Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2014 13:01 - За разните чепове...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 6829 Коментари: 19 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
image
scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1/1620609_590946124316840_148993082_n.jpg

Режеш клона Русия, падаш на чепа Турция 

Вторник, 04 Март 2014 15:46 | Милен Милушев

image  

Не режете клона Русия, за да не паднете връз чепа Турция, мили българоумници. Еврорусофобството се е изродило в някаква мозъчна дисфункция - виждат се избрани части от действителността и никога цялата картина. А общият поглед отвисоко разкрива ужасяваща прогресия - колкото повече намалява руското влияние в BG обществото, толкова повече се засилва турското влияние! Не европейското, не западняшкото, а именно анадолското! Само вижте вестниците - 98 процента от тях са протурски. За турските сериали на Босфор тв да не говорим.

Реакциите по повод Кримската криза го доказват нагледно и картинно. У нас, тук и сега, в 21 век BG обществото се турцизира насилствено чрез властовия монопол на етническата и противоконституционна банда ДПС в политиката, медиите и цели икономически отрасли. Мюфтийството агресира публичността с претенциите да завладее символни имоти в над 80 селища. Турция издевателства над българските превозвачи. Цели региони в държавата ни са дезинтегрирани от нея, ислямизирани и сепарирани, българският език неофициално е почти забранен в Родопите, ни помен от интеграция, а нашите русофоби това не ги интересува. Все едно са преживели лоботомия. Занимават се с демократичните рефлексии на Путин. Защо посягал на Крим?

Абе, кривоумници, администрацията на Путин е точно толкова демократична, колкото администрацията на Клинтън, създала чрез война пластмасовата ислямска държава Косово в традиционно християнска Европа.

При това с вулгарна икономическа алчност - ексдържавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт , архитектът на Косово, като един същински олигарх яхна косовските телекомуникации, а славният натовец ген. Уесли Кларк, бомбардировачът на Косово, се юрна да прави синтетичен петрол от косовски въглища, за да си подслади пенсийката.

В тоя ред на мисли Путин е точно толкова демократ, колкото и Буш /овците/, Обама, Саркози, Тачър и прочие, които ни за миг не се подвоумиха да пращат войски на други континенти, по далечни острови, да разсипват цели държави само и само да отстояват своите политико-икономически интереси.

За тях може, но за други това е забранено!? Това честно ли е?

Къде са демократичните ценности след Арабските пролети, преформатирането на Ирак и Афганистан в не по-малко безумни режими от тези, които бяха? Защо Либия се разпада като държава, нали махнаха сатрапа Кадафи и ,слава богу, ама нещо по-добро ли стана? Какво стана с Египет след Мубарак, Тунис след Бен Али? Комай попропаднаха още. Без малко Обама да почне и война в Сирия, та съвсем да я заколи - тя сега диша с нож в сърцето. Но все пак диша.

Та, да се върнем на думата си, с какво всички западни лидери са по-демократични от Путин? Да, на двойни стандарти и на разтягане на локуми са ненадминати нашите братя от ЕС. И преди всичко са ненадминати по отстояване на собствените си политико-икономически интереси. Имат нужда да ни унищожат енергетиката и хоп - режат ни АЕЦ Козлодуй.

Бе защо не сецнат турските ядрени централи, които се проектират и строят?

Имат нужда да ни съсипят военно-промишления комплекс, за да си пласират собствените оръжия, правят го. А защо не ударят военно-промишления комплекс на Турция, която на всичкото отгоре дори не е европейска страна? И на всичкото отгоре пряко участва в конфликта в Сирия. Защо не е заклеймена като агресор? Къде са санкциите на Запада? А ако Русия или , не дай боже, малка България изправят глави да си защитят своите интереси, всякакъв род кривоумници скачат: олеле, нарушени са човешките права, не се спазват демократичните процедури...

Абе, кривоумници, а когато турската държава бомбардира най-безогледно близо 20 милиона кюрди, потиска ги, избива ги, не им позволява историческата правда да си изградят своя държава Кюрдистан, защо не се обаждате, защо не клеймите неоосманистите, защо не ходите да протестирате срещу турските посолства пред света?

Нито съм русофил, нито съм русофоб. Гледам само българския интерес. Какво печелим ние от това Русия да не защитава успешно своите стратегически приоритети? Печелим ускореното създаване на държавата Булгаристан на територията на днешна България.

Този процес е стартирал и се поддържа от ръководната роля на ДПС в българската политика.

Това печелим, самоцелни русофоби.

Отслабването на Русия, разсипването й, подчиняването й, разграбването й означава преразпределение на влияние, ресурси, територии...Ала да не мислите, че ние българите ще спечелим? Ще ни дадат някое газово находище в Сибир за собствена експлоатация?

Ще ни дадат дедовия на Чърчил, дето ни е пращал самолети да ни бомбардират наказателно от садистична страст, не от военна целесъобразност.

Турция ще спечели с части от Крим, към които също има османски претенции и с две трети от България, която овладява успешно 24 години.

Защото Турция е антируски плацдарм от столетия. Още от Кримската война през 1854 година. Тогава си партнира с англичани и французи.

Разбира се, че Русия ще си защитава интересите и в Украйна, и в Крим, и на Балканите. И в България, разбира се. По-добре тя да защитава своите интереси тук, отколкото Турция да го прави успешно.

Режеш клона Русия, падаш на чепа Турция, русофобе! Това е природен закон. Математика. Елементарна физика. Термодинамично равновесие. САЩ, традиционният Запад, Полша, Украйна, Унгария, Чехия, Молдова и прочие имат интерес Русия да не е сила, ала ние без нея сме плячка за модерната турска империя с анадолска демография и американска икономика. Последните 24 години го доказват. Загърбихме Русия и у нас се формира управляваща класа от потомци на потурчени българи, които си организираха еничарски корпуси от станишевци и пеевци, и овладяха държавата тотално. Ала всичко това кривоумният български русофоб не го вижда. Той съзира само калта под нокътя на малкия пръст на Путин. Явно чепът Турция, начукан в дупката на лоботомираното му съзнание, му доставя някакво перверзно удоволствие.

Почва да ми се изяснява защо русофобът акламира гейсватбите.
www.plovdiv-online.com/component/k2/item/55710-rejesh-klon%D0%B0-rusiya-p%D0%B0d%D0%B0sh-n%D0%B0-chep%D0%B0-turtziya



ПП: Защо не харесвате българския чеп? Драго и благо ли ви е да седите и да се клатите върху чужди чепове?...





Гласувай:
30


Вълнообразно


1. mt46 - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=590946124316840&set=a.426680257410095.96394.426593420752112&type=1&theater
05.03.2014 13:03
ИСЛЯМИЗЪМ В БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА

В България съществува верига училища и детски градини, обучаващи децата в ислямизъм и неокапитализъм.

Изучаваните езици са английски, турски и български.
Децата биват изпращани на едногодишни образователни "екскурзии" в Истанбул като награда.

Училищата се наричат "Дружба"...

*В САЩ, където живее ръководителят на организацията Фетуллах Гюлен, същата верига има 145 учебни заведения. В Русия училащата му са закрити, по обвинение, че са гнезда на ЦРУ...
Движението на Гюлен действа сред стотици хиляди хора в над 140 страни. Ориентирано е специално към Балканите и България, където притежава три медресета, веригата училища „Дружба”, издателство ”Заман”, българската версия на вестник ”Заман” и разпространява влиянието си сред мюсюлманите тук. Ислямизирайки ги.
цитирай
2. hloris - Не зная просто....
05.03.2014 13:26
този народ вече зомбиран ли е,изобщо загуби ли способността си да разсъждава,какво ли?!
Естествено е,че всеки преследва неговите собствени интереси,и ги отстоява,но при така
създалото се положение поне според мен трябва да изберем по-малкото зло.
Страшно ме изкефи тази мисъл,защото тя казва Истината:
"Режеш клона Русия,падаш на чепа Турция."

Дано повече хора да се вслушат в гласа на разума,дано повече хора прочетат това интервю!!
Дано българина вече се събуди,и се научи и той да преследва своите интереси,дано!!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления, Марине!
05.03.2014 13:53
Абсолютно прав си!
Да окастриш една непроходила още държава, да убиеш ентусиазма на един народ, да върнеш голяма част от него на мъчителите му, не знам какви трябва да се нарекат такива политици, думите са слаби!
Моралът на политика по начало е дефицитен, но не смятам, че при руснаците е по-малък от любимите на някои западни, напротив!
25 години доказват двойния си стандарт.
Може би ще трябват отново 500, за да се проумее
Русофил е мръсна дума, интересно, кой фил не е мръсна дума- русофобите са на ход
Но с аргументи и доказателства- Например великолепните за България резултати от Берлин, Ньой и доста други
Извинявай, че като хазяин едва ли не се разпореждам!
цитирай
4. minevv - хахаах
05.03.2014 14:08
дороооо
цитирай
5. aip55 - Напълно съм
05.03.2014 17:26
съгласен с горе описаното!
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
05.03.2014 17:53
leonleonovpom2 написа:
Абсолютно прав си!
Да окастриш една непроходила още държава, да убиеш ентусиазма на един народ, да върнеш голяма част от него на мъчителите му, не знам какви трябва да се нарекат такива политици, думите са слаби!
Моралът на политика по начало е дефицитен, но не смятам, че при руснаците е по-малък от любимите на някои западни, напротив!
25 години доказват двойния си стандарт.
Може би ще трябват отново 500, за да се проумее
Русофил е мръсна дума, интересно, кой фил не е мръсна дума- русофобите са на ход
Но с аргументи и доказателства- Например великолепните за България резултати от Берлин, Ньой и доста други
Извинявай, че като хазяин едва ли не се разпореждам!

Явно на някои им е кеф да седят върху западняшки и турски чепове...
цитирай
7. mt46 - Нашият народ е много заспал, явно...
05.03.2014 18:03
hloris написа:
този народ вече зомбиран ли е,изобщо загуби ли способността си да разсъждава,какво ли?!
Естествено е,че всеки преследва неговите собствени интереси,и ги отстоява,но при така
създалото се положение поне според мен трябва да изберем по-малкото зло.
Страшно ме изкефи тази мисъл,защото тя казва Истината:
"Режеш клона Русия,падаш на чепа Турция."

Дано повече хора да се вслушат в гласа на разума,дано повече хора прочетат това интервю!!
Дано българина вече се събуди,и се научи и той да преследва своите интереси,дано!!

Не знам какво очакват от дЕдовия на Чърчил...
цитирай
8. mt46 - Ето още една позиция - http://30dumi.eu/2014/03/dzherald-selente-putin-ukrajna-tretata-svetovna-vojna-i-preduprezhdenieto-na-ajnshtajn/
05.03.2014 18:08
aip55 написа:
съгласен с горе описаното!

Преди дни топ-прогнозистът Джералд Селенте говори с King World News за Путин , Украйна , Третата световна война , както и за предупреждението на Алберт Айнщайн. По-долу е това, което Джералд Селенте, основателят на Trends Research, човекът, който се счита за топ-прогнозист на глобалните тенденции, казва в едно забележително интервю.

Селенте : „Когато четете заглавията : „Путин привежда въоръжените сили в бойна готовност“, вие трябва да ги вземате на сериозно Струва ми се , това е просто още една намеса от страна на Съединените щати и Европейския съюз във вътрешните работи на страната, за да я дестабилизират, “ без да имат стратегия за изход“.

“ Сега имаме насилие, което се случва между проруските и сепаратистки настроени кримскаи граждани и протестиращи етнически татари. Сега имате нов лидер в Украйна , той предупреждава руснаците да спрат протестите в Крим. Кой е този човек? Той е – никой. Но той е този, който Западът иска да постави в Украйна .

Така сега САЩ обявиха, че ще дадат най-малко един милиард долара на новото правителство на Украйна. САЩ също заявиха, че ще разгледат допълнителни мерки за насърчаване на „бившата съветска република“. Ето как те го наричат. Руснаците отговориха с руски разузнавателен кораб в Куба .

Но руснаците няма да позволят Украйна да попадне в ръцете на ЕС и САЩ . Това последното беше част от движението на ЕС и САЩ да завземат все повече и повече страни в Източна Европа, които преди това са били част от Съветския блок. Всичко това е насочено към по-нататъшно изолиране на Русия.

Всъщност руснаците няма да се откажат от ключовото пристанище Севастопол на брега на Черно море. Но когато чуваме , че САЩ предупреждават Русия да не се намесва – това е пълно лицемерие . САЩ вече са похарчили 5 милиарда щатски долара , за да се дестабилизира Украйна.

Ние говорим на Русия да не се меси в делата на съседна страна, където има военни бази , стратегическо място за тръбопроводи и други стратегически активи ? Нашите призиви към Путин да не се забърква, изглеждат смешни“.

Ерик Кинг : „Джералд, както знаете цената на златото е почти замразена, въпреки факта, че е налице конфликт в Украйна“.

Селенте : „Да предположим, че вие живеете в Украйна , и сега сте притеснени за перспективата в банковия сектор – няма пари. Украйна иска веднага 35 милиарда щатски долара финансова помощ само за подпомагане на страната. Ще се чувствате ли по-безопасно, ако имате злато в тази ситуация ?

И когато гледаме към златото, нека не забравяме , че пазарите се колебаят бясно, златото отбелязва устойчив ръст в цената. Но това не е в интерес на западните централни банки, особено в този момент, за да се разглежда златото като сигурно убежище по време на геополитическа нестабилност и икономическа несигурност. А както добре знаем , пазарите са манипулирани.

Въпреки това, както виждаме, се случва все по- глобална дестабилизация , дали в Украйна , Турция , Тайланд, или протестите във Венецуела , златото е сигурно убежище за активите и това е нещо, което се издига сред другите активи. “

Селенте добавя: “ Ако някой е достатъчно глупав, за да си мисли за борба срещу Русия, просто трябва да си спомни какво се е случи с двамата – Наполеон и Хитлер. Руснаците няма да бъдат победени. Това не е Ирак . Това не е полковник Кадафи в Либия. Това са руснаци.

Те са въоръжени до зъби, те са технически грамотни , и те няма да се оттеглят и на сантиметър. Аз не вярвам, че политиците или военните ще се осмелят да заплашват да тръгнат на някакъв вид въоръжен конфликт с Русия , защото ако го направят , това ще постави началото на Трета световна война.

И, както е казал Алберт Айнщайн: „Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война , но Четвъртата ще е с тояги камъни“.

http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/2/27_Celente_-_Putin,_Ukraine,_World_War_III_%26_Einsteins_Warning.html
цитирай
9. freeoldmen - Много точно и подредена статия!
05.03.2014 18:14
За съжаление част от българският народ изглежда предпочита резания...
цитирай
10. mt46 - Мда... Писал съм за българското роболюбие...
05.03.2014 18:32
freeoldmen написа:
За съжаление част от българският народ изглежда предпочита резания...

цитирай
11. precoria - ...
05.03.2014 20:07
Абсолютно е така.
цитирай
12. mt46 - Да, но според някои обратното било право...
05.03.2014 21:46
precoria написа:
Абсолютно е така.

цитирай
13. mt46 - http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8_2490/%D0%9B%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%
05.03.2014 22:53
Лицемерието на демокрациовносителите
Николай Фенерски | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 март 2014 в 11:55313031
Николай Фенерски
Николай Фенерски

Имат си една линийка в джобчето и с нея си измерват лицата. В един случай е нормално границите на суверенна държава да бъдат погазвани от чужди войски - Панама, Гренада, Ирак, Сърбия, Афганистан, а в друг случай вият като бесни кучета, че е извършено престъпление.

Напил се веднъж през 1954 оня чепик Хрушчов и решил да подари полуострова на украинците. А преди това си е бил руски и е населяван от руснаци и те за него са водили войни. Ама не, сега не може, сега Путин е демонизиран. Демонизирането му върви и в нашите медии, и Инджев, и доста други списователи, все бивши комсомолски кадри, се надпреварват да изкарат един човек, който си защитава националните интереси, по-черен от всички дяволи. Само че Путин е беломуняв, демек бледолик. А един рогат герой на филм наскоро беше изрязан, понеже наподобявал един цветнокож лидер. Афроамериканец. Дякон Андрей Кураев преди доста години написа, че бъдещият президент на Щатите ще бъде еднокрака негърка лесбийка - за да сме тотално толерантни, нали разбираш.

Та тенденциите в тоя свят са такива и сега ще нарипат всички промити мозъчета да бранят редута на либерализма и демокрацията. Която демокрация е основен бизнес проект на същата измислена държава зад океана. Техният импорт-експорт на демокрация вилнее и вършее вече няколко десетилетия из целия свят. Внасят „демокрация“ насила и на места, където в езика на местните дори няма дума за това понятие. В Ирак сценарият беше първо да се демонизира Саддам, после да импортнат своя нов чудесен продукт. Пере без накисване. С крилца. Самият Кърт Вонегът успя приживе да напише статията си Cold Turkey, за да им обясни на своите сънародници, че са наркозависими и наркотикът им се нарича петрол.

Така действат - първо минава пропагандата, после влизат танковете им. Това е ноухауто на импортирането.

А има и други наркотици. Като този да заграбват постепенно различни малки и по-големи държавици чрез импортирането на своя убийствен продукт, наричан „демокрация“... Може би е по-подходящо да се нарече демонокрация. Управление на демоните. Те са сътворили тая отрова и я пласират наред. Инжектират дрогата, изчакват да подейства и поглъщат наведнъж. Нашата малка държавица си мина по конвейера. На нас ни отразяха главите. Армията ни е нищожна, образованието ни е съсипано, здравеопазването също. Демонокрацията ни такова таковата. За което принос имат, разбира се, и нашите родни демони, но те нищо не правят без благословията на чуждите такива. Първо беше драпането за НАТО, оня истински родолюбив българин със звучното българско име Паси ни спаси. Подкара ни накъм кошарата им да пасем от тяхната „демокрация“, понеже сами не можем да се оправим, щото сме тъпи. Е тъпи сме, щом не успяхме да му се противопоставим на тоя пасител и на другите си спасители.

Вече си имаме военна американска база на територията. Те мен питали ли са ме дали искам техни войници в Родината си? А вас питаха ли ви? Значи са влезли насила, щом не са ни питали. Значи са извършили въоръжено нахлуване и тук...

Та ние сме загубени, кръвта ни изтича бързо, няма и смисъл да забиваме тоя остър нож отново. Ще поритаме, па ще умрем. Но поне можем да погледаме с отворени очи света. Там още продължават различни процеси. Там все още се разиграват красноречиви събития. Трябва да сме слепи, за да не ги виждаме. И трябва да сме адски тъпи, за да продължим да се плюем на фили и фоби. Нито ми е притупало за Путин, нито съм му фен. Но има факти, които се виждат и от космоса. С невъоръжено око.

Чета в продемонократичния „Дневник“, че „Лидерите на всички западни велики сили поставиха Русия в ролята на нарушител на международния ред и право.“ Къде бяха тия справедливи блюстители на международния ред и право през 1999, когато този ред беше нарушен, като се извърши нападение над суверенна Югославия? Аа, вярно, те бяха нарушителите. Ако им е пречел Милошевич, са имали много начини да го премахнат. Но явно друго им е пречело и друго са искали да демонстрират. Как може някой тях да постави на мястото им? Те налагат своите либерални виждания като шаблон върху останалия свят и където не съвпада, изрязват, за да съвпадне.

Няма как Крим да бъде даден на Украйна. Но и няма как да има война между тях, защото такава война не е изгодна за двете държави. Изгодна е може би само за други разни играчи. Които даже в такива малки държавички и вестничета като нашите наричат „кандидат-господар на света“ не отвъдокеанския демокрациовносител, а лидера на Русия. Понеже си гледа интереса и не им търпи лицемерията. Понеже не иска гейовете да си рекламират гъзобръците пред руските деца. И сега започва неговото демонизиране. Тоя филм вече сме го гледали. По тоя начин бяха обработени доста фигури през последните десетилетия. Наркозависимите се нуждаят от дозата си война и територии.

„Нема рата, док не дигне руку брат на брата.“ - думи от „Ъндърграунд“, когато слабоумният и добродушен брат на Марко го удря, а Марко в инвалидната количка обикаля около обърнатия с главата надолу Христос. Наркозависимите демокрациовносители чрез провокирането на преврата в Украйна и подкрепата за невероятно демократичните националисти се опитват за пореден път да режисират тоя същия сценарий. Ама тоя път няма да успеят. Война няма да има, колкото и да я сънуват. За Крим ще има различни игрички, накрая ще стане независим или руски. Но Русия и Украйна няма да проливат кръв.

А на излъганите украинци ще им кажем добре дошли в клуба, когато подпишат загробващия си договор с МВФ. Тогава ще гледаме ли пак майдани - когато цените достигнат тези у нас? И недейте сега да ми хвалите това нещо, наречено МВФ. Да не би да сте цъфнали и вързали? Да не би да виждате просперираща България по улиците на вашия град? Да не би НАТО и ЕС да ни докараха благоденствие?

Българските политици от всички партии са заклани бройлери. Купени и продадени. Не принадлежат на себе си. Сделката е сключена, МВФ са ни турили ставилото на вратняка. И всички леводесни боклуци, които ни продадоха в различни пропорции на източния и западния големи братя, са престъпници.
цитирай
14. batogo - !!!:))) Това ти е дар от Москва - за размисъл, на теб и на аудиторията ти. :)))
06.03.2014 09:30
Изповедта на един свръхчовек

През януари 1991 г. руският вестник "Свободное слово" публикува материал със заглавие „Изповедта на един свръхчовек“. Тогава тези откровения са подминати с насмешка и убеждението, че това е дело на някой луд, жаден за внимание. Днес обаче, 20 години по-късно, този текст отново изплува на повърхността, за да разбуди духовете и да накара много хора да се замислят върху някои неща. Вижте го и вие.

„Нашето време отново идва. А всъщност то никога не си е отивало. Времето винаги е било и ще бъде наше. На земята винаги е имало добро и зло. Но злото винаги изглежда, че е повече, защото сме по-силни и по-агресивни от доброто и е невъзможно да бъдем победени. Ние си сменяме формата и обвивката, табелите и цветовете, приспособяваме се към условията, но оцеляваме и побеждаваме. Нашата цел е само една - да бъдем победители! Вашата участ е да бъдете роби за вечни времена. Ние успяхме да ви присадим гена на робството завинаги. Ще ви дадем още хиляди революции и перестройки, вие вечно ще се борите за справедливост, но никога няма да я получите.

Аз ще ви говоря открито не защото съм нагъл, а защото не знам какво е страх. Зад мен стои гигантска непобедима сила. КГБ, МВР, правителството, прокуратурата. И всякакви върховни инстанции - те са само лостове в нашите ръце. Президентите играят по нашата свирка, те изпълняват нашата воля, правят това, което ние искаме.Ние плюем на вашите депутати-радикали, дори и да са милиони. Върхът винаги ще бъде наш! Вие можете да ни отнемете вилите, привилегиите, колите и прочие, но властта - НИКОГА! Ние не се интересуваме от общественото мнение, за нас то е глас в пустиня. Та нали ние го създаваме, това обществено мнение. Ако искат да си правят стотици референдуми. Важното е народът да изпълнява нашата воля. На всеки ваш щурм ние ще отвърнем мощно и жестоко. За нас е детска игра да унищожаваме продукти, заводи, екологичното равновесие, гласността, изкуството и т.н. За нас е детска игра да прeдизвикаме глад, саботажи, нищета, разруха, епидемии.

... Всичко, което вършим, ние го правим обмислено и гениално ПРОСТО. Вие ще ни съдите чрез чиновниците и номенклатурата. Това е наивно. Да, ние винаги ще поставяме на високи постове алчните, амбициозните и глупаците. Те са нашата броня и защита. Цялата ви енергия се разбива на пяна в техния чугунен монолит.

Енергията на вашия робски протест стига до първото робско подаяние. Два хладилника с колбаси са способни да усмирят всичките ви страсти и да приспят мечтите ви за демокрация. Вие унищожихте всичките знания и целия опит на своите предци и повтаряте само техните грешки. Никой от вас не знае какъв е смисълът на живота и предназначението на човека на тази Земя. Погледнете се отстрани, вижте с какво се занимавате и за каква участ сте достойни. Вие сте роби и разрушители. Ние унищожаваме земята с вашите ръце. По наша воля вие опустошавате недрата на планетата, съсипвате моретата, реките, екологията, избивате се един друг. Затова ще носите своя кръст на вечни мъки и страдания ...

Ние ви научихме на мързел и отвращение от труда. Ние ви научихме да рушите, а не да градите. Ние ви лишихме от чувство за достойнство, гордост, самоуважение, благородство, съчувствие, милосърдие. Ние отстранихме младежта от политиката, като й подхвърлихме рока и порнографията. Ние пренасочихме вашата ненавист от нас към вас самите.
Ние ви лишихме от вяра и религия, погубихме вашата духовност и унищожихме любовта ви към ближния. Ние ви направихме луди, съсипахме ви здравето и ви направихме постоянно зависими от лекарства и лекари. Ние създадохме псевдонаука и опошлихме вашето изкуство.

И вие се осмелявате да ни наричате престъпници? Не, истинските престъпници сте вие! Вие ни позволявате да правим каквото си поискаме. (не е луд, който изяжда три зелника, луд е който му ги дава!) Вие си играете на царе, вождове и президенти. Вие имате нужда от козли, които водят стадото овце на заколение. Има класа на робите, има и класа на паразитите. Последните - това сме ние. Ние сме малко, но сме по-умни и по-сплотени от вас. Ние не искаме да произвеждаме. Това е призвание на робите. Но ние искаме да консумираме. Искаме разкош, привилегии, защото ние сме носители на идеите. Разумът управлява ръцете, а не обратното. Ние сме малко, но сме направили много...

... Народът не може да даде никакви гаранции. А ние можем. И ще ги дадем. Вечният ни диалог с народа винаги ще бъде диалог между двама глухи. Всеки ще слуша само себе си. Ние сме убедени, че всичко ще бъде така, както ние искаме...

... Вече започна да ни омръзва този хаос, и скоро ще видите, как ще приведем всичко в ред. Ние нямаме намерение да изостряме обстановката и да се занимаваме с репресии. Ще действаме в пределите на закона, но тоягата няма да ви се размине. Вие сте си я заслужили. А тя върви заедно с моркова.

Ние имаме нужда от свежи кадри. Трябва да се освободим от боклука и вехториите. Ще вземем на служба умните, съобразителните, младите и енергичните и ще ги превърнем в наши предани слуги - това е само въпрос на техника. Аз смятам, че най-важното, което успяхме да направим, бе да присадим завинаги гена на страха във вашия народ. Вие вече никога няма да се избавите от него. Съществува естествен страх - той е необходим за съхранението на вида. Но същесвува и страх от наказанието на властта. И докато има власт, ще има и страх. Вие сте смели само на митингите, когато сте в тълпата, всички заедно. Но нали всеки от вас си има своя коптора. Следователно, вие винаги сте наши. Бързо ще ви омръзне да стърчите по митингите и да си дерете гърлата напразно. Нали виждате, че просто ви даваме възможност да "изпуснете парата". Нали след вашите викове в действителност нищо не се променя. Викайте си!

Така е замислено, така е планирано. Има само един начин да бъдем победени завинаги. Но вие никога няма да можете да се възползвате от него, защото само злият гений може да го измисли. Доброто не е способно да направи такова нещо.

Добре се получи поредната ни игра с вас на преустройство, гласност и демокрация. Каквото иска тълпата - моля, ще й го дадем. Но дотолкова, доколкото е целесъобразно за нас. Колко смешна и наивна е вашата вяра, че може да има сериозни промени. Изкуството да се говори всичко и да не се казва нищо е също наше оръжие. Ще ви удавим в словоблудство. Досега не е просъществувала нито една ваша прогресивна идея. Осъществиха се тези идеи, които ние искахме, като им давахме вид, че произхождат от вас.

Ние имаме много силно оръжие - голямата, чудовищна лъжа, търпение, способност да се приспособяваме, да реагираме мигновено и - преди всичко - способност да действаме, нещо, което не умеят борците за справедливост. Освен това, ние разполагаме с отлични методи да изваждаме от строя такива борци с помощта на същата тази тълпа. А ние винаги оставаме в сянка...

Робите не са способни да действат. Вие можете само да се примирявате и да изпълнявате нашата воля. Всичките ви напъни да промените нещо към по-добро (както си мислите), няма да ви донесат нищо друго, освен страдания, разочарования и безизходица. Но аз не искам да ви разубеждавам и не ви призовавам да отпуснете ръце и да се откажете от съпротивата. Действайте, борете се, побеждавайте, наслаждавайте се на победата - с това вие само се залъгвате. Ние имаме нужда от противник. Нашите знания, ум и опит трябва винаги да се поддържат в добра форма.

Тази изповед е плесница за робите, за да си знаят те мястото, предназначението и кои са им господарите. Ние ви превърнахме в роби и вие привикнахте с това робство. То е станало за вас насъщна необходимост. Именно ние ви научихме да лъжете и нашата страна стана най-лъжливата страна в света. Ние ви научихме да крадете и вие станахте най-крадливия народ. Направихме престъпността норма във вашия живот. Сега ние спокойно ви ограбваме и ви превърнахме в животни с вечен инстинкт за потребление и разрушение.

Ние никога не се разкайваме. Такова чувство не ни е познато. Аз ви пиша това писмо за да разберете, че политиката може всичко. А политиката е в нашите ръце. Сега ние ви отвлякохме от нея, като създадохме хаос в икономиката. Господи, колко сте глупави! Вие си мислите, че ние се грижим за вас, да бъдете сити, облечени, обути. А ние пет пари не даваме за вас! Трябва да сте истински идиоти, за да не разбирате, че без политика всяка икономика е празна работа. Но икономиката е необходима на нас. Ние я градим за себе си. А не за вас. Затова тя е такава, каквато на нас ни се иска, а не на вас. Така че бъдете послушни и търпеливи и не ни пречете. Всичко, което ние правим за наше собствено благо, го правим винаги от ваше име и по ваше поръчение (на народа). Въобще не ни е грижа за изтичането на мозъци зад граница. Колкото по-малко такива мозъци има тук, толкова по-добре за нас: най-лесно се управлява страна от глупаци.

Докато държавата използва насилие, ние ще бъдем непобедими. А тя винаги ще го използва. Ще унищожим вашата бунтовническа енергия. Ще ви създадем хиляди житейски проблеми и вие ще бъдете винаги смъртно уморени и духовно опустошени. Постепенно ще свием примката на вашата гласност. Ще я размием със своята идеология, като ви натрапваме всеки ден нашите догми. Ще унищожим езика ви, като го замърсим с измислени думи. Вие вече не се разбирате помежду си; не разбирате нито нас, нито дори самите себе си. Ние винаги ще обезсмисляме всички ваши прогресивни идеи и ще ги превръщаме в пълен абсурд. За вас няма да остане нищо светло. Вие ще изгубите способността си да се ориентирате в обстановката, ще се изморите да се озъртате и да не знаете накъде да се обърнете и на какво да вярвате. Ние ще намерим хиляди парцали с които да запушим вашите вечно недоволни гърла. Освен това ще мобилизираме срещу вас целият престъпен свят и в страната ще цари разбойничество и терор.

Ние не се страхуваме за себе си. За нас винаги ще се намери оазис на тази планета, в който да живеем. Мога да предвидя поредната ви глупост. След като прочетете моята изповед, вие няма да се замислите над нейния смисъл. Ще се хвърлите да дирите автора й. Вашето любопитство ще се окаже по-силно от човешката мъдрост. Вие в хор или един по един ще вдигате шум по страниците на пресата. Смисъла ще узнаете когато му дойде времето. Впрочем скоро ще го почувствате. Накратко, ние прекратяваме вашата перестройка. А нашата продължаваме. Как ще изглежда това? Ето как: Всичко ще става поетапно. Най-напред ще започнем с военните. На втори етап ще бъдат престъпният свят, КГБ, МВР. На третия етап ще заработят всички юридически служби, печатни органи, радио и телевизия. На четвъртия етап ще се включат търговията, финансите, икономиката. Петият и шестият етап са резервни лостове на властта. Седмият етап е идеологически и политически. Ние режисираме събитията, а вие само гледате. Така ще бъде винаги.

Аз съм на 82 години и напускам сцената с чувство на мир и удовлетвореност. Ние оставяме след себе си достойни приемници на нашето дело. Ние ще си останем господари завинаги.“

Един от вашите повелители - Евгений Казимирович Гордеев
Москва, Кремъл, Сребърният Бор
7 януари 1991 година
http://www.beu.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-news6424.html
Нагоре

цитирай
15. mt46 - Тази "изповед" ми се струва манипулативна, неавтентична... Прилича ми на речта на Дълес - http://avitohol-165.blogspot.com/2010/07/blog-post_8799.html
06.03.2014 12:26
14. batogo - !!!:))) Това ти е дар от Москва - за размисъл, на теб и на аудиторията ти. :)))
09:30
Изповедта на един свръхчовек

През януари 1991 г. руският вестник "Свободное слово" публикува материал със заглавие „Изповедта на един свръхчовек“. Тогава тези откровения са подминати с насмешка и убеждението, че това е дело на някой луд, жаден за внимание. Днес обаче, 20 години по-късно, този текст отново изплува на повърхността, за да разбуди духовете и да накара много хора да се замислят върху някои неща. Вижте го и вие.

„Нашето време отново идва. А всъщност то никога не си е отивало. Времето винаги е било и ще бъде наше. На земята винаги е имало добро и зло. Но злото винаги изглежда, че е повече, защото сме по-силни и по-агресивни от доброто и е невъзможно да бъдем победени. Ние си сменяме формата и обвивката, табелите и цветовете, приспособяваме се към условията, но оцеляваме и побеждаваме. Нашата цел е само една - да бъдем победители! Вашата участ е да бъдете роби за вечни времена. Ние успяхме да ви присадим гена на робството завинаги. Ще ви дадем още хиляди революции и перестройки, вие вечно ще се борите за справедливост, но никога няма да я получите..."
24.ІІ.1945г,

САЩ;

ЧАСТ ОТ РЕЧТА НА Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ, ПРИ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ, УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

„Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как?

Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.

От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобретяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост.

В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципността на чиновниците, рушветчийството, всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелица на миналото.

Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме и то ще разцъфне с кичести цветове.

Само малцина, малко хора ще се досещат или даже ще разберат какво става. Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгнем духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се занимаваме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде върху младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Ето това ние ще направим.
Всичко това ще извършим под девиза:" Защита на правата на човека и гражданските му свободи..."
цитирай
16. mt46 - 10:56 - Много точно и вярно казано - поздрави, приятелю! от: estirbg За постинг: За разните чепове...
06.03.2014 12:37
http://alexsimov.blogspot.com/2014/03/blog-post_3103.html
Лорд Волдемор от Изтока



Ако някога Путин го закъса със самочувствието или Алина Кабаева го зареже и пичът изпадне в хронична депресия дали ще успее да забие млада мацка, той има страхотно средство за повдигане на духа. Просто трябва да прочете произволна статия от западната преса (аналитичните издания са за предпочитане), за да изтрие всеки остатък от меланхолия от сърцето си. В тази статии той е представен като някакъв фентъзи-злодей, демоничен геополитически черен маг, някакъв властелин на новия Мордор, лорд Волдемор от Изтока, чийто кървави нокти се протягат като сенки из Европа, а мирисът на газ издава местонахождението му на всички, които се страхуват да произнесат името Му.
Интересно колко бързо западната преса забрави собственото си състояние от преди около месец. Тогава всички се подиграваха на тоалетните в Сочи, оглеждаха пердетата в хотелите там, търсеха скъсан мокет под леглата и ехидно намекваха, че то какво повече да очакваш от руснаците - те толкова си могат. Днешния демоничен образ на Кървавата империя е в голямо противоречие с образа на Ония смотянаци, които даже една олимпиада не могат да организират и, ооо, ужас, монтират по две тоалетни в една кабинка...
Кое точно е истината? Нито един от двата образа не е верен. Западната преса упорито си отказва лукса да опише един реалистичен образ на Русия и бога ми, дори не с цел да я заобича, а с цел поне наистина да знае с какво се бори. Че сегашните описания ми приличат по-скоро на театър на сенките, все едно гледаш образа от дъното на митичната платонова пещера и отказваш да излезеш навън, за да видиш истината.



Описването на истинският образ на руската политика ще отнеме твърде много време и ще е достатъчно скучно, за да изгони всеки непосветен читател. Заради това целта е да покаже нередностите в западния образ на Путин. САЩ навремето спечелиха убедително студената война не само поради икономическия си просперитет и разцвет. Те умишлено образоваха цяло едно поколение млади учени - съветолози, за да разберат и проумеят с какво си имат работа като конкуренция. И до днес е откровение да четеш някои от нещата на американските съветолози, за да се види колко високо ниво не само на познанието, но и на анализа са стигнали. Те обаче в нито един момент не се опитваха да градят фалшив образ на врага си, защото това е възможно най-опасното нещо, което можеш да направиш в един конфликт. Ако изместиш битката от реалността в сферата на въображението много скоро рискуваш да попаднеш в психиатрия, където да броиш розовите слончета, които жизнерадостно пърхат около главата ти.



Два урока по реализъм. Всеки, който си е мислил, че Русия няма да реагира при така сформиран кабинет в Украйна, сигурно е паднал от небето. Дайте да не се заблуждаваме за алтруизма на руснаците. Те така или иначе щяха да търсят реванш, просто властта в Украйна им поднесе моралната директива на тепсия. И заради това е още по-смешно да виждаш образа на лорд Волдемор от Изтока в Западната преса. Защото това като минимум означава, че бандеровците в Киев вероятно са ангели, а бухалките в ръцете им са атрибут на новооткритата им святост. Когато описваш едното чудовище е добре да имаш очи и за другото. Всичко останало продължава да е игра на сенки.
Западният свят попадна и в собствения си морален капан. Значи да изтръгнеш с кръв и писъци Косово от Сърбия бе акт на висша свобода, а когато същото се случва в Крим е върховно посегателство срещу световната демокрация. Нима бомбите на едните са по-демократични от танковете на другите?
Светът май пак влиза в период, който бе позабравил. Когато двойните стандарти пак съществуваха, но не бяха прилагани от една-единствена суперсила, а от две такива. Светът със сигурност не става пак многополюсен, защото от двете страни не стоят противоположни идеологии. Сега имаме свят в който две империи ще си делят зоните на влияние и заради това пресата реагира така истерично. Просто онова поколение журналисти, които бяха наясно с триковете на Студената война се пенсионира и вероятно днес си мъдро си засуква мустаците. Те щяха да има какво да кажат на колегите си днес, които се чудят какво по-смъртоносно и иронично заглавие да измислят. Най-вероятно поне щяха да им припомнят, че в момента в който тръгнеш да пишеш такива заглавия, ти си признал, че в света вече има друга сила, която те плаши, защото не знаеш какво да правиш с нея.
А иначе, така твърди Джоан Роулинг, лорд Волдемор може да бъде обезвреден. За целта обаче трябва да си Хари Потър и сърцето ти да е чисто.
Е, питам се аз, западът може ли да каже същото за себе си?
цитирай
17. mt46 - http://www.bulgariautre.bg/2014/03/04/213017-atlantiko_sblusukut_rusia_evropa_i_negovata_tsena
06.03.2014 18:40
Скъсването на отношенията с Русия ще има сериозни последици

Това само укрепва убеждението, че в действителност нищо подобно няма да се случи, за Европейския съюз и на първо място за Германия и Източна Европа.

Това заяви в интервю за френското издание "Атлантико" Никола Мазучи, специалист по геополитика и енергийни въпроси, съобщава БГНЕС.

Атлантико: Целият западен свят и по-конкретно европейските страни спонтанно реагираха на руската намеса в Украйна. Франция и Великобритания даже обявиха "спиране" на подготовката за участие в срещата на върха на Г-8 в Сочи. Какво означава за Европа разрива на отношенията с Русия?

Никола Мазучи: Последиците могат да бъдат много тежки и за двете страни. Та нали те вече дълго години говорят за сътрудничество и успяха да установят много дипломатически, икономически и други връзки. Тези отношения получиха голямо развитие в елцинската епоха и продължиха в същия дух и при Путин, който възприема Европейския съюз като един от главните партньори, преди всичко в икономиката.

Европа в широкия смисъл е естествен пазар за Русия. Представете си колко връзки бяха установени за последните 25 години! Следователно от последиците от прекъсването на отношенията могат да бъдат изключително тежки. Честно казано не мога да си представя такова развитие на събитията в дипломатически и икономически план.

Атлантико: Как ще се отрази евентуалното нарастване на напрежението върху енергийното снабдяване на ЕС? Кои страни най-много зависят от руските енергоносители?

Никола Мазучи: Ударът ще бъде много силен, а за някои страни просто съкрушителен. Голяма част от руския износ на газ и петрол отива на Запад. ЕС и европейските страни са главните потребители на руските енергоносители.

Освен това, не трябва да изхвърляме от сметките и технологичния аспект: в огромен брой европейски страни има руски атомни електростанции. Те имат подписани договори с Русия за доставката на гориво. Със строителството и техническото обслужване на атомните централи се занимава "Атоменергопром". Той работи в Чехия, Словакия и други страни. Освен това, тази компания е сключила с "Арева" договор за доставките на уран, който ще отиде като гориво за британските АЕЦ.

Германия зависи най-много от Русия. От 90-те години тя се превърна в истински енергиен хъб на Русия в Европа. Главното европейско представителство на "Газпром" е разположено в Германия, която също така е и главният вносител на руски петрол. Следователно, в случай на изостряне на ситуацията Германия може да пострада повече от всеки друг. Огромна зависимост изпитват и разположените между нея и Русия държави, т.е. цяла Централна и Източна Европа. Полша, Словакия и Чехия вече пострадаха по време на газовите войни между Русия и Украйна през 2006-2009.

Освен това, Русия диверсифицира маршрутите за доставка в Европа със строителството на газопровода "Северен поток" и днешният проект "Южен поток". Това води към усилване на зависимостта даже на тези страни, които в миналото особено не са разчитали на Русия. Така, например, във Франция делът на руския газ за последните пет години се увеличи от 12% на 15%. Това, като цяло, не е чак толкова много, но значението на Русия в тези отношения явно расте.

Следователно, скъсването на отношенията ще има сериозни последици /това само укрепва убеждението, че в действителност нищо подобно няма да се случи/ за Европейския съюз и на първо място за Германия и Източна Европа.

Атлантико: Енергийните отношения между Русия и Европа съществуван вече повече от 30 години: споразуменията за доставки на съветски газ за страните от Европейската икономическа общност бяха подписани още през 1981. Тези договори устояха, независимо на всички кризи и яростта на администрацията на президента Роналд Рейгън /1981-1989/. Трябва ли да очакваме скъсване на дипломатическите отношения с едновременното запазване на прекалено важните и за двете страни енергийни връзки?

Никола Мазучи: Двете сфери са тясно свързани една с друга. Русия доставя енергоносители по преференциални тарифи в зависимост от качеството на отношенията с една или друга страна. Голяма част от доставките се осъществява по дългосрочни договори с отстъпки за близките до нея страни, такива като Германия. Ако в бъдеще тя реши да премине към краткосрочни договори, това няма да означава скъсване на енергийните връзки, но все пак ще има много сериозни последици. Владимир Путин веднага след идването си на власт прекрасно разбра този момент и го направи основа на "газовото оръжие" в дипломацията.

И това не засяга само енергетиката. Русия - лидер в доставките на суровини от всички видове: от редките и стратегически метали /тя е един от главните доставчици на титан за "Еърбъс/ до земеделската продукция като пшеница. Осве това, напрежението може да създаде трудности за износа в Русия на европейската агропромишленост.

Цялата система на износ на суровини така или иначе се контролира от Кремъл. Например, корпорацията "ВСМПО-АВИСМА" е 2/3 собственост а държавата.

Атлантико: Но защо тогава, въпреки всички тези връзки, отношенията на ЕС и Русия стават все по-лоши през последните години, особено след завръщането в Кремъл на Владимир Путин? Така, например, по въпроса за отмяната на визите все още не се работи истински.

Никола Мазучи: Всяка от страните в някаква степен усеща заплаха от другата. ЕС зависи от Русия на енергийно ниво, но и самата Русия след разпадането на СССР се сблъска със сериозна деиндустриализация, поради което тя чувства все по-голямата необходимост не само от европейска индустриална продукция, но и от технологично сътрудничество. Това се вижда в самолетостроенето, където дъщерните компании на "Еърбъс" помагат на руските предприятия. "Рено" и "Фиат" също установиха партньорски отношения с руските производители...

Всяка страна изпитва нужда от другата и играе на това. Тази взаимна обвързаност в някои случаи пречи на създаването на спокойни и уравновесени отношения: всяка страна подозира другата в намерение да се възползва икономически и да увеличи своята сила в ущърб на другата.

Освен това, Европейският съюз далеч не е едно цяло. Ние имаме блок страни, които не се отнасят добре към Русия по исторически /Прибалтика/ или геоикономически причини /Великобритания/. Освен това, съществува проруски блок /Германия, Словакия и редица други страни/ и трета група /Франция, Португалия, Испания.../, които нямат прекалено големи връзки с Русия. Много често последната група се превръща в буфер, и именно позицията на Франция влияе върху окончателното решение.

Следователно в Европа има сериозен разнобой на мненията за Русия. А ако вкараме в играта САЩ чрез НАТО, тогава всичко става още по-сложно.

Атлантико: Малцина говорят за това, но 2014 беше обявена за "Година на науката Русия-ЕС". Съществуват ли още някакви области на сътрудничество, които могат да пострадат от разрива на отношенията между Европа и Русия?

Никола Мазучи: Русия винаги е разглеждала науката като едно от своите ноу-хау. Преди всичко що се отнася до естествените науки. Владимир Путин от години се опитва да изведе руските университети на преден план. За целта той акцентира върху сътрудничеството с Европа в областта на културата, образованието и науката. Т.е. това може да засегне редица програми.

Русия също така иска да възстанови своята промишленост и се прицелва в наукоемките отрасли като ядрена промишленост, самолетостроене, космически програми и нанотехнологии. Руснаците разчитат на европейското индустриално ноу-хау. Затова скъсването на отношения може да се отрази лошо и на Русия.

Атлантико: Получава се, че и двете страни взаимно се уравновесяват?

Никола Мазучи: Да, но и едната, и другата имат начин да излязат от ситуацията. Макар и те да не са леки. Така например, САЩ все повече се утвърждават като производител на газ и в бъдеще могат да се превърнат в износител. Те призовават някои държави да купуват "синьо гориво" от тях, а не от Русия. Прибалтика и Северна Европа са много заинтересувани от подобно предложение.

Русия има вариант да диверсифицира доставките си към Китай, макар за отношенията между Пекин и Москва да е характерно още по-голямо недоверие, отколкото за отношенията между Русия и Европа. Китайците искат все повече суровини и по-конкретно руски газ, заради което Русия понякога размахва тази заплаха пред ЕС: "Ако вие престанете да купувате нашия петрол, ние ще го продадем на Китай"

Подобна перспектива ще се появи едва в средносрочна или даже дългосрочна перспектива и следователно Китай не може да заеме мястото на Европа в руския външнотърговски баланс още утре или вдругиден. Същото се отнася и до замяната на Русия със САЩ в европейската търговия.
цитирай
18. metlichina - ..........
06.03.2014 20:12
абсолютно..
цитирай
19. mt46 - Ето мнението на един американски чеп - http://bradva.bg/bg/article/article-1537#.Uxi5foVxoqU
06.03.2014 21:50
metlichina написа:
абсолютно..

Всички публичните дискусии за Украйна са конфронтационни. Но знаем ли накъде вървим? В живота си съм видял четири войни, които бяха започнати с голям ентусиазъм и общонародна подкрепа, и за нито една от тях не знаехме как да я завършим, а от три в крайна сметка се оттеглихме едностранно. Тестът в политиката е как една война завършва, а не как започва.

Прекалено често украинският проблем се представя като премерване на силите: дали Украйна ще се присъедини към Изтока, или към Запада. Но за да оцелее и да преуспява, Украйна не трябва да бъде преден пост на никоя от двете страни срещу другата, а да функционира като мост между тях.

Русия трябва да приеме, че ако се опитва да наложи на Украйна статут на сателит, с което отново да премести руските граници, това би обрекло Москва на исторически повтарящи се самоизтощителни цикли от реципрочни сблъсъци с Европа и със САЩ.

Западът, от своя страна, трябва да разбере, че за Русия Украйна никога не може да бъде чужда страна. Руската история е започнала от т.нар. Киевска Рус. Руската православна религия е тръгнала оттам. Украйна е била част от Русия в продължение на векове, а техните истории са взаимосвързани още преди това. Някои от най-важните битки за свободата на Русия, започвайки с Полтавската битка от 1709 г., са се водили на украинска земя. Черноморският флот, с помощта на който Москва утвърждава влиянието си в Средиземноморието, е базиран въз основа на дългосрочен договор за аренда в пристанището на Севастопол в Крим. Дори такива прочути руски дисиденти като Александър Солженицин и Йосиф Бродски твърдят, че Украйна е неотделима част от руската история и дори от самата Русия.

Европейският съюз пък трябва да признае, че бюрократичната му мудност и подчиняването на стратегическия елемент на вътрешната политика при договарянето на отношенията на Украйна с Европа, допринесе преговорите да се превърнат в криза. Външната политика е изкуството да се определят приоритети.

Решаващият елемент са самите украинци. Те живеят в страна със сложна история и многоезична структура. Западната й част бе присъединена към Съветския съюз през 1939 г., когато Сталин и Хитлер си поделиха плячката. Крим пък, чието население е на 60 на сто руско, стана част от Украйна едва през 1954 г., когато Никита Хрушчов, украинец по рождение, го подари на Украйна по повод честването на 300 г. от споразумението между Русия и казаците. Западната част е предимно католическа, източната – предимно руско-православна. Западната говори украински, а източната - предимно руски. Всеки опит на едната част на Украйна да доминира над другата - както се случва сега - води в крайна сметка към гражданска война и разцепване. Ако разглеждаме Украйна като елемент от конфронтацията между Изтока и Запада, тогава всички перспективи за създаването на международна система за сътрудничество, включваща Русия и Запада – и по-конкретно Русия и Европа – ще бъдат разрушени за десетилетия.

Украйна е независима едва от 23 г. Дотогава тя е била под някаква форма на чуждестранно управление от XIV век насам. Не е изненадващо, че нейните лидери не са усвоили изкуството на компромиса, още по-малко на отчитане на историческата перспектива. Политиката на Украйна след получаването на независимост ясно демонстрира, че коренът на проблема е в опитите на украинските политици от едната или от другата фракция да наложат волята си върху непокорните им части на страната. Това е същността на конфликта между Виктор Янукович и главния му политически противник Юлия Тимошенко. Те представляват двете крила на Украйна и не желаят да споделят властта. Една умна американска политика към Украйна би търсила начин тези две фракции в страната да си сътрудничат. Ние трябва да търсим помирение, а не доминацията на една фракция.

Нито Русия, нито Западът, а още по-малко различните фракции в Украйна, се ръководеха от този принцип. Всеки само усложняваше положението. Русия няма да успее да наложи военно решение, без да се самоизолира във време, когато много от границите й са несигурни. За Запада демонизирането на Владимир Путин не е политика, а алиби за липса на такава.

Путин трябва да осъзнае, че каквито и да са тежненията му, политика на налагане със сила ще има за резултат нова Студена война. САЩ, от своя страна, трябва да избягват да третират Русия като някаква аномалия, която търпеливо трябва да бъде обучавана на правила за поведение, установени от Вашингтон. Путин е сериозен стратег - по каноните на руската история. Вникването в американските ценности и психология не е силната му страна. Разбирането на руската история и психология пък не е силната страна на американските политици.

Лидерите от всички страни трябва да се върнат към проучването на възможните изходи, а не да се състезават кой е по-велик. Ето как аз виждам един възможен изход, съвместим с ценностите и интересите на сигурността на всички засегнати страни:

1. Украйна трябва да има правото свободно да избира своите икономически и политически обвързвания, включително с Европа.

2. Украйна не трябва да влиза в НАТО. Заех тази позиция преди седем години, когато въпросът бе поставен за последен път.

3. Украйна трябва да има свободата да създава всякакво правителство в съответствие с изразената воля на народа си. Умните украински лидери биха избрали политика на помирение между различните части на страната си. В международен план те трябва да се стремят към позиция, близка до тази на Финландия. Тази страна яростно отстоява независимостта си и сътрудничи със Запада в повечето сфери, като внимателно избягва всякаква институционална враждебност спрямо Русия.

4. Несъвместимо с правилата на установения световен ред е Русия да анексира Крим. Но трябва да се намери начин отношенията на Крим с Украйна да не бъдат поставени на основа, заредена с толкова напрежение. За тази цел Русия би признала украинския суверенитет над Крим. А Украйна трябва да подсили автономията на Крим чрез избори с присъствието на международни наблюдатели. Този процес би включвал и отстраняване на всякакви неясноти около статута на руския Черноморски флот в Севастопол.

Това са принципи, а не рецепти. Хората, които познават региона, ще разберат, че не всички те ще се харесат на засегнатите страни. Тестът е не абсолютна удовлетвореност, а балансирана неудовлетвореност. Ако не се постигне някакво решение, въз основа на тези или на сходни елементи, плъзгането към конфронтация ще се ускори. Времето за приемането на подобно решение ще настъпи доста скоро. /БГНЕС

---------------

Хенри Кисинджър е държавен секретар на САЩ 1973-1975. Статията е публикувана във вестник "Вашингтон пост".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19277577
Постинги: 3713
Коментари: 45256
Гласове: 149482
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930