали медиите, че автентични протестиращи можем да чуем в ефира все по-рядко. А това, че са платени отвън, е елементарно за доказване. Може да го установи всеки, който влезе в сайтовете им, както и в сайтовете на донорите. Няма скрито-покрито. Плаща се. И то основно за едно – колкото може повече дестабилизация, колкото може повече власт на Плевнелиев, пък оттам насетне ако има начин да се обсеби и икономическата, и политическата власт.

Нови лица до старите муцуни

imageАнтоанета Цонева е председател на Управителния съвет на сдружение „Институт за развитие на публичната среда”- София. От 2001 до 2004 г. е била омбудсман на столицата. Влиза в Изборния борд, който създадоха Плевнелиев и Марин Райков. На сайта на сдружението, което оглавява, са изредени партньорите, разбирай – спонсорите: Фондация „Америка за България”, Тръст за гражданското общество в Централна и Източна Европа, Балкански тръст за демокрация, Фондация „Институт Отворено общество” – София, и Работилница за граждански инициативи. Все донори на мрежата от организации, работеща за чужди интереси в България.

По някаква случайност Цонева е от Разград, откъдето е и добрият президентски приятел Иво Прокопиев. Любопитно съвпадение е и фактът, че са връстници. Последната й теза е, че нов Изборен кодекс няма да реши проблема с мафиотизирането на политиката. А как тогава – не пояснява. Ясно е само това, че колкото може по-скоро трябва да се даде власт на Плевнелиев. Тя е отличена като Човек на годината – приз, който раздава Българския хелзинкски комитет (БХК) и който почти винаги се печели от активисти на „мрежата”.

Номинират се един друг

Финансираните от едни и същи спонсори не само работят за едни и същи интереси, но и се подкрепят взаимно. В добре синхронизирани медийни акции те работят за имиджа на колегите си от „мрежата”.

imageТака например Асен Генов, лице на протестите на Орлов мост, е номиниран от Светла Баева и Тодор Тодоров от БХК за Човек на годината 2011. Асен Генов, Атанас Чобанов и журналистите от „Дневник” и „Капитал” Росен Босев и Спас Спасов са номинирани от БХК и през 2011, и през 2012 г. Като създател на „Гневни млади хора” Асен Генов е открито подкрепян от Антоанета Цонева, която е…също Човек на годината.

Асен Генов излъчваше в интернет протестите на „Орлов мост”, администратор е на групата във Фейсбук „Окупирай Орлов мост”, създател е на „Гневни млади хора”, на Бойкометър в Politikat.net, мажоритарен кандидат за депутат през 2009 г. в Перник от ПП „Зелените”. За нея пък е известно, че е учредена с представители на „Икономедиа” и официално се обявява за ценностите на неолиберализма.

Откъде пари обаче?

imageПроектът „Гневни млади хора” се реализира в партньорство с Института за развитие на публичната среда и Фондация „14-ти януари”. В интервю за вестник „Преса” от 13-ти август 2012 г. Генов и съучредителят Константин Павлов-Комитата (също известен блогър) казват, че Фондация „14-ти януари” е получила още две финансирания – едно от Институт „Отворено общество”, а другото – отново от Тръста за гражданско общество. Стойността на второто финансиране от тръста е 80 хил. долара. Тоест, само от този донор за 2 години съществуване двамата блогъри са получили 120 хил. долара. Допълнително тръстът изплаща 75 хил. долара по програмата „Киберактивизъм” на Института за развитие на публичната среда.

Не можем обаче да премълчим един детайл, който достатъчно красноречиво говори за псевдоморала на финансираните от външни донори организации. Фондация „14-ти януари” получава десетки хиляди долари „за борба за повече прозрачност”, но на сайта й не са публикувани собствените й отчети. И да припомним, че когато друг „борец за прозрачност” – Диана Ковачева, шефка на НПО „Прозрачност без граници”, става министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов, онлайн регистърът, на който могат да се проверяват отчети на фондации и НПО, престава да работи.

Така обикновеният гражданин, в чието име уж се организират шествия и протести, няма никакъв шанс да разбере кой поръчва и съответно – плаща музиката.

image

Снимка: Тема

Ролята на Прокопиев

За да бъде успешна ролята на НПО-тата, те се нуждаят от медийна платформа, която да достави съобщенията, анализите, политиките им. Тази роля е изпълнявана от медиите на Прокопиев.

Вестниците му „Капитал” и „Дневник” (вече само електронно издание) са част от тази мрежа, работят като нейна трибуна и получават финансиране от същите източници. Пътят на парите минава през Фондация „Капитал”, която се бори да „утвърждава ценностите и етичните норми на свободните и независими медии”. Как точно прави това? Чрез менторски тон и послания като от последна инстанция. За радост, пред все по-редуцираща се аудитория.

Неолиберализъм, маскиран като свобода

Зад маската на свободата финансираните отвън НПО прокарват всевъзможни тези, стоящи далеч от българските национални интереси и обслужващи един-единствен култ – неолиберализма.

imageНе е тайна, че основен проводник на неолибералните цели в България, а и по света, е известният финансов спекулант Джордж Сорос. Неговата фондация „Отворено общество” стъпва у нас веднага след промените през 1989 г. по покана на първото правителство на Андрей Луканов. Той финансира фондацията на Сорос от държавния бюджет, освобождава я от данъци и й дава да ползва за неограничен срок помещения в НДК. През първите 5 години на прехода държавата е подпомогнала фондацията на Сорос с повече от 42 млн. лв. За тези пари обаче вече четвърт век никой от псевдоборците за свобода и демокрация не надига глас.

Другият главен спонсор е USAID, наричаща се у нас вече „Америка за България”. Според информация от сайта на USAID тя е „независима агенция на федералното правителство, която е под цялостното ръководство на Държавния секретар”, което показва колко е „независима”. Същото се отнася и за „независимите” организации в България, финансирани от нея. И Сорос, и USAID са прогонени от редица държави заради намеса във вътрешните работи, разпалване на етнически конфликти и други подобни действия.

imageФлагманите на псевдосвободата

Те съществуват безпрепятствено в България, макар да е очевидна работата им в интерес на чужди държави. Финансираните отвън НПО работят в изключително тясна връзка с изданията на Прокопиев и ги ползват за свой рупор. В „Капитал” и „Дневник” най-безпрепятствено се тиражират тезите на неолиберализма, а неговите апологети се представят като съвършено независими експерти. Но истината е друга. Благодарение на финансовите си благодетели у нас са създадени редица организации, моделиращи дневния ред на България във всеки един момент.

Най-активната и най-маскирана е „Типинг пойнт”.  Това е редуциран вариант на икономико-политическата група „Глобална България”. Състои се от Цветелина Бориславова, Иван Кръстев, Светослав Божилов и Иво Прокопиев. Формацията има сериозна подкрепа от институтите на Джордж Сорос у нас.
„Типинг пойнт” се занимава с политическо инженерство и налагане на икономическа политика на зависимост на България.

Именно чрез лобирането на „Типинг пойнт” в правителството на Бойко Борисов през 2009 г. попадат четирима министри – Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Поредната политическа продукция на „Типинг пойнт” бе партията на Меглена Кунева – Движение „България на гражданите”.

Центърът за либерални стратегии (ЦЛС) се представлява от Иван Кръстев, Йонко Грозев (част от партията на Кунева) и др. Финансира се от донори като Фонд „Джърман Маршал”, Европейска инициатива за стабилност, Институт „Отворено общество” и др. Но няма как да не забележим, че когато Иван Кръстев говори по телевизията, се представя като обикновен политолог, а не като създател и шеф на мозъчен тръст. Така е с повечето български НПО, финансирани от чужбина – имената на организациите, доколкото е възможно, остават в сянка, а техните говорители се представят за „експерти”, независими „граждани” и „безпристрастни интелектуалци”.

Вече споменатият с приза Човек на годината Български хелзинкски комитет има многобройни сътрудници. Финансира се от Институт „Отворено общество”, Фондация „Оук”, Фондация „Лион Ливай”, Фонд „Джърман Маршал”, Американската агенция за международно развитие, Демократична комисия към Посолството на САЩ-София, Уестминстърската фондация за демокрация и др.

Съществуват и други подобни структури. Общото между тях са произходът и тесните връзки с „Отворено общество”, източниците на финансиране, а оттам и интересите, които защитават. Тяхна любима хранителна среща са ситуациите, водещи до нестабилност.

Ще ги видите на първа линия винаги, когато в обществото зрее конфликт.

Източник: Репортер

http://reporterbg.com/index.php?id=63043

worldtodaybg.com/2013/07/11/%D0%B2-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0/

   ПП: Аз не искам във вътрешните ни работи да се намесват грубо от Изток, от Запад, от Юг... Не искам да ми натрапват разни неолиберални и погребални идеологии...
   Искам нашата родина да е свободна, независима, да се спазват основните човешки права, гарантирани от Конституцията! А вие нима не искате това?...
   Според мен алтернативата е пряка демокрация...

  
Страниците на постингите ми се зареждат бавно по независещи от мен причини... Поздрави!...
  






Гласувай:
33


Вълнообразно


1. freeoldmen - Каква промяна? Какви нови протестиращи?
12.07.2013 00:32
Вижте само тази, била омбудсман на столицата четири години. Има ли някой софиянец да е разбрал, че имаме такъв през този период / че и по- късно/? Може би няколко рома, пробутани от близкото и хелзинкско общество.
Така ще бъде, ако това нещо от снимката се докопа до по- висша власт. Ще лансира ужким нови свободи, ще обслужва тези, дето и плащат и след 4-8 години няма да знаем къде е отишла...А ние ще сме все по- зле.
цитирай
2. kbalenciaga - Интуицията ми подсказва друго
12.07.2013 00:56

Не мисля, че Червените олигарси ще направят такива елементарни грешки, та да сложат толкова компрометирани личности, да станат водачи на протестите.
По скоро тези са за отвличането на вниманието-стръв.

И след като тълпата/обществото ги "разконспирира" бързо и лесно, тоест налапат стръвта, на преден план ще се покажат такива, които нямат видими контакти с олигарсите.
Е точно те ще са тайните им подлоги, които ще се представят за новите обществени водачи. Които ще се "борят" за нов морал в политиката, за нови идеали...и за други подобни гръмки цели.

Лесно могат да се разберат такива какви са, като се види какво са правили, какво са писали до сега.

цитирай
3. batogo - !!!:)))
12.07.2013 07:42
Наистина ли мислиш, че е в интерес на България да си бъдем руска /задунайская/ губерния и че е достойно да се отстоява такава позиция?! :))))))))))) Между другото, в софийския филиал на американската компания Хюлет Пакард един обикновен ай ти специалист получава между 2500 и 3200 лева месечна заплата, като всяка извънредна минута работа му се заплаща допълнително и заплатата се изплаща без никакви закъснения, а осигуровките са върху пълния размер на заплатата. Нещо лошо ли виждаш в създаването на повече такива работни места в България?!
цитирай
4. anin - Браво, Марине!
12.07.2013 08:37
Така е, дирижират всичко! Имало фирми, които срещу заплащане осигуряват статисти, готови да участват за всяка партия.
А за фейса съм наясно, била съм, знам как лесно се прави група, събират доста хора, особено гневни, отчаяни и ако умело им насочиш гнева в желана посока...
цитирай
5. mt46 - Ето мнението на един американец, ако ви интересува:
12.07.2013 08:43
Джеймс Пардю: Бях смаян от политическото сплашване и контрола над медиите при Борисов
09.07.2013 / 22:30 от: ГЛАСОВЕ
“Правителството на ГЕРБ се грижеше повече за удържане на властта и за публичния си образ, отколкото за ефективно управление на страната. Бях в България точно преди последните избори и бях смаян от размера на политическото сплашване и от контрола над медиите, упражняван от правителството на Борисов”, казва бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в интервю за в. “Сега”. Според дипломата, не е добър знак, когато лидерите тичат в чужди столици, за да се опитат да спасят политическата си позиция у дома.

“Откровено казано, доброто правителство не зависи от това колко снимки с чужди политически лидери сте наредили на стената си. Важното е колко добре управлявате страната си”, казва Пардю, който беше посланик в България от 2002 до 2005 г. и следеше отблизо както преговорите за приемане на страната в НАТО, така и в ЕС.

Той е категоричен, че демонстрациите от последните месеци са най-добрия показател, че промяната в България е възможна. Така хората показвали, че отхвърлят старите политически партии и искат промяна.

“Когато хора се самозапалват и излизат на улиците с хиляди поради бедност и провал на правителството, най-добре е политическите лидери да си вземат бележка, че не могат да я карат по старому”, смята американският дипломат.

На въпроса дали все пак не съжалява, че Борисов падна от власт само три месеца след посещението си при президента на САЩ Барак Обама, Джеймс Пардю отговаря: “Дори и да беше паднал от власт на другия ден след отпътуването си от Вашингтон, щеше да ми е все едно. Вашингтон признава всяко законно правителство на България, избрано от народа в демократичен процес. Българите решават кой да ги управлява, не някой друг!”
http://www.glasove.com/dzheyms-pardyu-byah-smayan-ot-politicheskoto-splashvane-i-kontrola-nad-mediite-pri-borisov-28199#.UdxlO-asWCE.facebook
цитирай
6. alexs - Много партии и външни сили искат да ...
12.07.2013 09:04
Много партии и външни сили искат да яхнат вълната протеста за свои цели и интереси! В разрез с интересите на Българсия народ и държава! Да протестите са справедливи но трябва да се движат в правилната посока .....
цитирай
7. mt46 - Четеш ли добре?
12.07.2013 09:41
batogo написа:
Наистина ли мислиш, че е в интерес на България да си бъдем руска /задунайская/ губерния и че е достойно да се отстоява такава позиция?! :))))))))))) Между другото, в софийския филиал на американската компания Хюлет Пакард един обикновен ай ти специалист получава между 2500 и 3200 лева месечна заплата, като всяка извънредна минута работа му се заплаща допълнително и заплатата се изплаща без никакви закъснения, а осигуровките са върху пълния размер на заплатата. Нещо лошо ли виждаш в създаването на повече такива работни места в България?!

Не искам да сме зависими - нито от Изток, нито от Запад...
Това, че някой си открил филиал в София и давал големи заплати, едва ли топли повече от 50-100 души... А това, че бе унищожено родното производство, за да се внасят чужди боклуци /вредни, отровни храни и т. н./, засяга цяла България...
цитирай
8. mt46 - За олигарсите цветът е без особено значение...
12.07.2013 10:35
kbalenciaga написа:

Не мисля, че Червените олигарси ще направят такива елементарни грешки, та да сложат толкова компрометирани личности, да станат водачи на протестите.
По скоро тези са за отвличането на вниманието-стръв.

И след като тълпата/обществото ги "разконспирира" бързо и лесно, тоест налапат стръвта, на преден план ще се покажат такива, които нямат видими контакти с олигарсите.
Е точно те ще са тайните им подлоги, които ще се представят за новите обществени водачи. Които ще се "борят" за нов морал в политиката, за нови идеали...и за други подобни гръмки цели.

Лесно могат да се разберат такива какви са, като се види какво са правили, какво са писали до сега.


Ясно е, че зад протестите стоят различни интереси - граждански, партийни, олигархични, мафиотски, бизнес интереси...
цитирай
9. injir - Честният протест винаги може да се ...
12.07.2013 10:45
Честният протест винаги може да се омърси...
цитирай
10. mt46 - Фалш е някои да ми говорят за морал...
12.07.2013 10:52
freeoldmen написа:
Вижте само тази, била омбудсман на столицата четири години. Има ли някой софиянец да е разбрал, че имаме такъв през този период / че и по- късно/? Може би няколко рома, пробутани от близкото и хелзинкско общество.
Така ще бъде, ако това нещо от снимката се докопа до по- висша власт. Ще лансира ужким нови свободи, ще обслужва тези, дето и плащат и след 4-8 години няма да знаем къде е отишла...А ние ще сме все по- зле.

Помня началото на "прехода" /бях студент, наивно вярващ като част от днешните протестиращи/... Бивши комсомолски секретари станаха първи седесари, уредиха живота си... Не разбирам какъв морал има във властолюбието...
цитирай
11. mt46 - Да, има много манипулации...
12.07.2013 11:10
anin написа:
Така е, дирижират всичко! Имало фирми, които срещу заплащане осигуряват статисти, готови да участват за всяка партия.
А за фейса съм наясно, била съм, знам как лесно се прави група, събират доста хора, особено гневни, отчаяни и ако умело им насочиш гнева в желана посока...

цитирай
12. mt46 - Ясно е кои партии - ГЕРБ и неуспелите да влязат в НС...
12.07.2013 14:04
alexs написа:
Много партии и външни сили искат да яхнат вълната протеста за свои цели и интереси! В разрез с интересите на Българсия народ и държава! Да протестите са справедливи но трябва да се движат в правилната посока .....

Проблемът е, че вижданията на протестиращите /доколкото ги имат/ са разнопосочни... Погрешно е да се мисли, че шепа протестиращи представляват българския народ...
цитирай
13. muerte - Тъпа статия. Не се разбира ти подкрепяш ли я?!?
12.07.2013 14:17
Значи брат ми, като IT специалист, работещ в американска фирма и получаващ малко над 2000$ заплата му плащат за да протестира?!? Тъпо, ама тъпо! Радвам се, че тези хора защитават мнението си. А твоето какво е?

П. п. Знаеш ли на кого е сайта репортербг, а? Името Ирена Кръстева говори ли ти нещо? Ти нещо от ДПС ли се изявяваш не мога да те разбера?
цитирай
14. valeska - Има ли изход от кризата в България? ...
12.07.2013 14:37
Има ли изход от кризата в България? Отговорът е НЕ, докато съзнателно се създава хаос в държавата.
цитирай
15. stela50 - Не бих могла да преценя доколко статията е обективна,
12.07.2013 17:04
но че има намеса на различни интереси в овладяване
на протестите - това е ясно за всички. И все пак съм убедена,
че голяма част от протестиращите са искрени и не са организирани,
имат добри финансови възможности, донякъде съм съгласна
с muerte за младите реализирали се българи, друг е въпроса
доколко е ясна и точна представата за бъдещето развитие
и участието на недостойни хора в челните редици ...
Ужасно е според мен решението за гладните стачки и бих
призовала, дори помолила всички тях да спрат и да оглавят
протестите, да обмислят сериозно ... моля ги.
В никакъв случай не беше излишно да прочета тази статия.
Поздрав, приятелю !
цитирай
16. stela50 - Не бих могла да преценя доколко статията е обективна,
12.07.2013 17:05
но че има намеса на различни интереси в овладяване
на протестите - това е ясно за всички. И все пак съм убедена,
че голяма част от протестиращите са искрени и не са организирани,
имат добри финансови възможности, донякъде съм съгласна
с muerte за младите реализирали се българи, друг е въпроса
доколко е ясна и точна представата за бъдещето развитие
и участието на недостойни хора в челните редици ...
Ужасно е според мен решението за гладните стачки и бих
призовала, дори помолила всички тях да спрат и да оглавят
протестите, да обмислят сериозно ... моля ги.
В никакъв случай не беше излишно да прочета тази статия.
Поздрав, приятелю !
цитирай
17. mt46 - Къде се казва, че всички протестиращи са платени?!...
13.07.2013 12:43
muerte написа:
Значи брат ми, като IT специалист, работещ в американска фирма и получаващ малко над 2000$ заплата му плащат за да протестира?!? Тъпо, ама тъпо! Радвам се, че тези хора защитават мнението си. А твоето какво е?

П. п. Знаеш ли на кого е сайта репортербг, а? Името Ирена Кръстева говори ли ти нещо? Ти нещо от ДПС ли се изявяваш не мога да те разбера?

Моето мнение съм го написал ясно в послеслова си, както и в редица мои постинги... Не знам кой е собственик на сайта, знам само, че се води жестока медийна война между медиите, купени от разни мафиоти и олигарси...
цитирай
18. mt46 - Така е...
13.07.2013 12:56
valeska написа:
Има ли изход от кризата в България? Отговорът е НЕ, докато съзнателно се създава хаос в държавата.

А хаосът е в интерес на мутрите...
цитирай
19. mt46 - Младите реализирали се българи са малцина. И не виждат по-далеч от носа си...
13.07.2013 13:01
stela50 написа:
но че има намеса на различни интереси в овладяване
на протестите - това е ясно за всички. И все пак съм убедена,
че голяма част от протестиращите са искрени и не са организирани,
имат добри финансови възможности, донякъде съм съгласна
с muerte за младите реализирали се българи, друг е въпроса
доколко е ясна и точна представата за бъдещето развитие
и участието на недостойни хора в челните редици ...
Ужасно е според мен решението за гладните стачки и бих
призовала, дори помолила всички тях да спрат и да оглавят
протестите, да обмислят сериозно ... моля ги.
В никакъв случай не беше излишно да прочета тази статия.
Поздрав, приятелю !

Благодаря!... А снимката е от сайта на Анонимните...
цитирай
20. zaw12929 - Анализът е пълен , приемам и коментара, че:
17.07.2013 17:02
голяма част от протестиращите са искрени, доколкото са манипулирани и незнанието не е оправдание, а какво е то- нема се досетят- те са умни и интелигентни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155536
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148912
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031