Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 12:45 - "Гето на самодоволството, на привидната сигурност и на порнографското благосъстояние..."
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 2883 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
.
.
Европа умира от страх за благосъстоянието си 14:12 | 28.01.2014 | 5945 прочитания | Анджей Сташук в. "Велт"  
image

Кадри от последните дни: революционери от Майдана в Киев са построили дървен катапулт. С него искат да обстрелват полицията.




   Когато в Полша казваме "украинци" имаме предвид "казаци". Пред вътрешния ни взор възниква картина на безразсъдна езда. Но в отминалите дни казаците са се сражавали предимно като пехота. Те освен това са били майстори на обсадното изкуство. Изграждали са обсадни машини, наричани "хулайгород" и са служели за превземане на кули и стени.

Сега вече казаците строят и катапулти. Целият този Майдан, цялата тази украинска революция на снимките, по телевизията и в мрежата изглежда като фентъзи филм, примесен с катастрофичен разказ от бъдещето.

Черен дим, горящи барикади, революционери с очила на танкисти или спортисти от зимните дисциплини и с шлемове на строители, мотоциклетисти и войници от резерва, със ски снаряжения от пластмаса, с газови маски и маски на черепи, с одежди на чудовища, отреди от сноубордисти, които се втурват в битка, стиснали дъските си като щитове. За фон служат ритмични удари върху ламарина като върху военни барабани, коктейли "Молотов", които подобно на комети осветяват мрака и барикади от сняг, които, залети с вода в студа, стават твърди като стени.

Всичко това изглежда като ужасяващ карнавал, като злокобна фиеста. От другата страна стои Мордор, черни редици, застинали и неподвижни зад правоъгълни щитове, които отвреме-навреме се групират в римската бойна формация "костенурка", за да не удари нещо полицаите.

Но, драга Европа, не се подмамвай от собствените си желания. Знам, че си представяш, че това не се случва наистина. Смяташ, че това е някакъв Мордор, някаква Татария на друг континент. Че това всъщност е Русия, която отново се бори с вътрешните си проблеми, значи по-добре да не се намесваме, да не я дразним и да не й пречим.

Русия е голяма и ще се справи с проблема. Русия винаги някак се е справяла. Ние все пак не можем да присъединим част от Русия. Как ще изглежда това? Тогава ще дойде и Калмикия и ще каже: Ние също! Калмикия с нейните камили и юрти, с будистите и нейната пустиня.

Или, понеже вече споменахме Мордор: Мордовия. След като присъединихме поляците и румънците, вече малко съжаляваме. Освен това тези украинци горят автомобилни гуми. У нас не е позволено да се горят автомобилни гуми, това вреди на околната среда. Освен това дефицитната стока бензин не се използва за замеряне на пазителите на реда.

От Берлин до Киев са 1332 км. До Рим са 1500. До Париж 2032. До Мадрид 2300. Така казват картите на "Гугъл". Но никоя географска карта не може да измери и възпроизведе самотата, в която се намира Украйна тази зима.

Когато през 2004 г. на Майдана се състоя "Оранжевата революция", настана радостен празник, макар че зимата беше също толкова сурова. Хиляди млади хора от Полша прииждаха насам, за да подкрепят промяната. Най важните полски политици пътуваха до там. Музиканти изпълняваха песни, артисти организираха хепънинги на солидарността. Тогава навсякъде в Полша се виждаше оранжевият цвят. Под формата на шалове и кокарди, шапки и лентички, които се развяваха от антените на колите. Изглеждаше, че революцията е един радостен празник.

За разлика от тогава днес, понеже е истински опасно, понеже се води истинска, а не карнавална битка, понеже се пролива кръв и биват измъчвани хора, над Майдана в Киев се е спуснала тишина. Дори моята страна, проукраинска и винаги готова да се включи в чужди въстания и революции - изчаква, гледа, наблюдава. Няколкото години в ЕС и в Шенгенското пространство изглежда са ни научили на преценка и предпазливост. Ние не се втурваме както преди по барикадите. Оглеждаме се и чакаме какво ще каже останалата част от Европа. Не знам какво се случи с нас. Загубихме ли вярата си в смисъла на взаимната помощ?

При това сега на Майдана се случват неща, които са много по-важни и много по-опасни от онези през 2004 г. Как така? Да не би вярата и силата на украинците да са нарастнали, а ние да сме ги загубили? Понеже междувременно сме свикнали със сигурността и охолството? Защо вече не скандираме, както тогава: "Киев-Варшава, рамо до рамо"? Защото карнавалът приключи. Сега цари мраз, вони на горяща гума и бензин, спуснала се е чернилката на нощта, самотата и страха: ще ни нападнат или не? Ще убиват или не?

Европа не е просторен континент. Доколкото изобщо е континент, а не просто един полуостров. Усещането за самота при такава гъстота от територии, народи и градове е нещо извратено и жестоко. Полша разбра какво е пълната самота (още по-лошо: предателството) през 1939 г. Това беше отдавна.

Но е достатъчно да си припомним за обкръжените от телевизионни камери Балкани. Балканите също бяха самотни и в същото време целият свят можеше да наблюдава как бяха превърнати в касапница. В сравнение с 1939 г. това беше голям напредък. Напредък в извратеността и жестокостта. Тогава повтаряхме лицемерно думите: на Балканите е така, там винаги е било така, на хората там това просто им харесва.

В случая с Украйна е по-трудно да прибегнем до такова лицемерие. Дами и господа, за съжаление това е вярно: хората се борят заради нас. Ако смятате, че така наречените "европейски ценности" са нещо, което може да се купи и притежава, грешите. Ако мислите така, най-добре ще е да построите стена около полуострова или географския нос Европа. За да направите от него гето на самодоволството, на привидната сигурност и на порнографското благосъстояние. И за да разположите наоколо стражи, които да внимават останалата част от света да не доближи, за да ни ограби. Ще живеем така, докато един ден не настъпи краят ни от страх, ендогамия и скука.

Не знам какво се случи с този континент, с неговата енергия, с неговия кураж, с неговия стремеж към разширяване, любопитство и жизненост. Някога бяхме в състояние да стигнем пеша до края на света, да опознаем обратната страна на земното кълбо. Да, правили сме ужасни неща, но имаме и велики постижения. Някога светът гледаше като омагьосан към този смешен полуостров в единия край на чудовището наречено Евразия. Днес самите ние сме застанали зад прозореца и страхливо надзъртаме иззад пердето: да не би някой, пази Боже, внезапно да започне "да припознава същите ценности". А ако наистина не може другояче, моля, да стои колкото може по-далеч. Най-добре в някой Мордор.

Но нещата ще се променят. За ценностите се воюва. Не всичко може да бъде притежавано. Ценностите не могат да бъдат заобиколени със стена и стражеви кули. Не могат да бъдат превърнати в крепост, както средиземноморските брегове, които биват отбранявани срещу бежанците от Африка. Ценностите не могат да бъдат спрени на източната граница на Полша.

По времето на комунизма в Полша имахме една гатанка. Тя гласеше така: "С кого граничи Съветският съюз?" Отговорът: "С когото си иска". Днес същото е с Европа, само че наопъки. За разлика от Съветския съюз Европа се затваря от своите съседи в тесни граници.

Европа не иска да се съобрази с това, че ценностите, които представлява (или представляваше?) могат да бъдат представени и отвъд нейните номинални граници. Европа се опасява точно от такива ситуации, защото те предизвикват само проблеми. Европа се прави на малка, свива се, крие се зад пердето. Маниакално пресмята печалби и загуби. Европа умира от страх за благосъстоянието си. От страх за противното си спокойствие, за поквареното си благосъстояние, за отвратителното си самодоволство.

Украинската зима през 2014 г. е европейско поражение. Гледам кадрите от премръзналия Киев, хората, които са готови да умрат за свободата и се опитвам да се сетя за "европейски" бунт с подобна сила през последните десетилетия. Виждам Берлин през 1953 г., Будапеща през 1956 г., Прага през 1968 г., Гданск през 1970 г. Но когато става дума за другата половина от континента, ми хрумва единствено жалкият протест срещу заплахата за свободата в интернет. Отчайваща гледка.

По БТА

www.mediapool.bg/evropa-umira-ot-strah-za-blagosastoyanieto-si-news216092.html

ПП: Мордор (от Синдарин „черна земя“; „мор“-"черен, мрак" и „дор“-"земя") е географска област в измисления свят на Средната земя, описан в творбите на английския писател Дж. Р. Р. Толкин. Тя е Страната на Сянката, където властва Мрачният владетел Саурон.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%80





Гласувай:
13


Вълнообразно


1. mt46 - http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1210426
30.01.2014 20:29
Президентите на Русия и на САЩ говориха в един и същи ден за събитията в Украйна. Барак Обама заяви, че "украинците имат право да се произнасят мирно за своето бъдеще". А Владимир Путин каза, че "Руската федерация никога няма да се меси в това". Протестите явно далеч не са мирни - защо не го вижда Обама? И какви форми на намеса отхвърля така категорично Путин?

"За Украйна отстояваме принципа, че всеки народ има правото да се изразява свободно и мирно и да се произнася за бъдещето на страната си", каза Барак Обама в годишното си обръщение "За състоянието на съюза" пред Конгреса на САЩ. По-рано Щатите анулираха визите на някои украински чиновници, замесени в силово потушаване на демонстрации, заплашиха и с други административни санкции. Вашингтон прикани президента на Украйна Виктор Янукович незабавно да подпише приетия от Върховната рада акт, анулиращ "законите от 16 януари", и да изтегли специалните сили от улиците на Киев, за да не пречат на "мирните протести". Това съобщи на Янукович в разговор по телефона вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.

Защо ли властите на САЩ наблягат, че протестите са "мирни", след като те отдавна вече не са такива? "Всички тези изявления на Щатите не будят тревога, докато няма нищо зад тях - коментира пред "Правда" Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания. - САЩ имат принципи, които използват, когато пожелаят.

Силно ги възмущава например употребата на сила в Сирия, но те изобщо не забелязват Бахрейн, където подобни прояви бяха смазани от Саудитска Арабия. Вашингтон невинаги отчита същинското положение - често се ръководи от идейни съображения или от нуждата да подкрепи свои съюзници. Затова според мен САЩ дават рамо на европейците и се мъчат да откъснат Украйна от Русия, което е невъзможно".

"Призивите за изтегляне на специалните сили са намеса във вътрешните работи на Украйна; днес това ще остави беззащитно мирното население. Сега за тях не са от голямо значение и санкциите лично срещу Янукович и министрите от кабинета му. Сега е от значение да успокоят собственото си население", отбеляза експертът.

Руският лидер заяви на пресконференция след среща на върха с ЕС: "Смятам, че украинският народ може сам да се справи с проблемите. При всяко положение Русия никога няма да се меси в това". По думите на Путин, ако Киев изпита нужда от посредничеството на Москва, ще помоли за него. Но за каква намеса и посредничество става дума?

"Според мен Путин смята, че ще е намеса, ако в Украйна бъде изпратена руската армия или руски вътрешни войски; такъв вид намеса, мисля, е изключена. Русия се опитва да демонстрира балансирано поведение в конфликта, като предлага по-добри условия от Евросъюза", казва Евсеев. Колкото до посредничеството, според експерта не става дума за преговорите с опозицията - то би внесло в тях нов дразнещ фактор. Русия може да бъде посредник в преговори с ЕС, със САЩ, но не и с местни националисти, каза наблюдателят.

Руският президент обеща освен това да не преразглежда сключения наскоро договор за подпомагане на Украйна независимо какво правителство ще поеме властта в тази страна. "Защото и кредитът, и поетапното намаление в цените на горивата, на газа, идват от нуждата и желанието да подкрепим не някое конкретно правителство, а украинския народ", каза той. "Дали ще преразгледаме договореностите за кредитите и за енергетиката, ако на власт дойде опозицията? Не, няма", добави Путин. Веднага след словото му обаче руската позиция бе разяснена от вицепремиера Игор Шувалов: "Ако правителството на Украйна прояви интерес към коопериране с руската промишленост, към развитие на икономическите ни отношения и ако си поставя същата цел - структурни реформи, ние ще подкрепим този дневен ред, ще подкрепим това правителство и няма да спираме програмата за помощ". Но "ако позицията на новото правителство е различна, ще разгледаме въпроса в правителството на Русия, ще докладваме на руския президент и ще действаме според ситуацията", каза Шувалов след срещата на върха Русия-ЕС.

По време на форума лидерите на ЕС запазиха предишните си позиции - в подкрепа на опозицията и за изтласкване на Янукович. "Такава им е политиката, по този начин Америка се стреми да засили позицията си. Ние засега не предприемаме ответни стъпки, макар да е ясно, че Украйна, също като територията на коя да е бивша съветска република, е бойно поле, на което се сражават две страни - Америка и Русия. И всеки натиска за своето. Може само да ни радва, че Русия проявява благоразумие и толерантност - че не порицаваме, не предлагаме, не настояваме за нищо. Засега просто гледаме накъде може да избие глупавата ситуация, до която се стигна в Украйна", коментира за "Правда" Вахтанг Чкуасели, директор на Института за прокризисни изследвания.

А тя не е твърде "глупава", защото Владимир Путин е наясно, че Западът иска да погълне Украйна и тогава Русия ще остане без буферна държава, лице в лице с военнополитическия съюз между ЕС и САЩ. "С оглед известната специфика в отношенията между Русия и Украйна" Путин нарече "не много хубава работа" намесата на еврочиновниците в украинския конфликт.

"Украйна може да бъде суверенна, с изключение на въпросите от принципно значение за Русия", пише в доклад един филиал на ЦРУ - частната разузнавателна фирма "Стратфор".

"Украинският режим има свободата да е либерален и демократичен, какъвто желае да бъде. Но само до известен предел, затова идеята за по-нататъшна интеграция с ЕС явно бе провокация. Съединените щати имат интерес от Украйна като дразнител в играта срещу Русия, но не желаят да поемат сериозни рискове. Германия и САЩ ще продължат може би да преследват цели, които ще дразнят Русия още повече, но ще избягват действия, които биха накърнили връзките на Москва с Вашингтон и Берлин", заключават авторите на доклада.

"Според мен всички ще избягват открита конфронтация между САЩ и Русия или между Русия и Германия. Никой няма интерес от такова нещо; друг въпрос е, че има тайни служби, има вредителска дейност, включително финансиране на опозиционни структури. Нещата, които виждаме, се дължат на това, че Европа не смята Русия за свой пълноправен партньор. Ето извора на тези идеи за Източно партньорство", заяви пред "Правда" политологът Владимир Евсеев. (БТА)
цитирай
2. mt46 - http://glasove.com/komentari/32733-nelicepriqtnata-istina-za-ukrainskata-revoliuciq---fashisti-nacionalisti-i-oligarsi-sa-v-syrceto-na-krizata
31.01.2014 13:09

Автор: Шиймъс Милн, The Guardian

През последните месеци уличните протести в Украйна бяха въртени по западните медии по добре изрепетиран сценарий - продемократични активисти се борят с авторитарно правителство.

Демонстрантите настояват за правото си да бъдат част от Европейския съюз, но руският президент Владимир Путин наложи вето на шанса им за свобода и просперитет.

Тази история сме я слушали многократно, включително по време на Оранжевата революция преди десетилетие, но тя отговаря само донякъде на реалността - покана за членство в ЕС не е отправяна към Украйна и най-вероятно никога няма да бъде, отбелязва изданието.

Както в Египет миналата година, президентът, който протестиращите искат да свалят, е избран на избори, определени от от международните наблюдатели като честни, а много от хората по улиците не са кой знае какви радетели за демокрация.

Няма да чуете по повечето от новините, че крайнодесни националисти и фашисти стоят в основата на протестите и нападенията срещу правителствени сгради.

Една от трите основни партии, оглавяващи кампанията, е антисемитската "Свобода", чийто лидер Олег Тягнибок твърди, че "московско-еврейска" мафия контролира Украйна.

И тъй, в седмицата, в която бе почетена годишнината от освобождаването на лагера Аушвиц-Биркенау, поддръжници на тези, които подпомогнаха извършването на геноцид, биват хвалени от западните политици по улиците на Украйна.

Украинците са дълбоко разделени по въпросите за евроинтеграцията и за протестите - главно по оста между рускоговорящия изток и юг (където комунистическата партия все още се радва на голяма подкрепа) и традиционно националистката западна част на Украйна.

Промишлеността в източната част е зависима от руските пазари и би била смазана от конкуренцията в ЕС.

Това е историческа разделителна линия, която Западът се опитва да използва още от 90-те години, за да свие руското влияние, и дори е опит за привличане на Украйна в НАТО.
цитирай
3. apostapostoloff - Я заебете тая Украйна, бе!
31.01.2014 15:14
На чужд гроб ревете, с чужда пита помен правите.

Дреме ми мен на хуя за Украйна, Русия и пр.

Купете си джипове, кабриолети, вили, отидете на почивка в странство, пийте френски коняк, ебете млади курволячки и спрете да се занимавате с глупотевини!
цитирай
4. mt46 - Нещата са свързани...
03.02.2014 13:50
apostapostoloff написа:
На чужд гроб ревете, с чужда пита помен правите.

Дреме ми мен на хуя за Украйна, Русия и пр.

Купете си джипове, кабриолети, вили, отидете на почивка в странство, пийте френски коняк, ебете млади курволячки и спрете да се занимавате с глупотевини!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162739
Постинги: 3687
Коментари: 45098
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031